2019-09-02 625 瀏覽
突然好想食凍鳥頭同普寧豆腐,於是就去左潮匯館搵食了。好可惜,普寧豆腐在7點半已賣晒,要試唯有等下次了。提提大家,如果吃炸普寧豆腐真的要早點去呀。我點了凍鳥頭,春菜排骨煲同埋炒鵝腸。凍烏頭好新鮮和蒸的時間剛好,完全不會它,和普寧豆醬是絕配,連平時不太愛吃魚的骨瘦也係咁食。我好推薦春菜排骨煲,因為普通餐廳都好炒春菜煲,潮匯館的春菜完全不會苦,整煲都好入味。我本身麻麻地鵝腸,覺得佢好肥,但試了一口鼓油王炒鵝腸又真係幾正,鵝腸底鋪滿銀芽,減了不了肥膩感,所以都值得一試。
2019-01-08
  • 春菜排骨煲
  • 凍烏頭
「gā gǐ nāng 」一齊打冷👭👬三五好友聚埋一齊 齊齊打冷就最岩大家口味 潮式風味仲好岩啤一啤🍻今次約左班朋友黎長沙灣呢間潮匯館🏠一試之下幾有驚喜💃🏻.🔸前菜🔸🐟金沙魚皮 即叫即製既炸魚皮包裹住薄薄一層既咸蛋黃醬🥚香口得黎又唔會太重口味唷👻.🐯琥珀合桃糖衣包住脆身既合桃 加上芝麻 又係食到停唔到口 做前菜一流🐒.🔸湯品🔸🥣淮山杞子燉螺頭湯滋補養生燉螺頭湯💆🏼‍♀️非常足料清甜 小編同朋友們都起碼飲左兩碗🥣🥣係有住家湯既感覺既🏡.🐷招牌鹹酸菜鮮豬肚湯小編同一眾朋友絕對係湯怪😽呢個鹹酸菜鮮豬肚湯 胡椒味重 豬肚又好乾淨無異味👃🏻冬天飲既話暖笠笠好鬼正❄️☃️.🔸小菜🔸🔥普寧炸豆腐第一次試既小編覺得非常驚喜👏🏻外表炸得非常鬆化 入面係滑滑既豆腐 入口即化😻係筷子大力少少夾都會散開🥢加埋少少酸汁 一啲都唔油膩食多幾件都唔怕🕺🏻.🦆鼓椒鮮鵝腸好有鑊氣既一道小爆炒💥鼓椒醬惹味 鵝腸爽脆🙆🏻‍♀️連啲洋蔥都炒得好甜🤣小編不斷食洋蔥😋.🍜潮州糖醋麵比較少味既潮州菜👁之前睇電視知道已經唔係好多間潮式打冷舖會做呢樣菜📺事緣就係係要非常心思咁煎個麵餅❣️配上醋同砂糖黎食 少少焦香得黎砂糖又脆卜卜🤓手工既野 真係
「gā gǐ nāng 」一齊打冷👭👬

