📍「滔滔甜品」- 元朗今次食食食之旅黎到元朗😌相信大家對呢間都唔陌生😆👦🏻👧🏻都成日食,不過開咗foodie IG之後都無成過😗難得今日勁想食芋圓,就衝咗過嚟食😇📷餐廳比較細,座位都比較逼,不過食物先係重點‼️🤤餐廳裝修走舊式糖水鋪風,幾有懷舊feel,打卡都唔錯😬🍴叄元豆花(凍)💰HK$37✨推薦指數:7/10呢碗係滔滔招牌‼️👦🏻每次必嗌🤣叄元豆花正就正在咩都有,包括芋圓、地瓜圓、豆腐花、黑糖珍珠、紫薯西米,自選就揀咗檸檬愛玉,岩哂咩都想食啲嘅朋友仔❤️首先講下芋圓地瓜圓先,口感嚟講好煙煙韌韌,而且味道天然,食得出芋圓同地瓜嘅味道,好食😋豆腐花滑嘅,但今次食份量少咗,而且比較碎🥹黑糖珍珠比較甜,但可以接受到👌紫薯西米顏色好靚,不過就比較細粒,食唔到咩味🤣檸檬愛玉晶凝通透,食落檸檬味都好重,不過有少少過甜😗整體來講呢碗都唔差,不過以前更好🫣而且加咗價之餘份量縮咗水,有啲傷心🥲🍴腐竹馬蹄清心丸+包心芋圓(凍)💰HK$31+$10✨推薦指數:8.5/10👧🏻不嬲都走養生路線,所以揀咗碗相對健康少少🤏🏻嘅😆呢碗有腐竹、清心丸、馬蹄同包心芋圓🤗👧🏻真係勁中意食包心芋圓,但唔係度度都有,所以嚟到呢度
📍「滔滔甜品」- 元朗

今次食食食之旅黎到元朗😌

🍴叄元豆花(凍)
💰HK$37
✨推薦指數:7/10
呢碗係滔滔招牌‼️👦🏻每次必嗌🤣
豆腐花滑嘅,但今次食份量少咗,而且比較碎🥹
黑糖珍珠比較甜,但可以接受到👌
紫薯西米顏色好靚,不過就比較細粒,食唔到咩味🤣
檸檬愛玉晶凝通透,食落檸檬味都好重,不過有少少過甜😗

🍴腐竹馬蹄清心丸+包心芋圓(凍)
💰HK$31+$10
✨推薦指數:8.5/10
👧🏻不嬲都走養生路線,所以揀咗碗相對健康少少🤏🏻嘅😆
呢碗有腐竹、清心丸、馬蹄同包心芋圓🤗
👧🏻真係勁中意食包心芋圓,但唔係度度都有,所以嚟到呢度一定要嗌❗️
包心芋圓用咗黃薯做餡,外皮有淡淡嘅黃薯/芋頭味,包住滿滿香甜嘅黃薯蓉,食落都幾滿足,不過再大粒啲會更好🤣😋
清心丸比較彈牙爽口,好好咬口🤩
馬蹄同腐竹都非常碎,馬蹄口感好爽,所以👧🏻都幾中意呢碗,層次好豐富☺️
下午茶
2022-07-07 308 瀏覽
識食一定係食滔滔😍唯一一間我肯俾足耐性排隊等嘅糖水舖😌Come on everybody! Must go ar 🌟🌟推薦🍴:叁元豆花 💰$35❤️內有:豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠、紫薯西米 + 香草雪糕/愛玉/紅豆/芒果 (四選一) 😝💕好難得今時今日 仲有份量足 又好味道嘅糖水食🥹重點係 一啲都唔貴!性價比⭐️⭐️⭐️⭐️唔解釋咁多 自己嚟試過就知㗎啦😚~*呢度地方好細🙈唔想等堂食嘅朋友 可以外賣返去🤓 一樣咁好味( ̀⌄ ́)
識食一定係食滔滔😍

唯一一間我肯俾足耐性排隊等嘅糖水舖😌

推薦🍴:叁元豆花 💰$35❤️

唔解釋咁多 自己嚟試過就知㗎啦😚~

*呢度地方好細🙈
唔想等堂食嘅朋友 可以外賣返去🤓 一樣咁好味( ̀⌄ ́)
2022-06-20 279 瀏覽
天氣熱辣辣,一個人行街,想搵個位坐低食啲冰涼野,歎吓冷氣,於是入咗滔滔甜品。海底椰檸檬愛玉:一個字爽呀,甜甜酸酸,又凍,好開胃解渴。愛玉好滑,直接sir咗入喉嚨。有海底椰感覺好滋潤。

