2017-02-13 252 瀏覽
睇完openrice送嘅戲,已經晚上十點半,行去美食廣場食糖水,有好多櫃臺,呢間黃色招牌,有晒硬膠食物模型,好搶眼,可以直接在櫃臺比錢,攞飛等攞食物!花生湯丸加紅豆沙芝麻糊($44)賣相認真麻麻,同相片爭好遠,暗紅加黑黑嘅芝麻糊撈埋,紅豆沙好杰,紅豆大粒稔身,起晒沙甜膩好味!芝麻糊杰身,芝麻味香,味道甜膩好味,入面嘅蓮子爽口,花生湯丸四粒,但唔夠熱,湯丸皮較韌,花生碎餡椰絲幾香!一般,整體好味!桑寄生蓮子紅棗蛋茶($32)朋友飲!店員爽手,自助式唔多接觸!中式糖水好味!
桑寄生蓮子紅棗蛋茶($32)朋友飲!

店員爽手,自助式唔多接觸!

中式糖水好味!
2017-02-12
$44 (宵夜)
2017-01-17 281 瀏覽
係APM嘅foodcourt 食碗越南粉都係40幾蚊,但我呢碗賣相已經唔得嘅甜品,竟然要50幾蚊但奈何喺附近食完飯最近有得食甜品就係呢度啦!我揀咗個類似芒果黑糯米的買相完全唔吸引,感覺好求其,芒果唔甜,好彩又唔算酸,但又冇芒果味囉!都要差不多$50。最抵嘅類似椰汁雪花冰,味道都幾好嘅,但真係全部都係冰!兩舊應該係紫米溝黑糯米,小小甜,口感夠晒煙韌彈牙!可惜現場實在太多人,搵位加等位,已經影響晒食甜品嘅心情,食咗都唔沒有完美的感覺!
但奈何喺附近食完飯最近有得食甜品就係呢度啦!
我揀咗個類似芒果黑糯米的
兩舊應該係紫米溝黑糯米,小小甜,口感夠晒煙韌彈牙!

$50 (宵夜)
2016-12-26 300 瀏覽
聖誕節難得男朋友送我回家, 回到官塘時突然忽發奇想很想食一下甜品, 便走了去apm滿記了. 滿記已經不是第一次幫襯了, 向職員表示提供甜品menu, 看到有點傻眼? 又偷偷地不知不覺地加價了, 雪山榴連以前食由$37加到$51, 增幅實在不少..😅-排隊叫甜品的隊伍不分次多人, 排隊叫餐, 等待差不多花了接近10分鐘時間...雪山榴連 $51雪山榴連其實是以雲呢拿打做雪花冰底, 雪花冰入口瞬間溶化, 味道甜甜但不會太過火. 榴連球吃下令口腔充斥住滿滿的榴連香, 齒夾留香的味道相信愛榴連者才會明白如此充滿的心情. 只可惜榴連食材的產品定價確實是有點高昂, 雖然味道能保持一定水準, 但奈何價錢的確令人有點卻步... -芒果西米露 $36西米露有別於椰汁西米露的做法, 西米露再加上匙芒果醬. 因為芒果醬味道較甜食起上來味道還可以但未至於好味道.-連鎖式經營關係所有的甜品其實都是現成貨, 味道尚可接受但沒有驚喜之作. 而且價錢真的有點傻眼, 只能說未必會經常光顧 -
雪山榴連 $51
芒果西米露 $36
2016-12-24
10 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
慶祝紀念
平安夜
滿足感滿滿的滿記南瓜栗子露:下午本來約了財經專家金曹在 APM 的 Starbucks 談生意,之後看到时候尚早,無意中發現了滿記甜品。我一直對滿記的出品有信心,叫了一客$32的南瓜栗子露,感覺非常良好。甜品溫度應該有近90度,南瓜與粟子的配搭比例也洽到好處。
滿足感滿滿的滿記南瓜栗子露:
2016-11-07 272 瀏覽
這間分店位於APM food court 內,在繁忙時間要找個位子用餐是件不易事,幸好這晚人流不多,我們等了一陣子便可坐下。之前已嚐過多次滿記了,因此很快便可以點好食品。今次點了三款甜品,我們都不約而同覺得品質好像倒退了。綠茶紅豆窩夫 是我們第一份品嚐的食物,顏色鮮艷,賣相吸引,包括了兩球綠茶雪糕及兩塊窩夫,二人分剛剛好。略嫌綠茶雪糕的甜度太高,茶味不足。而窩夫雖鬆軟,但不夠香脆,似乎已預製了一段時間。紅豆味甘甜,這算是不錯。榴槤斑戟 維持了一定的水準,拆開包裝時已聞到陣陣的榴槤香。青色的薄滑皮包裹著忌廉和榴槤肉,各佔一半,喜愛榴槤的人會吃得滿足。倘若冷藏溫度低一點會更好。海底椰黑糯米甜甜 令我們有點失望。雖然黑糯米依然粒粒煙韌,但糖水只剩甜味,欠椰香味

