2006-08-22 20 瀏覽
到這一間食館吃東西, 也是吾妻看到食評, 來到, 叫碟出名既蠔餅, 果然乾身, 兼少瓜各, 確係好正。至於龍躉也不錯, 不會太少肉. 而鹵水比想像較差, 因為沒有我們細個時的鹵水味.飯後送上一碟西瓜丸作甜品, 配上少許讓食客洒上去的配料, 酸酸甜甜, 幾好吃。至於鹽焗蟹, 是膏蟹, 喜歡吃的人士, 會覺得唔錯.
2006-08-19 13 瀏覽
因為媽媽那邊一家都是潮州人,所以今天與公公婆婆吃晚飯特意選了這家餐廳。點了「老」水鵝片、蠔洛、沙爹牛肉炒河粉、青瓜魚肚、冬菇鵝掌、花枝西芹,甜品有竽泥、清心丸。由第一碟鵝片上菜開始,媽媽就不斷說:「嘩,很正宗哩!」更說跟在潮州吃的一樣味道。每一道菜都很好吃--蠔洛夠香、鵝片入味。至於沙爹牛肉,原來真是潮州菜。牛肉很嫩,河粉很彈牙,不會像在別的餐廳中吃到的那麼碎。就因為媽媽說到這麼正宗,不禁狐疑怎麼會沒樓上那位的芋頭炒飯,所以好奇地問了問經理。回應是:「現在的芋頭不當造。」而不是直接了當地說沒有。所以我猜想要是想吃的話,可以嘗試問問,大概也是會替你弄的。甜品方面,竽泥沒甚麼特別。雖然我覺得蠻好吃的,可是也許因為天氣熱,吃了兩口就覺膩。至於清心丸,原來是糖水,甜度適中,丸子很彈牙,據經理所說有養顏作用,未知真假。本來媽媽還想叫反砂竽,可是回應也是竽頭不好,炒不出好的反砂竽來,只好作罷。總括來說,這頓飯吃得很高興,公公婆婆都讚不絕口。絕對會再之光顧~!

2006-07-18 10 瀏覽
我吾會再去.order 左個鵝肉(例). 得骨好少肉, 仲要比好多好似豬紅的東西做"箭"底.豆腐比得少少. 好吾掂.雖然,環境係幾靚,門口仲有鳥聲, 但食物真的一般.我朋友食完仲肚"0我". 所以呢個食評一定要寫出來.
我吾會再去.
雖然,環境係幾靚,門口仲有鳥聲, 但食物真的一般.
我朋友食完仲肚"0我".
所以呢個食評一定要寫出來.
2005-08-06 6 瀏覽
我屋企就係附近,所以就近黎過幾次。well,周6、日先有早茶飲,點心幾好食,有特色,蛋煎糯米雞,韭菜餃都幾好,可能主打都係小菜,點心選擇小,價錢較貴。小菜比較多選擇,我最鐘意食佢個檸檬蒸烏頭,佢地d 烏頭無泥味,加上檸檬味,空口食都唔錯,重有咸菜頭煮黃花魚,好香口,送飯勁正。有個蒼魚柳,係油炸o既,但又唔係好乾,送啤酒,好味,但係就細碟d ,但係你想下,靚蒼魚幾貴,收你幾十蚊,佢又無乜利潤。唔想食魚,可以食鹵水料,佢地d 鹵水鵝唔係最正,起碼好唔過蕪湖街新記,但係都叫做ok,鵝片都係50幾蚊,我就最喜歡佢d 豬腩肉,你唔好驚肥,你怕肥就無法享受好食物!佢地d腩肉入味,肥瘦相間,重有軟骨連住,又唔會好硬,但係又有咬口,好正。鹽焗雞係用嘉美雞黎做,係真正焗出黎,唔係鹽水雞,所以會耐小小,但係第一唔會乾巴巴,第二,好香口,但係就咸左小小,我已經同佢老細講左,佢話會改善。重有個一口牛柳係用真正牛柳黎做,好有肉味。裝修有特色,唔係好俗o既雕龍雕鳳,入門口勁有以前大戶人家氣勢,重有落地大玻璃,鯉魚門海境奉送。重要一提,原來佢地幾個經理都係以前係雅蘭酒店轉過黎,招呼當然一流la,就算帶朋友黎食,都肯

