2024-10-07 0 瀏覽
滋味軒嘅川菜之旅今次我哋嚟到荃灣西嘅滋味軒,呢間以川菜為主嘅餐廳,真係好適合鍾意食辣嘅朋友!餐廳環境簡單舒服,坐落得幾靜,令人好放鬆。菜單上唔單止有各式川菜,仲有好多茶葉可以選擇,幾有韻味。1. 小炒王第一道菜我哋叫咗小炒王,呢道菜色彩繽紛,裡面有啲鮮嫩嘅肉片同埋新鮮嘅蔬菜,炒出嚟嘅香味真係好吸引。辣味適中,配合獨特嘅調味料,每一口都好食到唔想停!呢道菜口感層次豐富,真係好啱搭白飯,食完真係想再嚟一碗。2. 重慶水煮牛肉接住就係重慶水煮牛肉,呢道菜以麻辣聞名。牛肉煮到啱啱好,保持住嫩滑嘅口感,搭配香辣嘅湯底,味道真係好正!湯裡面有啲紅辣椒同香料,感受到好濃嘅川味。對於鍾意挑戰味蕾嘅朋友,呢道真係必點!3. 啫啫花菜啫啫花菜亦都好驚喜!花菜炒得啱啱好,保留咗脆嫩嘅口感,配上特製嘅醬汁,味道香濃。雖然呢道菜嘅辣味比較輕,但係可以好好平衡其他菜品嘅濃烈口味,成為一個完美嘅搭配。4. 麻婆豆腐最後,我哋叫咗麻婆豆腐。豆腐滑嫩,配上香辣嘅醬汁,真係一食就愛上!呢道菜嘅麻味同辣味都啱啱好,食完有種意猶未盡嘅感覺。搭配米飯,真係絕配!滋味軒嘅川菜真係好好食,無論係口味定擺盤都表現唔錯!餐廳服務都好周
滋味軒嘅川菜之旅

1. 小炒王

2. 重慶水煮牛肉

3. 啫啫花菜

4. 麻婆豆腐

滋味軒嘅川菜真係好好食,無論係口味定擺盤都表現唔錯!餐廳服務都好周到,令到我哋嘅用餐體驗更加愉快。如果你係川菜嘅粉絲,嚟到荃灣西嘅滋味軒真係唔好錯過!下次再來,我一定想試多啲菜式!