2006-03-27 13 瀏覽
上機去新加坡之前,梗係搵多人讚Burger King食番個Whopper Set Meal先。預唔平,所以收$40個Set都照食。個包其實已經算係咁,生菜番茄都好新鮮,不過塊牛鞋,薯條就夠脆,整體雖然唔夠Triple O’s正,但係比起麥記已經好好多。唔明點解佢唔市區開番。P.S. 新加坡Burger King平好多,廿多蚊港銀就有個Set。

2006-03-18 8 瀏覽
朋友每次出埠前指定動作係到burger king食飽先上機,無論早機定晚機都唔會走雞。無它,佢真係比m記好好多,而且係我食過至正既burger king。我今次出走柬埔寨前亦都要食一食,叫咗個辣既whopper,d醬甜甜辣辣既再加上洋蔥,蕃茄等等真係好正,塊牛扒厚厚的,所以肉味濃。雖然要成40幾蚊一個餐,不過以本人只會坐經濟位,又討厭經濟位既食物質素,所以上機前先食一餐好既,40幾蚊都物有所值。
2006-02-09 3 瀏覽
今個農曆年去旅行,因為搭下午機關係,終於有機會試到burger king啦,佢個華堡真係好正,d牛扒有淡淡既炭燒香味,又多肉汁,又有口層,同埋好鐘意食佢d新鮮既生菜蕃茄做餡料,真係好好味,不過價錢略貴,兩個餐加多盒雞柳要$111,不過杯野飲好大杯,雞柳就唔好食,仲差過麥樂雞!!
2006-01-20 5 瀏覽
2 weeks before, when was a freeze morning, I toke a plane around 6:30am. Imagine the food serve in plane totally equal to rubbish.A food lover like me probably ate something before got on a plane.Thanks god! I had Burger King. I love double whopper with ham and double cheese. Juicy beef with melting cheese!! What a wonderful breakfast!!

2006-01-19 7 瀏覽
If you've tried their Whopper, you'll never eat a BigMac ever again It's a pity that they only have a branch at the airport.

2005-12-05 0 瀏覽
一早起床趕車搭飛機, 入左禁區等.橫豎未吃早餐, 先來吃個飽.Whopper 肉味夠亦厚, 味道水準也在M記之上, 貴少少也值得.不過我覺得個size 好似細碼左既?薯條我覺得漢堡包王個身脆口d, 冇話腍突突, 好過M記.吃得飽飽才上機, 飛機餐又唔係太掂, 都算冇錯.後記:1. 一個人去旅行原來都幾剌激的.2. 短期內都不會再會吃到.3. 舊同學原來返左黎, 同埋想去同一地方, 一早出聲嘛!
一早起床趕車搭飛機, 入左禁區等.
橫豎未吃早餐, 先來吃個飽.
不過我覺得個size 好似細碼左既?
薯條我覺得漢堡包王個身脆口d, 冇話腍突突, 好過M記.
吃得飽飽才上機, 飛機餐又唔係太掂, 都算冇錯.

後記:
1. 一個人去旅行原來都幾剌激的.
2. 短期內都不會再會吃到.
3. 舊同學原來返左黎, 同埋想去同一地方, 一早出聲嘛!
2005-11-26 9 瀏覽
食飽至上機,我的選擇是食碗粉,太座的選擇竟然是食漢堡包!當然佢在十幾個鐘頭之後就立即後悔作出這個決定,並後悔足個幾星期。她叫了一個普通的漢堡包餐,包細薯條及汽水。薯條麻麻地,不太夠熱,可能轉數不夠快,比人鬧都係咁話,我覺得老麥的薯條比較出色,因為流動快夠新鮮的關係,當然亦比人人話好的大力水手出色。漢堡又真的比老麥的出色,雖然大家都是一塊薄薄的漢堡扒,但這裡的有肉汁,又有點點燒烤的香味,在香港來說,對上一級已是豪華垃圾食物的代表~Triple O。當然的地十幾個鐘頭之後係周街都係如此水準,不過此乃後話。個餐三十幾蚊,在禁區內是正常價錢,如果發夢都恨食漢堡包的話,要試一試,這裡至少比出面大力水手為好。當然不是我那杯茶。

