2019-06-08 188 瀏覽
天氣酷熱,想吃凍冰冰的甜品,見到有promotion,由原價$42減到$29,當然試一試!由於時間尚早,仍有很多吉位,所以座定定後才慢慢擇嘢食!1)選擇了一個推廣介紹的甜品~綠豆仙草芋圓,好豐富,一次過可以品嚐咁多款甜品,底部全是綠豆😋😋2)雪山孖寶涼粉~雪糕超快溶化,而且底部是刨冰,比較不太抵食

由於時間尚早,仍有很多吉位,所以座定定後才慢慢擇嘢食!

雪山孖寶涼粉
2019-04-11 224 瀏覽
行到攰,又係時候食甜品啦,今次揀咗滿記甜品。呢間分店相對偏細,店員人手唔係好夠,同態度都唔係好好,不過都係志在食甜品姐,唔緊要啦!坐低左一陣,店員走過來催我哋落order,我都叫木瓜燉雪耳、楊枝甘露、芒果小丸子西米露,另外一個唔記得叫咩名。等咗一陣,甜品都陸陸續續到齊啦,木瓜燉雪耳相對味道偏淡,不過感覺都幾健康,唔會太甜。而楊枝甘露同芒果小丸子西米露,都係差唔多嘅嘢,都幾食好食,啲小丸子好有咬口。
2019-04-05
2019-04-05 255 瀏覽
又到了下午茶時間,剛好經過將軍澳中心的這間糖水舖,看到了下午茶的Menu有賣相不錯的芋圓甜品吃,而且價錢相當吸引$30不到便可以一嚐滋味,馬上進入這間店試試!除了芋圓之外我們還看中了這個焗日本蛋薯蓉$39連飲品!立即開始食評先!先說說這個焗薯蓉連一球雪糕雪糕普普通通,不算太甜但又不會太粉狀,然後這個焗薯蓉原來中心有一個半熟蛋,攪拌後有一番滋味,再加上威化餅干和火腿,口感不俗!75分然後到這個白雪仙草芋圓,雖然看似普普通通,但是攪拌後連上本身的椰汁糖水入口口感非常配合!吃過返尋味!85分最後不得不說一說這杯薏米水,出乎意料的好味道,這杯薏米水應該混合了少量的蜜糖,甜而不膩!90分

除了芋圓之外我們還看中了這個焗日本蛋薯蓉$39連飲品!
立即開始食評先!

先說說這個焗薯蓉連一球雪糕

吃過返尋味!85分
2019-03-25 119 瀏覽
以前食滿記淨係飲木瓜奶同食楊枝甘露,但原來而家多咗好多新甜品就係呢個芋圓,佢下面係用奶嘅冰底,上面仲有好煙韌嘅芋圓,啱曬鍾意食芋圓嘅朋友。仲有不得不提嘅就係,佢上面嗰個係芋泥球 唔係雪糕嚟㗎,個芋泥好綿好軟滑,仲有濃濃嘅芋頭味添!!!!呢個奶冰底相對地比起另一款綠豆,就甜咗少少,不過都好好味。
呢個奶冰底相對地比起另一款綠豆,就甜咗少少,不過都好好味。
2019-03-25 74 瀏覽
散完步當然要食糖水啦記得之前食過一隻滿記嘅糖水好好食咁就帶左個fd黎食啦個隻好好食嘅糖水就係噹噹噹噹白雪仙草芋圓雖然呢個糖水主角係芋圓但我覺得入面最好食嘅係芋泥再加牛奶雪花冰同紅豆!!呢個combination真係太神奇 食到番唔到轉頭
散完步當然要食糖水
記得之前食過一隻滿記嘅糖水好好食
咁就帶左個fd黎食啦

個隻好好食嘅糖水就係
噹噹噹噹
白雪仙草芋圓
雖然呢個糖水主角係芋圓
但我覺得入面最好食嘅係芋泥再加牛奶雪花冰同紅豆!!
呢個combination真係太神奇 食到番唔到轉頭

白雪芋圓

白雪芋圓
2019-01-25 191 瀏覽
難得下午休息,逛完街後路過滿記,見到 法式多司套餐好似好吸引,所以去試試!閒日去食嘢,最好就是人又少,可以隨意挑選喜歡的位置!由於套餐包一杯飲品,我選擇了熱🍋薏米水(有益一點)雜莓法式多士:色彩鮮豔,多士很軟熟又美味,我把一部份的莓放在雪糕上,增添美感!

閒日去食嘢,最好就是人又少,可以隨意挑選喜歡的位置!

由於套餐包一杯飲品,我選擇了熱🍋薏米水(有益一點)

2018-12-31 199 瀏覽
在附近吃完火鍋後,意猶未盡的我們,即興去了吃甜品!將軍澳主要是大商場為主,選擇不多!而滿記是一個比較安全的選擇。我點了杏仁蛋白($39)~杏仁蛋白是熱的,很重杏仁味道。杏仁有美顏功效!普通杏仁糊是很濃稠的,吃完會很飽,加了蛋白的杏仁蛋白糊沒有這個問題!朋友們點了白雪仙草芋圓($29)、綠豆仙草芋圓($29)。白雪仙草跟綠豆仙草差不多,只是白雪仙草是用椰汁作底,綠豆仙草用綠豆沙作底~菜單上寫是九份芋圓,不知是來自九份的芋圓或是九份配方的芋圓。反正他們這期主打芋圓,這兩款甜品都是推廣價,其他糖水都可以加$10 用來加芋圓!朋友給我試了幾粒芋圓,口感還算彈牙堅韌,但沒有什麼味,反而薏米就有意外驚喜,很適合配芋泥來吃!
在附近吃完火鍋後,意猶未盡的我們,即興去了吃甜品

