2023-02-18 140 瀏覽
睇完戲 路過 見裝潢光猛 食物選擇好似都幾多 價格相宜 所以就試-試叫左個泡菜餃子拼什果沙律 上枱貌似唔錯 可惜餃子餡 泡菜蓉來個架 食唔出泡菜味 只見韓式粉絲 沙律都係紅蘿蔔薯仔為主 無驚喜
2023-02-18
2023-02-12 197 瀏覽
📍潮食地 (荔枝角)荔枝角長沙灣道788號羅氏商業廣場地下B號舖🍄蘑菇例湯(附送)好足料,味道好濃郁,飲落唔好會好似飲緊水。起碼有少少口感,例湯做到咁樣真係好難得! 🦪香煎蠔仔餅$108新鮮熱辣煎起,好多好多仔蠔,每一隻都好大粒,絕對唔係偷工減料。入口唔會成口都油, 好乾身。 🐗芥末沙拉骨$88份量多,大件同埋厚身, 醬汁好均勻,最緊要食落唔會好滯(好多時食2-3件就會停曬手食唔落) 🥬蝦醬炒通菜$68 好清淡,岩曬走開健康路線嘅小編! 好入味,味道唔會好鹹(起碼食完唔會想即刻飲水)份量大碟! 🍹加多兩杯特飲華田雪山 +$12朱古力雪山+$12兩杯野都有共通點,好多忌廉係面頭🤤🤤🔔總結: 工廠區附近有呢間咁抵食嘅餐廳,都幾值得介紹俾大家,環境好乾淨,燈光光猛,價錢絕對唔貴! 地點⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
📍潮食地 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道788號羅氏商業廣場地下B號舖

🍄蘑菇例湯(附送)

🦪香煎蠔仔餅$108

🐗芥末沙拉骨$88

🥬蝦醬炒通菜$68

🍹加多兩杯特飲
華田雪山 +$12
朱古力雪山+$12
兩杯野都有共通點,好多忌廉係面頭🤤🤤

地點⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
2023-02-10 190 瀏覽
經過荔枝角地鐵站附近,肚餓想食個午餐或者午餐,見到呢間餐廳好闊落,報置都有啲心機,我再睇埋Menu可以揀一啲西式嘅嘢食,就入咗去試一試呢間餐廳乜都有得食,我叫咗個燒味雙拼飯,朋友叫咗個炒飯,再一齊叫咗個西式沙律,西式中式都試晒燒味雙拼飯叫咗叉燒同燒鴨,叉燒一啲都唔肥膩,好香口入味!燒鴨嘅皮都好脆,又吾會肥👍🏻Chill級炒飯炒得好香,啲飯一粒粒,有好多配料,份量十足喺呢度嘅特色炒飯之一!Chill級沙律三重奏有三文魚、鴨胸同埋薯仔,好特別嘅沙律拼盤,沙律同醬料都夾得幾好總結呢間幾啱食,下次會再嚟!

燒味雙拼飯
Chill級炒飯
炒得好香,啲飯一粒粒,有好多配料,份量十足
喺呢度嘅特色炒飯之一!
Chill級沙律三重奏

總結呢間幾啱食,下次會再嚟!
2023-02-09 151 瀏覽
出左荔枝角B1出口,直行過咗馬路少少就到,門口放著好多餐牌介紹,中西咖喱日式燒味…好多選擇,實有一款啱你,午餐時間好多人等位,好受附近工作的朋友歡迎,見到餐廳員工做事麻利,好熟練將客人安排就座,唔會覺得等好耐,落單又快手,一個人嚟同一大班人嚟都安排妥當。南瓜忌廉湯,幾濃滑。餐湯有中湯和西湯。鍾意食辣唔鍾意食咁多肉我選M餐,喇沙是我最愛之一,好大碗,仲有鮮蝦兩大隻蝦,配料有蟹柳、豆卜、帆立貝仔、蝦、蟹柳冬菇絲、蜆肉和帆立貝..好多料😋食辣野梗係要配檬樂+$12

