2024-12-02 331 瀏覽
呢間糖水舖有多種台式芋圓可以選擇,仲有養生桃膠,桑寄生蓮子蛋茶,木瓜燉雪耳同埋多款中式糖水,芋圓唔錯,大大粒煙煙韌韌好食😋✨叁元豆花(豆花,芋圓,黑糖珍珠,紫薯西米配香草雪糕)✨木瓜雪耳海底椰✨桑寄生蓮子蛋茶✨桃膠腐竹馬蹄露

✨叁元豆花(豆花,芋圓,黑糖珍珠,紫薯西米配香草雪糕)
✨木瓜雪耳海底椰
✨桑寄生蓮子蛋茶
✨桃膠腐竹馬蹄露
2024-11-07 461 瀏覽
見到評論話呢度滔滔甜品嘅椰子糊好好食,於是就去咗跟住叫真係好好食唔會太甜。不過我哋仲嗌咗另一款糖水入邊有清心丸,清心丸比較硬,唔係想像中嗰種煙靭,就唔太喜歡,不過其他都可以一試,因為價錢都比較平
2024-09-21 691 瀏覽
當天是黃昏時間到店,這是第一次來品嘗甜品這次是經朋友介紹到此店,一行有5人入內甜品幾特別,看餐牌的款式是台式甜品,因為看到地瓜圓和愛玉等我想食特別少少既甜品,冰烤紫薯雪糕系列配蜜桃、黑糖水晶、紫玉園愛玉,食完都幾飽成個甜品好甜。
當天是黃昏時間到店,這是第一次來品嘗甜品
這次是經朋友介紹到此店,一行有5人入內
甜品幾特別,看餐牌的款式是台式甜品,因為看到地瓜圓和愛玉等
成個甜品好甜。
2024-08-25
  • 冰烤紫薯雪糕
2024-06-21 836 瀏覽
一路間唔時都買外賣食點知一段時間冇買   份量少左勁多  以前另加係另外上    份量有差唔多一半今次去買    另加佢竟然放埋入原本個碗糖水度以前碗糖水已經係滿哂依家糖水再加埋另加既野入去    仲同我講份量係一樣冇少你覺得有冇人信錢就識加   份量就少左   態度仲要咁真係唔好怪香港人番哂大陸消費質素又差   態度又差
一路間唔時都買外賣食
真係唔好怪香港人番哂大陸消費
質素又差   態度又差
2024-06-21
外賣自取
7點半食完晚飯 到處搵下飯後甜點 見到滔滔門口好多人排隊...都係周圍行下 晏D再食,10點時人潮散左 易搵位好多,鋪外放置左多set枱凳 可以自由揀室內or外室內裝潢幾玩味 不過坐位狹窄 好彩冷氣夠叁元豆花 $38基本底有:豆腐花+芋圓+地瓜圓+黑糖珍珠+紫薯西米另外可以4選1: 香草雪糕 / 愛玉 / 紅豆 / 芒果我就揀左雪糕 覺得溶溶地時 成個糖水底會更加creamy奶底好重黑糖味 如果鐘意黑糖既話會大愛 不過唔係我杯茶幾款配料味道都出到 只是芋圓味道偏淡豆腐花唔夠滑 微微酸不過唔係壞嗰種腐竹馬蹄清心丸 (凍) $32平時好少食馬蹄既我 初嚐呢款糖水,原來清心丸好好食 半透明立方體 約2x2x2cm一粒,口感煙韌煙韌 又唔會太QQ 是清甜的味道,佢個蛋花都做得好滑,天氣熱熱時食 清熱消暑的感覺糖不甩 $22有餡款的糰子,粉糰為主而內有少少花生蓉餡料,外面舖滿花生椰絲糖碎 花生磨得有粗有幼 口感層次豐富左,味道上更偏向似糖蔥餅,是我喜歡的口味*暫時傳統糖水較出色,如果再入元朗,會試多幾款中式糖水