綠茶紅豆窩夫
榴槤斑戟
海底椰黑糯米甜甜
2016-11-06
5 分鐘 (堂食)
榴槤斑戟
2016-09-01 256 瀏覽
今日好想食甜品, 所以黎到APM呢間連鎖店食返個糖水先. 呢間連鎖店既榴槤產物而起名, 榴槤控既我當然叫返個雪山榴槤喇!😁雪山榴槤 $46 & 楊枝金露 $34價錢一d都唔平 (榴槤製品仲有d貴tim💸) 雪山榴槤係冰沙配上一球榴槤肉 & 一球雪糕(可選雲呢拿/綠茶)冰沙係以椰奶做成, 椰香味唔重反而奶味幾夠, 沙冰食落甜甜地, 確係夏天既消暑佳品榴槤食落好香甜, 冇其他水果可以同榴槤香比美😌😌😌楊枝金露其實係正常野, 味道唔太驚喜不過比較某d糖水糖佢地既楊枝金露夠係唔錯! 起碼料子都算幾多!👍🏻
雪山榴槤 $46 & 楊枝金露 $34
價錢一d都唔平 (榴槤製品仲有d貴tim💸)

榴槤食落好香甜, 冇其他水果可以同榴槤香比美😌😌😌

楊枝金露其實係正常野, 味道唔太驚喜

2016-08-30
5 分鐘 (堂食)
$40 (其他)
2016-07-10 342 瀏覽
今次嚟到滿記搵食!喺food court食完晚餐~觀塘唔熟路又怕出去唔知邊度有甜品店~唯有食滿記啦~楊枝甘露芒果都幾甜~西柚亦唔苦~應該係因為夏天當造吧不過西米有大小2種~大嗰隻難啲咬開~不太喜歡個口感…湯圓配腐竹薏米糖水個人比較喜歡煮碎咗嘅腐竹~一片片咁好似冇煮過~不過個糖水base真係冇乜腐竹味…湯圓轉咗芝麻湯圓比較香~還不錯~不會煮得太腍!整體來說只係中等~如果喺其他熟悉地區嘅話就唔會揀滿記lu~
今次嚟到滿記搵食!

楊枝甘露
芒果都幾甜~西柚亦唔苦~應該係因為夏天當造吧
不過西米有大小2種~大嗰隻難啲咬開~不太喜歡個口感…
湯圓配腐竹薏米糖水
個人比較喜歡煮碎咗嘅腐竹~一片片咁好似冇煮過~
不過個糖水base真係冇乜腐竹味…
湯圓轉咗芝麻湯圓比較香~還不錯~不會煮得太腍!
整體來說只係中等~如果喺其他熟悉地區嘅話就唔會揀滿記lu~
2016-07-08
10 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
2016-07-05 181 瀏覽
一個人既時間自然又係食唔係人人都號既榴槤~之前士多啤梨係一開四~唔知幾時改左呢~今次食終於唔係酸士多啤梨上次食酸到唔知點咁 榴槤蓉依然咁既Size但好似半年前仲係$42架不過份量無減都算係咁啦,榴槤蓉呢家野其實都好難講,時好時壞,有陣時好苦,不過今年食落都幾好,可以多食APM D擺位真係好窄
雪山榴槤
上次食酸到唔知點咁
榴槤蓉依然咁既Size
但好似半年前仲係$42架