而且手工花心思既餸菜不少💞 價錢亦都不高💸
呢類型既小店都真係買少見少
想食打冷既你可以bookmark 定啊✍️

人均消費:$230
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅😋(8.5/10)
Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
2019-08-17 469 瀏覽
🔺潮滙館一間非常有質素嘅潮州菜飯店👍🏻👍🏻每碟小菜都大大碟 最岩一大班朋友黎食😀性價比高 而且食物好有質素 食過番尋味.豉油王鵝腸🦆呢碟真係值得推介!火候十足非常惹味😌鵝腸非常爽口 而且洗得好乾淨 無任何異味🙌🏻.普寧炸豆腐🥣炸豆腐口感好正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻外面勁脆 裏面係非常嫩滑🤤食個陣要小心 因為好燙口架🙊.滷水三寶🐧鵝片滷得入味 鵝腸口感爽脆😛第一次食滷鵝肝 驚喜地好食 口感好軟滑☺️.糖醋雙麵王🍜呢個小編第一次食 煎麵餅配醋同砂糖一齊食🍽脆卜卜又甜甜地 幾有新鮮感😆😆.凍食烏頭🐟用左元朗烏頭 每條烏頭都有晒編號😹魚嘅黃油味重 質感實在 鮮甜得黎無泥味🤞🏻.胡椒豬肚湯🐷胡椒味好重 好暖胃非常正!而且豬肚煲到夠晒淋 一點都唔靭👍🏻
🔺潮滙館
凍食烏頭🐟
用左元朗烏頭 每條烏頭都有晒編號😹
魚嘅黃油味重 質感實在 鮮甜得黎無泥味🤞🏻
胡椒豬肚湯🐷
胡椒味好重 好暖胃非常正!
而且豬肚煲到夠晒淋 一點都唔靭👍🏻
2019-08-17 407 瀏覽
📍 潮匯館 (深水埗)😍😍😍小編私心推介.平時比較少食潮州嘢打冷,因為通常每一道菜都好有份量,今次同埋幾位朋友三五知己一齊黎試,估唔到有意想不到的驚喜!♥️♥️♥️—————————————————🔻豉椒鮮鵝腸$168 (必食) 平時比較少食鵝腸,但呢碟野真係冇得輸超爽口入味,條腸洗得勁乾淨冇任何臭味,超好食。.🔻滷水三寶$188肉腥味比較少,味道清甜,鵝肝口感略硬,味道重,至於豆腐吸收晒鵝肉味道,非常好食.🔻豬肚湯 $118(必飲)好好飲胡椒味重左啲 ,可以輕手少少,但本人就非常鍾意。個豬肚夠哂淋 ,好好好味🥰🔻凍食烏頭 $158(推介)重黃油味 ,好鮮甜.🔻炸豆腐(88) (推介)入口即溶外脆內軟,超滑,必試推介!🔻蠔仔粥 $108 足料 蠔仔新鮮,建議可以煲耐淋d.🔻蠔餅 $78蠔餅鮮甜,外皮食落去唔會話好脆,但係材料十足.🔻椒絲腐乳炒通菜 $58腐乳味道剛剛好,唔會話好鹹.🔻糖醋麵$98本身未食過呢樣,食落去感覺好似煎餅面咁,酸酸甜甜。推介指數:😇😇😇😇😇😇😇8.97/10地址:潮滙館 (長沙灣)長沙灣福榮街544-554號聯邦廣場地下人均消費:$200

📍 潮匯館 (深水埗)😍😍😍
小編私心推介
—————————————————
🔻豉椒鮮鵝腸$168 (必食)
🔻滷水三寶$188
🔻豬肚湯 $118(必飲)

🔻凍食烏頭 $158(推介)
重黃油味 ,好鮮甜
🔻炸豆腐(88) (推介)
入口即溶外脆內軟,超滑,必試推介!

🔻蠔仔粥 $108
足料 蠔仔新鮮,建議可以煲耐淋d
🔻蠔餅 $78
蠔餅鮮甜,外皮食落去唔會話好脆,但係材料十足
🔻椒絲腐乳炒通菜 $58
腐乳味道剛剛好,唔會話好鹹
🔻糖醋麵$98
本身未食過呢樣,食落去感覺好似煎餅面咁,酸酸甜甜。

推介指數:😇😇😇😇😇😇😇8.97/10
地址:
潮滙館 (長沙灣)
長沙灣福榮街544-554號聯邦廣場地下

人均消費:$200
2019-08-16 2809 瀏覽
潮州菜最出名一定係‘打冷’,但聽講‘打冷’吾係潮州話,而是"打round"的中西合壁香港話,即打個轉。原因是這種潮州食制是預先烹好食物,放在店前,食客要打個轉,選擇心儀食物,然後落單。今日有個朋友外國番黎,佢話好想打過冷,咁岩有朋友食過介紹呢間俾我地。佢吾完全係‘打冷’,因為除左‘打冷’野食外仲有好多潮州菜式,吾好講咁多,Let’s Eat😋😋😋 📍金沙魚皮($38)-一上枱就聞到好誘人同邪惡的咸蛋黃味,同魚皮拍檔係超無敵的邪惡。📍琥珀合桃($38)-琥珀核桃仁是以白糖或者蜂蜜加工,因颜色像琥珀而得名。非常開胃的餐前小菜,亦可作甜品,健康又美味。📍普寧炸豆腐($88)-普寧炸豆腐是潮洲特色菜之一,而普寧以豆類製品聞名於外,普寧炸豆腐外皮酥脆內裡嫩滑,豆香四溢。必食之選📍滷水三寶($188)-三寶包括大腸、鵝肝及鵝肉,滷水濃郁度不高,但更能顯示食材本身的質素,對自己食材有自信,鵝肝入口即溶,鵝肉軟嫩、大腸爽脆。📍潮州蠔仔泡粥($108)-非常足料的蠔仔粥,勁多蠔仔,而且蠔仔完全冇腥臭味,非常好,但略嫌吾夠味。📍淮紀燉螺頭湯($188)-非常好飲的清燉湯📍潮州糖醋麵($98)-潮州兩面黃的

