2020-04-11 1266 瀏覽
真係好難食,服務態度一般1.麵無彈性2.飲品加好多好多水,同飲水無分別3 麵包係白包今日因為趕食早餐,第一次去試科學園這間餐廳,叫左榨菜肉絲太陽蛋餐肉公仔麵,及 沙爹牛肉煎蛋午餐肉公仔麵,飲熱同凍菜蜜 ,少冰。拿餐時發現確麵入面有蚊,個呀姐不斷話我遲拎餐,最後係有換過比我。反到去食,一飲杯凍菜密完全係水黎,無味,我以為因為冰溶咗,點知飲杯熱飲,更加冇味!杯凍飲加我4蚊都算,竟然重比杯咁既垃圾我…重有2塊白過漂白海綿既白麵包連牛油都冇……真係好後悔食過間咁既餐廳…
真係好難食,服務態度一般
1.麵無彈性
2.飲品加好多好多水,同飲水無分別
3 麵包係白包

重有2塊白過漂白海綿既白麵包連牛油都冇……
真係好後悔食過間咁既餐廳…
2020-04-11
2017-09-11 1537 瀏覽
連續兩天在沙田科學園參另智慧城市講座,當然就幫襯吓𥚃面的食肆。第二天早上,經過昨天西式早餐不爽經歷,決定𨍭戰港式早餐。穩穩陣陣来個煎蛋火腿麵包,五香肉丁即食麵加咖啡。煎蛋火腿麵包機本沒一般茶餐厅出品無大分別。反而五香肉丁即食麵有啲驚喜,特點在于湯底。一般茶餐㕔湯底都是水汪汪,冇乜味道,只靠五香肉丁一點辣味。而這裡湯底用的是清雞湯,比較清甜,突出了五香的辣味。最后個杯咖啡就只是一般。不過价錢相對合理。

2017-09-07
$30 (早餐)
2017-08-29 808 瀏覽
我間中都會幫襯呢間食店。食物都算中規中矩。因為枱櫈不在店內,有時等好耐都冇人執枱。我終於忍唔住要投訴的是收銀的態度,每次佢都黑面,仲要對住客人呼呼喝喝。有次我落單話飲㗎啡,佢好惡咁問我「咁即係熱定凍呀?」今次我叫左個車仔麵,想叫佢多汁,佢答我「冇得多汁喎」。上次食早餐,隻煎蛋想要太陽蛋都唔得。如果你話要加錢我都冇咁㷫!呢間食店唔係特別平,在科學院大把其他選擇。起碼唔駛受氣!如果老闆見到呢個食評希望可以正視下。

呢間食店唔係特別平,在科學院大把其他選擇。起碼唔駛受氣!

如果老闆見到呢個食評希望可以正視下。
2016-05-30 1351 瀏覽
我又食我最愛既車仔麵今次係食左菜心,冬菇同生菜生菜同冬菇個淋同熟度都剛剛好的而且仲有啲蠔油同冬菇既甜味菜心都係覺得有啲太硬希望下次可以再淋返啲咁就容易咬好多啦而個清湯同麵都幾好食雖然話係清湯但都有啲味仲唔怕太鹹
我又食我最愛既車仔麵
今次係食左菜心,冬菇同生菜
生菜同冬菇個淋同熟度都剛剛好的
雖然話係清湯
但都有啲味
仲唔怕太鹹
2016-05-26 661 瀏覽
現在有很多茶記食車仔麵都要需要30幾但漁米之鄉只需25元就可以食到三餸凍飲不需加錢的車仔麵了而且又真係足料同好味呀我選擇了冬菇,酸菜及菜再配上米線加沙嗲湯米線的淋到剛好咬時都不會覺得硬身而冬菇是有味的甜甜甜的又滑及大顆大約有3顆而且酸菜的分量都很多飲品的分量都很大杯
現在有很多茶記食車仔麵都要需要30幾
但漁米之鄉只需25元就可以食到三餸凍飲不需加錢的車仔麵了
而且又真係足料同好味呀
我選擇了冬菇,酸菜及菜
再配上米線加沙嗲湯
大約有3顆
而且酸菜的分量都很多
飲品的分量都很大杯
2014-08-22 1181 瀏覽
話說在科學園工作近三個月都從未吃過這家漁米之鄉一來人很多四人以上很難找位,二來食物看來跟平時的茶餐廳沒差,所以一直沒想到要吃直至有一次我們行經其開放式的座位,仔細看才見很多人都點了以不同形式呈現的豬扒飯,如鮮茄,粟米,豉油煎蛋等,滿滿的一大碟看起來讓人垂涎三尺,臨離開這邊工作之前和同事們終於要會一會它香茅豬扒雞翼煎蛋飯連飲品 ~$40之前見別人的都帶兩大塊豬扒,細看餐牌下發現原來還有這一款更貪心的選擇:用一塊豬扒換取兩隻雞翼同事替我端過來的一刻真的看得我傻眼這麼大碟的一碟,如果全吃下大抵整個下午都只能打著瞌睡般度過,如此份量真的夠我吃兩餐有餘炸得金黃的豬扒和雞翼,鬆化可口,細味下嚐到淡淡的香茅香,不錯驚喜的是那煎蛋還是半熟流心的,用來拌飯實在一流
話說在科學園工作近三個月都從未吃過這家漁米之鄉

香茅豬扒雞翼煎蛋飯連飲品 ~$40
同事替我端過來的一刻真的看得我傻眼
驚喜的是那煎蛋還是半熟流心的,用來拌飯實在一流
題外話/補充資料: 吃完非常撐,細食的朋友記得叫少飯,做個惜食人
2014-06-13 695 瀏覽
未食過咁難食嘅車仔面!個咖喱湯又唔香又唔辣,頂多算係有d咖喱味。d羅白硬崩崩,用筷子用力插也插不入;雖然好大舊,亦有好多舊,但係大舊到夾唔到,筷子亦拮唔到,又硬又冇味。獅子狗卷又係死實實的,一陣雪味,好難食。成碗野得d河粉同豬紅係正常嘅。一定唔會有下次!
獅子狗卷又係死實實的,一陣雪味,好難食。

成碗野得d河粉同豬紅係正常嘅。
一定唔會有下次!
2014-06-10
2014-03-30 956 瀏覽
星期六要去參觀科學園物聯網展。吃飯時間去了漁米之鄉。點了鹵水三寶飯。說好了要少飯。但佢地俾碟飯根無少過。碟飯重要收我行我$49蚊。D扣肉好鞋。好難食。紅腸一般貨色。鹵水雞翼都凍咗。杯凍奶茶係好飲,環境好乾淨。但係碟飯真係唔值49蚊。我最後都食唔落咁大碟飯。真係好浪費。

鹵水三寶飯
凍奶茶