曾經我係一個追風箏的孩子,由尋覓到依賴再到失落,同時學會了寬恕、珍惜、感恩,亦明白感情可以失散於繁囂,亦可以虛無飄渺,或者將自己擺返做第一位,先對得住自己,所以一定要食好d,基本野啦!👇📌SOW · 6 Course - $688/Head ▪️ S C A L L O P -▪️ B E E F -  ▫️ 一定係先黎兩款頭盤先咖啦,第一道「生帶子片·卷玫瑰花」上陣,帶子肉質鮮甜,配搭金華火腿、三文魚籽、海蘆筍、豉油脆片網,整體鹹鮮味豐富,非常好食;第二道頭盤「牛肉·他他」亦有驚喜,牛肉經蠔油饌過,入口帶少少油香,加上用左中式香料例如檸檬葉、薑、乾蔥,配搭底部既鬆脆既pie底,口感一絕!▪️ C R A B -▪️ L O B S T E R -▫️ 好野唔好比佢停,跟住輪到「柚子胡椒蟹餅·紫椰菜沙律」,蟹餅做到外脆內軟,裡面明顯食到一梳梳蟹肉,配搭柚子蜜芥末醬一齊食,零舍開胃,唔錯;而「龍蝦湯·巴馬臣麵包粒」用左大量蝦殼熬煮,質感香濃幼滑,加上麵包粒有parmesan芝士同埋龍蒿油加持,仲食到一大粒鳳尾蝦,層次瞬間豐富不少。▪️ D U C K -▪️ B A R R A M U N D I -▫️
曾經我係一個追風箏的孩子,由尋覓到依賴再到失落,

同時學會了寬恕、珍惜、感恩,亦明白感情可以失散於繁囂,

亦可以虛無飄渺,或者將自己擺返做第一位,先對得住自己,

所以一定要食好d,基本野啦!👇

📌SOW · 6 Course - $688/Head
▪️ S C A L L O P -

▪️ B E E F -
B E E F

帶子肉質鮮甜,配搭金華火腿三文魚籽海蘆筍豉油脆片網
S C A L L O P

牛肉經蠔油饌過,入口帶少少油香,加上用左中式香料例如檸檬葉
乾蔥,配搭底部既鬆脆既pie底,口感一絕!

▪️ C R A B -

▪️ L O B S T E R -

C R A B

質感香濃幼滑,加上麵包粒parmesan芝士同埋龍蒿油加持,
L O B S T E R

仲食到一大粒鳳尾蝦,層次瞬間豐富不少。

▪️ D U C K -

▪️ B A R R A M U N D I -
B A R R A M U N D I

▫️ 輪到主菜環節,第一道「54度慢煮法國鴨肉·鴨油薯仔」,
大廚將鴨肉慢煮過後,再將外層煎封變得非常香口,
D U C K

食落肉質嫩滑得黎帶少少焦脆,加上底部既紅菜頭醬
同埋橙醬形成好似山水畫既擺盤,相當吸晴;
D U C K

而第二道主食「盲曹魚·墨魚汁脆片魚肉肉質相當彈滑,
完全係無果種"鞋"口或者過腍既感覺,呢點真係要大讚,
BARRAMUNDI

加上旁邊既鹹魚薯蓉同埋魚湯泡沫,減低整體油膩感,高質之作!

▪️ DAILY · DESSERT -
APPLE PIE

▫️ 最後甜品方面分別試左「蘋果批」同埋「抹茶芝士凍餅」,
前者食到粒粒蘋果,酸甜味較得適中,而後者CHEESE CAKE
APPLE PIE

口感軟綿,同樣配搭旁邊既自家製豆腐foam
MATCHA CAKE

口感豐盈但整體唔會太甜,值得一試!
2022-06-14
15 分鐘 (堂食)
B A R R A M U N D I
2022-06-12 252 瀏覽
今日黎到位於上環既西餐廳Sow by Loft 7食飯,餐廳既菜式主要係fusion菜,每樣都幾有特色。餐廳既佈置以灰白色為主,走簡樸路線,座位亦都好闊。坐得都幾舒服。Chicken煮得好香脆,有肉汁,仲好彈牙,好味。Tuna前菜既賣相吸引,魚肉彈牙,入口好有咬口,份量都唔會太少,好味。Mushroom依個湯有好香菇味,入口好creamy,一飲就知好足料。Yamamoto主菜黎講肉既份量岩岩好,調味亦都好合適,個醬汁令人好開胃,食得出廚師用左唔少心機煮。Sirloin入口好多肉汁,牛肉味好香濃,好好味。其他配菜都好出色,煮得好入味。Greentea 入口好香奶味,食落唔會太肥膩,味道唔錯。整體黎講,餐廳既食物質素都唔錯,佈置幾有格調,令我有d喜出望外。