📍琥珀合桃($38)
📍普寧炸豆腐($88)
必食之選
📍滷水三寶($188)
📍潮州蠔仔泡粥($108)
📍淮紀燉螺頭湯($188)
-非常好飲的清燉湯
📍潮州糖醋麵($98)
-潮州兩面黃的麵餅,不是一般蛋麵,而是潮州鴨蛋麵、重蛋香富膠質,麵條煙韌。煮的過程很講究,先將生麵泡油至七成熟,然後放入上湯燴至入味,麵吸盡湯汁,再小火煎至兩面金黃、外脆內軟,麵條外脆內軟,與陳醋和砂糖一起吃,酸甜開胃,減低了油膩感。
📍豉椒鮮鵝腸($168)
-鵝臉新鮮爽脆,豉椒味剛好,不像某些食店用強勁豉椒及鹹味去蓋過食材的不新鮮,對自己食材有自信,必食。
📍招牌鹹菜豬肚湯($118)
-非常鮮味,難得豬肚洗得超乾淨,完全冇異味,好足料,誠意之作。
📍凍食烏頭($158)
-烏頭係黎自元朗楊氏烏頭,以前烏頭有種令人討厭的泥味,但漁場負責人用台灣的配方魚糧,到後期加入脂肪含量較高的魚糧,令魚油增加,另外又用新技術解決泥味問題。肉與肉間佈滿黃油,魚肉實淨具鮮味,必食 😋味道:7.5/10
🙃回頭:7/10
💰消費:每人200
2019-08-15
  • 普寧炸豆腐
  • 凍烏頭
  • 香煎蠔仔洛
  • 胡椒豬肚湯
2019-08-11 355 瀏覽
兄弟聚會最適合打冷!今次因為朋友介紹之下試食潮匯館。入到去第一個感覺,環境有別於傳統打冷,十分乾淨企理,就算有小朋友、愛乾淨既女友都一樣冇問題。未開始點餐已經比佢既開胃小碟驚艷到,醃菜有別於一般出面打冷舖,冇死咸或過咸,調味恰到好處,令我地食左4碟,好彩係無限refill。打開餐牌,唔少菜式都要預訂,下次黎之前真係要訂定想食既,已經諗好左下次要訂定生醃賴尿蝦。打冷必點滷水野,我地本身想嗌鵝腸,可惜賣晒,只好下次早啲黎。依度既滷水可以話係相當出色,出面食到多數以醬油味為主,好容易只食到咸味,而依度既滷水,一嗌食口第一個沖入口既味道係淡淡既香料味,跟住先係食材味道,再到少少醬油味,層次好分明,有種小清新感覺,一啲都唔油膩。鵝肝盡對係必食推介,滑到好似豆腐咁,唔會粉粉既口感,而且相當入味,外面一定食唔到。一向中意食炸蠔餅既我,今次都為依個蠔仔洛低頭,煎得相當乾身,蛋味同蠔味出晒黎,油既控制亦相當適當,比炸蠔餅少一份熱氣。見嗌左咁多濃味野就嗌左個蟹粥,點知就食左唯一一個較唔需要試既菜式,蔥同芫荽味道太濃搶過左蟹既鮮味,糕蟹亦唔多見有糕,令人有少少失望。糖醋两面黃底面都煎得好脆,但中間略嫌未炸得
兄弟聚會最適合打冷!
今次因為朋友介紹之下試食潮匯館。

,好彩係無限refill。

糖醋两面黃底面都煎得好脆,但中間略嫌未炸得透,我本人中意全脆既,不過依種又係另一個風味,都唔錯。

最後依個椒鹽白鱔片經過千辛萬苦,由一開頭落錯左豉汁蒸鱔片,到師傅收左爐漏單,我地以為冇得食,師傅再為我地起返爐,真係感激佢,因為真係好好食。白鱔本身好新鮮,炸個好脆身,一如既往不油膩,簡單調味已經好足夠。

總括而主言,成個體驗良好,野食好味,環境乾淨,而且仲有好多預定菜式想試,所以一定會再幫襯!

