2024-08-27 48 瀏覽
我唔知呢間舖嗰啲員工發生咩事,啲態度可以差到咁樣,唔知以為佢真係唔優做,諗住收工好地地食個麵,明明我先係客人好似欠咗佢哋咁,就算平都唔會再去食,唔知以為全個慈雲山得佢一間粉麵舖
2024-05-02 173 瀏覽
係慈雲山中 佢地係最好味嘅牛雜一入去 伙記有招呼 安排位置 都幾好禮貌 上菜速度都好快 食物分量 好足夠 而且價錢好合理 食咗十次都係一樣咁好食 亦都無發現有污糟野不過唔好預 可以坐好耐 食完就走 都幾多人入嚟食
係慈雲山中 佢地係最好味嘅牛雜
一入去 伙記有招呼 安排位置 都幾好禮貌
上菜速度都好快
食物分量 好足夠 而且價錢好合理
食咗十次都係一樣咁好食 亦都無發現有污糟野

不過唔好預 可以坐好耐
食完就走 都幾多人入嚟食
同事唔知食咩好,入佐呢間餐廳,嗌咗個崩沙牛腩麵,食到中間發現有兩條頭髮,即時叫咗職員過嚟處理。個職員態度好惡劣,講妳唔食埋先至講。好搞笑,依家係佢哋食物有異物,佢講到係我問題咁,然後佢好大聲叫師傅整多碗比我,仲特登同師傅講,比兩條麵算啦,佢已經開食佐。麵🍜送到,我發現本身我有幾塊崩沙腩嘅,佢換著一碗白麵比我,我同佢講返。佢就將有毛髮嗰碗腩夾到呢碗黎?……唔該好心你冇錢做老細就唔好開餐廳啦,垃圾未見過咁垃圾嘅餐廳,咁垃圾嘅服務員,態度又唔得,食物安全亦都唔得,
2023-12-29
2023-01-14 640 瀏覽
星期六, 帶住一個六歲小朋友到這餐廳午膳, 一共點了四樣東西, 其中的一份炸魚皮遲遲未到, 大約15分鐘之後, 催了一次單。 約5分鐘之後, 開始有職員將一大箱的貨物放在我們卡位座對面, 然後第二大箱是直接把它放到我們用膳的桌面, 啪一下重力放下, 湯汁幾乎彈到我同個仔一身都係, 該職員無知無覺, 毫無歉意, 算!再過多10分鐘, 炸魚皮依然未到, 我再催單, 依然要多等7、8分鐘才把炸魚皮送到, 現成食物都要等近40分鐘。幾分鐘之後, 一個短髮阿姐再將兩箱大貨物啪放到我們桌面, 然後竟然對我同個仔講:"食咁耐!食咗好耐囉喎!仲未食完!"只要佢當時再講多一句, 我必定反罵回去!過多10分鐘左右, 又有另外一個吖姐走過來巡視, 就是那個落漏單的長髮女人, 然後佢話:"仲未食完呀!要食完我哋先執到貨!”這一餐我同小朋友一共才吃了50分鐘左右, 屬正常用餐時間, 餐廳亦唔係滿座。此食肆員工非常無禮貌, 又落漏單, 以後絕對唔會再幫襯, 亦值得我專程註冊Openrice去唱衰佢!

2023-01-14
2022-11-18 435 瀏覽
話說我同女朋友一齊去食。坐低入面唔係好多人,應該得六七個左右。女朋友落單,個呀姐全程腦視佢。佢叫個兩餸,要牛丸,問一句牛丸有幾多粒。佢話「唔知。無定。」。咁好自然我地就揾過第二樣要。點知用兩秒時間都無,個呀姐就喝我地話「唉,你慢慢睇啦!你諗媚先叫我。我唔得閒。」就走左。我地見佢咁忙,生意都唔得閒做,就走左。
2022-10-22 335 瀏覽
今早去食嘢,餐廳的四人座位只有左右隔板;餐廳阿姐迫啲食客,面對面,無隔板咁樣坐。食緊嘢嘅食客不滿,表示唔接受呢個安排,然後俾個戴眼鏡長頭髮嘅阿姐破口大罵:「我哋餐廳冇呢條法例,咁樣人哋仲洗做生意?驚就唔好出街食嘢,要感染,成個餐廳都傳染晒。」然後一直鬧一直鬧現場嘅食客,鬧10分鐘。全場有成20幾人,惡到咁緊要嘅餐廳,真係第一次見。以後一定唔會再幫襯。另外,魚蛋麵都好難食。睇過通都知都係好嘢🤮備注:我冇被安排同唔識嘅人,面對面食,但係都覺得呢間餐廳啲阿姐,真係好離譜。如果話澳牛嗰啲哥哥係惡,呢間餐廳係殺人犯級數。

