2015-11-25 1221 瀏覽
朕個貼身隨從今晚自己約左人食飯,得番朕一個食自己,呢排又食得太多山珍海味,於是乎就諗住食得清淡啲-鮮魚湯米線都好喎,於是就上OP Search一下荃灣附近有咩好推介,荃灣𠴱間三條魚朕就食過好多次,反而呢間漁川米線朕就未試過,好啦就試一試啦!一坐低,朕就問店小二有咩推介,店小二就推左個招牌米線同埋炸墨魚餅比朕試。自家手打墨魚餅,炸到金黃香口,墨魚餅夠哂彈牙,仲有泰式醬點。招牌米線有魚腩,魚腐,魚餅,再加埋鮮魚湯,魚湯夠鮮味,而且不加味精,同荃灣三條魚既魚湯有得輝,食完碗招牌米線,然後再飲埋碗魚湯,大滿足!-----完-----
炸墨魚餅
招牌米線
-----完-----
2015-11-14
炸墨魚餅
招牌米線
2015-10-02 1018 瀏覽
在附近做facial,由於還有半個小時的空檔 便打算吃個快lunch,恰巧經過漁川,看到門外的menu頓覺很吸引,米線配上大大條魚,堪稱無魚不歡的我馬上心動了 選擇多多,有魚咀、魚頭、黃花魚、桂花魚、三文魚扒等,最後我選擇了三文魚扒米線 $48等了十五分鐘左右,終於送上!急不及待先喝一口湯,很鮮甜!絕無味精!三文魚扒煮的時間剛好,很滑,點上辣椒油+魚露,正!光是喝湯已飽了一半,再加米線和大大條的魚,真是超級滿足!除了米線,也可選擇泡飯!另外,這裡也提供待用飯卷,但願我們自己能吃飽的同時,也盡自己能力幫助別人也能得到溫飽。

等了十五分鐘左右,終於送上!
急不及待先喝一口湯,很鮮甜!絕無味精!

除了米線,也可選擇泡飯!

2015-03-12 1417 瀏覽
荃灣的漁川米線長期在我的to-eat list內,但每次都因點事而錯過,是日終於走進小店吃午餐了!小店外有大量餐牌及文章介紹其招牌魚湯米線,走進小店,裡面環境整潔企理,第一印象不俗。細閱餐牌,食店提供各式各樣的魚食品,款式多至原條大眼雞、馬友等都有售,相信可以滿足到一眾魚迷,嘻嘻。這裡的米線價格不便宜,小店在牆上貼出因租金上升等使成本增加而調整價格,希望這種小店可以站穩住腳,說實話現在香港的租金高企,很怕以後剩下的只有資金充足的大型連鎖食店…另外發現食店粉絲專頁告示有錯別字,「第一知信」應該是「第一資訊」,哈?來到以「魚」為主題的米線店當然要試試魚食品,我點選了手打墨魚餅米線($32),配鮮茄魚湯(另加$5)。蕃茄湯呈橙紅色,湯底裡有軟腍的大鮮茄,米線上放有一大撮莞茜。魚肉健康又不肥膩,吃再多也不怕。米線內共有四件手打墨魚餅,墨魚鮮味出眾,魚肉結實彈牙,啖啖肉,有水準!米線滑溜,湯底除了有香濃的蕃茄味,還有鮮甜的魚香,兩者平衡得恰到好處,沒有誰搶去誰的味道,整體好吃。baka則吃了咖哩鮮牛肉飯($38),很久沒有見過這樣呈上的咖哩飯,感覺親切,飯菜送到時仍冒煙,非常熱辣。餐飲方面點了凍
手打墨魚餅米線配鮮茄魚湯
魚肉健康又不肥膩,吃再多也不怕。
咖哩鮮牛肉飯
凍奶茶
餐飲方面點了凍奶茶,奶味非常濃郁,有驚喜!
這間漁川米線比預期出色多了,魚湯果然名不虛傳,最驚喜的是小店乾淨企理舒適,離開時見到小店有參與待用飯券計劃,想不到此頓簡單午餐,除了嚐到一碗熱辣辣的美味魚湯米線外,餐廳背後的經營理念更加使我暖在心頭。
2015-03-01
手打墨魚餅米線配鮮茄魚湯
2015-01-18 1436 瀏覽
晚上補習補到暈暈下搵好野食剛好見到 就入去試當日我係最後一位客人第一次黎試 見到有魚好吸引但係無曬黃花/黃立青轉左做大眼雞$50嘩 一上枱 就已經覺得好正好神奇成條魚連埋個魚湯米線放埋一齊正!之後試埋個湯真係好魚好清 雖然可能有些少味精但起碼我會好中2佢個味 剛好配米線一流至於魚 就有些鱗味刮走但係好味既 質地同大小都5錯配埋湯一齊食係超爽囉朋友就食左個三文魚$50佢話幾正但多骨茄湯好正 飲曬禁濟我一定會再黎~~

