2024-10-09 0 瀏覽
放工同好姊妹去食晚餐,佢想食川菜,但係我又唔係食得好辣,我哋就去咗海之戀間新開嘅川菜館,性價比好高,試咗樣樣餸都好好食☺️☺️酸菜魚我哋叫咗小份,但係份量一啲都唔少🤣🤣兩個人食都足夠,魚肉好新鮮,亦都好多配菜,粉絲同埋冬粉都好足料,加金菇好鮮甜😋椒絲腐乳炒通菜通菜炒得好入味,送飯一流,椒絲腐乳好香口,呢個一定要嗌!😆乾炒胡椒粉絲大蝦胡椒味好足,有大大隻蝦,炆得好腍,我連啲殼都食埋🤣🤣粉絲亦都好香口😆!
酸菜魚
椒絲腐乳炒通菜
通菜炒得好入味,送飯一流,椒絲腐乳好香口,呢個一定要嗌!😆
2024-10-07 0 瀏覽
滋味軒嘅川菜之旅今次我哋嚟到荃灣西嘅滋味軒,呢間以川菜為主嘅餐廳,真係好適合鍾意食辣嘅朋友!餐廳環境簡單舒服,坐落得幾靜,令人好放鬆。菜單上唔單止有各式川菜,仲有好多茶葉可以選擇,幾有韻味。1. 小炒王第一道菜我哋叫咗小炒王,呢道菜色彩繽紛,裡面有啲鮮嫩嘅肉片同埋新鮮嘅蔬菜,炒出嚟嘅香味真係好吸引。辣味適中,配合獨特嘅調味料,每一口都好食到唔想停!呢道菜口感層次豐富,真係好啱搭白飯,食完真係想再嚟一碗。2. 重慶水煮牛肉接住就係重慶水煮牛肉,呢道菜以麻辣聞名。牛肉煮到啱啱好,保持住嫩滑嘅口感,搭配香辣嘅湯底,味道真係好正!湯裡面有啲紅辣椒同香料,感受到好濃嘅川味。對於鍾意挑戰味蕾嘅朋友,呢道真係必點!3. 啫啫花菜啫啫花菜亦都好驚喜!花菜炒得啱啱好,保留咗脆嫩嘅口感,配上特製嘅醬汁,味道香濃。雖然呢道菜嘅辣味比較輕,但係可以好好平衡其他菜品嘅濃烈口味,成為一個完美嘅搭配。4. 麻婆豆腐最後,我哋叫咗麻婆豆腐。豆腐滑嫩,配上香辣嘅醬汁,真係一食就愛上!呢道菜嘅麻味同辣味都啱啱好,食完有種意猶未盡嘅感覺。搭配米飯,真係絕配!滋味軒嘅川菜真係好好食,無論係口味定擺盤都表現唔錯!餐廳服務都好周
滋味軒嘅川菜之旅

1. 小炒王

2. 重慶水煮牛肉

3. 啫啫花菜

4. 麻婆豆腐

滋味軒嘅川菜真係好好食,無論係口味定擺盤都表現唔錯!餐廳服務都好周到,令到我哋嘅用餐體驗更加愉快。如果你係川菜嘅粉絲,嚟到荃灣西嘅滋味軒真係唔好錯過!下次再來,我一定想試多啲菜式!
2024-10-07 74 瀏覽
荃灣地膽朋友帶路往海之戀新開的中菜館,食物質素不錯,價格相宜,當然不會錯過!海之戀可謂荃灣的貴價地段,餐廳地方卻極為寛闊,確實意想不到;環境佈置十分舒適。跟店長閒聊間得知餐廳更設有VIP房,又一聚會好去處。先來一壺熱茶,茶味清香,玻璃杯雙層隔熱設計頗貼心。前菜兩款,醃得入味甚開胃。避風塘海蝦;小份的$128;二人份量剛剛好。大大隻新鮮海蝦十分鮮甜,口感彈牙;最令人欲罷不能的,卻是那避風塘炸蒜!極其香口,伴飯一流!生啫田雞;小份$88。一般餐館比較少做的田雞菜式;田雞大隻之餘鮮甜結實,生啫做法十分惹味。蕃茄蛋川味牛肉;小份$78。蕃茄蛋酸甜度調得恰到好處,牛肉鬆軟爽滑,瞬間整盤清得乾乾淨淨。再來一人一罐冰凍可樂,格外圓滿。

