2017-07-25 193 瀏覽
今日同朋友係希慎行街,行行下見到商場中間有間甜品舖幾多人,而且個tea set 餐牌幾吸引,所以就入去坐低試下。 我哋兩個都對我窩夫餐比較有興趣,我哋分別叫咗宇治金時窩夫,同草莓脆脆窩夫,另外配咗杯熱咖啡同熱香橙蜜語。 店員首先送上草莓脆脆窩夫,可以見得到呢個窩夫只係有半分,得兩架,但個窩夫焗得有咬口,上面有好多新鮮士多啤梨同埋有一球大嘅士多啤梨果肉雪糕,有滿記一貫水準。 跟住店員送上宇治金時窩夫,同樣窩夫都係有兩架,但碟嘅周圍係紅豆而唔係士多啤梨,而係窩夫上面係又一句綠茶雪糕,窩夫同窩夫之間都有雪糕。 最後店員送上熱咖啡同香橙物語,香橙蜜語入面充滿果肉,而且有香橙皮係入面,熱嘅新鮮香橙果肉,味道幾清新同特別。

• 宇治金時窩夫
  • 草莓脆脆窩夫
  • 香橙物語
2017-04-05 323 瀏覽
同朋友諗住去食甜品,行行下見到呢間裝修得唔錯,先發現原來係滿記。但裝修高級左靚左,成個隔局同平時既滿記好唔同。除左甜品之外,都有正餐可以食,例如意粉、pizza等等。見舖頭入面唔太多人,所以就決定試下。芝麻糊豆腐花係一半凍一半熱,豆腐花幾滑,但略嫌冇咩豆味,而芝麻亦唔算好香,整體一般。熱蓮子陳皮紅豆沙就係正常紅豆沙,不算太突出。個人就比較欣賞黑糯米甜甜,黑糯米幾有咬口,甜甜地咁。整體味道普普通通,但勝在環境坐得舒服,最啱同朋友行完街坐底食個糖水休息下。
熱濃香芝麻糊豆腐花 $31 熱蓮子陳皮紅豆沙 $22 熱椰香黑糯米甜甜 $28

2017-02-20 338 瀏覽
Honeymoon dessert 是第二次惠顧,食物種類雖不多,但每樣都做得不錯!今次點了上次無吃過的,煙肉蛋窩夫,窩夫很鬆化,配上咸嘅煙肉,生熟蛋變成槳汁,面還放了蔬菜,令到窩夫味道提升。朋友點了三文魚忌廉意粉,評價是賣相與味道不錯。飲品選了手工咖啡、百香芒果。甜品選了榴連pancake。感覺到食店人手不夠,坐在出面位置,初時是沒有人理會的,但其實服務員態度幾親切!

朋友點了三文魚忌廉意粉,評價是賣相與味道不錯。

飲品選了手工咖啡、百香芒果。

甜品選了榴連pancake。

2017-02-16
【2016 年 11 月 19 日】 與囡囡在銅鑼灣逛了一陣有點累 入到希慎廣場見到間幾特別的甜品店,就入去食個甜品休息吓 但坐下至知 ... 原來是 Honeymoon Dessert De Avenue ... 即是滿記 ... 這兒的裝潢有別於其它分店,時尚簡潔的休閒風格,感覺較年輕 有店內的座位和店外半開放座位 除了招牌甜品,也有餐湯、意粉、薄餅等食物 我們點了兩款至愛的榴槤甜品 每次到滿記必點的甜品 ... 榴槤班戟 我們咁愛它的原因是它真的很足料 ... 不會忌廉多過榴槤肉 一客兩件,我與囡囡一人一件唔洗爭 ~~ 薄薄的班戟皮包著滿滿的榴槤肉和香滑的忌廉 滿口香甜濃厚的榴槤,好滿足喔 !!! 仲有好豐富的 ... 榴槤忘返 有一球榴槤蓉和一球紫糯米,仲有碗底的呍呢嗱沙冰 香濃的榴槤蓉加少少軟糯的紫糯米和凍凍的沙冰一起食 一次過滿足多種味覺享受,真的會令你榴槤忘返呢 !!! ** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
【2016 年 11 月 19 日】

與囡囡在銅鑼灣逛了一陣有點累

入到希慎廣場見到間幾特別的甜品店,就入去食個甜品休息吓

但坐下至知 ...