APM D擺位真係好窄
2016-07-05
$46 (宵夜)
雪山榴槤
2016-06-27 252 瀏覽
在鱷魚恤大廈晚餐後,意猶未盡,家人想要食甜品。APM應該是有几家甜品店。但那一刻,只是想到COOKDELI的滿記。於是全家人來到這個美食廣場。 可是8點時分,是晚市高峰期,客人超多。只能找到一張2人枱,另外去多找2張座櫈,即是4人圍邊坐,好似打麻雀。幸好這次是食甜品,並非晚市套餐。一個托盤就能放下4份甜品了。    芒果布甸 家人的選擇 布甸內有芒果肉 椰汁紫米露  家人的選擇 芝麻糊配豆腐花 家人的選擇 紅豆沙配豆腐花  豆腐花很滑但豆味不重,紅豆沙的沙沙質感不強,略甜,配上味道較淡的豆腐花是剛剛好。 甜品價格尚算合理,味道很正常。  唯一缺點~坐得唔舒服囉! 食食下,仲要被等候的人望到實。 環境比低分!
可是8點時分,是晚市高峰期,客人超多。
只能找到一張2人枱,
另外去多找2張座櫈,
即是4人圍邊坐,好似打麻雀。
幸好這次是食甜品,並非晚市套餐。
一個托盤就能放下4份甜品了。
家人的選擇 布甸內有芒果肉
椰汁紫米露  家人的選擇
椰汁紫米露
芝麻糊配豆腐花 家人的選擇
芝麻糊配豆腐花
紅豆沙配豆腐花
豆腐花很滑但豆味不重,
紅豆沙的沙沙質感不強,略甜,
配上味道較淡的豆腐花是剛剛好。
甜品價格尚算合理,味道很正常。
紅豆沙配豆腐花
唯一缺點~坐得唔舒服囉!
食食下,仲要被等候的人望到實。
環境比低分!
宵夜
2016-04-29 231 瀏覽
觀塘無論係商場定工廈都有好多唔同既美食,但其實甜品店既數量反而較少,只有三四間而且質素亦唔高,係近呢一年半載先開始有多啲新既甜品店開左,而最少光顧既應該係滿記喇,因為個人喜歡街邊糖水店多啲,但係商場行耐左又想食糖水,就唯有靠滿記過下口癮啦呢個綠茶彩虹,好似$40,影相影落都幾大,但實物其實無咁大架,首先佢既鮮果都算多,有西瓜,哈密瓜同芒果,都算係咁啦,反而配料係綠茶啫哩同甜甜地既透明珠珠(唔知叫咩名)既量會多啲,再加上一球綠茶雪糕同埋芒果醬,事就是這樣成了XD 味道同口感都豐富既,但老實講呢個配搭覺係有啲奇怪,好似楊洲炒飯上面加左幾條烏冬咁囉哈哈,尤其是綠茶雪糕點解個面要淋芒果醬,實在睇唔透如果係咩都想食下咁都可以叫呢個既。
如果係咩都想食下咁都可以叫呢個既。
2016-04-19 219 瀏覽
喜歡吃湯圓,但又怕那熱騰騰的湯,想不到原來可以凍湯水配湯圓!湯水還要是最喜愛的腐竹雞蛋,腐竹沒有煮到全溶了,還有腐竹可以吃。每一口都是滑滑的腐竹味,還有微微蛋香。入面有數粒湯圓,跟平常的湯圓相比,這湯圓較硬身,湯圓皮煙韌,內裡的花生餡沒有流心的效果,但花生味依舊香濃,特別的口感。