跟店長閒聊間得知餐廳更設有VIP房,又一聚會好去處。

先來一壺熱茶,茶味清香,玻璃杯雙層隔熱設計頗貼心。

前菜兩款,醃得入味甚開胃。

避風塘海蝦;小份的$128;二人份量剛剛好。

生啫田雞;小份$88。

蕃茄蛋川味牛肉;小份$78。

再來一人一罐冰凍可樂,格外圓滿。
最後悔既晚餐選擇 食小菜要好似法國大餐咁等6點幾過去 無乜人 唔需要等落單叫寫野,老闆叫我地等等 轉頭過黎,點知佢帶個客入坐 直頭唔記得左,要叫幾次先有人黎落單。叫左個黃金脆皮豆腐 食左無咸味肯定無落椒鹽 表面淨係得炸蒜,同老闆講,佢即刻反駁話落左好多(淨係得炸蒜嘛!) ,講多幾次先話拎入廚房落鹽 出黎同我講落左好多架喇收碟見到我地食晒豆腐 又係到暗串我地食晒😒 我唔食你係咪會退錢先? 食完酸菜魚、豆腐都仲未有炒勝瓜… 就咁觀察左一陣樓面,發覺淨係得個着制服既姨姨係知自己做緊乜,老闆同另一個女都「迷惘地」忙如果你有法國時間慢慢食、兼且唔介意會漏單 ,都建議你黎試下既 btw 記得有菜品唔滿意都唔好同老細講 佢第一時間一定死撐無問題菜色唔係特別 價錢同份量未必成正比 自行考慮啦,茶位每人10,早知一人叫一壺
最後悔既晚餐選擇 食小菜要好似法國大餐咁等

6點幾過去 無乜人 唔需要等

食完酸菜魚、豆腐都仲未有炒勝瓜…

2024-09-29
2024-09-22 400 瀏覽
呢日約咗好耐冇見嘅朋友食飯,我哋揀咗喺荃灣海之戀呢間中餐廳,餐廳嘅環境都好好。打開餐牌,見到佢有好多唔同嘅選擇,午市同下午茶套餐都好抵食,晚市就有好多唔同嘅鑊氣小炒,連點心都有啊。首先,有四款涼菜。我哋點左重慶水煮牛肉,水煮牛肉配搭咗多款香辣椒,辣辣地,食落去好暖身。另外仲有避風塘海蝦,海蝦炸到好香脆,連埋啲香蒜一齊炒,就係一道好惹味既菜。最後點左牛啫黄鳝,啲鱔好新鮮,口感彈牙。啲鑊氣小菜配埋白飯一齊食好正。

首先,有四款涼菜。

係openrice見到依間新開既餐廳好多好評於是約咗屋企人去食晚飯但係 同網上嘅好評有好大出入平時唔出post嘅我 都要出返一個真實嘅食評首先 入座並沒有好似網上所講介紹特色茶 只問我哋鐵觀音好唔好?網上見到入座有前菜及湯亦無提供比我地(臨走見到有一人食客係有提供前菜及湯)講番野食佢嘅菜單入面大部份嘢食都有大細份量揀依樣要讚 方便兩人食客又想試多啲唔同嘅嘢食叫左通菜 (普通菜所以冇影相 不過不失)______________________胡椒大蝦粉絲煲(例)🦐🦐蝦幾新鮮,亦都非常入味粉絲幾香,但冇乜胡椒味 但勝在有鑊氣同埋花椒麻麻辣辣幾香口_____________________啫啫雞煲(小) 咕嚕肉(小)想試多幾樣唔同嘅嘢,所以都嗌咗細份雞煲幾香口 有啲椒同洋蔥喺底小份份量亦足咕嚕肉就正正常常冇乜特別 __________________蜜餞蒜香骨(小)有啲驚喜 因為排骨細細粒所以都好多粒 幾個人完全夠食外皮有少少酥脆 加埋蜜糖甜甜地咁忍唔住食完一粒又一粒本身成餐飯嚟到呢個位 都還可以 前面幾個菜大概半個鐘多d左右到 當晚只有四五台客 一半空枱但係由我哋落單到上最後一個菜差唔多需
係openrice見到依間新開既餐廳好多好評
於是約咗屋企人去食晚飯

