每天要計劃『今晚食乜餸』,真的一點也不容易,疫情下更成為經常面對的大難題,作為出色的『無飯主婦』,BeautySearch 的廚藝實在有限,菜式難免會出現重複現象,有時連自己也感吃膩呢!想不到今晚食乜好...... 斬料加餸會是不錯的選擇!蝦子餅是潮州人,所以特別喜歡吃滷水食物。早前在灣仔工作,完成後,時間也不早,於是匆匆忙忙在附近逛一逛,最後發現了《潮洲滷》,掛在廚窗前的滷水鴨,油亮肥美實在太吸引了,於是便決定揀選幾款滷味作為是日晚餐。除了油亮肥美的滷水鴨,還有腩肉、豬大腸、鵝腎、豬腩肉、豆腐、雞蛋...... 令人垂涎欲滴。滷味選擇也不少,還有飯盒等供應。滷水鴨當然是首選,所以點選了半隻,份量真的不少喔!滷水鴨肉質嫩柔富彈性,透出醇厚的滷水甘香,鮮而不鹹,滷水的味道並不霸道,蘸點醋同吃已很味美,未有奪去鵝肉本身的鮮!最欣賞是肉厚近乎零脂肪,吃時啖啖肉,不會有肥膩感。滷水豬大腸,十分乾淨,帶點點肥,沒有多餘油脂肥膏,口感柔而不韌,富有嚼勁,淡淡滷水香,又香又好味。滷水鵝腎,切片後,質地軟中帶爽,煙煙韌韌,令人越食越想食。大大件的滷水豆腐,外皮金黃柔韌,切件後,內裏白滑腍嫩,豆味香濃,

滷水鴨當然是首選,所以點選了半隻,份量真的不少喔!

滷水鵝腎,切片後,質地軟中帶爽,煙煙韌韌,令人越食越想食。
大大件的滷水豆腐,外皮金黃柔韌,切件後,內裏白滑腍嫩,豆味香濃,透出淡淡的滷水味,清清地感覺蠻不錯。
除了滷水鴨,平常也愛點選滷水雞翼,不過,這天沒有雞翼,反而有大大隻的雞脾,BeautySearch 當然不會錯過。

鹵水煮得適宜,不會過鹹,也不會味道過重,肉質亦相當嫩滑,雞脾多肉,吃時啖啖肉,份外滋味!
2021-09-30 120 瀏覽
今天去住灣仔老友家作客決定斬料加餸,佢推介滷水鵝、鴨、掌、翼、豬手、鵝肝、鵝腎⋯話味道不錯。我們選左滷水鴨,滷水味好香濃,鴨肉軟腍不會太鹹,點些蒜頭醋同吃,更可解膩。😘😘😘滷水豬手:肉質軟嫩,豬皮煙韌、膠質重索左醇香的滷水汁更美味配白飯或酒,真是無得彈。👍👍滷水鵝腎:很爽口彈牙夠晒入味,很好吃😋😊滷水鵝肝:夠入味,但質地有點硬。滷水豆腐:豆腐嫩嫩又滑滑,真不錯。潮洲滷灣仔石水渠街1-13號其發大廈地下8號舗
滷水鵝腎:很爽口彈牙夠晒入味,很好吃😋😊
滷水鵝肝:夠入味,但質地有點硬。
滷水豆腐:豆腐嫩嫩又滑滑,真不錯。
潮洲滷
灣仔石水渠街1-13號其發大廈地下8號舗
  • 滷水鴨
  • 滷水豬手
  • 滷水鵝腎
  • 滷水豆腐
2021-09-24 80 瀏覽
黎開灣仔街市買餸見到呢間細細間潮洲滷味好似幾正 價錢好抵 順便買返屋企俾媽咪加餸我記得3點幾4點嚟到買見佢已經賣得7788鵝已經全部賣曬🥲見佢價錢咁平買鴨都抵食其他(滷水豆腐、滷水豬耳、滷水腸、滷水蛋、滷水鴨翼)就每樣要咗少少加埋都係百幾蚊😱😱好鍾意佢個鴨夠瘦,非常適合女士們。賣得咁平好驚佢冇錢賺😂😂見佢仲有個套餐都好抵如果喺灣仔返工嘅朋友們可以嚟呢度買滷水飯盒我記得好似先$40,仲話送埋凍飲😱😱快啲支持下小店順帶一提返到屋企仲叫埋朋友上嚟食朋友食咗都俾讚😋😋
黎開灣仔街市買餸
見佢已經賣得7788
鵝已經全部賣曬🥲
見佢價錢咁平買鴨都抵食
加埋都係百幾蚊😱😱
好鍾意佢個鴨夠瘦,非常適合女士們。
賣得咁平好驚佢冇錢賺😂😂
順帶一提
返到屋企仲叫埋朋友上嚟食
朋友食咗都俾讚😋😋