海底椰檸檬愛玉:
一個字爽呀,甜甜酸酸,又凍,好開胃解渴。
愛玉好滑,直接sir咗入喉嚨。
有海底椰感覺好滋潤。

2021-10-12
2022-06-17 192 瀏覽
.📍滔滔甜品📍 #饅頭去元朗 #饅頭的港味道 #饅頭食台灣菜 #饅頭食甜品------------------------------1️⃣ 叁元豆花 ($35)呢碗糖水不得了,份量大又足料,有豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠、紫薯西米,仲有一款配料朋友就揀咗檸檬愛玉。呢度嘅豆腐花做得好出色,雖然口感唔算神級滑溜,但絕對足夠香軟冇渣,豆香味道好濃郁😚❤️,好似食緊固體豆漿咁,甜度比平時飲開嘅豆漿低少少,好啱我口味;另外要讚下朋友揀嘅檸檬愛玉,晶瑩剔透🌟,非常大嚿,質感介乎啫喱糖同布丁之間,動L動L咁好滑身又有少少彈性😍,散發著檸檬清香,唔會過甜;芋圓同番薯圓亦整得好好食,口感柔軟中不失煙韌口感,斷口感唔會好重,仲食少少粉粉哋嘅芋頭同番薯原材料,尤其係芋圓,難得地感受到明顯芋頭嘅香氣👍🏻;黑糖珍珠size比較細粒,同紫薯西米兩者味道相對都比較普通,主要係為呢碗糖水增加顏色同口感,夾埋花奶咁食唔會有伏,整體而言都好滿意,呢個價錢嚟講真係幾抵食。------------------------------2️⃣ 黑糖珍珠檸檬愛玉 ($27)呢碗小係小編另一個友人嗌嘅糖水,不過我就冇食到所以就唔點評啦🙈,
1️⃣ 叁元豆花 ($35)

2️⃣ 黑糖珍珠檸檬愛玉 ($27)
呢碗小係小編另一個友人嗌嘅糖水,不過我就冇食到所以就唔點評啦🙈,希望下次有機會再試下呢度嘅紫薯雪糕。
🔸整體評分:8.0/10
🔸小編回頭率:7/10
2022-06-17 133 瀏覽
呢間甜品店嘅選擇都幾多~有台式又有中式!上次就食咗個冰烤紫薯雪糕系列嘅紫草園💜配料真係好豐富:有紅豆、芋圓、仙草、黑糖水晶 仲有一大舊紫薯雪糕🍦紫薯味真係好香好清甜 仲有啲紫薯粒粒喺入面!成個甜品口感真係好豐富❣️
2022-05-30 195 瀏覽
難得有人話食飯後甜品...當然要去特別既地方食特別既野嫁喇~入元朗除左人人都識既B仔外...滔滔都係其中一個選擇~今次叫左冰茶龍珠同紫玉園愛玉...冰茶龍珠既紅豆爆珠最特別~成粒爆珠三文魚子咁,咬爆後就係一粒紅豆,好鬼盞!係出面既糖水舖真係未曾食過!配上踩單車先會買黎食既菠蘿冰同芋圓...以及蜂蜜綠茶凍椰汁底...呢個mix & match好特別~紫玉園愛玉面頭既紫薯雪糕就咁睇都已經好靚(皆因我係紫色控)~入口咬落會有粒粒爽口紫薯!黑糖水晶唔甜Q彈岩岩好~
入元朗除左人人都識既B仔外...滔滔都係其中一個選擇~
今次叫左冰茶龍珠同紫玉園愛玉...
2022-05-27
10 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
2022-05-22 154 瀏覽
相信糖水舖係香港人嘅童年回憶。中學時代岀夜街就係會同friend去糖水舖,到大個就越嚟越少去,因為選擇越嚟越多。今次黎到滔滔甜品,同我回憶中嘅糖水舖一樣,都係簡單嘅裝修,仲有長長嘅人龍,都同班friend等左成個鐘架。我覺得碗糖水質素算中上,愛玉唔會太甜,彈牙爽口。包心芋圓會有兩種味道,芋頭味同蕃薯味,同黑糖珍珠一樣,煙靭有𡁻口。豆腐花夠滑同有豆味。所以同一碗糖水,可以食到五種口味,雖然每隻味道都係分開,但唔會話唔夾嘅。最緊要係食個種大家一齊柴娃娃個種回憶嘅味道嘛!

