在炎炎夏日,沒有冰涼的甜品消消暑真的無法生存❄️今天要推薦位於紅磡,最近話題度超高的平民價甜品店✨價錢經濟份量又多,味道都好有水準❣️ 🥛牛奶台式刨冰 HK$34賣相非常吸引,份量大到真的有點嚇到🤣除了牛奶還有加入煉奶,因此奶味很重,十分香甜💖配料有芋圓、紅豆、仙草和豆腐花,份量也很多💜芋圓煙煙韌韌很好吃,紅豆大大粒與牛奶好搭❣️這款甜品真的超抵食✨ 🍨榴槤雪花冰 HK$42炎熱的天氣下吃雪花冰實在是不二之選✨榴槤控必點的榴槤雪花冰❄️榴槤味超香濃,更可以選擇一款配料,我們選了椰果,甜甜的不會奪去榴槤的味道,推薦❣️

🥛牛奶台式刨冰 HK$34

榴槤雪花冰

🍨榴槤雪花冰 HK$42
2022-06-03
榴槤雪花冰
这家店不止一个同学给我推荐,这次进店之后,才发现大家为什么推荐,点了一份雪糕芒果沙冰,四十多块钱的甜品量太足了,以至于吃了半个多小时才吃完,吃完之后感觉非常爽,毕竟味道非常赞,印象中他家只能现金付款,说实在的他家环境一般,座位比较有限。
2022-02-12
8 分鐘 (堂食)
2022-02-13 199 瀏覽
入門口果下個哥哥仔游離嘅眼神,再加上有少少時代感嘅menu,我已經知道我用38蚊買嘅唔係單純嘅一碗紅豆豆花牛奶芋圓,而係一個體驗。如果櫻花落下嘅速度係每秒五釐米,似乎咬完一嚿芋圓之後塊花瓣仲係度飄緊。但係飄緊嘅點只櫻花,幾粒湯圓係我畢咗幾下之後陸續浮面,好似苦海孤稚咁向我求救。而佢搵緊嘅,正正係底下果幾片有薑味嘅番薯: 食埋哩嚿,我就知道嗰哥仔拆散咗一碗加咗湯圓,本身好好地嘅番薯糖水。我流咗幾滴眼淚,再將食咗兩嚿芋圓,佢地纖細嘅身形,係我嘅齒縫間穿插,襯托住我內心嘅空虛。再加果一大堆係底嘅嘅紅豆沙,我就好似見到佢地嘅前世今生:佢地出身於一個可憐嘅家庭。 紅豆沙生完兩粒芋圓之後,同碗番薯糖水(加湯圓)離婚,但係番薯ching 係個負心漢,留返三粒比佢湊,自己再得閒返嚟黐下餐。可惜嘅係,紅豆沙之後識嘅牛奶都唔係好野嚟,同芝麻糊翻雲覆雨之後先過嚟,成身黑晒先過嚟搵佢,話紅豆沙係佢嘅一身最愛。而果幾粒芋圓,就慢慢瘦落嚟,係社署嚟接佢之前,最後死凈幾個兄弟,流入我個碗入面。食完哩碗野,我有啲內疚,但係如果要為哩碗芋圓加一限期,我會話,係一萬年。咁嘅體驗,除咗潤一潤,我諗只有出身於新北先幫到你。
外賣自取
2021-11-12 287 瀏覽
原本打算早點食完飯,早點回家,但食過晚飯後,發現時間尚早,本人又有點為食,所以就找到這間甜品屋,食個甜品再回家。  這間甜品屋和一般的小店差不多。既然是小店,空間當然比較有限,但坐位都足夠中等身形的男仕坐的。  店員的服務快捷,細心留意的話,他們有點像是家庭式經營,每次去到這種家庭式經營的店都會有種莫名的親切感。  餐牌上甜品的款式很多,基本應該有的都有。看來看去,唯獨被這甜品的相片吸引住-香蕉船香蕉夠新鮮,煙囪又夠脆雖然食一口就知道這雪糕是屋企那種家庭裝的三色雪糕,但這個價錢真的不能要求太多了。