當然不是我那杯茶。
2005-11-03 26 瀏覽
5-10-2005 0944明知道係junk food,都係要一試,鬼叫香港得此一分店咩,仲要係禁區。在香港,工作、讀書及人事往往都係在junk的環境下進行(自己諗下點解),不想咁,一係好似誠哥或霍大爺(誠哥條靚及霆霆),一係就上天堂或地獄,再唔係移民。不同於食,只要有能力,我地鍾意食乜就食乜,除左打仗及鬧糧荒,乜都唔食就分分鐘連命都冇。世事總係好不公平,但有些時候會因果循環。正所為歷史只會不斷重視,天下烏鴉都係一樣咁黑。臨出外旅遊前,還有些少時間,係禁區內整番個brunch,之前同自己講過一定要黎呢度食番餐,機會不是時時有。這裡有早餐供應,自己偏偏就要了個正常套餐,當年要個好大份既套餐Whopper,whopper其實個意思與Big Mac異曲同功,材料當然比老M好一些:除了預設既bun及免牛外,還有蕃茄片、生菜、茄汁等等,起碼的色已經win左,食落去時,肉汁不是咁多,我只可以說是介乎M記與Triple O之間,加上薯條轉薯寶及大芬達都只係加少少錢,其實已經係在笑臉與OK周旋中。最後都係要俾笑臉,一來即是係junk food,食物質素都好過M記,二來M記‘巿場策略’好成功兼趕走了有質
5-10-2005 0944

最後都係要俾笑臉,一來即是係junk food,食物質素都好過M記,二來M記‘巿場策略’好成功兼趕走了有質素既同行(e.g.: Wendy’s),但還有一間在港。三來要唱番首‘一起junk food 的日子’。下次再幫襯兼冇執到,起碼過多2年。

識多一點點:
junk food 正確解法–food (eg potato crisps) eaten as a snack and usually thought to be not good for one’s health。

題外話:
講下講下,我時時都食junk food (唔止西式),死,連自己都係junk人一名,yeah! (設計對白)
2005-10-15 1 瀏覽
起飛前,由於唔想食飛機餐,於是轉去food court尋美食,但因為差不多凌晨,大部分都已關門,只有burger king同隔鄰間炸雞專門店仲有賣。於是在burger king買了一個chicken burger set. 好好味,尤其是薯條,而且size、品質同價錢成正比,塊雞扒炸得好好食,冇乾爭爭o既情塊,仲有些許肉汁,雖然已差不多關,但也熱辣辣,直頭好似即叫即制咁。真係唔明佢點解唔夠老麥,老麥又貴又唔好食,希望burger king衝出機場,在香港東山再起。
2005-10-10 0 瀏覽
由小到大都覺得Burger King那些burger才好食,麥記那些無論怎樣都不能比較。但可惜後來他們的分店越來越少,最後更完全消失。。。很多次出差的時候,經過他們在香港唯一的分店都想重溫一下小時候的美食,但我老闆是那種要正正經經飲個湯,食個意粉,跟著食甜品喝咖啡的人,所以一直都只能夠刷身而過。。。終於有機會自己出差,過了海關後,二話不說直奔Burger King。機會難得,死就死,要了Double Whoppper。包包真的又大又厚,咬一啖真正的雙層牛肉,那種久違的碳燒香味返來了!加上多汁的番茄,雖然食得有點論盡,但這個burger實在可以用精彩來形容。麥記巨無霸不要說,連Triple-O都肯定不是對手。貴是貴了一點,但難得可以重溫童年滋味,更難得是味道可以保持不變!真希望他們可以重新考慮香港這個市場,一個好的burger在這裡肯定有生意,不要老是讓麥記越開越多啊!

2005-09-23 4 瀏覽
細個都有幫襯開...唔知點解突然間D分店越o黎越小.收尾直情o係香港消聲瀝跡...上次同女友外遊果陣早o左入閘又未食早餐.一見到佢個招牌即刻開心死~早餐食Whooper當然係Heavy o左D.但真係好味.可能係太耐冇食過.佢D肉真係好Juicy好正~老麥果D真係冇得比~下次外遊都會o黎呢度食.^^.
2005-09-22 4 瀏覽
好耐之前睇過有雜誌介紹過,講到好好食咁喎,我當然好想去試啦,但係佢淨係得機場有,仲要係離境之後先有喎...所以都係等到我今次去旅行先有機會試~o個日因為係早機既關係,所以係食早餐,見到佢地既早餐款式同m記比,好過m記,但係價錢雖然好似高d,但係我覺得係一分錢一分貨law,好似m記個早晨全餐都要成20蚊,佢o個度有個好似早晨全餐咁,有牛角包,炒蛋,豬柳同埋薯寶,大大份都係29蚊,起碼d料靚過m記先啦~而我自己就要左個burger,好大個,真係胃口少d都食唔哂呀,好好味,牛肉好有味,唔似得出面o個d咁,乾爭爭,而且d薯條比起m記好食好多,但係因為好飽既關係,我都係食左少少薯條咋~我覺得佢既早餐份量都幾大架~