室內裝潢幾玩味 不過坐位狹窄 好彩冷氣夠

幾款配料味道都出到 只是芋圓味道偏淡
豆腐花唔夠滑 微微酸不過唔係壞嗰種

腐竹馬蹄清心丸 (凍) $32

糖不甩 $22

*暫時傳統糖水較出色,如果再入元朗,會試多幾款中式糖水
2024-06-16
$46 (宵夜)
  • 腐竹馬蹄清心丸
  • 糖不甩
星期四夜晚8點未夠就去買糖水,堂食得一兩枱客,外賣都有一兩個,可能太早都未到糖水時間。買左兩碗糖水,加埋$55。最鐘意呢度既綠豆沙係有臭草!可能唔係太大眾口味,所以通常都係淨海帶綠豆,但滔滔可能傳統d,所以經常都會掛住佢d 綠豆沙。唔想咁寡,所以兩溝,都係$22 (外賣再加$1),大大碗又勁多豆,非常抵食。(但我上一次買就水多,冇咩豆,我諗都睇彩數)愛玉西米露 ($26)+仙草($5)一樣裝到滿滿,同埋幾鐘意滔滔糖水既甜度,覺得岩岩好。雖然有時想懶叫外賣app,但淨係紅綠豆就已經貴$6,仲要有最低消費同運費,咁我都係零願遠少少都行去買自取最抵食。

買左兩碗糖水,加埋$55。
紅豆沙拼綠豆沙

愛玉西米露 ($26)+仙草($5)
一樣裝到滿滿,同埋幾鐘意滔滔糖水既甜度,覺得岩岩好。

2024-06-05
5 分鐘 (堂食)
紅豆沙拼綠豆沙
2024-04-13 553 瀏覽
不論男女,只有一個胃。但是每當食飽了,總會有另一個胃食到甜品。食芋圓必定會去滔滔甜品,剛巧晚飯時間,店鋪內沒有人。甜品店環境空間比較細,座位數目有限,枱與枱之間的距離相對比較貼,甜品店外面都會有枱凳。甜品店提供多種款式的甜品及中式糖水。每次去必點叁元豆花。✱ 叁元豆花:有豆腐花、芋圜、地瓜圓、黑糖珍珠及紫薯西米。 還可以四選一添加香草雪糕、愛玉、紅豆或芒果。另外還點了冰烤紫薯雪糕系列 : ✱ 仙草紫草圜:有仙草、黑糖水晶、蜜紅豆、芋圓、地瓜圓及紫薯雪榚兩款甜品都有豐富材料,芋圓及地瓜圓Q彈的感覺,香甜芋香及地瓜香。仙草紫草圓中的黑糖水晶、蜜紅豆感覺甜膩。紫薯雪榚香濃紫薯味。
不論男女,只有一個胃。但是每當食飽了,
總會有另一個胃食到甜品

食芋圓必定會去滔滔甜品,剛巧晚飯時間,
店鋪內沒有人。甜品店環境空間比較細,
座位數目有限,枱與枱之間的距離相對
比較貼,甜品店外面都會有枱凳。

甜品店提供多種款式的甜品及中式糖水
每次去必點叁元豆花。

✱ 叁元豆花:有豆腐花、芋圜、地瓜圓、
黑糖珍珠及紫薯西米。 還可以四選一添加
香草雪糕、愛玉、紅豆或芒果。

叁元豆花

另外還點了冰烤紫薯雪糕系列 :

✱ 仙草紫草圜:有仙草、黑糖水晶、
蜜紅豆、芋圓、地瓜圓及紫薯雪榚

兩款甜品都有豐富材料,芋圓及地瓜圓
Q彈的感覺,香甜芋香及地瓜香。
仙草紫草圓中的黑糖水晶、蜜紅豆
感覺甜膩。紫薯雪榚香濃紫薯味。
仙草紫草圜
2024-04-10
叁元豆花
2024-04-12 399 瀏覽
飯後諗住食個甜品,依間食物質素中規中矩,但樓面有四個女仔,玩電話嘅玩電話,態度真係好麻麻!問多一句都嫌個客麻煩…而且樓面衛生情況好一般,超級多蚊,係有食客嘅情況之下,仲噴緊殺蟲水…仲話「唔怕啦,又唔係咬我」…唔會再有第二次幫襯!真係唔知係啲客食甜品,定係啲蚊食返啲客?唔怪得之而家香港人都唔願意留喺香港消費,店員質素太差了!………………………………………………………………………………..
2024-04-12
1 分鐘 (堂食)
2024-03-22 664 瀏覽
元朗呢間滔滔甜品喺大西北呢頭一直都頗有名氣,除咗有傳統中式糖水,亦有好多唔同種類嘅配料可以加配,而且價錢又夠哂親民,真係一個食飯後甜品嘅好地方~熱 石磨芝麻糊湯丸💰HK$32芝麻糊質地比較流質,充滿芝麻嘅香味,湯丸皮薄得來又煙韌,裡面都係芝麻餡,整體味道亦唔會太甜~凍 仙草黑珍珠 + 清心丸💰HK$35椰汁做糖水底,仙草好嫩滑,另外黑珍珠同清心丸都好有咬口!呢個糖水組合又幾特別喎~熱 椰香西米紫米露 + 芋圓💰HK$31淡淡嘅椰汁味配上香甜軟糯嘅紫米,再加埋口感煙韌嘅芋圓!成碗都係滿滿嘅碳水化合物,好飽肚~熱 腐竹馬蹄清心丸💰HK$32爽口嘅馬蹄切成一粒粒,腐竹整到好似蛋花咁嫩滑,味道中規中矩!清心丸味道偏甜,感覺都係同凍嘅糖水比較夾,熱食會顯得味道較甜~

