2019-06-11 329 瀏覽
🐔🦆🐟漁港艇仔粉🐟🦆🐔住南區的👧🏻👦🏻有時去海怡半島睇戲前都會落大街食返碗艇仔粉先❤️😍😋超愛大地魚乾湯底的艇仔粉🔸招牌艇仔粉$❹❷分別有魚蛋/魚片/燒鴨/紅腸/炸魚皮/叉燒/生菜魚湯非常香清甜魚蛋彈牙😋炸魚皮香脆可口,沾小小魚湯食一流一碗滿足好多個願望的艇仔粉
🐔🦆🐟漁港艇仔粉🐟🦆🐔
住南區的👧🏻👦🏻有時去海怡半島睇戲前
都會落大街食返碗艇仔粉先❤️😍😋
超愛大地魚乾湯底的艇仔粉
🔸招牌艇仔粉$❹❷

分別有魚蛋/魚片/燒鴨/紅腸/炸魚皮/叉燒/生菜
魚湯非常香清甜
魚蛋彈牙😋炸魚皮香脆可口,沾小小魚湯食一流
一碗滿足好多個願望的艇仔粉
2019-05-16 359 瀏覽
平時黎漁港艇仔粉梗係食返香港仔特色嘅艇仔粉啦😋今次除左食艇仔粉之外仲有新發現!就係粒粒西多士啦!份量好大份,4個人分每人都食到2至3粒,炸得好香脆之如又冇好多油!配上肥仔鍊奶同幼滑嘅peanut butter 😍無得輸!仲包野飲🤣🤣

• 粒粒西多士
2019-05-08 736 瀏覽
要去鴨利洲做義工服務,仲要9-19長時間,難得山長水遠黎到鴨利洲緊係要搵吓好野食啦,對上一次去香港仔/鴨利洲已經係N年前,當時山窿魚蛋都仲喺到,而家無得食,要搵第二間代替佢。由於做野嘅位置係喺室內運動場,咁就搜尋附近美食,其實一直都聽過艇仔粉,喺搵食嘅時候搵到一間叫漁港艇仔粉時,就即刻決定到食晏時間要去試吓。終於到我食野嘅時間,跟住Google map去搵,原來真係好近,仲要好方便,地鐵口行去我估一分鐘應該行到去。由於係食店煩忙時間,一條友都要等位,好彩等咗大約5分鐘就有位比我。原本想叫招牌艇仔粉,但唔想食叉燒&魚皮,所以就點咗燒鴨河,另外再加咗個炸四寶。鴨河好快上,當然緊係即刻試咗啖湯先啦!因為喺門口等緊位嘅時候,睇到佢地寫住「大地魚熬煮,營養價值其高」講到咁堅,緊係要即試啦!果然好鮮味,而且平時唔鍾意食魚,少少魚腥味都頂唔順嘅我,都唔覺得有腥味!食咁一半嘅鴨河先上個炸四寶,四寶包括魚蛋、墨魚丸、雲吞&魚片頭,每款有兩粒,一向食野都係由最唔鍾意食嘅野開始食先,所以第一粒食魚蛋,出其地彈牙,仲令我掛住一間已結業嘅小食店(住慈雲山嘅人應該會知道炸蛋嘅口感);跟住魚片頭,無特別;雲吞覺得麻

食咁一半嘅鴨河先上個炸四寶,四寶包括魚蛋、墨魚丸、雲吞&魚片頭,每款有兩粒,一向食野都係由最唔鍾意食嘅野開始食先,所以第一粒食魚蛋,出其地彈牙,仲令我掛住一間已結業嘅小食店(住慈雲山嘅人應該會知道炸蛋嘅口感);跟住魚片頭,無特別;雲吞覺得麻麻;墨魚丸係跌爛副眼鏡,竟然係最差(我無眼鏡,跌咗隔離位嗰副😝)!所以食第二round時係倒轉咁食,副最尾再去番粒魚蛋時,有種唔捨得食佢嘅感覺...