晚上補習補到暈暈下

配埋湯一齊食係超爽囉

朋友就食左個三文魚$50
佢話幾正但多骨
茄湯好正 飲曬禁濟

我一定會再黎~~
大眼雞
三文魚
大眼雞
三文魚
2014-11-26 1284 瀏覽
話說今日收工約左吖妹去荃灣食米線因為我比較鐘意食魚。所以就黎左呢間度食我就叫左個蠔仔魚片湯米線啲蠔仔食落去吾腥。好有鮮味不過個靈魂湯底先至最抵讚👍👍原全感受吾到味精味。魚湯淡得黎好鮮甜下次去開果頭都會再幫襯😁😁可惜掛住食吾記得影相😂😂PS. 不過最開心都係同吖妹一齊食😆😆
話說今日收工約左吖妹去荃灣食米線

因為我比較鐘意食魚。所以就黎左呢間度食

我就叫左個蠔仔魚片湯米線

啲蠔仔食落去吾腥。好有鮮味

不過個靈魂湯底先至最抵讚👍👍
原全感受吾到味精味。魚湯淡得黎好鮮甜

下次去開果頭都會再幫襯😁😁

可惜掛住食吾記得影相😂😂

PS. 不過最開心都係同吖妹一齊食😆😆
2014-11-26
2014-11-17 1499 瀏覽
晚上放工和友人去荃灣吃漁川米線。有待用餐87個, 蠻豐足的, 每次見到有待用餐的店舖, 都為它加分。雖然是小小善舉, 只是借出平台, 讓有心人購買飯券, 再給有需要人士吃。但能借出這平台出來, 也是一種付出, 始終都有特別安排過的, 值得鼓勵。 生菜, 份量蠻多的 墨魚餅魚腐米線墨魚餅味道較鮮和咸, 魚腐比較清淡但有一種香味, 是自家製的, 好食 大魚頭米線, 魚頭肉嫩, 又有膠質, 骨膠原, 好有益呢而魚湯方面, 則比較清淡, 相信是鮮魚煮成的, 但好像沒落調味, 味道比較原始。總括來說, 如果有時想吃魚, 又懶自己煮, 來這裡吃, 是一個不錯的選擇, 又有湯喝, 兩個人吃, 一百元有找, 價錢合理。
晚上放工和友人去荃灣吃漁川米線。