Chicken
煮得好香脆,有肉汁,仲好彈牙,好味。

Tuna

Mushroom
依個湯有好香菇味,入口好creamy,一飲就知好足料。

Yamamoto

Sirloin

Greentea
入口好香奶味,食落唔會太肥膩,味道唔錯。

2022-06-06 872 瀏覽
難得過海去Art Basel,順便在中西區吃個晚飯。星期日旁晚的荷里活道,比平日寧靜。沿著這條香港開埠之後第一條完成興建的街道走,過了文武廟不久,便找到溯 Sow。Sow是大角咀Loft 7的姊妹店,走fine dinning fusion路線,在西餐加入本土原素,帶出香港特色。餐廳為分2層,上層是Bar的位置,飲酒為主。下層是吃飯為主,空間寬敞,枱也不多,有足夠的私人空間。超喜歡這張圓枱的setting,灰白牆身配黑色枱櫈,再加埋Royal Green天花,型格中帶點貴氣。下層的門口更復古,充滿60年代特色的裝修,拍照打卡一流。除了紅白酒,還有特色cocktail。Smoked Monk $88要影相、拍片的準備好,由bartender送上Smoked Monk~加了羅漢果蜜的whiskey cocktail,先甜後苦,女生喝也不錯。Mt. Fuji $98由柚子、紫蘇liquo加wasabi rum,非常日本feel。入口先來淡淡的wasabi味,帶點紫蘇,不會太嗆。後調嚐到清新的蘋果味道,很refreshing。Dinner set $688/5道菜,有龍蝦湯,主菜有鴨、牛、魚可

下層的門口更復古,充滿60年代特色的裝修,拍照打卡一流。
除了紅白酒,還有特色cocktail。
Smoked Monk $88

Mt. Fuji $98

Dinner set $688/5道菜,有龍蝦湯,主菜有鴨、牛、魚可選,不算貴。
上菜,店員會先講解一下菜式。

先來個黑松露mousse。
幼滑的mousse配上脆脆米子,味道香濃,口感夠豐富。但作為開胃菜,略嫌不夠醒胃。
腐乳牛油
跟餐包的牛油有2款:黑松露和腐乳
聽到腐乳牛油,連我這個平時不吃牛油的人也想試試。
估唔到,軟滑牛油與啖啖鹹香的腐乳很夾,必試~
帶子
帶子刺身

Appetizer有2款,一終叫晒來試~
帶子被味噌造的脆片蓋著,有種約隱約現的神秘美。帶子很鮮甜,配上三文魚子和和鹹香的金華火腿片,更加鮮味。
生牛肉他他

看似普通的beef tartare,以蔥油入饌,很香,但吃到最後有點濃味。
還好有香脆可口tortilla撻底,可以balance一下。
炸蟹餅

crab cake也有我喜愛的脆片,這次是由柚子做的。
蟹餅脆得外脆內軟,吃到一絲絲的蟹肉。墊底的紫椰菜沙律,加上柚子醋,開胃又惹味。
龍蝦湯

來到我最期待的龍蝦湯,幼滑香濃,非常濃厚。麵包粒加了parmesan,還有鳳尾蝦,有趣又美味的組合。
54 °C慢煮鴨肉

慢煮鴨肉外層封煎得很香口,肉質軟嫩,肉味也很濃。花椒燒汁與紅菜頭的配搭,還有一點芒果醬,剛好平衡鴨的油膩感。
配菜薯仔,以鴨油煎過,很有心思。
和牛tenderloin