香蕉船
香蕉夠新鮮,煙囪又夠脆

2021-10-02
15 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
香蕉船
2021-09-21 264 瀏覽
叫咗一個牛奶冰沙,其實就係牛奶上面加啲煉奶,完全沒有牛奶味,只有煉奶的甜味。佢好有噱頭咁, 整到個金字塔好高嘅冰沙,不過啲冰又好硬要,好有技巧先食到。一啲都唔user friendly ……小朋友一整,半個丟咗係枱面,冇得食……有椰果,小丸子,涼粉- 涼粉 同椰果係罐頭開出嚟咁嘅味道…… 我自己喺屋企開罐頭都係一樣的味道同一個價錢係其他連鎖店,都可以食到質素好啲嘅甜品,環境又好啲,坐得舒適啲…環境 - 非常普通,加一張摺檯,摺櫈就做到嘅餐廳…服務- 正常,不過由於人手不足,侍應姐姐好忙,一個人照顧晒成個鋪面嗰八張枱總結: 超級平民之選,如果有得揀,唔會再嚟啦

一啲都唔user friendly ……

小朋友一整,半個丟咗係枱面,冇得食……

環境 - 非常普通,加一張摺檯,摺櫈就做到嘅餐廳…

總結: 超級平民之選,如果有得揀,唔會再嚟啦
呢間甜品店由大學時期食到依家,今日過嚟搵返種回憶😇今次叫咗個椰皇桃膠燉鮮奶 ($45)🥥鮮奶香濃,甜度啱啱好,下層嘅燉奶都好滑,而桃膠都幾多,有啲口感😋啲椰肉仲可以刮出嚟😆食完好滿足😽男朋友叫咗榴槤雪糕冰露 ($46)🍧最底係榴槤冰底,好解渴😋上面鋪咗好多榴槤果肉😍一啲都唔孤寒!最上有一球雪糕🍨都係榴槤味架😍三重榴槤味真係成晚都喺個口度流連😂🙆🏻‍♀️我覺得佢啲甜品出品唔係好華麗打卡嗰款,但係我覺得佢都幾抵食,更加係食緊種回憶🙆🏻‍♀
呢間甜品店由大學時期食到依家,今日過嚟搵返種回憶😇

椰皇桃膠燉鮮奶

榴槤雪糕冰露

2021-08-20
椰皇桃膠燉鮮奶
榴槤雪糕冰露
2021-08-14 191 瀏覽
牛奶四寶刨冰🍧------------------------------終於試到了🌝🌝一次滿足你幾個願望😍有芋圓同牛奶冰好甜😝😝😝但配料幾好食不過唔可以咁粗暴太大力嘅話會分開兩部分🤔🤔
牛奶四寶刨冰🍧
終於試到了🌝🌝
一次滿足你幾個願望😍
有芋圓同牛奶冰
好甜😝😝😝但配料幾好食
不過唔可以咁粗暴
太大力嘅話會分開兩部分🤔🤔
2021-07-04 265 瀏覽
紅磡黃埔一帶我真係好少去🤣🤣所以今次我都係跟住朋友先知道依間甜品店!店舖細細間,位置都唔算好多。.牛奶台式刨冰 $32.睇menu嘅時候見到個刨冰堆到好高,點知嚟到真係同相一樣😂😂🤣🤣好誇張配料有仙草、豆腐花、珍珠、芋圓、紅豆。每一配料都唔錯,正正常常。同埋份量都幾多!而個刨冰面頭有超級多嘅煉奶,所以頭個幾啖都會好甜,岩曬啲鍾意煉奶嘅人!🍬成個刨冰其實都幾大個,一個人未必食得曬。我今次都係同朋友share,$32兩個人分,好抵食呀👍🏻
牛奶台式刨冰 $32
配料有仙草、豆腐花、珍珠、芋圓、紅豆。
每一配料都唔錯,正正常常。同埋份量都幾多!
2021-06-24
$32 (宵夜)
2021-06-14 207 瀏覽
本身見天氣熱,坐低食碗糖水,叫左碗台式冰,尼到嚇左一跳。估唔38蚊會成坐山咁高😂仲幾足料下,有芋圓,涼粉,紅豆,豆腐花,滿滿嘅練奶,每一啖都食到唔同嘅味道。細食嘅可能兩個人食一個都得。
2021-04-02 271 瀏覽
剛食了一碗重口味的麵,忽然很想食一道甜品,行過這甜品店,見沒什麼客人,可能只是下午兩點多,未係甜品時段,所以決定入內一試。看了又看餐牌,實在花多眼亂,見到一款叫綜合芋丸的,好像蠻豐富,決定一試。等了一陣便來了,真的很豐富,集合了:紅豆,綠豆,豆腐花,蕃薯芋丸,紫芋丸,小丸子,西米露,布甸,說是凍的,但又只是比室溫涼一點,可能只有這樣才能保持各種食物的原有口感。清新,清涼,好味....我見附近幾枱都點這款,証明我沒揀錯。埋單33個大洋,抵食。
清新,清涼,好味....
我見附近幾枱都點這款,証明我沒揀錯。
埋單33個大洋,抵食。
2021-04-01 236 瀏覽
以前在附近办事,晚上经常去润一润吃糖水。疫情前,晚上10点后已经开始坐满客人,要在店外等候。已经一段时间没光顾了,现在的甜品种类多了不少花款。无论是中式或西式,冻的或热的有供应,看了一下,有点眼花撩乱。由于时间尚早,甜品店内客人不多,但看到陆陆续续有客人进店,八点多时已经超过一半的入座率。点了一碗芋头栗子西米露,上面加了椰奶,拌匀后令糖水更香。除了不少芋头和栗子,西米也真的放了不少,可以大口的与芋头和栗子一齐吃着,口感很棒。糖水也不太甜,吃完也不会太腻。