生菜, 份量蠻多的

墨魚餅魚腐米線

大魚頭米線, 魚頭肉嫩, 又有膠質, 骨膠原, 好有益呢

2014-08-29
  • 魚腐
  • 大魚頭米線
2014-11-13 979 瀏覽
我本身很喜歡吃魚,所以經常來幫襯,食左皮膚又靚啲今次真的要分享一下,因為這裡新推出了我至愛的三文魚米線三文魚魚湯米線($42),很大方的俾一大塊三文魚,略為煎香了兩面,湯底極濃魚味,係會令人不知不覺飲曬整碗魚湯,這裡的米線煮得很稔,吸收曬魚湯,我喜歡!!但如果喜歡吃硬身的可能要跟店員講聲喇。******************************加錢叫了兩個小食,炸鯪魚球,有五大粒,熱辣辣新鮮炸,堅好味!!******************************炸魚腐,呢個係屋企人鍾意食,我就麻麻地,覺得佢炸得太燶同埋入面有骨>.<"******************************中意食魚或想皮膚靚靚既朋友,真心推介!
我本身很喜歡吃魚,所以經常來幫襯,食左皮膚又靚啲
今次真的要分享一下,因為這裡新推出了我至愛的三文魚米線
三文魚魚湯米線
($42),很大方的俾一大塊三文魚,略為煎香了兩面,

湯底極濃魚味,係會令人不知不覺飲曬整碗魚湯,
這裡的米線煮得很稔,吸收曬魚湯,我喜歡!!
但如果喜歡吃硬身的可能要跟店員講聲喇。
加錢叫了兩個小食,
炸鯪魚球
,有五大粒,熱辣辣新鮮炸,堅好味!!
炸魚腐

中意食魚或想皮膚靚靚既朋友,真心推介!

2014-09-21
2013-10-21 827 瀏覽
之前已在此吃過鯇魚片米線($25),只可惜魚湯是有鮮味,但鯇魚片非常多碎幼骨,而所謂的辣椒油則不辣有點油膩味。                   13年10月21日(一)早上十一時左右到達荃灣沙咀道,非常的肚餓,找了有西式飯餐供應的漁川米線(忘記影相),$28元有熱飲,本來有黑椒汁的,可惜打了交叉,只有咖哩汁、腩汁及豉汁,點了咖哩汁雞扒腸仔飯。             約6分鐘左右上檯,色香味俱在的咖哩汁雞扒腸仔飯,咖哩汁有香味而有些辣只是汁料少,叫老闆娘添加多些咖哩汁,即上,讚!雞扒和腸仔是煎香而不是炸的,正!再加還有的是有兩條生菜伴碟,有熱飲送的奶茶沒苦澀味,以這個價錢去哪處找哩?

題外話/補充資料: 唯一要彈的地方是飯如飯團一舊舊的,四人座位(卡位)非常的狹窄,坐得不甚舒服,另冷氣太凍令食物加速變涼。另沒有黑椒汁供應可能是廚師調製嫌複雜又或是沒人喜歡吧?:(
2013-10-21
2013-05-17 607 瀏覽
第一次黎到食魚湯米線!本身中意魚既我當然唔放過!我叫左個生菜蕃茄魚片米線,一擺上台,已經嗅到果陣魚鮮味!^_^湯面無油,湯呈奶白色!令人食指大動丫!魚片好多塊,料非常足!米線亦好彈牙,好好味丫^_^一定再幫襯!
第一次黎到食魚湯米線!本身中意魚既我當然唔放過!

湯面無油,湯呈奶白色!令人食指大動丫!
2013-05-14
2 分鐘 (堂食)
  • 魚片米線
2013-02-26 532 瀏覽
正! 這間米線真系0味精!! 食完成碗面連湯完全唔口渴. 我第一次出去食面系將碗湯都飲曬!! 真系完全魚湯!!!!真系好正! d湯都系奶白色架!100%魚味我哋坐地既時候有個男人坐低就問 "今日有咩魚" "有,大眼雞" 聽到咁既一問一答就知道哩間米線完全系食魚!非常好食! 如果去開荃灣值得一試!

正! 這間米線真系0味精!! 食完成碗面連湯完全唔口渴.
我第一次出去食面系將碗湯都飲曬!!
真系完全魚湯!!!!
真系好正! d湯都系奶白色架!
100%魚味

我哋坐地既時候有個男人坐低就問
"今日有咩魚" "有,大眼雞"
聽到咁既一問一答就知道哩間米線完全系食魚!
非常好食! 如果去開荃灣值得一試!