如果老細有睇小妹呢一編食評,小食可唔可以加一項炸魚蛋呀!
2019-05-01
5 分鐘 (堂食)
2019-04-05 449 瀏覽
看到「絕無味精」大地魚湯直奔進去點了個推介艇仔粉第一口先試試魚湯 果然香甜、原汁原味。但艇仔粉內配叉燒燒鴨有點玩味下次魚丸米粉可以更正 除了魚湯粉還點了小吃魚片頭 (好吃)西多士 (公司的寶寶們說醬汁很正)雞翼👍🏻 本來想多喝碗湯但小吃吃太多太飽了非常優質的小店值得回來
看到「絕無味精」大地魚湯
直奔進去點了個推介艇仔粉
第一口先試試魚湯 果然香甜、原汁原味。

但艇仔粉內配叉燒燒鴨有點玩味
下次魚丸米粉可以更正

除了魚湯粉
還點了小吃魚片頭 (好吃)
西多士 (公司的寶寶們說醬汁很正)
雞翼👍🏻 本來想多喝碗湯
但小吃吃太多太飽了

非常優質的小店
值得回來
  • 西多士
2019-04-02 331 瀏覽
南區其實都有好幾間食艇仔粉既鋪頭~ 今日就去左鴨脷洲大街試下先~其實艇仔粉好唔好味好是乎湯底,今次食哩間就係用上大量大地魚乾熬製成魚湯~ 我點左一碗招牌艇仔粉(有燒鴨、叉燒、紅腸、魚片、魚蛋同埋炸魚皮)等左一陣,熱辣辣既艇仔粉就係我面前~奶白色既魚湯好夠熱、好濃郁~湯底一d 都唔馬虎~真係好正😋今次我好好彩,佢比左燒鴨脾比我~肥瘦適中。义燒同埋紅腸就切得比較薄,魚蛋係白魚蛋~正正常常。炸魚皮得一片,好脆卜卜,點少少魚湯食😋碗粉其實唔係好大碗,不過食完飲埋曬d湯就剛剛好~ 唔錯唔錯👏

2019-04-02
2019-04-01 201 瀏覽
午餐黎到鴨脷洲大街呢間粉麵店,店不是很大,大概廿個座位左右。呢度係其中一部分餐牌,價錢麵唔係好貴30-40蚊左右。我試左呢個招牌艇仔粉,第一次食艇仔粉,粉的餸麵係平時會食但唔會再一齊食的,有燒鴨,义燒,紅腸,魚旦魚片,同魚皮。湯底真係好出色,好濃魚湯,無味精好鮮甜好好味。魚皮好脆好厚,超級好味。另外仲點左呢一個粒粒西多士,傳統新做法,厚多士傳粒一寸左右,薄薄蛋漿炸得好脆口,上面有糖粉,點埋花生醬同練奶,好好味。

呢度係其中一部分餐牌,價錢麵唔係好貴30-40蚊左右。

依家既香港,艇仔粉買少見少,連謝記魚蛋都無埋,香港仔食到艇仔粉都要珍惜門面企理少少靚,貼左好多介紹艇仔粉、大地魚湯既野,仲有啲相咁,都算幾有心架餐牌主打梗係艇仔粉,再加啲變化咁當然要試下個招牌艇仔粉,聲稱大地魚湯,全無味精,飲左都無渴,應該都係既,不過開頭食就覺得有啲淡,唔算好魚味,但因都有豬骨個啲,個湯奶白而鮮,好味艇仔粉既餸主打當然係燒味,燒鴨正既,脆又香,加埋魚湯好夾叉燒就無咩特別,魚蛋魚片都正常,反而炸魚皮有驚喜脆就梗要啦,但都好有魚味,調味亦好惹味加埋個懷念謝記既原條炸魚片,成條食咪就係漁民風味加埋潮州辣椒油無得輸另外好想試佢既秘製沙爹牛肉魚湯生麵,聽落個名樣樣都係賣點上枱賣相不錯,沙爹較甜、香,牛肉滑因為有魚湯底,令到個沙爹湯有層次左,同茶記沙牛麵唔同但沙爹始終味濃,蓋過晒啲魚、鮮味,生麵原來都係同普通幼麵差唔多,但整體係好味既奶茶就算啦,當飯後飲杯茶算啦整體感覺都幾好,因為有魚湯底,好多普通野都升左哩食普通麵既話只係貴出面麵檔少少,可以多啲食!#薑蔥豬油撈都好似好吸引#睇其他食評先知條炸魚片原來真係謝記啲fd
餐牌主打梗係艇仔粉,再加啲變化咁