但係 同網上嘅好評有好大出入
平時唔出post嘅我
都要出返一個真實嘅食評

首先 入座並沒有好似網上所講介紹特色茶
只問我哋鐵觀音好唔好?
網上見到入座有前菜及湯
亦無提供比我地

(臨走見到有一人食客係有提供前菜及湯)

講番野食
佢嘅菜單入面大部份嘢食都有大細份量揀
依樣要讚 方便兩人食客又想試多啲唔同嘅嘢食

叫左通菜 (普通菜所以冇影相 不過不失)
______________________
胡椒大蝦粉絲煲(例)🦐🦐

蝦幾新鮮,亦都非常入味
粉絲幾香,但冇乜胡椒味
但勝在有鑊氣同埋花椒麻麻辣辣幾香口
胡椒大蝦粉絲煲 🦐

_____________________
啫啫雞煲(小) 咕嚕肉(小)

想試多幾樣唔同嘅嘢,所以都嗌咗細份
雞煲幾香口 有啲椒同洋蔥喺底
小份份量亦足

咕嚕肉就正正常常冇乜特別
啫啫雞煲(小)  咕嚕肉(小)

__________________
蜜餞蒜香骨(小)

有啲驚喜 因為排骨細細粒

但係由我哋落單到上最後一個菜
差唔多需要一個半小時

中間嚟咗個脆皮豆腐 由於等得太耐我哋都冇心機影
__________________
最後嘅啫啫魚頭煲(例)
因為屋企人好鍾意食魚頭
香港亦都唔多食肆有 所以冇叫細份叫咗例牌
$200嘅菜式 嚟到我同屋企人都非常失望
啫啫魚頭煲

一打開煲蓋 我以為自己叫嘅係洋蔥煲 (如圖)
拎筷子同匙羹攪一攪煲底
全煲只有兩塊加埋都冇半邊魚頭嘅份量
仲要完全無肉 只有骨
同屋企人幾個人 $200都分唔到一舊👎🏻👎🏻

中高商場嘅價錢 大排檔味道 但做唔到大排檔嘅份量
性價比同埋time cost令我唔會有下次
胡椒大蝦粉絲煲 🦐
啫啫雞煲(小)  咕嚕肉(小)
蒜香骨(小)
2024-09-20 403 瀏覽
今天在荃灣海之戀商場3樓的新餐館用餐,體驗非常愉快。這裡的裝修簡潔而雅致,讓人感到舒適,營造出一個輕鬆愉快的用餐環境。餐館專注於粵菜和川菜,菜單選擇多樣,適合各種口味,無論是喜歡清淡的粵菜還是重口味的川菜,這裡都能滿足😚。今天我點了三道菜,每一道都讓我驚喜:乾炒胡椒粉絲大蝦🍤這道菜的粉絲經過大廚特別的烹調,十分入味,再加上大蝦🍤的鮮味,讓人一試成主顧。搭配適量的胡椒粉,增添了一絲香辣感,讓整道菜的風味更加出眾,令人回味無窮😋。👏🏻鮑魚麻婆豆腐這道菜的辣度適中,鮑魚的鮮美與麻婆豆腐的濃郁醬汁相結合,讓人不停地想要再來一口,頗具開胃效果,十分滿意。😊生啫田雞這道菜是我的最愛!田雞肉質鮮嫩,清爽可口,讓人感受到食材的新鮮,特別適合與家人和朋友分享,讓每個人都能享受到美味。😘這家餐館的服務也非常周到,讓人感到賓至如歸。老闆熱情地來和我們聊天,介紹不同的菜式,這份親切感讓用餐體驗更加難忘。此外,他們現在還推出午餐優惠,只需$68一個午餐,另加$20🥳就可以多選一個菜式下午茶也只需$29,真是一間良心食店。我已經迫不及待想要再來品嚐更多美味😍了!最後,經老闆介紹,我還得知他們有一間包廂房,可以以私
今天在荃灣海之戀商場3樓的新餐館用餐