更多推介 IG: macusau
2019-08-02 281 瀏覽
一家潮洲人當然搵返間潮洲家鄉店搵返家鄉美食啦!雖然店內不大,坐得無咁舒適,不過勝在食物嚟得快,飯枱返得快 ,等位都唔使咁耐!凍食烏頭配普寧豆醬就食得多,今次叫咗個半煎煮烏頭,味道令我難忘,先煎好條烏豆,再用芹菜蘿蔔來煮一煮,令到條魚新添左香味和鮮甜味。滷水鵝片份量就相對少,味道都ok,如果冧D更好。蟹棗蝦棗就保持傳統風味,炸得香脆,肉質爽口。方魚炒芥蘭,芥蘭好亂,炒得好爽口,方魚份量都唔少啊潮洲糖醋麵,薄薄嘅麵餅唔會太乾,保持外脆內軟,煎嘅功夫真係唔少,仲要配上醋和糖食,係必食推介!胡椒豬肚湯,胡椒夠辣,豬肚冇腥味,鹹菜豬肚比例不錯。壓軸出場有反沙芋,有八大塊,即叫即整,芋頭新鮮,無得輸!

半煎煮烏頭

滷水鵝片份量就相對少,味道都ok,如果冧D更好。

蟹棗蝦棗就保持傳統風味,炸得香脆,肉質爽口。

方魚炒芥蘭,芥蘭好亂,炒得好爽口,方魚份量都唔少啊

潮洲糖醋麵,薄薄嘅

潮州糖醋麵

胡椒豬肚湯,胡椒夠辣,豬肚冇腥味,鹹菜豬肚比例不錯。

壓軸出場有反沙芋,有八大塊,即叫即整,芋頭新鮮,無得輸!
慶祝紀念
父親節
半煎煮烏頭
潮州糖醋麵
  • 反沙芋
2019-07-31 219 瀏覽
今晚下班的時候和同事們一起去潮匯館這家店,之前説起上次想吃潮州打冷,於是今晚就幾個人放工一齊去食,哈哈!一坐下來,首先提供了一碟小吃花生酸菜,食落去好開胃的!然後我們就開始點菜啦!不知不覺一下子就叫左10幾味菜,我地6個人都超興奮,希望可以吃得完吧!首先來滷水三寶,滷水雙拼(墨魚大腸),吃下去係好正宗的潮州地道菜味!料夠多,每款都數量差不多,韮菜鵝紅,普寧炸豆腐,蝦蟹砂鍋粥,蝦和蟹超新鮮,吃落去好鮮甜,夠味道!椒鹽炸鮮魷和炸白鱔片,好吃到停不了口,超香脆,又夠新鮮!最後甜品係潮州糖醋麵,可點白糖或醬油食,食落去卜卜脆,有點似媽咪麵,還有家鄉凡沙芋和炸油果,估唔到係咁好味咁有特色,芋頭夠粉夠甜,油果多花生多滋味,食完甜品超級滿足!勁飽~~