2021-09-11 70 瀏覽
同事去灣仔買蛋撻順手叫佢買埋午餐,諗咗好耐都諗唔到食乜,叫佢不如斬啲滷味返嚟,大家一齊share食,之後我哋自己就在煮個烚菜。滷水鵝髀飯 😮😮😮超級大盒㗎,三個人share每人都分到一碗飯!鵝髀超級肥美又滷得入味,層鵝皮油香味十足,肉質嫩滑又彈性仲唔算太肥。之後同事仲加咗一大堆滷水小食變成自選滷水拼盤,叫咗滷水雞髀、滷水鵝肝、滷水鵝腎、滷水豬大腸、滷水豆腐等等等等。呢間小店嘅滷水小食全部都醃得唔會太過鹹,用嚟送飯啱啱好題外話同事話斬料個店員勁nice,一提到大家都係潮州人都勁多嘢講同埋介紹有咩好食

滷水鵝髀飯

題外話
2021-08-30 162 瀏覽
潮洲滷 網址: 地址: 灣仔石水渠街1-13號其發大廈地下8號舗電話: 37020068=====================一行出行未行到3分鐘,烈日當空又難搵位食lunch ,還是買外賣返公司食啦。食完仲把等位時間換化成休息同玩陣電話放鬆。$65 半隻老水鴨買定多些做晚餐加餸,咁就懶到唔洗煮啦$13 雞脾抵食到爆,用上的老水汁好入咪男朋友喜歡用來配酒,$20豬耳軟骨爽口,啜入口再咬開,$10 2隻雞蛋索曬老水陣香, $10 豆腐好大塊,切好一大盒放埋,仲有醬汁跟埋架!大盒抵食好多街坊幫襯,老闆話通常5-6點好多都賣曬架啦,手快有手慢無.
潮洲滷

網址:

地址: 灣仔石水渠街1-13號其發大廈地下8號舗
電話: 37020068
=====================

$65 半隻老水鴨
買定多些做晚餐加餸,咁就懶到唔洗煮啦

$13 雞脾抵食到爆,用上的老水汁好入咪

男朋友喜歡用來配酒,$20豬

2021-08-27 2130 瀏覽
潮汕滷味一向都好受香港人歡迎,各式各樣嘅潮州食店亦應運而生。最近就睇咗篇報導,介紹灣仔區內呢間有名的潮洲滷水外賣店。舖頭位於灣仔石水渠街,聽講係家族生意,店內地方不大,空間細小,只設外賣服務。走近櫥窗細看,滷味選擇都幾多,除了招牌作滷水鵝同滷水鴨之外,仲有腩肉、豬大腸、豬頭肉、油雞、滷水飯盒等供應。款款賣相都好吸引,心大心細,最後揀轉咗半隻滷水鴨 ($65) 同 一斤滷水豬手 ($75)。盒滷水鴨好墜手,雖然只係點咗半隻,但睇頭十足,而且份量亦不少,滷水嘅香味完全逼晒入鴨肉當中,肉質又夠軟腍、鮮而不鹹,蘸點醋同吃,更夠風味。另外呢盒滷水豬手,水準亦唔錯。豬手嘅肉質好軟嫩,柔而不韌,面頭嗰層充滿膠質而不肥膩的皮更是不得了,軟腍香滑又帶點煙韌感,用嚟佐飯或配酒都一流!