我點了杏仁蛋白($39)~
杏仁蛋白

紅豆仙草芋圓

2018-11-19
$32 (宵夜)
杏仁蛋白
紅豆仙草芋圓
2018-12-02 142 瀏覽
跟好友飽餐一頓後,大家意猶未盡,要填補一下第二個胃,便行去「滿記」一嚐心❤️願。一人點一個甜品互相分享...椰汁紫米露小丸子小丸子煙煙韌韌,椰汁好香滑加埋軟糯的紫米露,十分味美。焗荔茸西米布甸外皮焦脆,內𥚃柔軟香甜,有著濃濃的奶香,再加埋又綿又滑溜的芋茸,好好食。心滿意足,是時候回家了。

一人點一個甜品互相分享
...
椰汁紫米露小丸子
小丸子煙煙韌韌,椰汁好香滑加埋軟糯的紫米露,十分味美

焗荔茸西米布甸

心滿意足,是時候回家了。
2018-12-01
$32.5 (其他)
2018-08-24 279 瀏覽
從未食過咁難食嘅滿記,冇話可說..... 連最基本嘅芝麻糊同花生糊都勁難食,真難得!熱嘅芝麻糊一啲都唔熱,淡而冇味,又稀!熱嘅花生糊都係一啲都唔幫,一啲花生味都冇!咁有名嘅滿記,估唔到連芝麻糊同芝麻糊咁其本嘅嘢都咁難入口!平時行過一般都冇人,連繁忙時段都係人都冇,你就估到佢嘅難食程度可以有幾盡!
從未食過咁難食嘅滿記,冇話可說.....

連最基本嘅芝麻糊同花生糊都勁難食,真難得!
熱嘅芝麻糊一啲都唔熱,淡而冇味,又稀!
熱嘅花生糊都係一啲都唔幫,一啲花生味都冇!
咁有名嘅滿記,估唔到連芝麻糊同芝麻糊咁其本嘅嘢都咁難入口!

2018-05-28 347 瀏覽
同朋友係呢邊食完飯,又想繼續傾計,未夠喉,就決定黎食甜品。將軍澳有滿記真係一大樂事,就唔使去好遠食甜品。以前中學成日同朋友食唔同既甜品,不過我地都老啦,好少食甜品,見到menu有好多未見過既新野,我地都好興奮試下。今次我地就叫左一個抹茶彩虹試試。一黎到,同我地想像中係有少少唔同,個樣同張相………不過食落都好爽,好足料,有好多水果係底到,一開始食落d水果同抹茶雪糕個味好似唔太match,不過再椰果甜甜地又覺得幾滋味,夏天食呢個真係無得頂!
2018-05-03 225 瀏覽
Always love mango dessert and can't help dropped by to have one in the middle of my shopping trip in tseung Kwan O. I just got a traditional mango dessert with grapefruit and chewy balls. They are good as usual not too sweet and the balance of sweet and sour is perfect! This made my day!
2018-04-23 154 瀏覽
隨著年齡增長, 口味嘅嘢都偏向傳統, 去食甜品都會選擇傳統熱食, 呢間甜品店推出標榜手造同你我由細食到大嘅糖水系列, 每款都係廿幾蚊碗!今次試下佢個細磨杏仁茶 ($26)未食前細聞到杏仁香味, 口感順滑, 甜度唔太甜, 濃杰度適中, 唔鍾意用細匙"畢", 可以直情成"杯"拎起飲, 熱熱的飲起黎都幾舒服, "飲"完覺得成個人滋潤晒!

今次試下佢個細磨杏仁茶 ($26)
細磨杏仁茶

宵夜
2018-04-01 259 瀏覽
行行下商埸以為自己👀錯,滿記有意粉套餐😲見到仍有座位,所以抱著嘗試的心情去試試!送上雞肉香草醬意粉時,真的很驚訝,以為只是細細碟,竟然是份量十足又十分好味!白汁吞拿魚煙肉意粉的賣相就一般,但味道ok!餐飲也十分有誠意,包括🍋薏米水及椰汁紅豆冰,而且真材實料,好好味我最期待的其實是甜品,因為食意粉餐送粟子窩夫,以為只是小小的份量,但原來是正常份量,實在有點不相信!平時下午茶套餐也要$39-$49!但意粉套餐只是$49(包意粉+飲品+粟子窩夫)12:00nn-20:00pm供應,在將軍澳區,實在是十分超值優惠!
行行下商埸以為自己👀錯,滿記有意粉套餐😲
見到仍有座位,所以抱著嘗試的心情去試試!
白汁吞拿魚煙肉意粉的賣相就一般,但味道ok!

雞肉香草醬意粉
粟子窩夫
椰汁紅豆冰
檸檬薏米水
2018-02-26 157 瀏覽
將軍澳真係開左勁多正野 糖水店又多左。落樓下好方便咩都有😋 食飽飯就黎左食糖水啦 個時係十點幾左右 有人等位 但唔洗等好耐 好快就入到去👍🏻我叫左個芒果椰汁紫米好味 紫米多 芒果冇記錯好似有三舊但就唔夠甜。配埋椰汁食落係好飽 另外呢個有得揀雲呢拿底既 我諗味道都應該會差唔多

我叫左個芒果椰汁紫米

2018-02-10 130 瀏覽
Honeymoon dessert are all around the corners in Hong Kong, and I'm a patron of this dessert shopCame across this new concept shop: Sweetish, I am just curious how would the food quality be over here Ordered the Snow White Sago ($35)The bowl compared to Honeymoon is much smaller, luckily the quality was able to maintainThere are mango, banana, sea coconut, dried longan... immersed in coconut milkGreat presentationUmm though I would prefer honeymoon more

Great presentation

2018-01-25