熱 石磨芝麻糊湯丸💰HK$32

石磨芝麻糊湯丸
腐竹馬蹄清心丸
仙草黑珍珠 + 清心丸
2024-03-18
5 分鐘 (堂食)
椰香西米紫米露 + 芋圓
石磨芝麻糊湯丸
腐竹馬蹄清心丸
仙草黑珍珠 + 清心丸
  • 石磨芝麻糊
少見清甜椰子糊,大份好食仲夠抵,冬日平價暖胃甜品之選😋!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥥 鮮製椰子糊 HK$23・味道:一入口係椰子嘅清甜,比起平時嘅椰奶甜更清新,after taste帶甘香,正喎👍🏻!・口感:白膠漿質地XD,比想像中流質輕盈,唔會好杰好膩。💜 椰香西米紫米露 HK$23・味道:椰汁加紫米露,加埋都唔會好甜。紫米同椰汁兩者好夾,暖胃舒服嘅一款~・口感:同上,幾輕盈,唔會好杰好膩。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:接近湯碗size好大份XD,好抵食而且好味,微甜波讚好!出面好少見嘅椰子糊,值得一試!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
少見清甜椰子糊,大份好食仲夠抵,冬日平價暖胃甜品之選😋!

🥥 鮮製椰子糊 HK$23
・口感:白膠漿質地XD,比想像中流質輕盈,唔會好杰好膩。

💜 椰香西米紫米露 HK$23
・口感:同上,幾輕盈,唔會好杰好膩。

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

2023-12-16
宵夜
2024-01-25 331 瀏覽
🪻豆花紫花園 $39 有紫薯雪糕、黑糖水晶、芋圓地瓜圓、豆腐花、紫米同花奶 坐低嗌左5分鐘都冇就黎左😹啱啱到嘅時候紫薯雪糕有d冰碎係面 觀感即刻扣左小小分 不過入口的確有紫薯味 唔會太甜 仲有d桂花係面 頗為用心👍🏻黑糖水晶同紫米令口感更豐富 味道就正常發揮 係想像到嘅味;芋圓同地瓜圓唔錯 大大粒煙煙韌韌 食得出各自嘅味;豆腐花就好明顯係超市d盒裝豆腐花 好hea😂死甜冇豆味 抔一抔就碎曬 btw舖頭員工幾nice 而且唔會趕客 因為店鋪內位置較少今日好凍唔想係出面食所以就等位 等左一陣佢有主動問要唔要坐低等🤡見舖頭有其他糖水價錢實惠 評價都唔錯 不過我1015左右坐低都有部分糖水售罄 想食嘅話可能就要早d黎~味道:3/5口感:3.5/5CP值:3.5/5
🪻豆花紫花園 $39