最緊要係食個種大家一齊柴娃娃個種回憶嘅味道嘛!
2022-01-21 589 瀏覽
山長水遠嚟到元朗,梗係要揾好野食啦,滔滔甜品一直都想試,今日终於試到啦,揾就唔難既,去到舖頭唔大,出邊有幾張枱叫咗兩碗糖水,一碗係黑糖薑茶配包心芋圓,一碗係冰茶龍珠,兩碗都好特別同好出色😍😍😍佢個黑糖薑茶配包心軟點解叫包心,係因為佢出邊嗰層係芋圓皮嚟,而入面係有真既番薯同芋頭係度,所以好大粒,而佢嘅黑糖薑茶都好有薑味,整體都幾好食,個碗又特別😋另外嗰個冰茶龍珠仲特別,佢有幾款唔同嘅料放埋一齊,睇落會覺得好奇怪,唔知好唔好食,但原來食落好特別,最特別就係嗰個爆珠紅豆,佢外面嗰層好似三文魚子咁,咬爆咗之後就係一粒紅豆,真係超特別,去過咁多糖水舖都未試過,佢拼埋個冰菠蘿同芋圓,底層係椰汁同蜂蜜綠茶凍,有口感之餘仲好味,仲要試晒唔同款,抵到爛🙊

2021-12-23 295 瀏覽
夜晚同朋友喺元朗食宵夜,見到呢一間甜品舖都係燈火通明,好多人排隊買外賣,所以又走過嚟食一次啦。叫咗個豆花紫花園,底下係豆腐花嘅底,上邊有個紫薯雪糕、黑糖凍、同芋圓,都好足料。佢個豆腐花底好香豆味!身邊嘅芋圓同地瓜圓都好煙韌,有芋頭味同蕃薯嘅味。黑糖凍都好有彈性,食落又唔算好甜,有淡淡嘅黑糖味。我覺得最得意都係個紫薯雪糕,紫薯味係非常非常咁濃,而且入面仲有啲紫薯粒粒,又唔係好甜,非常好食。最重要係呢一個甜品唔算貴,cp值非常高!
豆花紫花園

最重要係呢一個甜品唔算貴,cp值非常高!
2021-12-20 209 瀏覽
又食滔滔甜品啦~小編曾幾何時都係芋圓fans~~~~~~今次試下佢既包心芋圓先😻買左一碗同家姐share食😎~~~🍡 椰汁西米 配 包心芋圓 $29西米露底配芋圓又幾夾wor😚😚我覺得呢個包心芋圓唔係得粉味!特別係蕃薯餡個粒係有啲蕃薯味既~~~不過芋頭個粒既味都係偏淡🙈口感上幾彈牙👍🏼👍🏼 唔錯~~~~~~份量都唔算少,每種味好似有3粒左右😊—評分:可以一試👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
買左一碗同家姐share食😎~~~

🍡 椰汁西米 配 包心芋圓 $29
西米露底配芋圓又幾夾wor😚😚
我覺得呢個包心芋圓唔係得粉味!
特別係蕃薯餡個粒係有啲蕃薯味既~~~
不過芋頭個粒既味都係偏淡🙈
口感上幾彈牙👍🏼👍🏼 唔錯~~~~~~
份量都唔算少,每種味好似有3粒左右😊

評分:可以一試👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
2021-12-13 273 瀏覽
放假走入元朗找朋友,吃過晚飯,經過這間甜品舖,見到人流也多,愛甜的我當然要坐低一試冰烤紫薯雪糕系列*仙草紫草園芋圓,地瓜圓煙煙韌韌,好鍾意這種口感。黑糖水晶,香濃爽口。蜜紅豆,蜜味軟綿,配以仙草恰到好處。紫薯雪糕,色彩奪目耀眼。軟滑雪糕食落有粒粒紫薯肉,構思有創意,但口感上一般,未太識欣賞*叁元豆花芋圓、地瓜圓好有咬口,黑糖珍珠煙韌彈牙。紫薯西米,顏色特別吸引。滑溜溜的豆花,味道清淡,加一球香草雪糕,多重味道,多重口感,好滿足的一個甜品

冰烤紫薯雪糕系列
*仙草紫草園

*叁元豆花

2021-11-25 232 瀏覽
食完晚飯想食甜品,就搵下附近既甜品店。熱腐竹馬蹄露清心丸 $29加左芋圓 $+7推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️美中不足就是不夠熱!腐竹糖水比較水。但見到有好味既清心丸就算啦!
食完晚飯想食甜品,就搵下附近既甜品店。

熱腐竹馬蹄露清心丸 $29

加左芋圓 $+7

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

美中不足就是不夠熱!腐竹糖水比較水。

但見到有好味既清心丸就算啦!