即是滿記 ...

這兒的裝潢有別於其它分店,時尚簡潔的休閒風格,感覺較年輕

有店內的座位和店外半開放座位

除了招牌甜品,也有餐湯、意粉、薄餅等食物

我們點了兩款至愛的榴槤甜品

每次到滿記必點的甜品 ... 榴槤班戟

我們咁愛它的原因是它真的很足料 ... 不會忌廉多過榴槤肉

一客兩件,我與囡囡一人一件唔洗爭 ~~

薄薄的班戟皮包著滿滿的榴槤肉和香滑的忌廉

滿口香甜濃厚的榴槤,好滿足喔 !!!

仲有好豐富的 ... 榴槤忘返

有一球榴槤蓉和一球紫糯米,仲有碗底的呍呢嗱沙冰

香濃的榴槤蓉加少少軟糯的紫糯米和凍凍的沙冰一起食

一次過滿足多種味覺享受,真的會令你榴槤忘返呢 !!!

2016-11-19
下午茶
  • 榴槤班戟
  • 榴槤忘返
為人熟悉的滿記甜品竟然換上新裝,化身成西洋風咖啡廳,名為De Avenue 不論在店內外都設有不少座位,作為廣場內其一休閒角落,走的是輕鬆寫意田園風 對滿記評價好壞參半,好的是分店不少,特別是在商場常見,得順水之勢 可是論及壞處,大概不少人會明白,其質素及味道只是普普,性價比較低 然而我們一行數人來了挑戰滿記新概念路線,到底結果又何如? 先以我們比較了解的港式甜品開始,自從敝開心扉一嚐榴槤後,一直心繫其甜香 友人一眼相中的醉心榴槤 $65無疑亦為我心水之選,開門見山,確實是兩大球盈潤果肉 鑑於入秋後所嚐到的榴槤已漸見味淡,這次嚐到的竟是甜濃又不烈,十分可口 單憑此點,即使其他用料沒有特別精彩之處,我已對此寵愛有加 白雪黑珍珠 $36雖然亦是港味甚濃,但就配搭而言相當平實,本來不會教人驚艷 只是當中的亞答子正正是我尋覓多時的食材,晶瑩剔透,軟黏同時又見紥實 至於其他配料:香蕉、芒果及桂圓味道正路,蘭香子添嚼感,就沒有多特別,多吸引了 常於滿記主線出現的港式甜品系列就告一段落了,然後就要開展西式甜點之路 抹茶茶凍 $37賣相可接受,且帶點軟彈嫩口的嚼感,但是茶香則一般 抹茶雪糕也是

然而我們一行數人來了挑戰滿記新概念路線,到底結果又何如?