南瓜忌廉湯,幾濃滑。餐湯有中湯和西湯。

食辣野梗係要配檬樂+$12
2023-02-09
8 分鐘 (堂食)
  • 海王鮮蝦帆立貝濃湯喇沙米線
2023-02-05 2176 瀏覽
今日跟朋友相約吃個快午餐,她推介工作附近的一間港式茶餐廳,光顧了多次也滿意度高高的地鐵站B1出來才2分鐘便到達,遠遠已看見門外有人在排隊/看餐牌等入內稍等了一會便獲安排位置,餐廳內部大,枱數甚多但完全不擠迫,坐位設計感不錯,完全不像一般的茶餐廳中午有普通餐牌及午巿套餐可選擇,看到印上供應日期,原來還會不停轉餐單,更重要是價錢大眾化最快到達是飲品 : 港式奶茶茶味濃,奶味重,非常喜愛的配搭阿華田朋友說味道不太濃,下次可以糖走試試餐湯亦隨後便到 : 雜菇忌廉湯味道淡一點的,打碎的菇量多青紅蘿蔔瘦肉湯看圖便知非常足料,味道帶甜港式雜扒餐,配黑椒汁,薯菜真的懷念,整碟有牛扒,雞扒,豬扒,腸仔,煙肉,沙律菜 及 1小碗薯菜(紫薯,紅蘿蔔等) 若可以鐵板上更一流。黑椒汁味道不重,沾著吃罷整碟真的要捧腹離開,大滿足酸甜咕嚕肉除了酸甜汁多,咕嚕肉脆,菠蘿多外,其他洋蔥,紅椒青椒配料也多。把整碟白飯也拌勻汁來吃,帶點酸甜開胃得很呢由帶位,落單,上菜,收餐,結賬,都是不同服務員,全都有禮貌及勤快,這點真的真的要表揚一下

最快到達是飲品 :
港式奶茶
茶味濃,奶味重,非常喜愛的配搭

阿華田
朋友說味道不太濃,下次可以糖走試試

餐湯亦隨後便到 :
雜菇忌廉湯

味道淡一點的,打碎的菇量多

青紅蘿蔔瘦肉湯

看圖便知非常足料,味道帶甜

港式雜扒餐,配黑椒汁,薯菜

酸甜咕嚕肉

2023-02-05
午餐
2023-02-04 134 瀏覽
行過想買飯食,見到呢間d 野好似都ok,買左個燒味飯,難食到一個點,d 叉燒勁乾又瘦,咸香雞勁鞋,未食過d 燒味飯係咁難食,black list, 個餐已經唔平,竟然比d 咁既質素燒味客人,我唔求太好味,但都唔好咁離譜丫,成個燒味飯淨係食咸蛋,$60 就係食d 咁既野😡😡

乾爭爭既叉燒,勁難食既雞
外賣自取
2023-01-03 346 瀏覽
呢間茶餐廳位置好易搵,荔枝角地鐵站一出行幾分鐘就到😁餐廳既位都幾闊落,坐得都算舒服。睇戲前黎呢度先食個晚餐,呢度原來中西式既野食都有,岩曬係揀食方面有唔同要求既朋友仔🤣咁多款實有一款岩你今晚同老公叫左兩個小菜,菠蘿咕嚕肉同黃金四季豆,老闆話黃金四季豆係招牌菜,所以就決定試試佢😋菠蘿咕嚕肉,咬落半肥瘦適中,外脆內軟唔會硬招牌金沙黃金四季豆,係用鹹蛋黃漿加四季頭一齊炸,咬落去先有鹹蛋黃既惹味,之後咬到四季豆就食到豆既甜味,好正😋鐘意鹹蛋黃既唔好錯過😂口感同味道唔錯。晚餐$70-80一個小菜套餐重加埋湯飲品同飯,真係好抵食,所以加左錢試埋一杯紅豆冰,紅豆夠甜同淋,正!附近工廠區番工既人睇黎都可當呢度係飯堂啦🤣

菠蘿咕嚕肉,咬落半肥瘦適中,外脆內軟唔會硬

2022-12-22 298 瀏覽
當日因為到明愛醫院複診,經過這間小店順便同朋友一齊醫肚,感覺唔錯食物吸引。鐵板西冷扒可選配女士喜愛的洋蔥汁😄首先肉汁鎖住冇得彈絕對是適合女士及一家大細,假日或情人節都可以一齊享用。西蘭扒選用澳洲特級牛扒,足足有手掌咁大,即使一塊西冷扒,其實兩位女士都絕對夠飽。冇得彈。配上佢哋嘅羅宋湯絕對相得益彰。我自己絕對喜愛佢哋嘅凍檸檬茶絕對係消脂而且唔太甜。我男朋友就係愛豆腐火腩飯,因為夠足料。餐廳位置鄰近地鐵站走過來5到6分鐘。衛生: *****服務: *****環境: *****

