2018-07-06 390 瀏覽
接近中午十二時門口招牌寫著多款粉麵包凍熱飲品都是$24於是走入去店內的員工好像很忙碌的而店內的枱有部份枱在之前食客離開後還未有清潔的還見到枱上還是未抹清潔!當時一坐下店員忽忙的走來收碗碟及抹枱。每一枱上也有餐牌插在枱面見到圖片蒸頭飯連飲品都係$27好似幾好!於是轉軚叫但不知是否因為很忙碌我叫了最少三次才有店員來。叫了飯好快就比樽鼓油在枱面!來到見到好大碗喔!真係好多飯(實飽!)有七件雞(是雞翼切半)當然仲有一隻冬菇潻雞翼的肉相信有用豉油同薑醃過。因為都有好重薑味,味道一般,好淋。毫無雞味不過所謂的北菇蒸滑雞。全部用雞中翼就肯定是雪藏貨另外飯身夠乾爽,豉油撈飯好味! 老實說為求平又飽肚呢啲蒸飯可以選擇一下不過下次食其他款起碼都平過吃麥當勞啦!麥當勞閒閒地都三十幾一個餐
接近中午十二時
門口招牌寫著多款粉麵
包凍熱飲品都是$24
於是走入去
店內的員工好像很忙碌的
而店內的枱有部份枱在之前
食客離開後還未有清潔的
還見到枱上還是未抹清潔!
當時一坐下
店員忽忙的走來收碗碟及抹枱。
每一枱上也有餐牌插在枱面

見到圖片蒸頭飯連飲品都係$27
好似幾好!於是轉軚叫
但不知是否因為很忙碌
我叫了最少三次才有店員來。
叫了飯好快就比樽鼓油在枱面!
來到見到好大碗喔!真係好多飯(實飽!)
  全部雞翼

有七件雞(是雞翼切半)
當然仲有一隻冬菇潻
雞翼的肉相信有用豉油同薑醃過。
因為都有好重薑味,味道一般,好淋。
毫無雞味
不過所謂的北菇蒸滑雞。
全部用雞中翼就肯定是雪藏貨

另外飯身夠乾爽,豉油撈飯好味!
老實說為求平又飽肚
呢啲蒸飯可以選擇一下
不過下次食其他款
起碼都平過吃麥當勞啦!
麥當勞閒閒地都三十幾一個餐
2018-06-21 248 瀏覽
四周移動,巧遇小店略思一會,隨即步入格局與一般麵店無疑一人內進,也輕鬆自在速點京都炸醬麵,加配$8小菜未幾,麵到,伴隨淨湯一碗湯,莞香味濃,奶白色惜不是能辨味精之蕾,感驚喜醬,冷,為有茄味調整那種麵,韌性強,不鹼加分非常菜隨後送上,量不少一人食也剛剛好老闆娘樂善,隨和善意提醒,觸暖人心。期待下次再來
四周移動,巧遇小店

略思一會,隨即步入

格局與一般麵店無疑

一人內進,也輕鬆自在

速點京都炸醬麵,加配$8小菜

未幾,麵到,伴隨淨湯一碗

湯,莞香味濃,奶白色

惜不是能辨味精之蕾,感驚喜

醬,冷,為有茄味調整那種

麵,韌性強,不鹼

加分非常

菜隨後送上,量不少

一人食也剛剛好

老闆娘樂善,隨和

善意提醒,觸暖人心。

期待下次再來
2018-06-21
2 分鐘 (堂食)
2018-05-19 249 瀏覽
旺角少有乾淨企理嘅麵店,又夠光猛。今次食左潮洲腸粉,睇佢咁深色以為會好咸,點知味道岩岩好,食完又唔會口乾,仲要先$28,好抵食,飽肚之選!一定會再幫襯🤤🤤🤤🤤🤤
旺角少有乾淨企理嘅麵店,又夠光猛。
潮洲腸粉
潮洲腸粉
2018-01-26 397 瀏覽
旺角人多車多 ,食肆又多 ,中午時段 找一個位確實難求 。又唔想食咁heavy ,魚蛋粉亦都是我的至愛 ,加碟$8 油菜 簡直perfect。 呢間舖頭 我已經幫襯了無數次 由16蚊到而家 20蚊一碗 ,價錢有變、但 質素冇變, 充饑頂肚 ,確實首選 。貪佢又平 食完不需要飲大量嘅水, 魚蛋肉地不過不失 。20蚊一碗 三片魚片 、三粒魚蛋算係抵了 。環境方面 客人來去匆匆, 食完好快畀阿姐收碗碟!跟餐加六蚊多杯豆漿蠢咗 ,其實加七蚊 已經有咖啡奶茶檸檬茶 。廿蚊碗魚蛋粉 應該冇得輸啩!