2021-08-20 1229 瀏覽
今日打算扮全日乖乖囡,陪兩老喺灣仔飲完茶,還打算陪他們返屯門吃埋晚飯。來到灣仔街巿,打算買餸下廚,但老爸見到間滷水店就話:我少回家吃飯佢就少斬料加餸。佢嗰樣好似好想食咁……店子門面光鮮,掛滿肥美的滷水鵝鴨,亦擺放了很多不同種類的滷水食品,咁多選擇,老爸睇到流晒口水,哈!細閱貼在門口的餐牌,滷水食品有滷水鵝鴨、鵝翼、鵝掌、豬手、鵝腎、豬耳、豬大腸、雞翼、豆腐、雞蛋等等,還有飯類,而原隻雞脾飯連飲品都只是$25,抵到呢….老爸會揀咩呢? 最後要了一隻細滷豬手、半隻滷水鴨、兩件滷水豆腐、四隻滷水雞蛋,一家四口食,好豐富!看着師傅手起刀落,聽着響亮的斬切聲,加埋站在廚窗前聞着那份濃濃的鹹香滷水味,真的不禁垂涎!臨走時,店員還在枱上拿了滷水汁和酸汁各兩包給我。***************************回到家馬上打開盒子,嘩!無諗過半隻滷水鴨 ($65/半隻)有咁多,好有份量。師傅刀功了得,每件大小相若,厚度適中。老爸悉心地把每件逐一放在碟上,好開心咁!先嚐鴨脾上的一件,肉質相當香嫩,鴨皮下連帶一層薄肥膏,吃起來甘香油潤,但又不會覺得太肥膩,正合我心意。老爸試一件淨肉,肉質雖不及連骨的
滷水汁和酸汁
***************************
半隻滷水鴨
先嚐鴨脾上的一件,肉質相當香嫩,鴨皮下連帶一層薄肥膏,吃起來甘香油潤,但又不會覺得太肥膩,正合我心意。老爸試一件淨肉,肉質雖不及連骨的位置腍嫩,但啖啖肉是他最愛。老爸試試蘸上滷水汁,話味道更濃更鹹香;而我就喜歡配酸汁,酸咪咪,吃出另一番美味,喜歡!
****************************
隻滷水豬手
老媽唔食鴨,就揀咗隻滷水豬手($54;$75/斤)。師傅起了豬手的主骨再斬件,同樣每件大小相若,厚度適中。
隻滷水豬手
滷得相當入味,不用蘸上調味汁每件存有薄薄肉筋,挺有咬口,但絕不嚡口。個人更喜歡少少煙韌的豬手皮,皮肉之間夾着少許油潤甘香的肥膏,不算肥膩,完全無邪惡感,吃得放心。
****************************
滷水雞蛋和 滷水豆腐
滷水雞蛋和 滷水豆腐
滷水雞蛋
我還揀了兩款最愛,先嚐滷水雞蛋($20/4隻)中等大小,蛋白富彈性,蛋黃則粉綿,烹調入味,滷水香和蛋香兼備。
滷水豆腐
滷水豆腐($20/2件)外皮金黃柔韌,內裏腍嫩,淡淡的滷水味,豆味香濃,正!
----------------------
難得回家吃飯,又遇到一間美味的滷水店來斬料加餸,兩老吃得開心,我就滿足!
2021-08-17
5 分鐘 (堂食)
滷水汁和酸汁
滷水雞蛋
是日喺灣仔附近覆完診,專登嚟呢間好多人話好食嘅滷味店買滷味返屋企加餸😋首先一定要講佢哋環境好企理乾淨,連啲滷味都擺得好整齊!令人放心。另外店員態度好親切☺️.食物方面,我買咗一斤滷水鵝($127/斤)、一件滷水豆腐($10/件)同埋兩隻滷水蛋($10/兩隻),呢到都夠四五個人食啦~滷水鵝滷得入味,鵝皮下面嘅脂肪唔會好厚,所以食落唔會好有罪惡感。鵝肉份量多,唔會冇乜肉食咁😚滷水豆腐同滷水蛋都好食,就咁食味道啱啱好。額外嘅醋同埋滷水汁記得要分開放喺碟,唔好直接淋落啲食物到吖!不過本身啲滷味都好入味,所以我都冇咩用額外附上嘅醬料😝.十分推介比住附近嘅街坊😍

