今次是第二次幫襯這店,其他野不需再多講,直入正題,今次點了必食的小籠包,嫩雞煨麵,醉豬手,四喜烤麩,encore酸辣湯及高力豆沙。小籠包Keep住上次水準,一口咬落,湯汁流出(小心燙親呀)嫩雞煨麵:奶白色湯底,微微的奶香味,雞肉的確嫩,麵好滑,整個湯麵「杰杰地」好match個麵醉豬手:花雕酒味很出,豬手本身有做工夫,無豬毛兼有底味四喜烤麩:做用心制作,不油,很入味高力豆沙:即叫即做,沒有油溢味酸辣湯:材料十足,今次走辣油,比上次更正每樣食物食很出師傅真的用心製作
小籠包Keep住上次水準,一口咬落,湯汁流出(小心燙親呀)

醉豬手:花雕酒味很出,豬手本身有做工夫,無豬毛兼有底味

四喜烤麩:做用心制作,不油,很入味

高力豆沙:即叫即做,沒有油溢味

酸辣湯:材料十足,今次走辣油,比上次更正

每樣食物食很出師傅真的用心製作

醉豬手
嫩雞煨麵
2018-05-26
$86.5 (晚餐)
醉豬手
嫩雞煨麵
2018-05-13 303 瀏覽
下午不太肚餓,叫了餃子🥟地方雖然細小,服務員也不錯有禮,大約十分鐘左右餃子來到,因為同朋友一齊,所以一個叫白菜餃丶一個叫韭菜餃,也可以分享,味道也不錯,尚算可以!不過是冇湯同上略為遜息⋯⋯!
下午不太肚餓,叫了餃子🥟
地方雖然細小,服務員
也不錯有禮,大約十分鐘左右餃子來到,
因為同朋友一齊,所以一個叫白菜餃丶一個叫韭菜餃,
白菜水餃
韭菜水餃
2018-05-01 214 瀏覽
星期六突然間想食小籠包,上OP摷下太子有邊間上海菜未食過,結果摷到一間開業無耐上海菜,食評性價比高添,一於試試。一進店,修裝較簡單,應該是上一手越南菜館留落的,姐姐有禮貌,點了話梅糖醋骨,小籠包,酸辣湯麵,菜肉雲吞,高力豆沙。酸辣湯麵:酸,辣度適中,份量足夠兩位用,味道可以話梅粒醋骨:味道超正,排骨沒柴皮,甜,酸味夾得好好小籠包:熱辣辣,整個包摺疊位無封乾,無硬,似是即叫即包,一口咬落好多湯菜肉雲吞:皮薄,料足,亦似即叫即包的高力豆沙:豆沙份量足夠,不太甜,亦不太油膩整體上,食得出師傅用心製作由於太肚餓,沒有相機食先,下次再來幫襯,再補相
酸辣湯麵:酸,辣度適中,份量足夠兩位用,味道可以

話梅粒醋骨:味道超正,排骨沒柴皮,甜,酸味夾得好好

菜肉雲吞:皮薄,料足,亦似即叫即包的

高力豆沙:豆沙份量足夠,不太甜,亦不太油膩

整體上,食得出師傅用心製作

由於太肚餓,沒有相機食先,下次再來幫襯,再補相
2018-04-28
2018-03-16 438 瀏覽
其實我好中意食菜飯同餃子,但好食又平嘅真係唔多我屋企人之前已經黎過幾次,次次都話好好食今晚終於有機會黎試下好好彩我地一去到就有位,舖仔細細所以位唔多,但都爆滿得兩個姐姐做野,一個應該係老闆娘,兩個都好好人一坐落見到張餐牌就見到好多野食,仲要好多都係我中意食價錢又唔貴,決定任性一下,中意就嗌 XDDDD雞絲粉皮個芝蔴醬都幾好食如果係雪凍左,仲好食而家暖暖地有啲奇怪糖醋排骨菜飯 仲送埋酸辣湯 (好似仲有個清湯揀)糖醋排骨好淋好入味又唔痴牙菜飯應該係有少少雞油,真係食到停唔到口酸辣湯雖然係送,但好足料,一啲都唔馬虎香酥雞擔擔麵香酥雞同擔擔麵分開上啲雞岩岩炸起,好香口,但得4舊好似少左啲擔擔麵上面都有幾多辣肉碎個湯有少少麻辣口味,都幾特別同幾夾蒸白菜餃冇咩特別,清清地饀料好足煎韮菜餃都係冇咩特別饀多,個皮都唔算厚上湯小籠包一啖咬落去啲汁係會咇晒出黎味道可以高力豆沙個樣雖然唔係好吸引,但都幾好食入面都幾多豆沙,同埋軟綿綿好得意豆沙窩餅呢個要等好耐,但真係熱辣辣𣎴過個皮好厚,有啲失望可以唔駛試3個人食甘多野,埋單都係$266真係好抵食,飽到行唔郁甘濟佢好似新開左唔係好耐希望佢可以繼續keep到呢個
其實我好中意食菜飯同餃子,但好食又平嘅真係唔多
我屋企人之前已經黎過幾次,次次都話好好食
今晚終於有機會黎試下
好好彩我地一去到就有位,舖仔細細所以位唔多,但都爆滿
得兩個姐姐做野,一個應該係老闆娘,兩個都好好人
一坐落見到張餐牌就見到好多野食,仲要好多都係我中意食
價錢又唔貴,決定任性一下,中意就嗌 XDDDD

