2019-03-12
收工諗住去深水埗買電話卡,點知實在太肚餓,決定食咗嘢先,行過呢間滾火鍋,裝修唔錯,搵過OpenRice發現原來係新開嘅,於是決定試試佢餐廳裝修以深色為主,簡潔得黎帶少少奢華既感覺,餐廳大部份既座位都係卡位,完全唔覺自己係入嚟食火鍋係點菜之前, 侍應會每人先上一杯自家製既話梅水,話梅味好香,酸酸甜甜,味道唔會太濃之後會提供調味醬料盤,醬料冇額外收費餐廳有10幾款餐前小食可以叫,價錢唔貴,而且送酒一流,可惜我呢排唔飲得酒,可惜可惜!原本我地諗住叫金沙豆腐,但店員推介我地試下佢地既招牌黃金炸魚皮,佢話味道拍得住某新加坡牌子既咸蛋黃炸魚皮架係介紹炸魚皮既味道之前不得不讚既係店員既服務態度,店員好好笑容,態度親切,好似朋友咁同你傾計,你完全唔會覺得反感!講返個炸魚皮啦,上枱果陣仲熱辣辣,蛋黃味好濃,魚皮好脆,冇油益味!大家留意下張相有d一片片好似炸蒜咁既,係上菜既時候店員已經向我地介紹左呢個係粟米片黎,估唔到加埋個蛋黃醬又幾好食喎我哋叫咗個鴛鴦湯底,芫茜皮蛋湯同四川麻辣鍋,餐廳喺餐牌上面標明不含味精喺開始淥嘢食之前我哋都試過個皮蛋湯,的確好清香唔似落過味精,除咗芫茜同皮蛋仲加咗馬蹄,的確用料十足
之後會提供調味醬料盤,醬料冇額外收費
招牌黃金炸魚皮
個麻辣鍋亦都唔輸蝕,鍋底裏面有大豆芽菜,豬紅,海帶片以及麻辣鍋底嘅香料,好夠味,可以唔需要點豉油,兩個湯底食完都唔會口渴
芫茜皮蛋併麻辣鍋
牛肉有4款可以揀,分別係牛展,和牛,安格斯同本地肥牛,而我地叫左手切安格斯肥牛,脂肪分佈好平均,淥10秒左右食得,牛肉味好香
手切安格斯肥牛
呢度仲有西班牙黑毛豬,近排好鍾意食西班牙黑毛豬,因為肉味香,而且比一般豬肉片滑,食落去又唔會好膩
西班牙黑毛豬
我地叫左呢度另外既自家製食品,就係手打四寶丸,分別係鯪魚求,豬肉丸,蝦丸同墨魚丸,每款有2粒,賣相超靚呀,但佢地唔係虛有其表架,其實我好怕食鯪魚球,因為怕腥同有骨,但呢個一D都唔腥,又唔會係食粉,上面仲有瑤柱絲添,亦都唔會有骨
所有手打丸都超彈牙,蝦丸同墨魚丸入面仲有粒粒蝦肉同墨魚肉架
手打四寶丸
午餐肉對於我黎講又係打邊爐必食之一,呢個叫炸午餐肉,煎既午餐肉食得多,炸既真係未食過,我地點既時候店員都話我地識貨,識得叫呢樣,又係佢地既招牌之一,今次上菜既時候到老闆親自黎介紹啦,佢話呢個炸午餐肉係做左少少手腳先拎去炸架,至於係咩老闆當然唔會話比我地知啦
首先個午餐肉質素已經好高,係火腿午餐肉,咬落去勁脆同熱辣辣,口感好特別,同時都好好味,老闆話要點一點個湯再食又係另一種感覺,好似魚皮同響鈴咁
炸午餐肉
老闆仲叮嚀我地走既時候要食埋糖水先比走呀,糖水又係餐廳廚師費盡心思諗出黎,係燉桃膠,甜度岩岩好,養顏呀
今餐好好食之餘,服務又非常好,真係有種賓至如歸既感覺呀
燉桃膠