2019-04-06 2909 瀏覽
病左好耐,今日選擇食番d 無咁激烈既上海菜。本身諗住散叫,點知朋友原來同屋企人食過,話四人餐好抵食。見到$288, 有野飲,有湯,仲有糖水,又真係幾吸引。仲可以㨂三個小菜 + 飯麵/2款點心。✨飲品係蘋果茶,個味有d 似蘋果醋咁,酸酸甜甜好好飲喎👍🏻✨湯有成大盅,入面有勁多豆腐同埋少量肉絲,個湯味道比較濃,感覺好味精feel✨雞絲粉皮:粉皮夠薄夠滑,個醬花生味幾香,呢個我幾鍾意,不過太細碟。✨蝦仁炒蛋:佢d 小菜其實都幾的骰,四個人食真係唔夠食。呢味無咩特別,個蛋都炒得啱啱好 ,蝦肉爽口。不過d 蝦本身味道比較淡,如果加番多d 蔥會香口d✨小籠包:皮算薄,幾多汁,但未去到爆汁果種level, 但都好味。✨菜心獅子頭:肉有兩大舊份量十足,仲好入味。東菇同菜都索晒汁,呢道菜比較濃味,如果送白飯會唔錯。✨花素蒸餃:幾多饀,食落清得黎唔會覺得寡,個皮都厚薄適中。✨最後上埋個綠豆沙真係飽到爆,好味唔會太甜。不過我地三個女仔差5多都清晒枱,所以如果4個人一定要再散叫。但呢個價錢同地段,又坐得舒服都幾抵食。
病左好耐,今日選擇食番d 無咁激烈既上海菜。

✨飲品係蘋果茶,個味有d 似蘋果醋咁,酸酸甜甜好好飲喎👍🏻
蘋果茶

雞絲粉皮

小籠包

✨花素蒸餃:幾多饀,食落清得黎唔會覺得寡,個皮都厚薄適中。

蘋果茶
雞絲粉皮
2019-04-02 1960 瀏覽
突如其來的即興飯局,相約來到這家米芝蓮食府,過往去過尖沙咀店,裝潢服務比較親民地道,這邊卻又有另一番感覺,寬敞舒適。🤡.菜色點了片皮鴨二食,絕對絕對是水準之上,真係👍🏿,炒鴨鬆配生菜🥬包絕對不浪費。另外還有炒鱔糊、炒淮山都係好食到震🤣,可以將食物品質提升,絕對是做到色香味俱全,當然頭盤素鵝同雞絲粉皮絕對無庸至疑吧!價錢合理物有所值,加上窗外銅鑼灣鬧巿夜景,是很難得一頓超有滿足感的晚餐🤡
2019-03-03 1579 瀏覽
老豆十分喜歡江浙菜,但實在唔想食太多次大集團既上海菜,翡x / 天樂 乜乜乜,真係食到慣慣熟熟了。今日一家人難得一齊放假,就下老人家胃口啦。試下呢間滬江飯店。地理位置一流,利舞臺上面食府林林總總,點樣突圍而出?一行六人,叫左九樣菜色。樣樣都好出色!小籠包, 湯汁飽滿,口味比較清淡,亦冇咁油醬燒淮山,好特別既素食,好少會用呢個方法煮鮮淮山,口味不會太鹹!上海粗炒,不過不失。茶燻雞,訂枱時要下單,一上枱,煙燻味迫人,太吸引了,雞肉嫩滑,食到最後,煙燻味仍然久久不散,十分推介!酥炸雲南鴨,好特別,用片皮鴨既方法食酥炸鴨、不會太油膩很好。滬江招牌炒飯,上枱時覺得賣相一般、食落好好味,有啲啲似富貴版福建炒飯,有魚肚大冬菇等等太滿足了,想食甜品也不能再點了🤤🤤🤤🤤

今日一家人難得一齊放假,就下老人家胃口啦。
試下呢間滬江飯店。

地理位置一流,利舞臺上面食府林林總總,點樣突圍而出?

一行六人,叫左九樣菜色。樣樣都好出色!