2019-07-30 410 瀏覽
🐱🐶 我哋都係「隔結冷」喎 📍潮匯館(長沙灣).潮州人除咗出名重視男丁外,傳統家鄉菜馳名中外都真係唔可以睇小👍🏻今日我哋就去咗📍長沙灣福榮街544-554號聯邦廣場地下間「潮匯館」回味那日子💋.餐廳予人感覺好有潮州嘅味道,杯碟上均印有🐓公雞圖案!(😈雄性特徵濃厚,激起我哋嘅戰鬥意欲,哈哈)而且環境乾淨、座位闊落,土地喺呢度完全唔成問題👹.「隔結冷」率先試下:🥢滷水三拼($188)- 講到明三拼,呢一個真係要值得一讚!可以自由選取自己喜歡嘅食物,最後我哋揀咗「鵝片、大腸、墨魚片」😋✅鵝片-鵝肉味重,入口嘅時候有嚼口!睇得出隻鵝平時有做開運動🏋🏻‍♂️😂✅大腸-口感唔肥膩,清洗得好乾淨,滷水滷得好入味,值得加分!✅墨魚片-彈牙有咬口👍🏻加埋豆腐墊底,見到真係要叫:「小二!嚟多兩碗飯呀!」🥢普寧炸豆腐($88)- 豆腐流心軟滑😻酥炸皮薄,完全唔油膩👍🏻🥢招牌鹹菜鮮豬肚湯($118/例)- 食飯點可以冇湯嘅呢,呢一個湯胡椒味好濃,豬肚新鮮、冇任何異味!如果喺冬天飲驅寒一流❤️🥢沙茶牛肉炒芥蘭($78)-沙茶醬濃烈,芥蘭好甜😋🥢汕頭蠔仔洛($78)-呢個好餅啲蠔粒粒都有尾指咁大,不過蠔餅餅底有啲油,
🐱🐶 我哋都係「隔結冷」喎 📍潮匯館(長沙灣)
「隔結冷」率先試下:
✅墨魚片-彈牙有咬口👍🏻
加埋豆腐墊底,見到真係要叫:「小二!嚟多兩碗飯呀!」
🥢沙茶牛肉炒芥蘭($78)-沙茶醬濃烈,芥蘭好甜😋
🥢汕頭蠔仔洛($78)-呢個好餅啲蠔粒粒都有尾指咁大,不過蠔餅餅底有啲油,未算好乾身,有少少扣分位😅
總結
評分:8.5/10
番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 胡椒豬肚湯
  • 普寧炸豆腐
  • 滷水三拼
2019-07-29 1498 瀏覽
放工想去D2行下~~再揾下食!見到這間網上評價不錯!所以進去一試!很多時,打冷都未能做到好入味!這次有驚喜!小M我出名大食,所以和朋友二人點了的餸都多。有碟小酸菜開胃!腐乳炒通菜~~我個人覺得腐乳味唔足夠,這個普通,不過不失。鹵水三寶非常正, 鵝肝非常滑, 入味而且香氣濃郁。 螺片薄身而有咬口, 可惜份量比較少。鹅腸好爽又入味!普寧炸豆腐第一次吃, 外型已經沒有令我失望。 很明顯示即叫即炸, 因為外面非常脆裏面非常軟。 這種口感難以製造, 如果不點醬料, 豆腐的豆味非常濃沃。韮菜鵝紅是比較遜色,因為鵝紅沒有味,唯獨要讚一下韮菜,真係好滑。蠔餅味道剛剛好, 最好嘅係這個蠔餅不油膩, 平時吃的蠔餅,吃多兩三塊已經不想吃, 這個沒有,而且蠔味非常突出。這是我吃過比較上級的潮州打冷,讚的都是上級的好吃,沒有後悔來了。CP值很高,而且價格合埋!推介!

小M我出名大食,所以和朋友二人點了的餸都多。

有碟小酸菜開胃!

腐乳炒通菜~~我個人覺得腐乳味唔足夠,這個普通,不過不失。

2019-07-24
2019-07-22 520 瀏覽
朋友新居入伙,一行人係呢到食完飯就上朋友家玩了,我地10個人,book了6點位。我們6點到來,門口已經有人等開門,6點半食店已經坐滿人了。由於未齊人,我地先點了小食醫下肚,先點韭菜鵝紅,鵝紅唔係每一個地方都有得食,呢到既鵝紅,有煙韌既口感,不過略嫌唔係好夠鹹。再來是滷水三寶,我哋叫咗墨魚、鵝腸同埋豬大腸。墨魚刀工好好,切得好薄好靚,唔會好似咬車呔,有鮮味。鵝腸唔腥,冇沙,好味!豬大腸入味,夠林,唔臭!呢3樣野真係好出色!我地多人,叫了一大鍋方魚肉碎粥,好味足料,大大煲夠晒食!普寧炸豆腐,口感似炸鮮奶,好滑,好輕,真係可以一個人食晒成碟!係必食推介!我想講係最遠呢碟餸,叫做薄殻!用九層塔炒,好香好好味,雖然好細隻,但十分鮮甜,用黎撈粥好正!仲要唔係成日有!有的話一定要叫!中間我地仲叫左蠔仔洛、椒鹽炸蠔、兩面黃同埋沙爹牛肉介蘭,每樣都好好食!又大份!每次朋友聚會,都會叫甜品黎做一個完美既終結,我地今次洲左反沙芋,芋頭大件夠林夠棉,外脆內軟!80蚊8舊!心機腐佢!十分值得一食!整體來說,呢間街坊小店性價比高,大碟又唔貴,一班frd可以食到好多唔同既餸!值得一來!係長沙灣站行去都好方便!
我們6點到來,門口已經有人等開門,6點半食店已經坐滿人了。