📍滔滔甜品 @ 元朗​ღ 亝元豆花 $37ღ 雪糕仙草凍 $30 玄米茶雪糕 +$10​記得佢一開嗰陣食過 2 次都感覺麻麻之後就無再食過了😂但今年試返 同以前menu完全唔同 感覺良好喔係好食嘅中式糖水舖 不過又未去到要特登嚟食🤣豆花嗰碗都幾足料 樣樣都幾夾 但要攞同類型嘅深水埗康瑞嚟比較 康瑞出色好多起碼平成$10一碗先喇(*´ω`*)仙草凍正常水準 都滑唔會好甜不過建議大家一定要加玄米茶雪糕!!!同仙草好夾!好濃茶味 茶控表示收貨(^ω^)回頭指數😼3.5/5(玄米茶雪糕加好多分(≧∀≦)
📍滔滔甜品 @ 元朗

但今年試返 同以前menu完全唔同 感覺良好喔
係好食嘅中式糖水舖 不過又未去到要特登嚟食🤣
豆花嗰碗都幾足料 樣樣都幾夾
但要攞同類型嘅深水埗康瑞嚟比較 康瑞出色好多
起碼平成$10一碗先喇(*´ω`*)
仙草凍正常水準 都滑唔會好甜
不過建議大家一定要加玄米茶雪糕!!!
同仙草好夾!好濃茶味 茶控表示收貨(^ω^)

回頭指數😼3.5/5(玄米茶雪糕加好多分(≧∀≦)
叄元豆花
雪糕仙草凍加玄米茶雪糕
雪糕仙草凍加玄米茶雪糕
2021-10-28 251 瀏覽
元朗·滔滔甜品勁鍾意食芋圓既我 好中意去唔同糖水舖試佢既芋圓 以前可以去台灣 就算搭勁耐車去要去九份食芋圓 😍😍😍 果陣仲未興芋圓 香港未有得食 突登係台灣買木薯粉番香港自己整😋依間糖水舖第一次去 勁多人排隊😭第二次去 佢休息第三次去 佢終於冇咩人 唔洗排甘耐😍終於可以試試佢 依間糖水舖係重要係中式糖水價錢合理👍🏻都算係中等價錢❤️環境👍🏻👍🏻👍🏻裝修好靚 打卡好正食物質素都可以👍🏻📍叄元豆花 $33芋圓+豆腐花+珍珠+紫薯西米再可簡香草雪糕/芒果/愛玉/紅豆(4選1)份量可以2個人食都可以👍🏻👍🏻👍🏻芋圓好彈牙 有口感 好煙韌我超鍾意依啲煙煙韌韌既感覺係正既👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻大家有邊到有好食既芋圓 記得講我知❤️❤️我一定會去試試佢😋
元朗·滔滔甜品

環境👍🏻👍🏻👍🏻裝修好靚 打卡好正
食物質素都可以👍🏻

📍叄元豆花 $33
芋圓+豆腐花+珍珠+紫薯西米
再可簡香草雪糕/芒果/愛玉/紅豆(4選1)
份量可以2個人食都可以👍🏻👍🏻👍🏻

芋圓好彈牙 有口感 好煙韌
我超鍾意依啲煙煙韌韌既感覺
係正既👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

大家有邊到有好食既芋圓 記得講我知❤️❤️
我一定會去試試佢😋
2021-09-26 322 瀏覽
1️⃣木瓜雪耳海底椰中式甜品款式一應俱全,連一個木瓜雪耳都有咁多款揀🤪海底椰對喉嚨好,加上木瓜同雪耳,堅係夠曬滋潤,$30一碗又足料都抵,其他糖水舖係少啲見有咁多配搭嘅2️⃣補血紅豆紫米露Marketing做得唔錯,加「補血」兩字即刻有強身健體嘅感覺🤣大量有pattern既花奶舖面,好彩我唔係抗拒花奶既人🤪感覺紫米份量比較少,個人比較鍾意「結」啲嘅紫米露喇3️⃣清心丸數粒+烚蛋一隻清心丸食極都食唔出係咩做(老闆🧞見字可摸以解釋下)好軔,非常軔,就嚟咬唔爛咁制,亦都冇乜味。雞蛋就冇乜好講啦,但師傅,都要收$3一隻㗎🤭🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔸🔹🔸因為入面冷氣太凍而坐左去出面,出面座位頭頂又有一大把風扇機吹到頭暈暈,員工服務態度幾好,見狀主動較高個吹風口,值得讚下🤓
1️⃣木瓜雪耳海底椰

2️⃣補血紅豆紫米露