今天我點了三道菜,每一道都讓我驚喜:

乾炒胡椒粉絲大蝦🍤

👏🏻鮑魚麻婆豆腐

生啫田雞

最後,經老闆介紹,我還得知他們有一間包廂房,可以以私房菜的形式用餐,這樣的安排讓聚會更加私密和愉快。期待下次的再次光臨!😜

2024-09-19
2024-09-09 703 瀏覽
海之戀又有新餐廳,今次係食中菜😆一坐低職員已經攞例湯俾我哋,佢話係冇味精㗎,入邊有冬瓜同紅蘿蔔,味道香濃,唔似平時嗰啲溝咗好多水,茶芥好抵$10/位。乾煸鮑魚雞 108份量十足,入邊有鮑魚都幾大粒,而且有咬口。雞肉大部份都係雞髀位,食落去好滑,而且醬汁味道香,配白飯真係好正!麻椒浸花甲78佢哋嘅醬汁好香,唔好以為紅色就一定啦,因為我同朋友仔都唔食,辣就問咗師傅有冇得唔辣,原來係有㗎!佢哋嗰啲紅紅地色嘅麻香油,用嚟送飯好正,花甲份量都幾多。香蔥魚頭 98呢個超推介🌟平時我都麻麻哋沙薑,今次佢哋整得超好食,落左少少順德沙薑 ,味道適中,同時間佢哋嘅魚頭超大件好多肉,唔使擔心唔識食有骨嘅魚,因為舊肉好大一撩就得🙂‍↔️滋味軒 (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場3樓3017-3018號舖

乾煸鮑魚雞 108

麻椒浸花甲78

香蔥魚頭 98

滋味軒 (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場3樓3017-3018號舖
朋友介紹下黎到海之戀商場三樓試下呢間主打川菜、粵菜和私房菜的「滋味軒」,新開的所以比較乾淨,燈光光猛明亮,座位闊落,坐得舒服😌。一入座先首特色茗茶,果真特別!玖瑰雲南普洱、桂花鐵觀音、蕎麥茉莉花香片和菊花杭州龍井茶,這些組合有所研究,坊間沒有的。桂花鐵觀音:桂花的香氣清新,與鐵觀音的濃郁茶香相互融合,形成了獨特的花香味。口感醇厚,帶有淡淡的甜味,並且後味悠長。甫坐下即呈上開胃免費前菜,手帕青瓜、醃製辣蘿蔔、涼拌黑木耳、麻辣牛肚,集齊晒酸辣,十分開胃🤤。生煎龍躉頭腩:用上瓦煲,保持溫度助熱,滋滋炸炸聲呈上,龍躉肉質細膩,煮的時間不宜過長,龍躉肉肉質細嫩,入口即化!魚皮表面形成一道金黃表皮,係深海魚鮮甜,搭配著蔥姜,散發濃郁香氣,蔥蒜絕對係精華所在。重慶水煮牛肉:鮮辣、麻香的口味,使用嫩滑的牛肉,搭配大量的辣椒和花椒,在熱油中爆炒,最後用湯汁淋在牛肉上,形成濃郁的口感和香氣,贊一贊熱油可以增加香氣和風味,麻而香辣,一口接一口,米飯🍚小偷。黃金脆皮豆腐:炸粉不厚、外脆內軟、口感超好,一口大小剛好,蘸上喼汁中和油豆腐膩感,表面灑上香蒜粉,豆腐軟硬適中,可以加上辣椒粉就正。總結:家常便飯好選擇