單憑此點,即使其他用料沒有特別精彩之處,我已對此寵愛有加

抹茶雪糕也是普通水平,一如預計之中,相伴的小丸子煮得過腍,唯紅豆蓉重甜但不算膩

草莓忌廉厚班戟 $68是我們眾人票選的最伏之王,除了厚實,就是硬韌

餐牌上宣傳照算別緻,實物到來亦無太大落差,依然厚身,也有配上多款材料

只是表面的果肉及雪糕與班戟之間夾有厚層膩口忌廉,率先讓人吃不消

而班戟空有其表,厚身實在卻感乾硬,友人不禁懷疑是訂貨拆袋,靠堆砌出來的成品

說到這裏,只有港式風味是可嚐的表現,那倒不如直接食番滿記?
要知道係銅鑼灣食嘢, 食好啲就等位等餐死, 一係就食hea嘢。今日經過希慎,中庭有間花園cafe,又擺咗啲意粉, nachos出嚟,睇真啲原來係滿記,好搞笑,滿記搞啲咁嘢食? 行到攰攰地,姑且坐低一試~首先叫咗個手沖咖啡,係有咖啡師帶晒成副架生埋你個位度沖  仲一路沖一路講呢款係咩咖啡豆,有咩特色... 咖啡師好好人,好好傾,睇得出佢真心想整靚咖啡俾客人飲!沖完最後留返個小沙漏,等一分鐘就有得飲。講返杯咖啡先,我揀咗Sumiyaki 日式炭燒豆,沖起身好香,飲落係好清好純正的咖啡味,唔酸,唔洗加糖加奶都已經好正!另外再叫咗個nachos, 真係估唔到滿記會整啲咁鬼佬嘅嘢食。Nachos最緊要多醬,呢個完全fulfill 我嘅要求,salsa辣辣地,點埋啲sour cream好食到暈!正正!見到其他客都有食意粉、pizza,睇落都好吸引~ 下次除咗約friend嚟滿記食糖水,都可以嚟試下新嘢

首先叫咗個手沖咖啡,係有咖啡師帶晒成副架生埋你個位度沖
Nachos
2017-01-10
Nachos
  • nachos
2017-01-10 275 瀏覽
同女朋友經過希慎三樓間de avenue,見到有手沖咖啡,佢話想打卡呃like,見到又有曼魚意粉,好似幾得意,就坐出面茶座位食。有駐場咖啡師幫女友沖咖啡,幾特別,客人又可以自己計滴漏時間。可以試唔落糖奶住,先飲啖純咖啡,咖啡帶甘香又不苦,不錯!聽咖啡師講,D咖啡唔係普通街邊貨,我信,因為真係好香!另外叫左一碟曼魚意粉,女友order一碟泡菜豬肉意粉。但曼魚既賣相⋯⋯唔講以為係厚切咸魚。意粉上面仲要搭幾條蔥,想點⋯⋯仲要等成廿分鐘⋯⋯泡菜豬肉意粉冇泡菜味,豬肉唔似豬肉,似煙肉,仲要唔香口,配意粉好怪。$88食咁既意粉,冇誠意!做返糖水把啦!

$88食咁既意粉,冇誠意!做返糖水把啦!
手沖咖啡師
手沖咖啡計時
厚切咸魚意粉
冇誠意泡菜豬肉意
2017-01-07
20 分鐘 (堂食)
手沖咖啡師
手沖咖啡計時
2017-01-10 202 瀏覽

$88食咁既意粉,冇誠意!做返糖水把啦!
2017-01-07
20 分鐘 (堂食)
  • 手沖咖啡
銅鑼灣星期六日特別多人,約朋友食tea搵餐廳比較難,經常需要等位。我相約了朋友在希慎廣場,希慎廣場餐廳比較多,不算多人,假日比較喜歡到希慎逛。我們想揀一間坐得舒服,又有意粉、甜品同咖啡既餐廳。由1樓搭電梯往上時,看見3樓有間餐廳十分漂亮,所以去看看。原來是滿記甜品的餐廳de avenue,我們覺得較特別,因為滿記一向都係食甜品,估不到現在西式食物都有,我們就試下啦!環境不錯,餐廳分開兩邊,餐廳擺設較有心思,擺設了不少花,出面位置還有coffee corner 。我個人比較鐘意坐出面,比較悠閒。我們叫了「煙三文魚簿餅」、「牛面肉意粉」、虹吸咖啡同果茶。其實,餐廳有很多特別的小食,有燒栗米、炸雞籃,不過我們沒有食lunch,所以叫了主食。煙三文魚簿餅 -- 雖然這款簿餅不算特別,其他餐廳都有,不過我欣賞是煙三文魚擺放得十分平均,一件一塊再加上檸檬汁帶出三文魚鮮味,味道不錯。虹吸咖啡-- 這個不得不讚,咖啡價錢不是貴,大概好像是$45左右,有咖啡師即場在你面前沖咖啡,十個讚呀。說真很少地方有咖啡師即場到面前沖咖啡。咖啡師手勢不錯,還會一邊沖一邊講解咖啡豆,真是長知識呀。這間餐廳真的不錯,非常