小籠包, 湯汁飽滿,口味比較清淡,亦冇咁油

上海粗炒,不過不失。

太滿足了,想食甜品也不能再點了🤤🤤🤤🤤
2019-03-03
30 分鐘 (堂食)
  • 茶燻雞
2019-02-22 1394 瀏覽
我們一行7人的中學同學群組每隔一段時間都會約在一起吃晚餐聚聚舊,可惜這次有兩位沒空參與。 大家一般都是選擇吃中餐,今次也不例外,決定在銅鑼灣吃上海菜。朋友去過這餐廳尖沙咀分店,覺得味道很不錯,推薦我們試試。餐廳位於利舞臺17樓,地點非常方便。我們訂了晚上七時, 可能是星期四的關係,到達時,還有很多位子,可以立即入座。我們座位位於落地窗子旁,居高臨下,景觀一流。飯店環境舒適,樓底高,座位與座位之間寬闊,私隱度甚高,可以盡情暢談,讚一個!👍我們5個女孩子叫你了10款菜式, 有主菜,有點心和飯後甜品。減肥?吃完再算!😜~雪菜百頁毛豆🆗️大大碟,味道只是一般。~醉香乳鴿😋平常醉雞吃得多,今次試試這裡出名的醉香乳鴿,酒香四溢,肉質嫩滑,💯個 like,必點之選!👍👍~炸臭豆腐🙊人生第一次吃臭豆腐,炸得外脆內軟,朋友說很好吃,但真的不是本人杯茶,$75覺得有點貴。😅~雲吞雞😋味道很不錯,湯底濃郁美味,不太鹹,雲吞大大隻,雞肉仍然嫩滑,是必點菜色!👍~酥炸雲南鴨😋朋友說經常吃片皮鴨,想試試新意思。這掇個味道不錯,配薄餅、青瓜條和甜醬,像北京片皮鴨的吃法。薄餅質地較薄,而且酥炸比較肥膩熱氣,還是喜歡吃傳

~雪菜百頁毛豆🆗️
大大碟,味道只是一般。
雪菜百頁毛豆

~醉香乳鴿😋
醉香乳鴿(冷盆)

~炸臭豆腐🙊
炸臭豆腐

~雲吞雞😋
雲吞雞

~酥炸雲南鴨😋
朋友說經常吃片皮鴨,想試試新意思。這掇個味道不錯,配薄餅、青瓜條和甜醬,像北京片皮鴨的吃法。薄餅質地較薄,而且酥炸比較肥膩熱氣,還是喜歡吃傳統片皮鴨多一點。😁
雲南鴨

雲南鴨

~蘿蔔絲酥餅😋
熱騰騰新鮮端上,炸得剛剛好,味道很好,推介!👍
蘿蔔絲酥餅

~四川擔擔麵😋
大大碗,麵質很煙韌,口感一流,醬汁味道濃郁,滿意!👏
四川擔擔麵

~小籠包😋
皮薄餡靚,一口放進口裡保留美味無比的肉汁,超正!必點之選!👍👍

~春卷😋
鬆脆可口,餡料豐富,不錯!😊
春卷

~高力豆沙😋
大大個,賣相精緻,個别放在紙盤上,方便食用。豆沙餡甜度適中,可配糖霜和士多啤梨醬一起吃,又是推介之選!👍👍
高力豆沙

缺點是上菜較慢,但這方面也可以是優點,聚會可以慢慢談過夠。😅

滿足的一頓晚餐,能夠不時和好朋友分享美食真的很幸福!😊
2019-02-21
醉香乳鴿(冷盆)
雲吞雞
蘿蔔絲酥餅
四川擔擔麵
春卷
高力豆沙
2019-01-06 1636 瀏覽
突然想食扁皮鴨 搵搵下搵到呢間怕多人都係訂左位先一去到因爲訂左位所以直入 完全唔洗等(好怕某些餐廳 明明訂左位 都要等左成20分鐘先安排到)扁皮鴨都好多件呀!唔太油太肥 正:)薄餅皮都好簿身 包埋鴨肉 加少少青瓜 同九菜 無得彈!!有少少tips ~~ 建議大家可以問員工拎少少砂糖 加埋入去 個味道更加提升!我地一行6人 每人都食左好多件 都好飽另外 員工主動建議兩食 即係用埋其他肉去炒面 當第二道菜都好正 :) 面條好好食 呢個推薦大家一試松子黃魚又點少得!好大條呀~~~ 真真正正啖啖肉 粉好薄 好得:)另外都叫左小籠包、 四季豆、肴肉似cupcake 既高力豆沙個個都有拳頭咁大 唔太甜 入口剛好!整體都好抵食 真係食到攬住個肚咁走
突然想食扁皮鴨 搵搵下搵到呢間
怕多人都係訂左位先

