2015-02-08 910 瀏覽
葵興的興芳路都算係多食店.. 但特別好味的又唔算多。依家除左開三哥外, 我最特別介紹的係間上海菜館 , 滬味館,我有試過雪菜肉絲年糕.. 好味特價的小籠包, 湯包黎... 一放落口啜汁係正而津白獅子頭... 佢比起其他餐館的好... 因為津白之外, 佢地都會有磨菇, 粉絲, 同埋筍去伴碟我眼見其他客人, 晚餐個陣時, 份量都比較大... 如果一個人食, 適合選擇食麵... 因為佢份送... 再連埋碗麵都食得飽人其他的小菜都係用大碗... 而湯羨份量都好巨型... 真係值得一試因為掛住食.. 所以只影左個小籠包.... 我同同事食午餐時... 平均消費為 44 - 48.... 晚餐跟朋友食 一碗麵, 一個年糕同埋一籠小籠包.. 大概每人 60 左右

滬味館,我有試過雪菜肉絲年糕.. 好味
特價的小籠包, 湯包黎... 一放落口啜汁係正

小籠包
2014-12-28
5 分鐘 (堂食)
小籠包
大約2PM先去到,裡面仍然好多人$26 小籠包一睇,就睇到皮超薄,裡面好多汁,真係要揾匙羹接住來食$34 雜菌豆腐客飯(菜飯+$5=$39)(送豆漿)都係蠔油味,有冬菇、雞髀菇同秀珍菇,但豆腐完全無炸過豆漿唔太甜 $75 涼拌海蜇雞絲雞肉又霉又鞋,叫海蜇先好,而且好細碟,相比 小籠包真係差太遠 好似$18 蔥油薄餅外皮好脆,好香蔥味,不過裡面好似未熟
大約2PM先去到,裡面仍然好多人
$26 小籠包

一睇,就睇到皮超薄,裡面好多汁,真係要揾匙羹接住來食

$34 雜菌豆腐客飯(菜飯+$5=$39)(送豆漿)

都係蠔油味,有冬菇、雞髀菇同秀珍菇,但豆腐完全無炸過

豆漿唔太甜
$75 涼拌海蜇雞絲

好似$18 蔥油薄餅

外皮好脆,好香蔥味,不過裡面好似未熟
2015-01-02
  • 小籠包
2014-09-28 461 瀏覽
看到這間上海菜,下午茶時段,價錢挺經濟實惠的,所以試一下。$30 A+B套餐:菜肉雲吞麵+生煎飽,再加$2凍豆漿。  是幼條的麵,湯底清淡無乜味,不過勝在4粒雲吞夠味道,皮薄好吃,而麵份量較大,我食剩了三分一。 生煎飽不過不失,味道ok.$34紅燒肉飯+凍豆漿:都是半肥瘦的,哈哈!肉質夠諗,比較重口味~ 如果要求正常,這是ok的。沒有人主動幫忙加茶,而豆漿份量,我覺得以這價錢來說,就別要求太多了。 哈哈,外出再買飲料吧~
看到這間上海菜,下午茶時段,價錢挺經濟實惠的,所以試一下。

• 菜肉雲吞
2014-07-23 567 瀏覽
上班時間較晏,所以午餐時間已是正常人的下午茶時段,正好,無咁多人,又有平嘢食。這個上海菜經過多次去食譚仔三哥,終於今天轉下口味試下,一試就愛上了!只須$28就有1麵類+1小食,如要豆漿+2。但我通常只飲茶,因實在已好滿足啦!
題外話/補充資料: 麵類落單等後時間較耐!
2014-07-21
  • 上海春卷
2014-07-14 399 瀏覽
星期一又係新一個星期既開始,睇下今個星期有咩超特價客飯($30)先, 去到入口唔見有超特價客飯餐牌,問問員工原來今個星期既超特價客飯暫停,錦唯有叫番普通特價客飯($34),今次就試下鮮茄班塊,今日客人唔多,但由落單到上菜,都要等成十分鐘,鮮茄班塊份量都唔少,蕃茄加埋應該有一個,但蕃茄非常酸,班塊有五,六夠,但魚肉就相對少,而面頭個漿又厚又硬,唔好食!
2014-07-14
2014-07-10 379 瀏覽
其實係想試下每周超特價客飯($30),但今日既特價飯唔係錦岩食(麻婆豆腐)!所有我地就叫番普通特價客飯($34):蝦仁炒蛋 - 蛋炒得都算滑,不過蝦就完全無味仲埋無咬口,好似食緊玻璃蝦仁錦。粟米豬扒 - 豬扒都算唔錯,但個粟米汁就唔得,一patpat好似漿糊錦。豉椒雞球 - 雞球脆口,青椒紅椒爽又甜,仲有個汁有好香既豆豉味!
所有我地就叫番普通特價客飯($34):
2014-07-10
2014-07-05 328 瀏覽
之前都係去食晚飯多~質素唔錯~今次試下個下午茶~都幾抵食~28蚊有一大碗麵同一客小食~我叫咗牛肉擔擔麵加春卷~春卷皮幾簿,炸得幾脆~不過入面油左d,搞到有小小立痴痴既感覺擔擔麵都唔錯~不過如果湯底濃d會更好~不過都係覺得佢地既小菜整得比較好~
之前都係去食晚飯多~質素唔錯~
今次試下個下午茶~
都幾抵食~
28蚊有一大碗麵同一客小食~
我叫咗牛肉擔擔麵加春卷~
春卷皮幾簿,炸得幾脆~
不過入面油左d,搞到有小小立痴痴既感覺
擔擔麵都唔錯~
不過如果湯底濃d會更好~