總結:
家常便飯好選擇
款式眾多 川菜粵菜私房菜
📍 滋味軒 (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場3樓3017-3018號舖👉 蕎麥茉莉花香片💰茶位每人$10😋😋😋😋.9/5蕎麥茉莉花香片的香氣令人陶醉,輕盈的茉莉花香與蕎麥的堅果風味相互交融,口感酥脆,讓人一口接一口,服務員加水也很有速度👍🏻👉 重慶粟米龍躉球💰88😋😋😋😋.9/5重慶粟米龍躉球的獨特之處在於它的鮮美與脆口。每一口都能感受到龍躉肉的鮮甜,外層的粟米醬汁包裹著鮮嫩的魚肉,口感層次豐富👉 蜜餞蒜香骨💰68😋😋😋😋.9/5豬骨經過蜜餞處理後,外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩。蒜香的味道恰到好處,增添了豐富的層次感,讓人忍不住多吃幾塊👉 牛油炒西蘭花💰48😋😋😋😋.9/5西蘭花在牛油的包裹下,保持了鮮脆的口感,並吸收了豐富的奶香,令人印象深刻回頭: yes,家常便飯好選擇,這幾道小菜各各具特色,無論是口感上的多樣性還是味道上的層次感,都讓人感受到精心製作的用心呢👍🏻
📍 滋味軒 (荃灣)

👉 蕎麥茉莉花香片

💰68

👉 牛油炒西蘭花
💰48

2024-09-01 513 瀏覽
今日放工同朋友嚟荃灣西度食飯~揀咗間老闆好熱情、裝修好新、位置好寬敞嘅餐廳~同朋友慢慢食飯慢慢傾計,超開心!大蝦粉絲啫啫煲🦐呢個好送飯!有四隻大蝦,好彈牙、新鮮~我哋食得乾乾淨淨😋菠蘿炒蝦🍤呢個味道同咕嚕肉嘅調味一樣嘅,適合想食咕嚕肉又怕食到肥肉嘅朋友(我蝦仁同菠蘿好搭,擺盤都好精緻~鍾意💕啫啫走地雞煲🐔呢個亦都好送飯!雞肉好香,雞皮又唔會有肥油~非常好味!早知叫個大煲,根本停唔落來😂地鐵出嚟直接就係商場,扶手電梯上去就到~完全唔會熱,開心🥳!

大蝦粉絲啫啫煲🦐
呢個好送飯!有四隻大蝦,好彈牙、新鮮~我哋食得乾乾淨淨😋

菠蘿炒蝦🍤
蝦仁同菠蘿好搭,擺盤都好精緻~鍾意💕

啫啫走地雞煲🐔

2024-09-01 502 瀏覽
在DONKI購物後,朋友帶我到商場試一試地道小炒。這間餐廳不僅提供CP 值高既鑊氣小炒,還有多樣化的茶類選擇。啫啫花菜花菜爽脆,啫啫煮法讓每一口都充滿香氣,醬汁入味,讓人一試難忘。生煎龍躉頭腩魚肉鮮嫩,皮脆肉滑,煎得恰到好處,帶出龍躉的鮮甜。麻香小炒王辣度適中,麻香撲鼻,小炒材料豐富,口感層次分明。飲品方面,我選了桂花鐵觀音和菊花杭州龍井茶。桂花鐵觀音茶香帶有淡淡桂花香,清新怡人;菊花龍井則清熱解渴,是完美的餐後飲品。

啫啫花菜

生煎龍躉頭腩

魚肉鮮嫩,皮脆肉滑,煎得恰到好處,帶出龍躉的鮮甜。

麻香小炒王

辣度適中,麻香撲鼻,小炒材料豐富,口感層次分明。

2024-09-01 462 瀏覽
呢日同朋友一齊喺呢個商場🏬嚟咗呢間中菜餐廳🥢🫖食個簡單嘅晚餐 simple dinner 🤣坐低就有一碟前菜一共有4款可以食吓🤣朋友同我食咗幾個餸,包括:「菠蘿脆皮咕嚕肉 Sweet and Sour Pork」「生啫黃鱔 Sizzling Yellow Eel」「蒜香浸花蛤 Garlic Clams」全部都熱辣辣,再配埋一碗「白飯🍚」,咁朋友同我就食咗一餐幾飽嘅晚飯🤣食完仲可以行吓商場散吓步 shopping 🛍️ 吓,真係幾好🤣

坐低就有一碟前菜一共有4款可以食吓🤣

朋友同我食咗幾個餸,包括:
「菠蘿脆皮咕嚕肉 Sweet and Sour Pork」
「生啫黃鱔 Sizzling Yellow Eel」
「蒜香浸花蛤 Garlic Clams」