另外店員態度好親切☺️

鵝肉份量多,唔會冇乜肉食咁😚

滷水豆腐同滷水蛋都好食,就咁食味道啱啱好。

十分推介比住附近嘅街坊😍
2021-08-09 89 瀏覽
今日上朋友屋企痴餐,點都要買d野上去,甜品飲品又有人買左,咁我唯有加餸啦,走入街市行個圈睇下有咩可以買,買到有間賣滷水野,仲有幾個阿太排隊買緊,跟住阿太買一定實無死,係門口既價目表研究左一輪,發現有好多款式,最後我選左半隻滷水鴨,鵝腸,雞蛋,仲有大人小朋友都愛食既紅腸,見到新推介豬脷,咁大個女未食同豬脷就揀埋啦,滷水汁同醋分開另上,唔會浸到d肉太咸,鴨肉夠嫩又大隻,鵝腸夠爽脆,豬脷比我想像中有咬口,而且大舊兼抵食,朋友都大讚我買得好
2021-08-08
2021-08-08 103 瀏覽
懶洋洋既星期日晚唔想煮飯去左灣仔街市買滷水鵝片外賣做晚飯滷水鵝 ($127/斤)我地叫左上庄師傅好細心幫我地起骨做鵝片啱哂我呢啲懶人滷水鵝好入味啖啖肉食到底仲有滷水豆腐墊底性價比好高👍滷水鵝腸 ($30/2兩; $55/4兩)食滷水野必點既鵝腸我地叫左二兩試下鵝腸吸收哂滷水汁既精華好好食好爽口彈牙😋下次再叫要叫夠四兩太好食好快清哂滷水豬耳 ($20/隻)豬耳都係賣飛佛🥰🥰軟骨位脆卜卜好正😋今日晏左過去鵝翼已經賣哂如果想試鵝翼既朋友記得早啲去/打去留定先

懶洋洋既星期日晚唔想煮飯
去左灣仔街市買滷水鵝片外賣做晚飯

滷水鵝 ($127/斤)
我地叫左上庄
師傅好細心幫我地起骨做鵝片
啱哂我呢啲懶人
滷水鵝好入味啖啖肉
食到底仲有滷水豆腐墊底
性價比好高👍

滷水鵝腸 ($30/2兩; $55/4兩)
食滷水野必點既鵝腸
我地叫左二兩試下
鵝腸吸收哂滷水汁既精華好好食
好爽口彈牙😋
下次再叫要叫夠四兩
太好食好快清哂

滷水豬耳 ($20/隻)
豬耳都係賣飛佛🥰🥰
軟骨位脆卜卜好正😋

今日晏左過去鵝翼已經賣哂
如果想試鵝翼既朋友記得早啲去/打去留定先
2021-08-06 1167 瀏覽
又打風落雨,去灣仔地鐵站坐車回家,路經潮州鹵,一於買外賣返屋企煲劇。每次食潮州滷,都唔會另人失望。水準依舊,最喜歡佢唔會死鹹,食完唔會要狂飲水解渴。每次都要外賣兩盒,慢慢嘆招牌滷水鴨半隻非常欣賞佢地既滷水鴨,因為好難揾到近乎零脂肪既鴨品嚐 ,可以吃到真正既鴨肉而不是滿口肥油肥肉。九成是瘦既鴨肉,雖沒有肥油滋潤,但完全唔會覺得鞋口,肉嫩有彈性,醮點他們的酸甜汁,很惹味。他們把醬汁放在小袋子,方便派發。貪心既我,拿多份酸甜汁,因為佢真係可以另到啲滷味升華到另一個層次。底層還附送數件鹵水豆腐。啲豆腐其實好好食,大大件,有鹵水味但又唔會死咸。成日都想食多幾件,下次要額外order先。滷水蛋又平又好食,有淡淡鹵水香。滷水四味滿滿一盒,有豬耳,豬腸,鵝腎和潤💛豬耳,肉厚,軟骨位爽脆,不用醮汁也很好味。豬腸,很乾淨,也不會太肥,口感柔韌,有嚼勁。鵝腎一個切片,煙煙韌韌,少食多滋味。鵝潤夠粉夠腍,味道甘香,簡中食下都唔錯。

每次都要外賣兩盒,慢慢嘆

招牌滷水鴨半隻

滷水蛋
又平又好食,有淡淡鹵水香。

滷水四味
滿滿一盒,有豬耳,豬腸,鵝腎和潤💛
豬耳,肉厚,軟骨位爽脆,不用醮汁也很好味。

豬腸,很乾淨,也不會太肥,口感柔韌,有嚼勁。

鵝腎
一個切片,煙煙韌韌,少食多滋味。

鵝潤
夠粉夠腍,味道甘香,簡中食下都唔錯。

2021-08-02
外賣自取
其他
  • 滷水豆腐
2021-07-13 256 瀏覽
前排去開灣仔,見到呢間小店大排長龍,所以就決定試試佢🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣晏就5點左右去到,已經有啲食物賣曬,睇得出好多人幫襯😂😂😂😂😂😂😂😂😍野食味道岩岩好,食落好惹味,調味得剛好,送飯真係一流😍😍😍😍😍😍😍😍😍而且師傅亦都會好用心咁介紹每款食物,又會作小推介,好親切又好禮貌😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