裝修有特色,唔係好俗o既雕龍雕鳳,入門口勁有以前大戶人家氣勢,重有落地大玻璃,鯉魚門海境奉送。重要一提,原來佢地幾個經理都係以前係雅蘭酒店轉過黎,招呼當然一流la,就算帶朋友黎食,都肯定唔會失禮。睇得出老細係個有誠意,有理想的人。

當然,如果你想食正宗潮菜,你可能就會有小小失望,因為佢地好多菜都唔係潮州野,但食野但求好味,而家好多所謂本菜都唔似日本野la,人地要生存,唔通要人睇住摺都要一定要做正宗潮菜?當然,要蠔仔粥,紅燒魚標佢地都有,重唔錯添。

重有,佢地d 炒粉麵都唔錯,有個陳村粉幾好o架!

點解我對佢地咁有好感,因為坐得舒服,唔會迫迫夾夾,食到食得開心d,地方清潔,好有酒店feel,但係價錢又唔貴,食7 咁食,一個人都係百零蚊,所以我差唔多當佢飯堂一樣。當然,佢地都唔係100% 完美,但係,幾十蚊一個小菜,有咁o既野食,有咁既環境,你重想點?
2005-05-02 24 瀏覽
本身是潮州人,看雜誌知道此菜館的景色優美, 而且又是推介地方, 於是叫埋公公一起品嚐家鄉菜, 讓老人家回味以往生活. 怎知, 食物味道, 菜色+ 員工態度都令人失望.首先, 點菜時的那位阿姐, 全程黑口黑面, 好似得罪佢咁. 叫佢加多個菜, 竟然無反應, 好似唔願做咁.服務差, 算! 如果食物好味, 都由佢. 不過真的好失望, 食物油膩之餘, 連最基本的老水鵝片都唔入味. 咸菜豬肚竟然湯多泎少. 老人家想食家鄉菜芋頭炒飯, 就搵晒全本餐牌都唔見. 我覺得食物唔得, 服務就要好d作補償.....所以一句講晒...失敗
2005-04-22 0 瀏覽
因為見上一個食評咁正,所以一行8人今天中午去試。叫了兩個4人套餐,價錢相宜,$198 和$248,整體水準唔錯,分量夠,味道好,但是侍應唔得,樓面唔夠。食到咁上下,叫上套餐甜品,等3個字,催3次,只得個生果。雖然一人一杯又好靚,粒粒圓由個西瓜同個蜜瓜刨出來,但係個水晶飽同甜湯就唔見啦,等到發火,叫佢唔使上,埋單,扣番30蚊。講真,今時今日咁服務係唔得。佢根本可以一早預算好上甜品的時間,唔使客等,真係水平差。
2005-01-30 2 瀏覽
一家五口(四大一小)中午到潮州公館試菜飲荼.先來一碟鵝紅及一碟墨魚併鵝片;先講鵝紅,賣35蚊一碟,香滑無比,從未食過咁好味鵝紅.一碟已經夠五個人食.至於那碟墨魚併鵝片,侍應話叫做麒麟鵝片,其實係一片鵝片隔著一片墨魚;墨魚爽口鮮甜,不似一般大路貨.另外鵝片方面,鹵水汁非常入味.啖啖肉,只賣78蚊,抵!跟著叫了幾個點心,先來一碟菜棵,皮很薄,煎得很香軟,未來奶奶猛話正,連食兩件.跟著來了一碟炸饅頭,附上練奶,一碟四件,小朋友連吃三件,我吃了餘下的一件,發覺外皮脆,入面鬆軟.好.帶子餃就ok啦,無乜特別.椒鹽九肚魚,去骨才炸,好和味.蛋煎糯米雞,勁蛋香,又唔會太乾.出面小有咁好食.排骨陳村粉,必試.用長方形銻盤上碟,熱騰騰,配上蔥花炸菜,很香滑爽口.最後來個水晶飽,一籠四粒,皮薄彈口,又不太甜.埋單380多元,很抵附註一提,環境勁high,全落地玻璃,可望見鯉魚門海景,裝修古樸清雅.高級食肆格局,d唔逼,可惜在漁人碼頭,比較吊腳.
一家五口(四大一小)中午到潮州公館試菜飲荼.
帶子餃就ok啦,無乜特別.
椒鹽九肚魚,去骨才炸,好和味.
蛋煎糯米雞,勁蛋香,又唔會太乾.出面小有咁好食.
最後來個水晶飽,一籠四粒,皮薄彈口,又不太甜.
埋單380多元,很抵