以後一定唔會再幫襯。

另外,魚蛋麵都好難食。睇過通都知都係好嘢🤮

2022-01-09 672 瀏覽
疫情差不多來到第五波, 外賣理應已非常熟悉。之前潮成園的外賣,不論是下單前或後也等了又等, 某一次晚上不可以用八達通, 因為老闆不在。。。某一次下單後才說白飯已售罄,才煮要等。。某一次雲吞少左粒。。堂食呢,餐具有點污垢,辣汁的樽好痴笠笠。雖然一分錢一分貨, 為了更好的服務再給他改進的機會。今次不單止下錯單, 更等了超過20分鐘。眼見前前後後的人都已經走了, 原因是雞扒要炸?! 味道是不錯的, 咖啡也夠惹味, 沒有薯仔, 雞件份量也多。唯獨服務員的態度,包括下單的,樓面的態度非常需要改善, 水準也不穩定。
某一次下單後才說白飯已售罄,才煮要等。。
某一次雲吞少左粒。。
堂食呢,餐具有點污垢,辣汁的樽好痴笠笠。
雖然一分錢一分貨, 為了更好的服務再給他改進的機會。
味道是不錯的, 咖啡也夠惹味, 沒有薯仔, 雞件份量也多。

咖哩雞扒飯
2021-05-13 1016 瀏覽
之前在旺角都有食過這間潮成園,印象他們的魚蛋,牛腩都不錯,又抵食。現在屋企附近都新開了一間,地方比較大,環境光猛企理。一頁的餐牌有招牌粉麵,碟頭飯,咖哩系列及一些特式小食。價錢大碗而抵食。門口的櫥窗放滿他們自家工場,每日新鮮製作的各款手打丸類及餃類,眼見乾淨衛生。點了他們自家製的九菜餃併魚旦粗麵,三大隻包得飽滿的餃子,皮薄但不易穿,豬肉九菜比例一半半,食到陣陣九菜香。他們自家製的魚旦都頗出名,白雪雪的魚旦確大粒彈牙,食落不鬆散,真係食到有魚味。湯底清甜,食完不會太口渴。另外是潮式扎肉併魚角粗麵,潮式的扎肉沒有越南扎肉般扎實,外表跟魚片相似,是用全豬肉製造,所以啖啖豬肉香,肉質鬆化。炸得金黃的魚角跟魚旦一樣彈牙爽脆,炸過更多了一份香口。腐乳通菜, 咸咸香香。

腐乳通菜, 咸咸香香。
2021-05-11
2021-05-09 544 瀏覽
知道慈雲山開了這一牛丸大王,當然要去試一下平日下午去,也等了一點點時間叫了一個菜(通菜跟腐乳汁)份量也算ok另外點了一個炸韭菜角皮是脆的,有點像炸雲吞的皮裏邊的餡,我覺得不是太香韭菜的味道但口感也是可以的,它是配平常點的那個甜酸辣醬然後這個是咖喱牛腩飯(不是太推介這個)咖喱的味道是可以的,有一點點的辣,然後那個味道是真的,香味有一點點像印度那邊的咖喱(可能加了一點香料)那個醬是比較濃稠的,但是那些牛腩都是像另外把它放進去,然後再把醬倒在一起. 牛腩也都比較硬,而且沒有充滿那個咖喱醬的味道,所以我覺得不太好吃咖喱牛腩飯,近鏡頭一個這個是我點的牛丸水餃河粉水餃裏邊的肉,整個餡偏硬但是牛丸是真的好吃,好彈牙好多汁
知道慈雲山開了這一牛丸大王,當然要去試一下

平日下午去,也等了一點點時間

叫了一個菜(通菜跟腐乳汁)
份量也算ok

另外點了一個炸韭菜角
皮是脆的,有點像炸雲吞的皮
裏邊的餡,我覺得不是太香韭菜的味道
但口感也是可以的,它是配平常點的那個甜酸辣醬

然後這個是咖喱牛腩飯(不是太推介這個)