2021-07-04 312 瀏覽
不經意發現這家鋪頭,是家庭式運作模式,經常遇到子母檔。夜晚收工會買飯盒,對於小食的女仔來講,一個飯盒可以食兩餐。重點: 鹵水好正宗,食吾到落糖,已經吊味出來!而且🐔🦆鵝都實,吾似有點鋪頭,咬落去霉霉地,有豆腐和菜做配菜,已經連續幫襯3個月,每星期最小一次,價位嘛,40已經有一個大飯盒,送檸檬茶or水!如果週末加送,有選擇過鵝腸,豬腸(可以肯定沒有屎)。不過都係果句,夜晚要早點買,今天6點去,已經冇咩野了﹉
2021-07-04
1 分鐘 (堂食)
2021-06-21 308 瀏覽
之前見到朋友推介呢間餐廳,今晚喺呢邊收工就去買買返屋企加料😛門面都乾企理,師傅都好熱情~價錢中規中矩🤓~每一樣都係滷水為主!估下買咗啲咩😜✨買咗半隻滷水鴨,先$65 😛雖然話半隻但係份量都幾多,個皮都香脆,滷水味啱啱好,唔會係太鹹嗰種😋另外,佢個滷水蛋$5/隻都好入味,又滑~豬大腸$30 口感柔韌,幾有嚼頭~鴨腎$40唔會腥,都幾大塊,同滷水汁幾夾~佢仲會有滷水汁用小膠袋裝好,可以返去自己再加上去,原汁原味☺️

門面都乾企理,師傅都好熱情~

價錢中規中矩🤓~
每一樣都係滷水為主!

估下買咗啲咩😜✨

買咗半隻滷水鴨,先$65 😛

另外,佢個滷水蛋$5/隻都好入味,又滑~

豬大腸$30
口感柔韌,幾有嚼頭~

鴨腎$40
唔會腥,都幾大塊,同滷水汁幾夾~

2021-06-06 785 瀏覽
今日揸住我部倫敦的出巡灣仔區, 除咗吃喝玩樂, 當然就係要買東買西吧, 掃完貨順便斬啲鹵味外賣返屋企宵夜。鹵水鵝隻隻脹卜卜的, 肥大肉厚, 除咗鹵水鵝, 潮洲鹵一般鹵水店嘅鹵味都有供應, 鹵水鴨、鹵水豬手、大腸、豬耳、鵝肝、鴨掌、鵝掌、鵝翼、鴨翼、腩肉、鵝腎、蛋及豆腐等等。街坊價, 鹵水鵝$127 /斤, 最抵食係鹵水鴨掌,  $20/10隻, 送酒一流。今日買左鹵水鵝、鹵水豬手及鵝翼送啤酒, 回家上碟前, 相機食先是定律吧, 相機食完就當然由我試味後才上枱啦鹵水鵝附鹵水送汁及蒜溶酸醋汁各一包.鹵水豬手食豬手主要係食會豬手皮及豬手根, 豬皮爽滑, 中間層肥肉同樣帶點爽口, 冇肥膩感覺, 有理由相信佢哋應該係用新鮮豬手的, 完全冇雪味, 如果你想味道更清爽, 可以沾附送的酸醋蒜香汁, 酸酸地, 有少許微辣, 真係咩油膩感都可以kill晒。豬手根爽口彈牙鹵水鵝1/4隻的鹵水鵝, 份量之多足夠四人享用, 鵝肉肉厚少肥膏, 鵝皮帶少許肥膏, 連同鹵水鵝肉一齊食好正, 鵝肉鹹香鬆軟, 鹵水汁好醇香, 清香的鹵水香料及豉油鹹香已完全滲入鵝肉了。 鹵水鵝翼我至愛嘅佐酒美食, 好鍾意食鵝亦皮與骨頭骨中

鹵水鵝附鹵水送汁及蒜溶酸醋汁各一包.

鹵水豬手

豬手根爽口彈牙

鹵水鵝

鹵水鵝翼
我至愛嘅佐酒美食, 好鍾意食鵝亦皮與骨頭骨中間那層瘦肉, 又香又滑, 百食不壓。