不過都係覺得佢地既小菜整得比較好~
2014-07-05
2014-06-30 631 瀏覽
恒景商場除左有金潮小廚,隔離就有黎間食上海野既,今日可能係學校放假所以餐廳唔係好多人,特價客飯餐有5樣選擇,仲有杯豆漿送。糖醋魚片 - 魚肉炸完再加甜酸汁再炒,食既時候表面仲好脆,有菠蘿,蕃茄,青椒,洋蒽做配料,真係好好食!紅燒肉 - 肥肉適中,加埋脆玉瓜一起煮,同事都話好食。
紅燒肉 - 肥肉適中,加埋脆玉瓜一起煮,同事都話好食。
2014-06-30
2014-06-15 359 瀏覽
之前食過菜肉雲吞麵一般,今次朋友介紹食牛肉擔擔麵,好好味,牛肉有牛味,新鮮,擔擔麵彈牙,味道好賣相也很美。小食一口生煎飽都好味,好味過煎鍋貼,個人覺得鍋貼煎得好,煎到皮硬但脆香。 無煎0既味道。
之前食過菜肉雲吞麵一般,今次朋友介紹食牛肉擔擔麵,好好味

2014-06-15
  • 牛肉擔擔麵
2014-05-30 492 瀏覽
放工便相約同事到葵芳食飯,原本想食全潮,但由於太多人以及之前都食過既關係,今日決定試新嘢,就係金潮隔離既上海菜館去到即有位坐,由於啲人去哂隔離,所以呢到好少人,但坐得舒適。我地叫左5餸1湯。上海粗炒不錯,用料充足,但偏油。紅燒豆腐不是用鍋上,而是用碟上,但夠熱夠火喉,而且豆腐非常滑,每人都可以食到2件^^酸辣湯更是我的最愛,酸而微辣,配料多,係正既 椒鹽豬排好惹味,送飯一流 反而醬爆雞丁就麻麻,本身以為辣,可能係醬既關係,偏甜左,但雞肉多,甚少連皮且啖啖肉,只係同我預期既味道有啲出入,最後就係炒飯,呢個同普通茶記一樣,都係夠鑊氣埋單時先知原來唔洗加一,食左咁多嘢都係$346,真係抵食夾大件黎葵芳除左金潮外,呢到都係唔錯既選擇

我地叫左5餸1湯。
酸辣湯更是我的最愛
,酸而微辣,配料多,係正既

椒鹽豬排好惹味,送飯一流

黎葵芳除左金潮外,呢到都係唔錯既選擇
2014-04-29 722 瀏覽
到恒景這邊午飯,如金潮午餐沒心水,可到這兒吃,今次獨個兒,一吃平日未嚐過的粗炒。環境嘈雜非常,無論少女或中年男均高談闊論。其實上海婆婆也一樣嘈雜,那兒還要人均貴廿元。優點: 即使獨個到這店吃,店方亦未會將其任意調位。粗炒,約等十分鐘。端來的是新鮮炒起的一大盤粗麵。看上去已泛油光,熱燙燙有煙,似乎不俗。粗麵咬口一般,每條都帶點油,夾附少量肉條,其餘都是菜絲。碟底部更油,炒得完全不夠乾身。雖然鑊氣夠,但底下卻實在太油太膩。如果連底下油浸的粗麵也全吃掉,恐怕只會更不健康。其實平日吃回鍋肉,同事都對此店有兩個評價,太油及餐具欠衛生。今天亦一樣,潔白的豆漿,倒進白色杯子內,杯內竟然還有清楚可見的啡黑疑似茶跡。雖然午餐便宜,但衛生問題如能改善,必定更受歡迎。