咖喱牛腩飯,近鏡頭一個

這個是我點的牛丸水餃河粉
水餃裏邊的肉,整個餡偏硬
但是牛丸是真的好吃,好彈牙好多汁

2021-05-02 408 瀏覽
平時出街想食碟油菜,都起碼要加十幾廿蚊,往往會因為唔抵食,就無嗌到。今日經過潮成園,居然係先俾佢碟油菜價錢吸引住。下午茶時段,油菜只需加6蚊(非下午茶時段都只係8蚊),而且各款粉麵都好抵,只需25起,加多4蚊仲有嘢飲。下午茶時段,店內都坐滿晒人,幸好只等了5至10分鐘就有位坐了。2個人分別叫了:韮菜餃米粉有4粒韮菜餃大大粒,好飽滿,韮菜味濃,多菜少肉,調味適中,湯底清甜,唔渴喉牛雜麵牛雜份量都頗多,好有牛味,湯色雖淺,唔混濁,飲落仲好清甜,唔油膩,較為健康,頗中意另外,各加左通菜和生菜2碟油菜,每碟只需加6蚊,實在超級抵食,份量仲要一d都唔吝嗇,大大碟。成餐飯有麵,有飲品,有碟菜都係人均30幾蚊,性價比超高,成為私人飯堂首選。

2個人分別叫了:
韮菜餃米粉

牛雜麵

2021-05-02
2021-04-27 339 瀏覽
「潮成園」剛剛在慈雲山開業,平時經過都見到好多人在等位,適逢星期日放假天,有啲時間就排下隊入內試試先🥰🥰崩沙牛腩河 $38份量十足,崩沙腩嘅薄膜有豐富膠質,連着少許肉,爽軟不硬,口感豐富,河粉薄而爽滑,秘製腩汁湯底正👍靚韭菜餃麵 $25新鮮每日製作,大大隻韭菜餃,皮薄餡多,粗麵食落就滑入口度,滿足嘅口感,湯底鮮甜美味😍😍跟麵歺:腐乳通菜 $8通菜配腐乳醬絕配😋😋跟麵歺:冷熱飲品 $8凍咖啡、凍奶茶🧋

崩沙牛腩河 $38

靚韭菜餃麵 $25

跟麵歺:腐乳通菜 $8
通菜配腐乳醬絕配😋😋

跟麵歺:冷熱飲品 $8
凍咖啡、凍奶茶🧋

2021-04-25
2021-04-27 236 瀏覽
去慈雲山中心買完野,今晚簡單食個粉,就試下呢間主打牛丸既睇下係咪咁掂😛✨牛丸韮菜餃河: 腩汁湯底唔錯,好飲得黎唔重味精感。韮菜餃皮薄大大隻, 韮菜饀夠晒多。 牛丸真係勁爽勁彈,牛味濃,食落仲要有d 肉汁,真係幾得👍✨一品四寶:一碗有齊魚片,魚蛋,扎肉,墨丸,貢丸,魚餃都幾足料。 佢d 墨丸,貢丸真係爽彈到不得了,而且juicy大大粒,真係樣樣都咁好食。 魚蛋,魚片都同樣好味。✨✨呢度價錢親民,份量好夠飽,下次再試下其他野先。

✨呢度價錢親民,份量好夠飽,下次再試下其他野先。
2021-04-24 168 瀏覽
.慈雲山正宗潮州手打牛丸🤤慈雲山好似愈開愈多餐廳,見到有間食手打牛丸同崩沙牛腩既粉麵鋪人頭湧湧,試下先!📍淨手打牛丸牛丸好彈牙,一咬開😱好juicy!係平時好難搵到既手打牛丸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📍京都炸醬麵一開始酸酸甜甜好開胃既感覺,跟住啲辣味就出黎喇!個生麵好彈牙,同埋佢跟個碗湯好夠熱同有微微既胡椒味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📍崩沙牛腩麵崩沙腩既份量都幾多同埋幾大舊😌食落都好淋,唔會痴牙,仲要好入味添阿!腩汁加埋個彈牙既生麵!正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻不得不提,佢地既自家製潮式辣椒油😍好香好夠辣👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 佢仲可以買一樽樽走嫁!
慈雲山正宗潮州手打牛丸🤤

📍淨手打牛丸