雞絲粉皮
個芝蔴醬都幾好食
如果係雪凍左,仲好食
而家暖暖地有啲奇怪

糖醋排骨菜飯 仲送埋酸辣湯 (好似仲有個清湯揀)
糖醋排骨好淋好入味又唔痴牙
菜飯應該係有少少雞油,真係食到停唔到口
酸辣湯雖然係送,但好足料,一啲都唔馬虎

香酥雞擔擔麵
香酥雞同擔擔麵分開上
啲雞岩岩炸起,好香口,但得4舊好似少左啲
擔擔麵上面都有幾多辣肉碎
個湯有少少麻辣口味,都幾特別同幾夾

蒸白菜餃

饀多,個皮都唔算厚

一啖咬落去啲汁係會咇晒出黎
味道可以

高力豆沙
個樣雖然唔係好吸引,但都幾好食
入面都幾多豆沙,同埋軟綿綿好得意

豆沙窩餅
呢個要等好耐,但真係熱辣辣
𣎴過個皮好厚,有啲失望
可以唔駛試

3個人食甘多野,埋單都係$266
真係好抵食,飽到行唔郁甘濟
佢好似新開左唔係好耐
希望佢可以繼續keep到呢個水準
2018-03-10
2018-02-17 290 瀏覽
情人節 諗住去食下啲冇乜情侶會去食嘅小店 點知好多地方都好多人🤦🏼‍♂️最後我地揀咗食滬上園 食落又真係唔錯唔錯 只係可能因為太多客 店員都好忙 分身不暇 令到落單上菜等等有啲混亂我地兩個叫咗一份白菜同一份芹菜餃子(各十隻)一碗四川擔擔麵 同埋一碗陽春麵佢嘅麵食味道很好 擔擔麵唔算好辣 但卻又食到麻辣嘅味道 麵線仲唔會太淋 韌度充足 十分飽足陽春麵都十分好味 麵線比擔擔麵幼 都係唔會太淋或太硬 加上清清地嘅湯底 十分吸引🤤 就連影相都唔記得影😆之後嚟咗兩份煎餃子 都十分好味🤤餃子皮唔會太厚太粉 但又不失煙韌嘅口感 亦保持到香脆嘅部分 兩種餃子嘅味道突出 芹菜味重而不會太過濃味

四川擔擔麵

煎白菜餃
煎芹菜餃

之後嚟咗兩份煎餃子 都十分好味🤤
餃子皮唔會太厚太粉 但又不失煙韌嘅口感 亦保持到香脆嘅部分
兩種餃子嘅味道突出 芹菜味重而不會太過濃味

2018-02-15 199 瀏覽
its v spicy as it was cooked with traditional soy sauce nd brown sugar..after the first bite i was addicted to it as there are chinese herbs as well...however its too salty nd i.needa drink.lots of water...the chinese tea was good there..space is lacking..
space is lacking..
2017-11-06 598 瀏覽
新開小店味道吸引星期日晚上行到咁上下, 想搵嘢食;眼見一間招牌紅字未除,自稱試業中的小店, 望入去坐滿哂人, 見要等位都決定要試下.一坐低有中國茶款上; 個杯新之餘仲幾別緻.未食飯, 先有例湯.是日例湯竟然係<<酸辣湯>>材料足, 熱辣辣! 仲真心辣~ 不過唔係好食辣嘅我都覺得好飲!!我地叫咗兩個客飯, 連菜飯同酸辣湯, 分別都只係$42.<<紅燒肉>>唔單止賣相OK, 滷得夠色; 熱辣辣, 肥瘦比例好啱, 滷得仲好入味. <<香酥雞>>同棣好出色, 不但脆口, 而且唔多油!仲又香又夠味!! 菜飯夠熱夠份量!!兩個人食, 埋單$84!! 小店整體上好有上海風味!! 價錢太眾化!! 不過可能小店仲好新, 店員未係好READY, 上菜比較慢, 廣東話唔係好流利;MENU上食物未齊全可供應;而且店小客多, 比較逼, 坐唔耐.
新開小店味道吸引

星期日晚上行到咁上下, 想搵嘢食;

一坐低有中國茶款上; 個杯新之餘仲幾別緻.

未食飯, 先有例湯.
是日例湯竟然係<<酸辣湯>>
材料足, 熱辣辣!

仲真心辣~
不過唔係好食辣嘅我都覺得好飲!!

我地叫咗兩個客飯, 連菜飯同酸辣湯, 分別都只係$42.

<<紅燒肉>>
紅燒肉
唔單止賣相OK, 滷得夠色;
熱辣辣, 肥瘦比例好啱, 滷得仲好入味.

<<香酥雞>>
香酥雞
同棣好出色, 不但脆口, 而且唔多油!
仲又香又夠味!!

菜飯
菜飯夠熱夠份量!!
兩個人食, 埋單$84!!

小店整體上好有上海風味!!
價錢太眾化!!
不過可能小店仲好新, 店員未係好READY,
上菜比較慢, 廣東話唔係好流利;
MENU上食物未齊全可供應;
而且店小客多, 比較逼, 坐唔耐.
2017-11-05
3 分鐘 (堂食)
紅燒肉
香酥雞