艇仔粉既餸主打當然係燒味,燒鴨正既,脆又香,加埋魚湯好夾
叉燒就無咩特別,魚蛋魚片都正常,反而炸魚皮有驚喜
脆就梗要啦,但都好有魚味,調味亦好惹味
加埋個懷念謝記既原條炸魚片,成條食咪就係漁民風味
加埋潮州辣椒油無得輸

燒鴨
叉燒

炸魚皮

炸魚片1條

另外好想試佢既秘製沙爹牛肉魚湯生麵,聽落個名樣樣都係賣點
上枱賣相不錯,沙爹較甜、香,牛肉滑
因為有魚湯底,令到個沙爹湯有層次左,同茶記沙牛麵唔同
奶茶就算啦,當飯後飲杯茶算啦

秘製沙爹牛肉魚湯生麵

生麵

沙牛魚湯

熱奶茶

整體感覺都幾好,因為有魚湯底,好多普通野都升左哩
食普通麵既話只係貴出面麵檔少少,可以多啲食!

#薑蔥豬油撈都好似好吸引
#睇其他食評先知條炸魚片原來真係謝記啲fd
燒鴨
炸魚皮
炸魚片1條
秘製沙爹牛肉魚湯生麵
沙牛魚湯
2019-03-09 153 瀏覽
今朝一早起身去咗漁港艇仔粉食早餐,之前一直冇食過呢間嘅早餐,只係食過呢間嘅艇仔粉,話晒呢度出名艇仔粉,但早餐就沒有艇仔粉供應,只有公仔麵/通粉/三文治那些供應。一入到去,發現唔多人,可以隨意揀個座位坐低,我和家人叫了一份早餐及一份奶油多,家人點了蕃茄薯仔湯豬柳通粉 加熱檸水,我試了他的通粉,蕃茄湯味濃,亦有頗多蕃茄,但通粉略嫌煮得太淋。我點了奶油多,多士是厚身,烘得剛好,多士亦搽上滿滿的牛油及煉奶,我覺得好正。下次會再幫襯。
好似自從有咗地鐵之後,網上邊成日都講香港仔同鴨脷洲嘅特色。見到成日都講艇仔粉,以前細個嘅時間有食過,令到我突然之間都想去食。上次食完香港仔舊大街嗰間,今次就特登跑來鴨脷洲舊大街試一試。香港仔舊大街嗰間,啲餸菜係凍嘅放落碗粉度,搞到成件事甘本就係唔得。今次鴨脷洲舊大街呢一間,絕對係誠意之作!成件事食落好好多!第一件事,一食就知,湯底真係大地魚坳製!絕對有大地魚嘅鮮味,久違了嘅香港仔風味!魚片亦是,所以非常彈牙!絕對拍得住以前香港仔山窿謝記魚蛋。就係嗰隻鮮味,就係嗰隻炸魚蛋皮有嘅金黃色香味!炸魚皮先係一絕!皮薄,香脆!出面啲粉麵檔,絕對冇得同佢比!招牌艇仔粉嘅餸仲係真真正正盛傳多年艇仔粉嘅材料,有魚蛋,魚片,叉燒,紅腸,燒鴨加一條生菜。未試過既,一定要試炸魚片頭。$32蚊八粒,但係size,質量同味道,完全係世界級!以前食慣艇仔粉嘅人,就知道係乜嘢一回事。冇食慣嘅固然之覺得一頭霧水,有啲古怪。

炸魚皮先係一絕!皮薄,香脆!出面啲粉麵檔,絕對冇得同佢比!