2005-07-14 10 瀏覽
我以前O係Burger King番工架,做左三個月,三個月黎,我清楚了解到裡面的所有運作,所以我應該比到好意見給大家。公司好多規舉,經理管得好嚴格,所以佢地每一個人都好衛生架,每一次返回自己的工作地方。清手又要用喱支xx洗,又要刷指甲、洗完後又要用消毒的東西擦手。員工都唔准帶任何飾物,怕會趺左o的唔知咩野物質落去o的食物度。又要束起頭髮,把會令到食物唔衛生。食物全都係外國入口,保正新鮮。員工都以最好的服務視人,態度很好。食物方便真係好衛生,每一樣食物都好新鮮。保正一次唔會有過期食物。先講飲品,佢地有好多唔同o既飲品,有o的連麥當勞都冇架。可以去試一下朱古力咖啡和意大利咖啡。朱古力就唔夠m記好飲啦,因為佢o的朱古力味唔夠,好淡。奶借係我想推介的,有草莓、雲哩那、朱古力味,係用人手打出黎,唔係用機攪出黎,所以試一o下都唔錯架。o係包o既方面,有招牌菜Whopper, Double Whopper, Whopper JR., Chicken Whopper, Hamburger, Cheeseburger, Double Cheeseburger, Chicken Sandwich, Chi

o係包o既方面,有招牌菜Whopper, Double Whopper, Whopper JR., Chicken Whopper, Hamburger, Cheeseburger, Double Cheeseburger, Chicken Sandwich, Chicken Tenders 4件/8件, BK Big Fish。大家可以試一o下Double Whopper with Chesse and Bacon。雖然就貴左o的,但係物超所值架,材料好足。每一種包類也可以加料/減料/唔要料(Bacon, Cheese, meat都要加錢架...^^)。Chicken Sandwich唔好試啦,好似乾吞咁,食完好想飲野。套餐一定跟Fries,可以轉Onion Rings or 薯寶。

早餐也有很多款選擇,Croissan'Wich (Sausage/Ham/Bacon任選一款)裡面仲有Egg and Cheese, 仲有一o的類似m記早晨全餐o既野比你選擇。早餐一定係跟薯寶,可以轉Onion Rings or Fries。

小朋友可以吃kids menu,有Hamburger, Cheeseburger, Double Cheeseburger選擇。仲有玩具送添,香港出面冇得賣架,哈~!!!

我先提共咁多,大家可以參考一下。下面的價錢以最貴的餐為主。
2005-07-13 4 瀏覽
自從大半年前看到有關burger king的食評而家除了好期待旅行好期待去burger king(鬼叫全港得一間!)因為大部份時間都係飛早機加上自己無食早餐的習慣所以次次只係點洋蔥圈加橙汁(結果,有次唔夠喉,非常念念不忘,回程在中正機場點到要食過華堡餐至肯上機)onion ring真係由細細個食到而家都覺得好好味!唔明點解係香港無辦法做得起
自從大半年前看到有關burger king的食評
而家除了好期待旅行
好期待去burger king
(鬼叫全港得一間!)

因為大部份時間都係飛早機
加上自己無食早餐的習慣
所以次次只係點洋蔥圈加橙汁
(結果,有次唔夠喉,非常念念不忘,回程在中正機場
點到要食過華堡餐至肯上機)

onion ring真係由細細個食到而家
都覺得好好味!
唔明點解係香港無辦法做得起
2005-06-29 7 瀏覽
臨上機前見倒Burger King,當然唔放過La!叫左個華堡加cheese,大到ai...炭燒牛肉好有炭燒香,又多cheese,唔錯Ga!