一去到因爲訂左位所以直入
完全唔洗等
(好怕某些餐廳 明明訂左位 都要等左成20分鐘先安排到)

扁皮鴨
都好多件呀!唔太油太肥 正:)
薄餅皮都好簿身 包埋鴨肉 加少少青瓜 同九菜 無得彈!!

我地一行6人
每人都食左好多件 都好飽

另外 員工主動建議兩食
即係用埋其他肉去炒面 當第二道菜
都好正 :) 面條好好食 呢個推薦大家一試

松子黃魚又點少得!
好大條呀~~~ 真真正正啖啖肉
粉好薄 好得:)

另外都叫左小籠包、 四季豆、肴肉

似cupcake 既高力豆沙
個個都有拳頭咁大 唔太甜 入口剛好!

整體都好抵食 真係食到攬住個肚咁走
2018-12-30 1267 瀏覽
見食譜話服務差。。。。。。(有點驚)約七點,自己早左半個鐘到,未坐低,位少姐已經俾個難題我。:“你訂左隻烤鴨要烤未?要九個字㗎“我:“家下烤,咪七點三上得。唔洗住,我早左到遮。你預七點半/七點九先上啦“又問:“咁你隻鴨要唔要烤住。“我:(心諗,你係咪真唔明?)“唔洗住,我早左到,唔洗烤住。“(有經驗,服務好的,應該問:咁我稍後/七點先幫你烤?或者:你叫我先烤啦。同一問題先後兩位小姐問我幾次。。。)7:05pm人齊,落order.當然第一樣係隻鴨可以烤了(咁巴閉,令人其待)。小籠包,蔥油餅,臭豆腐,響鈴蜜火腿夾,什麼乾炒貝絲(干瑶柱炒蛋),粟米雞粒,烤鴨二食(炒麵),酒釀丸子,小籠包,蔥油餅都不是心目中水準。蔥油餅皮散的,小籠包唔係每間鋪都好食。臭豆腐,一剎那光輝只係永恒。一陣就冇左香味了,可能真係要去MK街頭一邊聞到臭臭,一邊食至全神響鈴火腿夾,一般啦。中式三文治。粟米雞粒,炒蛋同鴨絲炒麵太咸了,冇乜特別。主菜:烤鴨。😎第一眼已覺色水唔夠😒切功差,請睇相,有點兒食去骨燒鴨冇鴨味。個甜醬味似原樽“乜乜“牌子冇調過。真心句,失望。切完鴨,就問要唔要炒麵或炒鴨松。。。又唔話可以攞去個鴨身走(
見食譜話服務差。。。。。。(有點驚)
約七點,自己早左半個鐘到,未坐低,位少姐已經俾個難題我。:
“你訂左隻烤鴨要烤未?要九個字㗎“
又問:“咁你隻鴨要唔要烤住。“

響鈴火腿夾,一般啦。中式三文治。
粟米雞粒,炒蛋同鴨絲炒麵太咸了,冇乜特別。
主菜:烤鴨。😎
第一眼已覺色水唔夠😒
切功差,請睇相,有點兒食去骨燒鴨冇鴨味。
個甜醬味似原樽“乜乜“牌子冇調過。
真心句,失望。

切完鴨,就問要唔要炒麵或炒鴨松。。。又唔話可以攞去個鴨身走(仲大量皮同肉㗎),咪求其叫個炒麵。

食完九點,都唔係滿座,又唔係有人排隊,點解一到就不停問烤得鴨未???
相信冇回頭了(食到冇心機映相,好彩今個飯局係聚舊,食物唔係主角)

