2019-04-06
長沙灣傳統潮州菜館 性價比高 款式選擇多發掘懷舊心機小廚【潮滙館 】‼️‼️.想食到傳統懷舊潮州嘢,長沙彎就有一間好夠穫氣、上菜又夠快嘅小館,好適合中意小菜嘅人😵份量吾細架,價錢亦吾算貴,全部都大大碟,抵食!送飯送酒都好適合👍🏻有粥又有飯任君挑選。餐廳環境好乾淨,燈光又夠光猛,好舒服~滷水三寶(鵝腸、鵝肝、鵝片)開胃必備前菜😋😋好出色嘅滷水三寶,真心好入味,仲帶少少暖!滷水汁已經完完全全滲曬入去,惹味~鵝腸好大條,爽口到呢,感覺吾會太肥膩,咬落口感清脆。鵝肝好甘香,帶少少回甘,入口即溶,厚厚一片無花假。鵝肉肉質軟,好入味之餘亦吾會好肥,配埋醋一齊食更加正!凍食烏頭魚好大條好大條,啖啖肉!由於唔會好多骨所以唔識食嘢嘅人都食到😂一啲都吾腥,魚肉嫩滑,帶有少少咸味,送飯好開胃。招牌鹹菜胡椒豬肚湯潮州菜必備!豬肚嘅份量好多,好新鮮,洗得好乾淨無異味。鹹菜亦都大大塊,酸酸甜甜。湯飲落唔會好咸,有好重嘅胡椒香味,推介必試~鮮蝦砂鍋粥即叫即整新鮮滾熱辣,由於係潮州粥嘅關係,質地會比較稀,米都會粒粒分明。鮮蝦大大隻,令到成鍋粥都鮮甜易入口,同時吾會好滯。香煎蠔仔洛係我食過比較出色嘅蠔餅🤪蠔肉大粒又新鮮,一
滷水三寶(鵝腸、鵝肝、鵝片)
凍食烏頭魚
招牌鹹菜胡椒豬肚湯
鮮蝦砂鍋粥
香煎蠔仔洛
係我食過比較出色嘅蠔餅🤪蠔肉大粒又新鮮,一啲都吾腥,蠔餅煎到金黃色,香脆可口!預先切件嘅蠔餅一夾就食得,有少少蛋香味,好出色!
飲品就揀咗咸檸七同龍鳳檸樂,酸酸甜甜,生津止渴