滷水三寶

我地多人,叫了一大鍋方魚肉碎粥,好味足料,大大煲夠晒食!
方魚肉碎砂鍋粥

薄殻

滷水三寶
方魚肉碎砂鍋粥
薄殻
2019-07-18 1349 瀏覽
呢日喺荔枝角做完野餓餓地,知近長沙灣工廈區後街多餐廳之餘價錢又平,就決定同同事喺呢頭食埋先返去本來打算食茶記,但經過呢間潮匯館就俾佢櫥窗啲滷水野吸引住臨近weekend不如去打冷啤一啤放鬆下~入到去環境都好闊絡,大聲啲吹水都唔怕同隔離枱你眼望我眼。一坐低店員即刻送上茶芥,餐前小食有花生同我最愛既酸菜,酸甜又爽口,大熱天時正好開胃打冷必點鵝片!!!排列得井井有條,份量夠多有十幾片唔似有啲打冷剩係俾幾塊下面全部鋪豆腐。鵝片醃得夠入味,一咬落去咇哂滷水汁,鹹香十足。酥炸白膳同樣超足料,好抵食白膳炸得皮薄香脆,裡面啲肉入口爽彈無骨。隨碟附上一碟醋for去油解膩,因為覺得入口唔油膩既關係,我自己就無點。私心推介金沙蝦球蝦碌大大隻,啖啖肉。蝦球先油炸再加入咸蛋黃炒香,每粒都包裹住厚滿既蛋黃蓉,香口得黎外綿裡彈,口感豐富食左咁多肉類都要點返個菜,金菇切小段鋪面,易夾易食;兩種蔬菜同樣掛汁力強好好送飯。可惜今次點得太多食得太飽,下次一定要嗌返個靚仔撈黎食

本來打算食茶記,但經過呢間潮匯館就俾佢櫥窗啲滷水野吸引住
臨近weekend不如去打冷啤一啤放鬆下~

入到去環境都好闊絡,大聲啲吹水都唔怕同隔離枱你眼望我眼。

滷水鵝片

打冷必點鵝片!!!排列得井井有條,份量夠多有十幾片
唔似有啲打冷剩係俾幾塊下面全部鋪豆腐。

鵝片醃得夠入味,一咬落去咇哂滷水汁,鹹香十足。
椒鹽白鱔片

酥炸白膳同樣超足料,好抵食
白膳炸得皮薄香脆,裡面啲肉入口爽彈無骨。

私心推介金沙蝦球
蝦碌大大隻,啖啖肉。

金菇瑤柱扒時蔬

可惜今次點得太多食得太飽,下次一定要嗌返個靚仔撈黎食
2019-07-18
2019-07-16 232 瀏覽
Quite happy with my first visit. I wanted a local place with authentic dishes. In addition to the common marinated items, it offers marinated duck intestines and liver as combo options. Intestines were tasty, well cleaned and crunchy. The liver was tender and tasty as well. The combo also came with a new slices of flavorful duck and marinated tofu.It also has the preserved lemon duck soup - rarely seen on the Chiu Chow menu !!! The soup was okay; could taste the lemon but lack the duck flavor. T

The sa-cha beef with flat rice noodles was above average. The sa cha sauce was really good.

I loved the baby oyster congee.Flavorful and oysters were tender and not overcooked.

For dessert, the stir fried sugar coated taro spent just the right amount of time in the wok. Not mushy.

Ambience - I like the no frill local feel.
Service - okay; can’t expect much.