3成熟的和牛也很軟嫩,惟燒汁略多,蓋過其味,有點可惜。
Cheese Platter

一人前的份量十足,喜歡cheese platter的朋友不能錯過。
抹茶cheesecake

表面伴著蜜餞柚子皮,讓抹茶Cheesecake來得特叩,但餅底有點鬆散。
我最喜歡的是豆腐foam,口感輕盈而且豆味很濃,有驚喜。

一向對Loft 7的食物有信心。加上這𥚃的復古裝潢和周到貼心的服務,老土啲講,真的賓至如歸XD
最緊要是同聲同氣,食都食得開心D

餐廳資料:

溯 Sow by Loft 7
地址: 上環荷李活道189號華冠大廈地下5號舖
電話: 61361309
2022-05-29
腐乳牛油
帶子
2022-06-05 128 瀏覽
首試中西合璧fusion菜,待應態度親切有禮, 每道菜都保持適當溫度,廚師在醬料上花了不小心思。 必吃推介:香煎帶子配意大利腸,這道菜比較適合配酒,帶子新鮮,意大利腸香口味濃。鮮打蘑菇湯加白松露油,油香四溢,滿滿蘑菇肉。西冷牛扒,熟成度剛好, 切開不會有血水,肉味濃郁,有彈性。醉雞卷,啫喱酒香慢慢於口內溶化,配上雞肉, 形成兩種不同層次。先來腐乳牛油配法包,腐乳鹹香加上牛油奶香,氣味獨特。慢煮豬柳配西蘭花蓉,西蘭花蓉十分香滑,豬柳口感鬆化,唔會太韌。香煎魚塊配薯絲,魚皮極香脆,肉質鮮美,細膩而爽口,配上特濃魚湯,鮮上鮮😋

鮮打蘑菇湯加白松露油,油香四溢,滿滿蘑菇肉。

西冷牛扒,熟成度剛好, 切開不會有血水,肉味濃郁,有彈性。

先來腐乳牛油配法包,腐乳鹹香加上牛油奶香,氣味獨特。

2022-05-07
慶祝紀念
母親節
  • MUSHROOM
  • THREADFIN
溯 𝗦𝗼𝘄 𝗯𝘆 𝗟𝗼𝗳𝘁 𝟳 🥢🎭上環又有新餐廳開啦❗️今次去嘅係一間𝗪𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗻-𝗖𝗵𝗶𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻嘅餐廳,亦都係大角咀𝗟𝗼𝗳𝘁𝟳嘅姊妹店。我哋去嗰日係星期五,啱啱開業左兩個星期都唔夠。餐廳有兩層,一入去有個好靚嘅𝗯𝗮𝗿 𝗮𝗿𝗲𝗮; 如果想私隱度高少少,樓下都有個𝗽𝗿𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗺大小嘅𝗮𝗿𝗲𝗮,大概有𝟰-𝟱張𝗱𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲。餐廳環境舒適,好鍾意個v𝗶𝗯𝗲❤️ 員工亦都好親切,而且全部都係靚仔靚女🤡 當日我哋𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿咗𝟱-𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁 𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗛𝗸$𝟲𝟴𝟴 𝗽𝗲𝗿 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻,價錢喺中上環地區黎講性價比算幾高❗️有海鮮、有肉、仲有甜品添🤩 最重要係全部都啱我口味😂😂 頭盤、主菜、甜品,都可以二選一或者三選一,我哋除咗𝘁𝗵𝗿𝗲𝗮𝗱𝗳𝗶𝗻🐟之外,全部都有叫黎𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲🤗首先上頭盤之前,會先𝘀𝗲𝗿v𝗲 𝗰𝗼𝗹𝗱 𝗱𝗶𝘀𝗵 『秘製醉雞🐥』同『麵包🥖 + 特製牛油🧈』。🐥秘製醉雞- 肉質鮮嫩,酒味濃郁🤩 希望之後會加入個𝗺𝗮𝗶𝗻 𝗺𝗲𝗻𝘂度😋。🥖 麵包+ 🧈特製牛油- 麵包熱辣辣,拎上手仲燙手嘅😍 包質十分鬆軟。要𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁返兩種特製
溯 𝗦𝗼𝘄 𝗯𝘆 𝗟𝗼𝗳𝘁 𝟳 🥢🎭