2013-01-29
  • 魚腐
2012-06-07 412 瀏覽
繼魚鱻之後, 又一重大發現啱口味嘅魚湯新選擇魚湯聲稱是每天用新鮮魚煲足幾小時而成, 顏色是自然的奶白, 味道是重魚味, 清新鮮甜卻沒有難受的魚腥味, 多喝也不覺口乾, 顯然沒添加味精此店除了供應魚類食材還會有豬潤、豬腸、鮮牛仔肉、蠔仔、蜆等等不同食材, 蔬菜類亦有很多款供應, 什麽南瓜、蕃茄、勝瓜等等 除了米線、泡飯外, 還可選拉麵、烏冬、紅薯粉, 總之應有盡有, 任君配搭鮮鯇魚腩米線$31轉紅薯粉要加$1, 另再加$7要多份魚鰾 紅薯粉要闊身, 咁就會超級煙韌, 怎知道廚師非常慷慨, 大大的一碗闊身紅薯粉連湯及餸料已完全地KO了本人, 胃也快要撐破 鯇魚腩沒有魚鱻那兒賣的厚身, 但此店賣的也很新鮮 四件鯇魚腩都有肥膏 沒有難吃的草泥味 魚鰾都有4件, 差不多比食指還要粗, 最討熊媽歡心的就是膠原蛋白豐富豬潤魚腐米線$30轉紅薯粉要加$1, 豬潤爽脆不乾硬, 煮到剛剛熟, 魚腐就滑裏帶魚肉碎的質地, 唔腥而好好味
繼魚鱻之後, 又一重大發現啱口味嘅魚湯新選擇

鮮鯇魚腩米線$31轉紅薯粉要加$1, 另再加$7要多份魚鰾
鯇魚腩沒有魚鱻那兒賣的厚身, 但此店賣的也很新鮮
四件鯇魚腩都有肥膏
沒有難吃的草泥味

題外話/補充資料: 當日此店只開一部冷氣, 不過要吃熱騰騰的魚湯紅薯粉, 就真係熱到攞命, 邊抹汗邊吃粉, 幸好老細見到(食到一半嘅時候), 他開了熊媽頭頂上的冷氣機......嘩~ 好冰凉啊 :) 吃畢, 熊媽走上收銀處俾錢, 見到老細已急不及待咁用搖控器把冷氣關掉:o 老細真是環保先鋒呢~
2012-06-03
  • 魚湯
2012-02-29 319 瀏覽
This is by far my favourite fish soup noodle place. Much better than the other (more famous) one in Tsuen Wan, in a lot of ways:Here we have a generous bowl of fried fish balls, fish cake, slices of fish belly and fried tofu with rice noodles (the spaghetti type) in very hot fish soup. The preserved egg was added on request.I enjoyed everything in that bowl * Fried fish balls had a bit of that deep fried flavour but weren't greasy and still had that sweet fishy taste. The texture was more soft t

House special with extra preserved egg

* Fried fish balls had a bit of that deep fried flavour but weren't greasy and still had that sweet fishy taste. The texture was more soft than springy.

* The fish cake was laced with spring onions, giving it a fresher taste and this had a comparatively more springy texture.

* Next, the leading role of the bowl
fish belly. Fresh, sweet, succulent, oceanic, fatty, smooth are just some of the words I can think of to describe it.

And last but not least the SOUP It's the soul of the bowl, full of milky, oceanic goodness. It's made so well you could drink it like normal soup, and you should! In fact the owner/chef is trying to tell you this because I realised that in every bowl he adds a few fried tofu pieces to soak up the good stuff.

Another "ingredient" I highly recommend is the cuttlefish balls. The best I've had fullstop.
These little round gems are rich, creamy yet springy and studded with bits of chewy cuttlefish.

Nothing in this bowl had a bad fishy taste, it probably could be accepted by most people but its purrfect for fish lovers!

..../\„,„/\
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...