2017-02-16 1021 瀏覽
星期日在外家陪車婆婆,公公打先麻雀後🀀🀁🀂🀃,便到獸醫處聽車車的心臟及腹腔報告,出來的情況不算太差,都是一般老狗退化的徵狀,如心臟的二尖瓣開合有問題引致血液倒流,十二指腸不平滑引至偏瘦易肚屙及嘔吐,腎臟皮質層增厚兼有水泡,不過這些都可以用藥物控制減慢退化的情況。聽罷報告心情放鬆了不少給寶貝仔取了藥物後,便到華潤堂買醫生介紹的{金匱腎氣丸}給車車補腎,笑話便由始起了,話說此丸250粒一樽買兩樽有8折,車車每天吃一粒便夠,換言之可吃8個月之久我覺得不須買兩樽,此時車爸爸彈句:人都食得吖嘛多買何妨!這刻我跟售貨員小姐即時爆笑了!我問他有腎虧的跡象嗎?為何我不知呢哈哈哈........😅笑罷便去找晚飯吃,不想吃太久的關係選了到潮成園手打魚蛋大王吃潮州粉麵,估不到這店滿有驚喜呢。今次到車爸爸飲咸檸七跟粉麵+$12,不過這兒跟雪碧唔係跟七喜,總係覺得差少少呢!我就要了杯凍檸茶跟粉麵+$7,茶色清澈檸檬夠香須茶味不算很濃但已收貨有餘 。另外加$8還可以有一碟油菜🌿,車爸爸揀咗生菜喜歡它們用唐生菜而非西生菜,看得出少油但蠔油大慷慨了吧!這碗係車爸爸的魚蛋河$20超級抵食,而且魚蛋的
這碗係車爸爸的魚蛋河$20超級抵食,而且魚蛋的質素不差,有魚味得來咬落去質感夠爽彈,不會有跣牙的口感我喜歡吃喔!
我聽到車車沒大礙即時胃口大開呢!要點雙拼賀一賀佢,我揀咗牛筋配韭菜餃米$30,牛筋炆得夠淋滑又入味水準很不俗,另外韭菜餃餡料十分豐足,菜多肉少這正正我最愛的比例,而且餃皮都好爽滑,絕對係上佳之作,這間粉麵店抵食得來係有水準我覺得絕對可以多多去幫襯👍。
2017-02-12
2016-12-31 581 瀏覽
旺角食串魚旦都十蚊既地方,竟有廿蚊一碗魚旦粉。入去試試先又不差一個正常的河粉份量,不太咸又不油的湯底魚旦話係自製的,的確不太差,手打的口感,而且有魚片。只是環境比較嘈同係無冷氣,食品來講絕無問題抵食
旺角食串魚旦都十蚊既地方,竟有廿蚊一碗魚旦粉。
入去試試先
又不差
一個正常的河粉份量,不太咸又不油的湯底
魚旦話係自製的,的確不太差,手打的口感,而且有魚片。
只是環境比較嘈同係無冷氣,食品來講絕無問題
2016-12-10 460 瀏覽
今朝想食河粉 應該唔餓 🤔🤔又想食辣辣地 河粉啱啱好最衰D湯少 河粉唔系粗身個隻 又有辣油夠辣💪🏻👌🏻👍🏻墨魚丸有4粒 夠墨魚味既 唔會食落多麵粉加埋有蔥花 好味😋😋😋😋🤗🤗🤗
今朝想食河粉 應該唔餓 🤔🤔
又想食辣辣地 河粉啱啱好
最衰D湯少 河粉唔系粗身個隻 又有辣油夠辣💪🏻👌🏻👍🏻