2018-12-27
2018-11-29 1571 瀏覽
為了慶祝家人生日來了滬江飯店,而這次是為了大閘蟹專程而來的,真的沒有失望!大閘蟹套餐有6道菜,$570,一個人絕對夠飽,但細食的話,其實兩個人都可能夠飽首先是蟹粉魚翅,非常足料,啖啖都吃都蟹膏同蟹肉,仲有魚翅同瑤柱等,好有鮮味!豆苗配蟹粉栥飯濃濃的蟹粉蟹膏配上軟糯的栥飯,非常香口,豆苗也十分嫩,好吃!到了重頭戲清蒸大閘蟹,蟹不算大隻的膏也挺多的,雄性的蟹膏口感creamy也不會有腥味,肉質滑嫩,好吃!另點了片皮鴨,每片肉都算厚切,用薄皮裹著醬料、蔥和鴨肉,非常可口

豆苗配蟹粉栥飯

2018-11-21 4143 瀏覽
這間餐廳一直是我的至愛,以前久不久都會來晚餐;但自從成為米芝蓮推介之後長期晚餐沒有位置要預訂,也有一段時間沒有來了。今天朋友約吃中午飯,剛好提到這一間餐廳,他預訂我們去,這次有位了。我下午去到,看上去即使沒有預約還是有位置,七成滿,和晚餐分別很大。至於價錢,就差得更大了,因為午餐你可以有兩個選擇,一個是一人餐只是 HKD98.00, 我們這次則三個人叫了個四人餐每人也是 HKD120.00 包加一,即是四個人來每人只是 HKD90.00, 更便宜。真是超值的,因為價錢只是晚飯三分之一,而你卻吃到一樣的東西。小食是花生,沒有甚麼特別,我也沒有吃。這個四人套餐有湯有糖水有飲品,湯是粟米湯,味道調校得非常好,一人一大碗。小菜可以選三款,我建議全部選有價錢的,因為沒有價錢放在最頂的是前菜,份量應比較少。津白永遠都是對路,湯味甚濃,我們吃光了。回鍋肉也有水準,不會很辣,好味道。菜心獅子頭是超水準之作,這個在外面吃是很貴的,現時在這裏吃到,超值!肉很香,味道調校得很好,肉質很軟,菜心充份吸收了鮮味,吃了很滿足。另外可以叫一個炒粉麵飯或點心,我們選了炒拉麵,完全讓人有愉悅的感覺。糖水是綠豆沙,也是好

小食是花生,沒有甚麼特別,我也沒有吃。

津白永遠都是對路,湯味甚濃,我們吃光了。

回鍋肉也有水準,不會很辣,好味道。

糖水是綠豆沙,也是好味。

這是我近期在銅鑼灣午飯最滿意之選,坐得又舒服,招呼又好,我誠意推介。
2018-11-21
2018-11-16 1136 瀏覽
打去改booking 未講完就俾人cut線。鄉音呀姐態度差到令人o哂咀!其實有無training 架?Extreme rude and poor attitude! Are you going to close up soon????
打去改booking 未講完就俾人cut線。
鄉音呀姐態度差到令人o哂咀!
其實有無training 架?

2018-10-25 2075 瀏覽
又嚟到食大閘蟹嘅時候喇,每年我都會俾自己食一次,今年揀咗滬江飯店,食完就覺得自己好叻,無揀錯,絕對值得推介俾所有朋友,呢餐絕對有95分或以上呢個就係我食嘅一人餐,初時都怕自己會唔夠飽,我好大食架,點知係好夠飽,份量真係啱啱好食蟹嘅用具,因為我book枱時已講明我係嚟食大閘蟹餐,所以佢哋已經一早放定喺枱面蟹粉魚翅,呢個係全晚最鍾意嘅,好正好足料,完全係真材實料架蟹粉粢飯+炒豆苗,個豆苗好嫩呀,蟹粉粢飯第一次食,兩樣加埋好夾架蟹粉小籠包,以為我係唔食呢樣嘢嘅,因為好多年前食過一間老店,好難食,嚇怕咗,但今次呢個令我改觀晒,食咗呢粒之後勁想再食主角嚟喇,其實我唔知呢隻係幾多両架雖然細細隻,但啲膏都算多吖,對我嚟講已經好滿足架喇芝麻湯丸,好大粒,個姜湯好辣呀最後再有一杯姜茶,呢杯仲辣,係辣過湯丸啲碗好多架