話梅柑桔7喜
話梅柑桔7喜
2018-12-26 386 瀏覽
今天中午一個人去食午餐,本來想去食車仔面,但路過《漁港艇仔粉》又想去試一下,因為平常同啲同事過來大街這邊吃飯,同事一般都不會選這間,因為他們說吃不飽,今天我又不是太餓又想食湯粉,所以就入去試一下,入到去看餐牌,其他的我都不看了,就選了No.1 的招牌艇仔河,結果來到味道果然不錯,只是义燒差一點點,其他都十分不錯,由其士湯底夠甜,只是一碗招牌艇仔粉的份量,確實是不太多,如果肚餓來吃真是要吃兩碗,但這裡確實是是可以再來是吃!
2018-12-05 341 瀏覽
和男友週日難得出去睇場戲🍿🍿都有一陣子無睇戲啦📽🎥去海怡睇戲之前先去鴨脷洲大街醫下肚先係香港仔海傍坐船 兩三分鐘就到對岸🚢穿過海傍就到大街 好方便行行下見到一間新開既食店 細細間寫住招牌菜—艇仔粉 (係香港仔一個特色湯粉)裡面有魚蛋 魚片 燒鴨 叉燒 炸魚皮 紅腸 生菜 好多餸好開心😃 就試下啦!價錢係ᴴᴷ$40一碗 唔算平 但味道還是不錯 最impressive係個炸魚皮 係十分酥脆 記得先食 粉既湯底呈少少乳白色 有少少魚鮮味 店裡也介紹湯底用大地魚熬製而成 如果食厭南記譚仔 都會過黎食下艇仔粉😆另外➕⬅️ᴴᴷ$10叫左杯青檸蝶豆花熱茶自己比較大鄉里 今次係第一次試飲蝶豆花茶味道甜甜地 青檸味好出 幾refreshing幾好飲只不過飲唔到蝶豆花係咩味😂😂會再encore!(•ᴗ•)❤
和男友週日難得出去睇場戲🍿🍿

只不過飲唔到蝶豆花係咩味😂😂
會再encore!(•ᴗ•)❤
2018-12-03
  • 艇仔粉
剛開業的時候排隊排到癲,熱潮過去之後先來嘗試。据身邊的漁民朋友話根本唔係原始的那種味道,但我不是漁民,只要好吃就可以了嘛。叫了招牌粉,魚皮泡在裏面我覺得很好吃,湯算是偏咸,而且越喝越有白胡椒的味道,白胡椒放那麽多是爲什麽啊!!!!真是夏天來食一定會熱氣上火吧。裏面是傳統燒味什錦,兩塊燒鴨,兩片紅腸,兩片魚片,一個魚丸,兩片叉燒。還是很夠的。要是沒那麽咸就好了。
要是沒那麽咸就好了。
2018-10-12
2018-09-24 396 瀏覽
穿山窿年代的炸魚片成了絕响,每逢懷念那香噴噴的鮮炸魚片及魚旦,心中不期然為守不住祖業的後代謂嘆:開業難、守業更難!偶然一碗艇仔粉,一碟似曾相識的炸魚片味道,驚見謝記的炸魚片死而復生了耶向店主問詢,固真是貨源本是同出一路,怪不得,八成味道近似,立刻喜上心頭,不起眼的店,不合本人胃口的艇仔粉,頓間便給加了分。相信有很多炸魚旦、魚片的粉絲們在傷心中,這裡可稍稍尋得慰藉了,但,也祈望店主加緊看住食物品質,期待下次再光顧時,不再单是那條炸魚片才能留住我的口胃!
  • 炸魚片
2018-08-20 378 瀏覽
和家人去鴨脷洲食個下午茶,住南區都知,香港仔出名魚蛋和艇仔粉。一碗簡單艇仔粉,乜都有,一碗夠晒滋味~魚湯香又鮮甜,食完餸仲清埋湯,飽晒!必食招牌no.1如果晤夠,可以叫個沙律餐魚柳都勁大塊,街坊價,食出超值。

一碗簡單艇仔粉,乜都有,一碗夠晒滋味~
魚湯香又鮮甜,食完餸仲清埋湯,飽晒!

必食招牌no.1

如果晤夠,可以叫個沙律餐
魚柳都勁大塊,街坊價,食出超值。

2018-08-04
下午茶
2018-08-04 243 瀏覽
艇仔粉吸引嘅地方係用大地魚湯底,叫了原條魚片炸完之後非常咸,河粉質地非常鞋及厚身,選貨時最好用滑的貭料,口感自然好食,凍咸話梅梳打非常好飲,地點近地鐵當然比客容易搵到