墨魚丸有4粒 夠墨魚味既 唔會食落多麵粉
加埋有蔥花 好味😋😋😋😋🤗🤗🤗
墨魚丸河粉
2016-12-10
8 分鐘 (外賣自取)
$24 (早餐)
墨魚丸河粉
2016-11-05 427 瀏覽
如果有我最喜愛魚蛋選舉我一定會揀潮成園嘅魚蛋!呢到既魚蛋真係超級彈!而且最正嘅係十八蚊竟然有三粒魚蛋,三片魚片,仲有個河粉,真係超抵呀!!!魚蛋有好香嘅魚味,而且魚片出面嗰一層咋得好有質感,好有咬口!湯底都好甜,飲完亦都唔會覺得好口渴!難怪佢成日都咁多人啦大愛!
湯底都好甜,飲完亦都唔會覺得好口渴!難怪佢成日都咁多人啦
大愛!
2016-10-07 356 瀏覽
成日行過呢到見到$18一個粉,無咩時間停底考究真唔真。今早再行過真係忍唔住入去睇下,原來真係好多$18既粉麵!叫左碗招牌手打魚旦米線外賣,都只係$19。無諗過$20都唔使就食到碗有質素既粉麵。好有驚喜!d魚旦魚片唔只有鮮魚味,仲好彈!唔係粉丸!個米線都係行彈既路線,有少少易斷,不過都ok好食既!湯底好甜!呢到既葱蒜唔係只有葱,仲有芹,令個香味提升左好多!仲有既係個辣椒油一d都唔hea, 真係辣既!
外賣自取
2016-07-23 218 瀏覽
18蚊碗魚蛋拼魚皮河,低到爛。21蚊一碗牛腩河,都幾多牛腩。炸魚皮好脆。雲吞河都OK。D嘢食好快到,即叫即到。經過ge話值得一試。不過真係好多人食,但我就好彩唔洗等位
18蚊碗魚蛋拼魚皮河,低到爛
。21蚊一碗牛腩河,都幾多牛腩
。炸魚皮好脆
唔洗等位
  • 炸魚皮
  • 牛腩河
2016-06-08 288 瀏覽
我發覺這條街的食店,這幾年好似變化很大。今次試這間店舖,希望可以經營長久一點,因為旺角已經沒有太多平食。今日早上到旺角轉車期間,發覺頭車還未開,所以決定在附近吃過早餐。這間店大大招牌寫上碗碗18蚊,我這個今天只想輕食的女士就最適合。在問口位置有個宣傳牌,價錢很吸引,平茶記更平呀!我看到冷飲都係23蚊,我那刻很開心呀!說回食物上,我入到食店里,發覺原來沒有早餐餐單的,只是隨便點選餐牌上的麵食就可以,我覺得這個真是很需要改善,進來的客人,十個十個都唔知佢的早餐是什麼早餐。姐姐唔太熱情,但我都明白,早上大家狀態都未準備好。我點算了魚皮餃米,老實說我都有點失望,因為佢地自稱手打魚蛋大王,那些魚皮餃只是權記20蚊麵的貨色,皮厚、肥肉多、發大哂,食店的米粉都還可以,要贊的是佢地的蔥花,有些類似花生那些,炒得很香,令碗麵不會太淡。我飲凍檸檬茶,我叫左少甜,最後係做唔到呀,姐姐真係要醒晨返工呀!Anyway,成個餐最後真是23蚊,值得一試再試(當然下次要試其他)店內有很多介紹餐廳的宣傳單張。
我發覺這條街的食店,這幾年好似變化很大。
在問口位置有個宣傳牌,價錢很吸引,平茶記更平呀!
我看到冷飲都係23蚊,我那刻很開心呀!
姐姐唔太熱情,但我都明白,早上大家狀態都未準備好。
店內有很多介紹餐廳的宣傳單張。
2016-06-05
$23 (早餐)