2025-01-12 104 瀏覽
原本只係想快食磅崩沙腩河,點知有驚喜。除左粉麵,原來餐廳食潮州小菜。崩沙腩河粉,崩沙腩係牛腹部下側肉,表面有一層橫膈膜連著腩肉,筋膜連少少肉,軟腍味香,肥瘦剛好!意外的係隨麵附上蘿蔔,蘿蔔無根清甜!潮式煎蠔餅蠔肉嘅份量都幾多,蠔餅炸得酥脆!糖醋煎伊麵這道糖醋煎伊麵則是另一番風味。麵條煎得香脆,搭配醋汁和糖,讓人一口接一口,停不下來。炸魚皮口感酥脆,店員仲主動問我哋需唔需要俾啲湯我哋浸!整體來說,食物質素好,價錢合理,店員服務態度好好!
原本只係想快食磅崩沙腩河,點知有驚喜。

除左粉麵,原來餐廳食潮州小菜。

潮式煎蠔餅
蠔肉嘅份量都幾多,蠔餅炸得酥脆!

糖醋煎伊麵

炸魚皮
口感酥脆,店員仲主動問我哋需唔需要俾啲湯我哋浸!

整體來說,食物質素好,價錢合理,店員服務態度好好!
2025-01-11 163 瀏覽
諗住喺銅鑼灣搵新嘢食,點知中伏兩個人叫咗一碗粉,一個飯,同埋一個小菜個粉都正正常常個飯同埋小菜,簡直係圖文不符******************************鮑魚冬菇XO醬炒飯($65)明明餐牌張圖有兩粒鮑魚仔同兩條菜個炒飯嚟到一粒鮑魚仔都搵唔到個炒飯入邊嘅配料全部碎上食完都分唔到自己食緊鮑魚粒定係冬菇粒******************************南乳炆豬手($68)個豬手嚟到仲嬲明明個餐牌張相原隻上點知嚟到,隻碟仲細過手掌心豬手就剩係得四細嚿一咬落去成口都係毛同個女職員講:有冇搞錯咗啲咩,同餐牌張圖爭咁遠嘅?個女職員隨即回覆:餐牌嘅圖淨係俾我哋宣傳之用,只供參考,我哋之後會加返「圖片只供參考」喺餐牌度******************************個女職員嘅回覆真係聽到火都嚟我哋都放棄咗碟豬手冇食晒(雖然剩係得四細嚿)餐廳亦喺我哋冇要求底下waive左碟豬手嘅價錢******************************但唔係錢嘅問題Waive咗呢$68都冇阻我寫呢個食評人生第一個OpenRice食評就係為咗警惕大家唔好相信呢間餐廳餐牌嘅圖如
諗住喺銅鑼灣搵新嘢食,點知中伏
兩個人叫咗一碗粉,一個飯,同埋一個小菜
個粉都正正常常
個飯同埋小菜,簡直係圖文不符

鮑魚冬菇XO醬炒飯($65)
明明餐牌張圖有兩粒鮑魚仔同兩條菜
個炒飯嚟到一粒鮑魚仔都搵唔到
個炒飯入邊嘅配料全部碎上
食完都分唔到自己食緊鮑魚粒定係冬菇粒
南乳炆豬手($68)
個豬手嚟到仲嬲
明明個餐牌張相原隻上
點知嚟到,隻碟仲細過手掌心
豬手就剩係得四細嚿
一咬落去成口都係毛
同個女職員講:有冇搞錯咗啲咩,同餐牌張圖爭咁遠嘅?
個女職員嘅回覆真係聽到火都嚟
我哋都放棄咗碟豬手冇食晒(雖然剩係得四細嚿)
餐廳亦喺我哋冇要求底下waive左碟豬手嘅價錢
但唔係錢嘅問題
Waive咗呢$68都冇阻我寫呢個食評
人生第一個OpenRice食評
就係為咗警惕大家
唔好相信呢間餐廳餐牌嘅圖
如果唔係你只會換來一句:「圖片只供參考」
完。

鮑魚冬菇XO醬炒飯
南乳炆豬手
2024-12-31 322 瀏覽
放大假同老婆去時代廣場行街, 行完去咗登龍街搵嘢食,見到有間新開嘅潮州粉麵店,兩公婆膽粗粗走入去試下。叫咗個鮑魚海參撈麵,冇諗過會有鮑魚同海參食,食落味道濃鬱,海參鮑魚爽彈唔錯。叫咗一碗崩沙腩例牌 (員工推薦) 果然好介紹。新嘗試叫咗個牛沙瓜河粉,食落去爽口彈牙。叫咗兩個潮州小食,通常要喺潮州菜館先食到 一個係紅桃粿及炸粿肉,值得試下出面唔多可以食到。我哋都叫咗兩樽飲品, 鮮榨油柑汁,口感清新 輕微酸澀 及潮州鳳凰丹單叢(鴨屎香) 都幾好飲。老闆話原來佢哋夜晚係有潮州菜食的,搵日嚟夜晚試下先

叫咗一碗崩沙腩例牌 (員工推薦) 果然好介紹。

新嘗試叫咗個牛沙瓜河粉,食落去爽口彈牙。

老闆話原來佢哋夜晚係有潮州菜食的,搵日嚟夜晚試下先[色]
2024-12-30
  • 水晶粿