2012-02-26
  • House special
  • cuttlefish balls
  • fish tofu
  • wontons
2011-07-30 189 瀏覽
前排搭小巴望見此店,見店內坐爆,我估都好味,終於前幾日專誠過來食,點了脘魚頭魚湯米線,魚湯湯味鮮甜,湯底一流,一d都唔腥,食得出真係由魚淆出黎,無加味精,米線入口彈牙兼好滑,想吃魚湯米線,除了魚鱻,以後多了一個選擇lu~~

點了脘魚頭魚湯米線,

米線入口彈牙兼好滑,

想吃魚湯米線,除了魚鱻,以後多了一個選擇lu~~

2011-07-20
見到食評話呢間餐廳的米線不錯,所以行去沙咀道果邊試試看~我點1客 無湯熱伴紅薯寬粉 $16 (走辣)炸醬夠辣的~芽菜食到差唔多見底先發現佢...所以記住一開頭要撈得徹底d!!非常幼細~但芽菜的味道咸左d...可能浸在湯底的關係...花生份量多~寬粉的確很QQQQ~幾大碗!滿足整體又唔會好乾~+配料 豬耳 $4份量多的~賣相不錯,又夠爽脆的!我的要求不太高,所以也滿足了~再+蘿蔔 $34大件,好味的~唔會有陣糖水味!因見到menu上的精美煎炸(共10款小食供選擇)--而順德煎魚餅 + 批杷豆腐的圖片 看見賣相不錯,所以點左1客雙併精美煎炸 $18 --順德煎魚餅 + 批杷豆腐單併$12, 雙併$18 :chopsticks:順德煎魚餅 共4塊 個皮真係幾脆,中間的魚肉也是QQ的~兩層QQ的口感! 要用牙齒用力「且」開來吃~呵呵~看來不錯~我諗碟上的根本唔係批杷豆腐...應該係比錯左喇...食落口係:chopsticks:炸鯪魚球先岩呀...但又唔講聲俾我地知....無奈...炸得金黃得近啡色~但真係過份油膩 ......直情要用紙巾吸一吸d油才可吃....好吃的...附甜酸醬...幾開
見到食評話呢間餐廳的米線不錯,所以行去沙咀道果邊試試看~
menu清晰
看來不錯的精美煎炸
我點1客
無湯熱伴紅薯寬粉 $16 (走辣)
無湯熱伴紅薯寬粉(足料)---豬耳很爽脆
寬粉非常QQQ
+配料
豬耳 $4

再+
蘿蔔 $3
4大件,好味的~唔會有陣糖水味!

所以點左1客
雙併精美煎炸 $18 --順德煎魚餅 + 批杷豆腐
順德煎魚餅
個皮真係幾脆,中間的魚肉也是QQ的~兩層QQ的口感!
要用牙齒用力「且」開來吃~呵呵~
看來不錯~
魚餅底下的是炸鯪魚球,根本並非批杷豆腐
但又唔講聲俾我地知....無奈...
炸鯪魚球,too oily
炸得金黃得近啡色~但真係過份油膩
......直情要用紙巾吸一吸d油才可吃....好吃的...附甜酸醬...幾開胃!
其實這個雙併抵吃的~
滿意!
順德煎魚餅
炸鯪魚球,too oily
  • 無湯熱伴紅薯寬粉
2010-09-15 99 瀏覽
皮旦魚肉湯米線, 冇味精, 米線彈牙, 魚肉很新鮮, 我個friend 成碗吃清光. (下午荼餐送熱飲)正正正.......四川薯粉,味道不夠酸, 其他配料也可以, 中規之作.熱o茶好飲 (我個friend 話)涷o賓,不太甜,正合我意 (與粉同落單只加$6) 與其他涷飲一樣加$6, 低.下午荼時間到 7:00

正正正.......

四川薯粉,味道不夠酸, 其他配料也可以, 中規之作.

熱o茶好飲 (我個friend 話)

下午荼時間到 7:00
2010-09-14