1K
2024-09-01 372 瀏覽
滋味軒 (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場3樓3017-3018號舖免費前菜餐廳提供了四款醃菜,分別是蘿蔔、青瓜、泡菜及鳳爪。每一款都帶有不同的風味,特別是泡菜,酸辣的味道非常開胃,而鳳爪則是爽脆可口,讓人一口接一口。這些醃菜的甜、酸、辣味道恰到好處,為接下來的主菜做好了鋪墊。乾炒胡椒粉絲蝦蝦鮮嫩多汁,乾炒的手法令粉絲吸收了蝦的鮮味,搭配上胡椒粉,香氣四溢。脆底粉絲,驚艷味蕾,食清光。蜜餞蒜香骨蜜餞蒜香骨的味道非常獨特,肉質軟嫩,甜中帶鹹,蒜香味濃郁,吃上一口,停不下來,搭配米飯更是絕配,讓整個飯盒都充滿了肉香。川香辣子雞辣度適中,雞肉外脆內嫩,搭配香料和干辣椒,讓人每一口都感受到麻辣的滋味。這道菜也非常適合愛吃辣的朋友,一定要試試!
滋味軒 (荃灣)

免費前菜

乾炒胡椒粉絲蝦

蜜餞蒜香骨

川香辣子雞
餐廳:滋味軒 (荃灣)地址:荃灣大河道100號海之戀商場3樓3017-3018號舖中菜、小炒相信每個香港人都會經常食🥢,茶餐廳、酒樓基乎總有一間喺你左近,不過以私房菜型式打造嘅中菜小炒就比較少:與別不同嘅客製化餐牌、按個人喜好提出要求、甚至連餐牌上無嘅菜式都可以提供到比你,講緊嘅喺荃灣海之戀商場呢間新開咗接近一個月嘅滋味軒平日晚市都幾多人,坐低無耐店員就開茶比我哋,承惠每人茶位$10,特別嘅喺佢哋有四款特色花茶,包括玫瑰雲南普洱、桂花鐵觀音、蕎麥茉莉花香片同菊花杭州龍井茶🫖,比起出面一般嘅茶多咗一份花香🌸晚市有30幾款中式小菜可以揀,另外亦可以要求/由廚師發辦幾道時令嘅私房菜式,每樣食物都可以揀例牌或者小份,前者適合3-4人,後者適合1-2人🈴。叫完菜店員就送上一碟4款前菜,同埋無味精嘅青紅蘿蔔粟米湯🍲✝️重慶烤魚(小份) $138用咗4種嚟自四川嘅特色辣椒去煮嘅烤魚,用上鱸魚呢款肉質細嫩而細刺相對較少嘅魚種🐟,加上皮骨部位烤到香脆可口,連埋辣椒嘅辣香食落特別惹味🌶️,配菜仲有金菇、芽菜、薯仔片🥔、木耳等✝️乾炒胡椒粉絲大蝦(小份) $128一份有4隻大蝦🦐,底下仲有索晒精華嘅粉絲,無論喺蝦
餐廳:滋味軒 (荃灣)

叫完菜店員就送上一碟4款前菜,
同埋無味精嘅青紅蘿蔔粟米湯🍲

✝️重慶烤魚(小份) $138
用咗4種嚟自四川嘅特色辣椒去煮嘅烤魚,

✝️乾炒胡椒粉絲大蝦(小份) $128
一份有4隻大蝦🦐,
底下仲有索晒精華嘅粉絲,無論喺蝦定喺粉絲,每啖都充滿陣陣胡椒香,撈飯食一流🤤,唯一就喺要自己挑走啲蝦腸🙈

✝️順德煎焗魚骨腩 $98
Off Menu私房菜式,由店員專誠安排推介嘅魚骨腩,
用咗沙薑同蔥等調味去煎焗龍躉魚骨腩,唔好睇佢好似好簡單,其實食落相當入味,魚肉新鮮嫩滑🐟,仲要咁抵嘅價錢就食到龍躉真喺好抵😍
2024-08-29