味道:3/5
口感:3.5/5
CP值:3.5/5
2024-01-05 995 瀏覽
難得來元朗, 晚餐雖然已經吃了一小件甜品, 但仍然要再來碗糖水 ☺️ 抵達時人山人海, 一大堆人正在排隊, 就算店外有座位還是滿座, 實在太誇張!! 🤯 店鋪內比較狹窄, 如果不嫌棄的坐在外面會更自在, 不過我在想現在把桌開到門外不怕被捉嗎? 🤔薑茶湯丸 $21薑茶帶微微薑味, 本人愛薑的味道, 所以覺得可以再濃再刺激一點 😆 湯丸餡是我愛的麻蓉味, 咬一口有流心形態, 湯丸皮尚算薄, 而且煙韌有口感 😋椰香西米紫米露 $23加了椰漿呈螺旋形, 蠻有賣相! 內含大量西米和紫米, 非常豐富, 份量十足! 😁 紫米有糙米口感, 煙韌軟糯, 味道濃郁香甜。鮮製椰子糊 $23非常稀有的糖水, 可能我孤陋寡聞, 第一次遇見 😅 一上碟已經嗅到濃濃的椰子味, 非常杰身, 未夠滑溜, 有點漿糊的感覺 🙃 味道的確是香濃椰子味, 味道不錯但不是我喜歡的口感。木瓜雪耳海底椰 $32相當滋潤的糖水, 補氣化痰, 木瓜清甜, 海底椰彈滑, 燥底人士最佳甜品之一, 味道正常不錯👍🏻四碗甜品竟然$100也不用, 太便宜了!! 看到大部份差評都是點一些比較新潮甜品, 大概吃這些守舊甜品比較穩陣 🤭 甜品不錯且便宜,

薑茶湯丸 $21
薑茶湯丸

椰香西米紫米露 $23

鮮製椰子糊 $23

木瓜雪耳海底椰 $32
木瓜雪耳海底椰

四碗甜品竟然$100也不用, 太便宜了!! 看到大部份差評都是點一些比較新潮甜品, 大概吃這些守舊甜品比較穩陣 🤭 甜品不錯且便宜, 但員工態度一般, 沒有半點微笑 😐

2023-12-29
15 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
薑茶湯丸
木瓜雪耳海底椰
2023-10-31 579 瀏覽
同朋友食完飯又唔係幾飽,就過左黎食甜品🤣甜品都算幾多選擇,除左餐牌最基本個啲之外都仲有期間限定或者新出既產品😋朋友就叫左個豆花紫花園(含黑糖水晶、紫米)呢個甜品主打冰烤紫薯雪糕,結合左雪糕既柔軟順滑同烤紫薯既香甜味,而且仲會食到粒粒紫薯肉,口感超豐富👍🏻我就叫左個阿華田仙草,入面仲有埋珍珠同雲呢拿雪糕,超豐富!面頭係滿滿既阿華田粉,就咁食都已經好好食,每一啖都係牛奶同可可粉既味道😋而且珍珠Q彈有嚼勁,好食~
2023-10-30
2023-10-22 368 瀏覽
星期六晚同朋友食飽飯,未夠八點,當然要揾下場。路過見到有不少人買外賣,店內已坐滿人,出面已經開咗兩枱做生意, 睇落好似唔錯,於是入去一試。我叫了豆花紫花園(走花奶),有紫薯雪糕、黑糖水晶、紫米、芋圓同豆腐花,紫薯雪糕好特別, 第一次見,雪糕好有紫薯味又唔太甜,值得一試,芋圓同地瓜圓都好QQ,食到芋頭同番薯嘅味,豆腐花好香豆味, 配上紫米同黑糖水晶甜到剛好又有咬口,這個甜品值得encore。朋友叫咗黑糖珍珠檸檬愛玉,佢話略嫌有啲酸。
朋友叫咗黑糖珍珠檸檬愛玉,佢話略嫌有啲酸。
2023-08-23 535 瀏覽
元朗好食嘅糖水鋪依家真係買少見少,今日介紹依間甜品鋪係我定期都幫襯下嘅。而依個冰烤紫薯系列就係我至愛☺️三款甜品配料大致差唔多,一樣有紫薯雪糕同黑糖水晶,最唔同係個底,分別有仙草、豆花同愛玉🤭今日就食左其中兩款:🍴 仙草紫草園($40)📝評分: 8/10個人最鍾意配仙草底🙂先讚個紫薯雪糕,食到粒粒紫薯肉,唔係好假個隻紫薯味,個人鍾意雪糕呈半溶狀態,配埋黑糖水晶同紅豆,成碗野撈埋好有咬口好好食🤤🍴 豆花紫花園($40)📝評分: 7/10而豆花底就冇仙草底禁有咬口,但豆花整體算滑🙂配埋紫米芋圓一樣好食!不過今次食嘅芋圓偏軟身,如果稍微有返小小咬口就更好🤭

今日就食左其中兩款:
🍴 仙草紫草園($40)
📝評分: 8/10

🍴 豆花紫花園($40)
📝評分: 7/10