環境嘈雜非常

。如果連底下油浸的粗麵也全吃掉,恐怕只會更不健康。

雖然午餐便宜,但衛生問題如能改善,必定更受歡迎。
下午茶時段點了一道五香牛肉麵,$28一般價錢。但牛展又細又薄,薄到風到吹得起! 跟餐生煎包又等左1個鐘都未黎。 諗住吹下啦,點知吹左2次都未黎。仲聽到侍應細細聲講左句:真係趕時間就唔好食生煎包啦,食第樣唔得? 服務態度都未免太差! 唔會再有下次!
跟餐生煎包又等左1個鐘都未黎。
服務態度都未免太差! 唔會再有下次!
2014-04-06
2014-01-21 352 瀏覽
剛開業時幫襯過一次, 今次約朋友喱頭食飯, 於是再次幫襯, 睇下食物質數是否仍然保持由於晚飯巿, 客人很多, 還好我們二人剛好有位人少少只點了三款菜: 酸辣湯  好味道, 好似比上次更好味, 裡面材料都很多, 酸辣比例也很恰當椒鹽小排骨本人很喜歡的一道菜, 外面大多用豬扖做, 但滬味館可以改用小排骨, 本人更覺"嘢"味, 我哋連帶啲干蒜都食哂水煮牛肉 上次嚟都冇, 伙記話新推出咗一排了, 見其他食客點了很像樣, 所以我哋都叫嚟試下, 牛肉唔"un", 夠麻夠辣, 其他配菜很多(芽菜, 番茄, 木耳等)上海菜館都有此菜而且味道也不錯, 幾好

由於晚飯巿, 客人很多, 還好我們二人剛好有位

人少少只點了三款菜:

水煮牛肉
題外話/補充資料: 再一次嚟都覺得食物水準仍然保持良好, 決定會keep住幫襯
2014-01-17
5 分鐘 (堂食)
2014-01-09 264 瀏覽
這間是新開張不久的上海菜,其實葵芳有高檔,中檔的上海菜,只是價錢平的就沒有了。 相信這一間應該是平民大眾化的價錢(只限點菜性質的上海菜),和之前葵涌廣場頂樓已結業的檔次差不多。我們只叫了嫩雞煨麵,津白粉絲獅子頭,小籠包一客。 嫩雞煨麵: 麵好淋,好少雞肉,冰鮮雞肉來的 津白粉絲獅子頭: 有兩件大大的獅子頭,沒有太多的味精,賣相一般 小籠包: 好像蒸過頭了,筷子一夾就爛開皮,有很多熱湯 整體黎講,我地所點0既三樣菜都味道都不太濃,應該是少味精吧。我地響平日晚市果時去到,連隔離間超旺的XX小廚都無人,座位很多,新裝修過,所以很新淨,我們坐在四人位,坐得很舒適。這店沒有太特別或突出的地方,平實平民平淡的街坊小館。

嫩雞煨麵: 麵好淋,好少雞肉,冰鮮雞肉來的
小籠包: 好像蒸過頭了,筷子一夾就爛開皮,有很多熱湯

題外話/補充資料: 可能我地兩個果日叫得0野少,不算太飽肚
2013-12-30
2013-12-09 234 瀏覽
葵芳恆景商場活起來, 以前只因為有旁邊那間火旺小館而帶來街客, 現在商場加添了連鎖新商戶, 玩的、買的、吃的, 差不多一站式已可滿足各家庭成員。  Ground Floor 新開了一間上海菜館, 正正就是在火旺小館旁邊。$33起午市客飯: 一餸一飯一豆漿, 不過好吃與否就見仁見智;個人覺得咕嚕雞球的炸皮上汁後已腍掉, 毫無脆囗, 咕嚕汁酸多甜少, 整體普通 ; 炒鱔糊味道對版, 鱔條又粗又多, 能吃到有魚味, 整體良好!小籠包的皮滑身亦帶點韌質感, 似乎是水份不夠, 面層看似有層啞光;小籠包內的湯汁清澈帶甜, 不過肉球顏色帶點奇怪 (偏綠色!!??)豆漿少甜, 質稀, 沒甚麼豆味, 因為不想浪費而一飲而盡...室內空曠, 座位可算好坐, 唯午市時段好嘈!
炒鱔糊
室內空曠, 座位可算好坐, 唯午市時段好嘈!
2013-12-04
炒鱔糊