煙三文魚薄餅
虹吸咖啡

這間餐廳真的不錯,非常適合我這個喜歡hea的人,下次一定會黎試下燒粟米,好似好吸引。😋

煙三文魚薄餅
虹吸咖啡
當天和表姐吃完晚餐後,雖甚有飽意,因我未吃晚餐前已吃6餐,但也走到希慎吃甜品因為還有數之不完的話題未說,只好再吃飽一點啦Beetroot Detox$38首次吃detox,這麼健康的飲品,我一般都不會選的表姐極力推介下,我就試試吧Beetroot以紅菜頭,西芹,蘋果,檸檬,打造而成。聲稱鮮壓制蔬果汁,應該很有益健康吧。紅菜頭的色澤沾滿整杯飲品,西芹味先攻入喉西芹味雖濃,但並沒草腥味,更帶點點甜味,竟有令我想喝多一杯的衝動。Bittery Goodness$38以Detox來說,滿記賣得可算很便宜想健康一下,又怕不合囗味,可以在這裡先試試看哦。Bittery以苦瓜,蘋果,檸檬而成。細個不愛吃苦瓜,因為真的怕苦大個後反而欣賞苦瓜的苦澀味,真的老了。飲品雖有苦瓜味,但竟沒有那苦澀的味道,很有驚喜哦!

因為還有數之不完的話題未說,只好再吃飽一點啦
Beetroot Detox$38

首次吃detox,這麼健康的飲品,我一般都不會選的
表姐極力推介下,我就試試吧

Beetroot
以紅菜頭,西芹,蘋果,檸檬,打造而成。

聲稱鮮壓制蔬果汁,應該很有益健康吧。

紅菜頭的色澤沾滿整杯飲品,西芹味先攻入喉

Bittery Goodness$38

以Detox來說,滿記賣得可算很便宜
想健康一下,又怕不合囗味,可以在這裡先試試看哦。

Bittery以
苦瓜,蘋果,檸檬而成。

細個不愛吃苦瓜,因為真的怕苦

大個後反而欣賞苦瓜的苦澀味,真的老了。

飲品雖有苦瓜味,但竟沒有那苦澀的味道,很有驚喜哦!
2017-01-05
2017-01-01 167 瀏覽
本人熱愛吃榴槤,全港許多甜品店都試過,滿記的榴槤忘返真的超級美味,令人一試難忘,想一試再試!必食!銅鑼灣希慎廣場3樓這間是滿記新line,分兩間鋪,一間專吃甜品,對面一間有西餐意粉賣,但坐入去,只吃甜品亦可,比起其他滿記店,人流較少較舒服。
榴槤忘返
榴槤忘返
早前相約朋友們到了位於銅鑼灣希慎廣場的滿記旗艦店 「HONEYMOON DESSERT de avenue」齊齊慶祝聖誕, 吃一頓豐富的聖誕大餐^^ 見到Menu提供【滋味共聚聖誕烤雞套餐】, 有湯、沙律、主菜、飲品、甜品, 6人份量只是$798, 非常吸引, 就乾脆點這個6人餐吧! 先是意大利雜菜湯, 味道香濃又健康! 真的想再多來一碗! 田園沙律很新鮮, 蔬菜色澤翠綠, 入口爽口~ 到主菜出場。。。 蜜糖香草燒春雞配脆薯角呢個經典主菜係 出面已經食過好多次, 不過今次係滿記食嘅的確特別滋味~ 原來呢隻原隻巴西春雞是以香草及 秘製醬汁醃製24小時, 再塗上層層蜜糖烤焗至金黃色, 所以蜜汁外皮香脆鬆化,烤雞肉很嫩滑juicy~ 想不到呢度嘅「炸雞拼盤配粟米脆片」這麼有水準! 金黃色的雞槌和雞肉粒很香脆而且肉嫩多汁, 完全唔會食到一口都是炸粉~ 有水準的還有粟米脆片, 配埋香辣醬/茄汁, 連我唔多鍾意食炸物的我, 都一口氣吃了幾件! 意粉點了「紅酒燴牛面肉意粉」, 因為比較特別, 唔係度度都有得食^^ 如我所料, 來自澳洲的牛面肉肉質鮮嫩, 再加入了紅酒、番茄、甘荀等配
早前相約朋友們到了位於銅鑼灣希慎廣場的滿記旗艦店

吃一頓豐富的聖誕大餐^^

見到Menu提供【滋味共聚聖誕烤雞套餐,

有湯、沙律、主菜、飲品、甜品,

6人份量只是$798, 非常吸引,

就乾脆點這個6人餐吧!