蟹粉魚翅,呢個係全晚最鍾意嘅,好正好足料,完全係真材實料架
主角嚟喇,其實我唔知呢隻係幾多両架

雖然細細隻,但啲膏都算多吖,對我嚟講已經好滿足架喇
芝麻湯丸,好大粒,個姜湯好辣呀
最後再有一杯姜茶,呢杯仲辣,係辣過湯丸啲碗好多架
2018-05-05 4099 瀏覽
用歺過程中,伙計不停吹吹吹,由一開始坐下已經不停欥,重衰過食快歺,永遠不會再來Extremely bad experience, waiters keep on chasing and chasing and chasing. Worse than having fast food! Will never come again!!
2018-05-05
2017-12-21 6168 瀏覽
結賬時我問服務員Lee Garden 咔是不是有折,然後我show咗Lee Garden apps 給她看,用了5分鐘時間找membership no (因不多用,及我有跟她說唔好意思),她記下我的no.後跟着說:請你以後早說有咔,不用浪費紙章幾分鐘後,她又跟我說咔主是不是我本人,我話我可以show身份証,佢話不用但以後要帶Lee Garden card, apps 不可用。事後同事告訴我Lee Garden已不出咔,只用apps這個員工的態度完全破壞我對這店的感覺. 我不會再去這店,也不會介紹給其他人。

午餐
2017-12-13 5119 瀏覽
今次要推介嘅煙燻走地雞,供應有限,最好訂位之前先預留隻雞先,一行五人來到滬江食晚餐, 試左佢地的時魚,臭豆腐, 響鈴火腿夾, 豆沙窩餅, 茄子煲,遼參抄蔥頭,大家不妨試試
2017-07-02 8905 瀏覽
今晚星期五諗住一定book唔到位但係唔試過我又唔心死因為我老闆好想食上海野銅鑼灣我淨係諗到呢一間幸運地佢哋話我哋嘅時間有位去到店舖門口已經有成千上萬嘅人喺度等緊位覺得自己好幸運所以一定會試真啲嘢食我細細個已經好鍾意食清炒蝦仁但今次可以盡情食因為只係得兩個人同我爭又大粒又爽口加埋醋就完美!好耐冇食過咁好食嘅小籠包多汁多湯又熱講唔到唔好食嘅理由上海粗炒我頭先落去都唔錯個味道但係越食越下便嘅時候就開始覺得鹹最強鍋貼我自己真係冇食過咁好食嘅鍋貼之前嗰幾度野都應該食得好飽食埋佢啦菜式同人一樣都係冇完美最後一道菜我真係麻麻地

我細細個已經好鍾意食清炒蝦仁但今次可以盡情食
因為只係得兩個人同我爭又大粒又爽口加埋醋就完美!

好耐冇食過咁好食嘅小籠包多汁多湯又熱

最後一道菜我真係麻麻地
2017-06-23
  • 小籠包
2017-04-03 7479 瀏覽
姪女來港公幹,適逢她與兒子同日生日,開心一起慶祝。她住在銅鑼灣區酒店,故選擇利舞台滬江大飯店吃晚飯。我們七時多去到,只見人頭湧湧等候入座,幸好兒子醒目一早訂位,不用等。飯店佈置清雅,又在27樓,居高臨下,落地玻璃可遠眺銅鑼灣區街景。我們甫坐下,相熟的部長立即為我們開茶點茶,遷就姪女喜好我們點了素鵝、餚肉、大桂魚、脆皮雞、豆腐餃子及銀杏鮮淮山。素鵝皮脆饀美,松子大桂魚賣相吸引,頗大條,酸甜醬很美味,可以混飯吃,很開胃。脆皮雞較失色,乾癟無雞鮮味。豆腐餃子是功夫菜,需上乘刀功才能片薄豆付作餃子皮,菜饀,很清新。鮮淮山是姪女健康選擇,沒甚特別。吃完飯,部長特別贈送甜品酒釀湯丸,另又為我們分切自攜生日蛋糕,服務態度極好!
  • 脆皮素鵝