Conclusion - will go back again
2019-07-16 231 瀏覽
今日好開心嚟到長沙灣福榮街同班好朋友聚首一堂, 兩三個星期前已經約好呢班好朋友一齊嚟試下呢間潮州菜館"潮匯館"。朋友介紹呢間潮州菜館話可以食到正宗嘅潮州菜, 我當然要急不及待先食為快啦!嚟到一看原來係我早幾年前同一班朋友嚟過呢個地方。我哋一行六人喺呢個鐘數個個都肚空空好想填飽個肚, 見到餐牌就即刻研究食啲乜好。六個人六個口你一言我一句, 大家都有唔同嘅口味唔同嘅選擇, 集合大家既意見, 嗌咗十幾樣餸連埋甜品及飲品!韭菜豬紅大家就食得多, 韭菜鵝紅大家又食過未呢?感覺上鵝紅好食過豬紅, 夠曬煙韌。而e碟潮州糖醋麵真係未試過, 其實係炸麵餅點啲醋食都幾野味, 再嚟一碟金菇瑤柱扒時菜, 大大碟嘅瑤柱加金菇配埋菜心真係好好味, 普寧炸豆腐真係未食過, 賣相仲以為係炸魚片加埋啲蔥汁點起上嚟真係幾野味。原來呢度最出名就係滷水三寶, 包括: 鵝腸鵝片及鵝肝, 全鵝宴大大碟。再來一碟滷水雙拼, 墨魚片加大腸, 我最鍾意嘅就係墨魚片, 的確好新鮮真係抵讚, 蝦蟹砂鍋粥喺國內就食得多, 香港反而就少食, 的確係唔錯粥底嘅棉蝦同蟹仲好鮮甜美味大大隻。炸物方面我哋嗌咗椒鹽鮮魷同埋椒鹽炸白鱔片, 點起啲椒鹽真係

炸物方面我哋嗌咗椒鹽鮮魷同埋椒鹽炸白鱔片, 點起啲椒鹽真係好鮮味好脆口, 都唔明點解整得咁好味, 唔怪得之座無虛席啦!再嚟多個椒絲腐乳炒通菜送下粥真係一個唔錯嘅選擇。

當然有得食仲有得飲, 我哋仲嗌左大大杯嘅鹹檸七凍檸水及汽水。食到咁上下當然要食埋甜品先至捨得走, 我哋嗌咗個家鄉反沙芋同埋家鄉炸油果。簡直好滋味回味無窮, 個個捧住個肚走滿載而歸😊👍
2019-07-16 375 瀏覽
少女心得黎又帶少少麻甩既我☺️,今日去左呢間有多年歷史嘅正宗潮州菜:潮匯館。不過係正宗菜之前想講下佢既特別菜式:✨家鄉炸油果:(講真食過咁多間打冷,得呢間有,所以我係第一次食👅)睇個樣以為好硬? 其實係軟綿綿兼且煙煙韌韌,花生芝麻勁香!食落大滿足!🤤✨椒鹽白鱔片: 一級棒!超好食!個個都爭住食😂😂😂 厚切,彈牙,牙齒用少少力咬落去個種爽彈口感!而且新鮮清甜,咬落十分享受😌😌😌✨潮州糖醋麵: 依個經典,話係主食又得,話係甜品都得!因為糖同醋都係按你喜好自己加落去,減肥既你就要落少d糖啦!睇落有啲似廣東菜入邊嘅豉椒排骨炒麵(乾身炸底嗰種),但其實潮州糖醋麵係外小脆內軟身㗎!✨滷水三寶 (鵝片、鵝腸、鵝肝): 鵝片最緊要係新鮮同脂肪比例好;鵝肝亦都係,乾淨新鮮同入味;鵝腸就一個字:爽呀!✨滷水雙拼(🦑墨魚、🐷大腸): 鮮墨魚好爽滑,大腸就好冧好濃好滋味😋😋😋✨普寧炸豆腐: 外邊一層薄脆,入邊嫩滑如豆花🥰✨家鄉反沙芋: 正宗,標準!芋頭既選擇好重要,一定要起沙,口感酥軟,甜度剛好。仲有唔錯既:✨韭菜鵝紅✨金菇瑤柱扒時蔬(菜心)✨蝦蟹砂鍋粥✨椒鹽鮮魷✨椒絲腐乳炒通菜Well ~ 我係想像唔到我地班

不過係正宗菜之前想講下佢既特別菜式

潮洲糖醋麵

滷水雙拼

普寧炸豆腐

✨普寧炸豆腐: 外邊一層薄脆,入邊嫩滑如豆花🥰

仲有唔錯既:

✨韭菜鵝紅
✨金菇瑤柱扒時蔬(菜心)

蝦蟹砂鍋粥

✨蝦蟹砂鍋粥

椒鹽鮮魷

✨椒鹽鮮魷

椒絲腐乳炒通菜
✨椒絲腐乳炒通菜

Well ~ 我係想像唔到我地班恐龍🦖 點解可以食到咁多野? 🤣🤣🤣🤣
不過,潮洲菜館就係越多人食越開心 🥳!

潮洲糖醋麵
滷水雙拼