先是意大利雜菜湯, 味道香濃又健康!

真的想再多來一碗!

田園沙律很新鮮, 蔬菜色澤翠綠,

入口爽口~

到主菜出場。。。

蜜糖香草燒春雞配脆薯角呢個經典主菜係

出面已經食過好多次,

不過今次係滿記食嘅的確特別滋味~

原來呢隻原隻巴西春雞是以香草及

秘製醬汁醃製24小時,

再塗上層層蜜糖烤焗至金黃色,

所以蜜汁外皮香脆鬆化,烤雞肉很嫩滑juicy~

想不到呢度嘅「炸雞拼盤配粟米脆片」這麼有水準!

金黃色的雞槌和雞肉粒很香脆而且肉嫩多汁,

完全唔會食到一口都是炸粉~

有水準的還有粟米脆片,

配埋香辣醬/茄汁,

連我唔多鍾意食炸物的我,

都一口氣吃了幾件!

意粉點了「紅酒燴牛面肉意粉」,

因為比較特別, 唔係度度都有得食^^

如我所料, 來自澳洲的牛面肉肉質鮮嫩,

再加入了紅酒、番茄、甘荀等配料慢煮8-10小時,

所以入口很軟腍腍,而且仲有濃郁的牛肉味!

紅酒在烹調過程中酒精理應已揮發,

所以呢款意粉其實小朋友都啱食~

還可選其他口味如: 香草醬雞肉意粉、

海鮮白汁三文魚意粉、焗番茄肉丸意粉~

佳節慶祝怎能少了Pizza? 今次是煙三文魚薄餅,

Pizza上的挪威煙三文魚肉質香滑

配以味道不會太濃的馬斯卡彭芝士, 口味非常夾^^

其實薄餅一樣口味繁多! 有7款之多!

好多都是老少咸宜的^^

飲品也有4款選擇, 包括:

鮮果蜜語、鮮果茶、冰粒咖啡、手沖咖啡,

都幾特別, 所以我地每樣點啲試試!

鮮果蜜語和鮮果茶果香濃郁, 味道清怡,

還加入了新鮮生果, 實是健康之選~

冰粒咖啡和手沖咖啡, 一冷一熱,

兩種飲法同樣是口感幼滑,

愛啡之人不會錯過!

滿記的甜品一向很出名,

今次以造成趣緻的

「聖誕老人朱古力蛋糕杯」作結,

真是一個團滿的句號~

朱古力蛋糕杯由草莓粒、

朱古力蛋糕及雲呢拿雪糕一層層堆砌而成,

上面灑上薄薄的微甜糖霜,尤如雪地一般,

入口豐層次感, 而且不會太甜,

平時我對朱古力不太感興趣,

今次我竟然可以整杯吃掉!

連自己都很難相信!!!

呢度也設浪漫聖誕套餐(2人份量),

人少少或者情侶都好適合^^

余媽媽覺得呢度食物水準不錯,

價錢實惠, CP值高, 是歡度佳節的好地方~
2016-12-22
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
  • 炸雞拼盤配粟米脆片
  • 紅酒燴牛面肉意粉
  • 聖誕老人朱古力蛋糕杯
2016-12-28 105 瀏覽
銅鑼灣竟然能找到抵食的聖誕晚餐,$798就能食到6人餐,還有烤雞,真不敢相信!這家是滿記旗下的西餐廳,有主食,當然也有甜品!而這個「Sweet & Juicy Christmas」聖誕餐就有4款自選的主菜,包括火雞、Pizza、Pasta等,其中香草燒春雞是應節必選,也要推介很足料的煙三文魚pizza,每件都有大塊煙三文魚呢!套餐還每人有一份沙律、湯、飲品及甜品,甜品是聖誕老人朱古力蛋糕杯,一層蛋糕、一層雪糕,再一層士多啤梨,上面有用士多啤梨及忌廉造的小聖誕老人,好可愛啊~咖啡造的冰配熱的杏仁奶,看著冰溶化的一剎就是夠治癒!我本來還以為只是牛奶加杏仁糖漿,意想不到這杯杏仁奶是自家磨製,濃度極高,別忘了這裡是做甜品起家😂。更令我意想不到的是這裡竟然有一位專業的咖啡師註場,還可以平歎不錯的虹吸咖啡(看我上一張相片有虹吸咖啡出現),價錢才$50左右!