芋头栗子西米露

糖水也不太甜,吃完也不会太腻。
2021-04-01
$25 (宵夜)
芋头栗子西米露
2020-10-12 316 瀏覽
喺附近食完飯 即興去咗呢度食糖水 諗起以前返學嘅回憶價錢相宜 又好高質 又大份最鍾意佢個牛奶四寶刨冰一碗野有幾種口感 個冰重要高到成座山咁 食飽飯既話 同朋友share就最好啦😂
喺附近食完飯 即興去咗呢度食糖水
諗起以前返學嘅回憶
價錢相宜 又好高質 又大份
最鍾意佢個牛奶四寶刨冰
一碗野有幾種口感 個冰重要高到成座山咁
食飽飯既話 同朋友share就最好啦😂
2020-04-26 391 瀏覽
係紅磡食完dinner又覺得好熱就搵左間都幾多人既一間糖水舖食通常我唔知揀邊間是但揀間有人既實冇死牛奶台式刨冰 $32都算幾正既佢十分之足料紅豆好好食芋圓好煙韌而家刨冰好有奶味High cp值🤩
係紅磡食完dinner

芋圓好煙韌
而家刨冰好有奶味
High cp值🤩
2020-04-15 319 瀏覽
喺紅磡食完飯緊係要去食返餐糖水先完美架嘛芒果冰露啲芒果都幾甜幾新鮮裡面有啲軟綿綿既冰沙 食落好甜好正牛奶刨冰 隔離有好多配料💕紅豆好出色 其他都好好味 個冰好有奶味益力多綿綿冰 好重益力多味 正!綠茶芭菲 綠茶雪糕帶有少少苦味 唔會超甜😆裡面有啲生果 整體都好食!不過有啲唔太抵
喺紅磡食完飯緊係要去食返餐糖水先完美架嘛

芒果冰露
啲芒果都幾甜幾新鮮
裡面有啲軟綿綿既冰沙 食落好甜好正

益力多綿綿冰 好重益力多味 正!

2020-03-06 216 瀏覽
係附近食完晚飯,突然就諗起潤一潤,好耐無食過,以家轉角位原來變左夾公仔機隔離就係潤一潤雪糕芒果刨冰好味道潤一潤啲雪花冰同刨冰出名大件夾抵食,佢個刨冰真係高到嘩一聲,要好小心咁由最高慢慢食落黎好滿足芒果醬落左好多,啖啖都甜入心,芒果唔酸,份量就還好整體黎講夠兩個人食,飯後坐低吹下水都唔錯當日仲嗌多個朱古力蛋糕定布朗尼,用黎同朋友慶祝生日,細細件岩岩好意想唔到朱古力味濃,甜度唔太高,配搭埋刨冰真係雙重享受不過唔知以家店裡面仲有冇呢
隔離就係潤一潤

好味道
好滿足
芒果醬落左好多,啖啖都甜入心,芒果唔酸,份量就還好
整體黎講夠兩個人食,飯後坐低吹下水都唔錯

意想唔到朱古力味濃,甜度唔太高,配搭埋刨冰真係雙重享受
不過唔知以家店裡面仲有冇呢
5 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)