🐥秘製醉雞
秘製醉雞

🥖 麵包+ 🧈特製牛油
- 麵包熱辣辣,拎上手仲燙手嘅😍 包質十分鬆軟。要𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁返兩種特製牛油🧈:分別係『腐乳牛油』 & 『松露牛油』。松露牛油之前都有食過,有滿滿嘅松露香味。腐乳牛油就真係第一次食,而且腐乳粉絲一定會超級喜歡❗️係超級香濃嘅腐乳味道‼️但始終腐乳係比較個人嘅口味,友人覺得太重味😂😂 但我覺得幾特別幾新鮮😋❣️

→ 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒔𝒆𝒓 ←

🐚𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽
- 新鮮帶子加上鮮味嘅魚籽,呢個組合當然冇得輸🤩🤩 加上帶子肉質鮮嫩,係我喜歡嘅頭盤❣️
Scallop

🥩𝗕𝗲𝗲𝗳
- 呢個係𝗽𝗶𝗲上嘅牛肉他他❤️ 用咗特別嘅中國香料同𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗴𝗿𝗮𝘀𝘀去調製。個人覺得𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗴𝗿𝗮𝘀𝘀嘅味道有少少掩蓋左𝘁𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲嘅肉味,可以輕手少少🤏🏻
Beef  Tartare

🦀𝗖𝗿𝗮𝗯
- 呢個係我平時喺餐廳見到都會必叫嘅𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗖𝗮𝗸𝗲🤩 蟹味濃郁,有一絲絲嘅蟹肉。當日嘅蟹餅有少少濃咗,餐廳都好好即刻幫我換過☺️ 等咗一陣就有得食,𝗰𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁𝗹𝘆 ☺️☺️
Crab  Cake

→ 𝑺𝒐𝒖𝒑 ←

🦞𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿
- 下一道就係龍蝦湯💁🏻‍♀️。經理介紹,係用好多好多嘅蝦殼去熬製,係佢哋其中一個𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁之一。喺湯裏面嘅龍蝦肉,亦都係有輕輕烹調過,正❗️
Lobster  Bisque

→ 𝑴𝒂𝒊𝒏 ←

🦆𝗗𝘂𝗰𝗸
- 係鴨味好濃郁嘅鴨胸😍😍😍 𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿😋😋😋😋😋 依家係我今餐最鍾意嘅菜式❤️ 同個醬汁好夾,配菜亦都有細心烹調過,真心好食🤤 而家諗起都想食🤣🤣❣️
Duck

🥩𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 (+𝗛𝗸$𝟭𝟯𝟴)
- 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝘄𝗮𝗴𝘆𝘂🤤🤤🤤 肉嫩多汁嘅和牛,肥瘦適中,咬落去嫩得嚟唔會好膩。唯獨是係覺得溫度控制可以更好,因為唔係好夠熱😛 不過一定係用靚食材同生熟度啱啱好。𝗣𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲😚😚😚💯
Wagyu

→ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 ←

🍰𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
- 當日蛋糕精選係『抹茶𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲蛋糕 + 自製豆腐𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲』。抹茶蛋糕正正常常,抹茶味都幾濃但冇話好特別。最特別係個自製豆腐醬汁❗️同個蛋糕好襯😂😂 唔識點形容,但係豆腐味道幾濃,有啲似食緊豆腐雪糕😛
Green  Tea  Cake

🧀𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿
- 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿比較單調,如果多少少種類就更好。
Cheese  Platter

另外,仲叫咗四款唔同嘅𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀。分別係𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗠𝗼𝗻𝗸、𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴、𝗠𝘁. 𝗙𝘂𝗷𝗶、𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗖𝗵𝗿𝘆𝘀𝗮𝗻𝘁𝗵𝗲𝗺𝘂𝗺 𝗧𝗲𝗮 (如果冇記錯嘅話🤣)。全部𝗰𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀酒精咁都唔重,好啱女仔飲❗️我個人最鍾意飲𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 (尾圖) 😋❣️
𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴

𝗛𝗮𝗽𝗽𝘆 𝗛𝗼𝘂𝗿 𝗮𝗹𝘀𝗼 𝗮v𝗮𝗶𝗹𝗮𝗯𝗹𝗲‼️🥂 想同朋友chill下都絕對無問題😎
2022-05-27
  • Lobster  Bisque