套餐還每人有一份沙律、湯、飲品及甜品甜品是聖誕老人朱古力蛋糕杯,一層蛋糕、一層雪糕,再一層士多啤梨,上面有用士多啤梨及忌廉造的小聖誕老人,好可愛啊~
咖啡造的冰配熱的杏仁奶,看著冰溶化的一剎就是夠治癒!

用餐優惠
試食活動
之前見雜誌介紹$298二人聖誕餐 係滿記開既副線餐廳 最鍾意試抵食野既我 就bk左同男朋友平安夜去食!本身都無乜期望 始終呢個價錢係平安夜仲要係銅鑼灣食西餐 花園餐廳都未必得啦!男朋友仲好衰話應該唔好食不如去第到食!但我堅持要試下6點入左坐,等左陣就有湯同沙律上,份量都好少,但幾精緻,湯有好多雜菜,酸酸地幾開胃。沙律就係得d生既菜,男朋友話唔太好食因爲無汁,我就無食。之後個燒春雞上枱啦!熱辣辣好香!味道幾好唔會太濃味,而且燒春雞嚟講雞肉做得滑,好好味!之後紅酒牛肉意粉嚟到,用筷子一齊上幾搞笑,一試,出乎意料好食!牛肉幾滑有牛味,意粉彈牙而且個醬汁都好味!有d似肉醬意粉個味。我同男朋友都驚嘆呢個價錢既聖誕餐質素仲好過好多貴餐廳!喜出望外!一開始以為d野食唔飽因為睇落唔大碟,但原來食食下都幾飽下,食到最後已經8成飽倒。最後有個甜品,係中間雲呢嗱雪糕上面朱古力蛋糕下面冰士多啤梨,呢個甜品味道就普通啦,d朱古力蛋糕無乜味同口感好散,但食完主菜都已經好滿意!之後我地額外叫多個聖誕餐無包既甜品,叫榛子醬香蕉朱古力薄餅$58,比圖片睇落細,得男人手咁大,但朱古力味濃,整體好食,但相比嚟講就唔算平!最
男朋友仲好衰話應該唔好食不如去第到食!但我堅持要試下

最後提返美中不足就係兩杯野飲都好淡,無乜點飲到哈哈

店員仲送左曲奇比我地!話係滿記代理送比聖誕餐客人試既!
Ps.店員全部好有禮貌,而且問左幾次我地覺得d野食點,感覺佢地好用心去經營呢間餐廳!
奇異果蜜
平安夜
燒春雞
紅酒牛肉意粉
2016-11-16 331 瀏覽
又到渾渾噩噩唔知食咩嘅時候喇... 誤大誤撞黎到滿記食個Lunch! 滿記?Lunch? 係真係有Lunch set 食架!睇Menu.... All Day Breakfast lol 好似好吸引.... 實物好靚仔!仲好好味!好真材實料!不過........ 等左接近半個鐘先出到呢一個餐囉.... 同場仲要有二個點左~ 全場其實得我地一枱五人嘅客!如果全場爆滿.... 我諗冇三點都返唔到公司另外個Lunch set 有:-真係估唔到咁好食!意粉set $98Pizza set $88免加一跟餐飲品都好有心架 希望下次黎嘅上菜時間會快啲啦~
又到渾渾噩噩唔知食咩嘅時候喇...

同場仲要有二個點左~

另外個Lunch set 有:-
真係估唔到咁好食!

意粉set $98
Pizza set $88

免加一

跟餐飲品都好有心架
希望下次黎嘅上菜時間會快啲啦~