鐵板西冷扒可選配女士喜愛的洋蔥汁😄

配上佢哋嘅羅宋湯絕對相得益彰。

我自己絕對喜愛佢哋嘅凍檸檬茶絕對係消脂而且唔太甜。

我男朋友就係愛豆腐火腩飯,因為夠足料。

餐廳位置鄰近地鐵站走過來5到6分鐘。

衛生: *****
服務: *****
環境: *****

2022-12-15 307 瀏覽
今日收早咗又唔想返去煮餐死😵‍💫,就去接老公收工食埋飯先返去😙。佢介紹咗呢間平時有食開lunch覺得幾好食嘅餐廳🍴呢間係中西餐廳,老公話平時成日食佢嘅西式所以今次我地試下佢嘅中式菜,我地本身都好鍾意食大排檔,估唔到呢到都有大檔排嘅菜式🤩因為老公係食肉獸所以我地叫咗兩個肉🥩 椒鹽豬扒同避風塘雞翼,炸完嘅豬扒都仲係好軟滑唔會好乾爭爭,夠哂濃味炸蒜又好香送飯一流,避風塘雞翼好惹味好有鑊氣,真係好似去咗大排檔咁👍🏻👍🏻👍🏻一個小菜🧆包咗一個白飯🍚,飲品🥤同埋例湯🫕份量都好足夠😌天氣凍咗下次會試下佢嘅羊腩煲😋😋😋
2022-12-15
2022-12-14 250 瀏覽
今日lunch time 放飯同同事唔知食乜好,見到有間茶餐廳望落去好似幾正就入左去試吓。入面環境都企理乾淨,坐位都闊落唔會坐到好迫。 職員即使喺lunch time 咁忙都唔會催你落單,同埋都好有禮貌,上菜速度又快,好適合啲想食個快飯嘅打工仔。蔥油豬扒蛋飯豬扒煎得好好同醃得好入味, 豬扒好淋無筋, 豬扒食落去都冇雪藏味, 配埋煎蛋嘅蛋黃汁同好香嘅蔥油非常送飯。滑蛋蝦仁飯滑蛋蝦仁飯嘅滑蛋份量好多,隻蛋煮得唔會太熟,食落去好嫩滑,食到中段都唔會變到好鞋口,蝦仁份量都好多,唔會得幾隻,配合埋豉油送飯真係好鬼正。熱奶茶,熱檸水熱奶茶夠香夠滑係水準以上!熱檸水佢哋用靚檸檬,浸耐咗都唔會有澀味,雖然係好基本嘅嘢飲,但係都唔係好多茶餐廳做到呢個水準。

蔥油豬扒蛋飯

滑蛋蝦仁飯

熱奶茶,熱檸水

2022-12-13
  • 蔥油厚切豬扒煎蛋飯
2022-12-05 226 瀏覽
概覽:唔係最低價位餐廳,但味道、服務令人滿意。用心製作食物。午餐食評:黑椒蘑茹汁肉眼扒配飯:肉眼扒質感、味道好,有肉汁,全塊扒生熟度均勻,讚!沙律菜有醋調味。中湯:夠熱,料足,好!凍朱:味濃,嗌少甜少冰好飲。飲管是環保貨(見圖),有心!收據:晚餐食評:西湯:味道一般,打茨質感。泰式肉碎生菜包:生菜份量算多,不要期望肉碎有泰式香料風味,肉碎有脂肪香。凍好立克:好立克粉不吝嗇,serve 時粉未完全溶解。嗌少甜少冰好飲。收據:

午餐食評:

黑椒蘑茹汁肉眼扒配飯

肉眼扒

中湯:夠熱,料足,好!
中湯
凍朱:味濃,嗌少甜少冰好飲。飲管是環保貨(見圖),有心!
凍朱
凍朱(環保飲管)
收據:

晚餐食評:
西湯:味道一般,打茨質感。
西湯
泰式肉碎生菜包

凍好立克
收據:
題外話/補充資料: 侍應細心、服務態度好:見到我拎起收據,以為我等餐太耐不耐煩,主動道歉話因外賣太多而出餐拖慢。
2022-12-04
黑椒蘑茹汁肉眼扒配飯
中湯
凍朱
凍朱(環保飲管)
凍好立克
  • 黑椒蘑茹汁肉眼扒
2022-12-04 152 瀏覽
行行吓街,覺得有少少肚餓,又會攰地,想搵個地方坐低食少少嘢,於是黎呢間餐廳食吓😋😋😋😋😋薯條好大條,脆卜卜,最鍾意食波浪紋嘅薯條,加埋茄汁絕對係最佳拍檔😋😋😋😋

《荔枝角新派潮裝茶記cafe》黎到荔枝角睇完早場 幾肚餓見附近有間裝修賣相都幾潮幾特別嘅茶餐廳 於是就試下😎點知連食物質素都比一般茶記高質,性價比極高 充滿驚喜‼️_________________________🐥潮食地 Chill Cafe 🐥《蔥油厚切豬扒煎蛋飯🐷🍳🍚》同餐牌既相一模一樣‼️豬扒勁大塊!大過手掌✋😱厚得黎唔鞋唔韌!keep到一定既肉汁煎得唔錯蔥油都勁多!但唔會過咸勁香又好食💰$62《板燒極上西冷牛扒配黑椒汁及意粉🥩🍝》個餐黎到嚇親 午餐牛扒都咁大塊‼️又係大過手掌✋🏻仲要好粉嫩 keep到肉汁!意粉都唔會煮到淋晒 啱啱好👍🏻(對其他茶記果啲意粉有陰影🫣)$68真係好勁扺食!性價比完勝花園xx💰$68《雪糕紅豆冰🍨🫘》雪糕就普通雀巢雲呢拿味紅豆份量勝在夠多 啖淡都飲到👍🏻不過偏甜 如果可以嘅話建議少甜💰$12 (跟餐)《白雪公主👸》睇圖都唔知係咩😂飲落先知係好立克勁濃味!啲粉好似唔使錢咁落😂但同樣偏甜 建議少甜again💰$12 (跟餐)_________________________總結:真心又平又高質 性價比勁高 真係上班翻學既飯堂回頭率 :🐥🐥🐥🐥🐣/5
《荔枝角新派潮裝茶記cafe》

黎到荔枝角睇完早場 幾肚餓
見附近有間裝修賣相都幾潮幾特別嘅茶餐廳 於是就試下😎
點知連食物質素都比一般茶記高質,性價比極高 充滿驚喜‼️
_________________________

💰$62

《板燒極上西冷牛扒配黑椒汁及意粉🥩🍝》
個餐黎到嚇親 午餐牛扒都咁大塊‼️
又係大過手掌✋🏻
仲要好粉嫩 keep到肉汁!
意粉都唔會煮到淋晒 啱啱好👍🏻
(對其他茶記果啲意粉有陰影🫣)
$68真係好勁扺食!性價比完勝花園xx
💰$68

《雪糕紅豆冰🍨🫘》
雪糕就普通雀巢雲呢拿味
紅豆份量勝在夠多 啖淡都飲到👍🏻
不過偏甜 如果可以嘅話建議少甜
💰$12 (跟餐)

《白雪公主👸》
睇圖都唔知係咩😂飲落先知係好立克
勁濃味!啲粉好似唔使錢咁落😂
但同樣偏甜 建議少甜again
💰$12 (跟餐)

_________________________

總結:
真心又平又高質 性價比勁高
真係上班翻學既飯堂

回頭率 :🐥🐥🐥🐥🐣/5
  • 蔥油厚切豬扒煎蛋飯
2022-11-30 119 瀏覽
放左工過黎,係荔枝角等緊上堂,有時間慢慢食埋飯先,經過見到呢間潮食地,裡面好似坐得幾舒服。好,坐低睇下有咩好食先。忌廉湯,叫小菜晚飯,會送湯,白飯和熱飲,都幾抵食。雖然係例湯,個忌廉湯都唔錯,夠稠。沙拉豬扒,叫個香口啲嘅餸,食落都開胃啲,豬扒炸得好香脆,掛上沙律醬,夠juicy,仲要有好多件豬扒,啱晒大食嘅朋友。雪糕紅豆冰,好耐有飲過啦,超大杯,仲有海量紅豆,個雲呢拿雪糕好creamy好好味添呀!

好,坐低睇下有咩好食先。

2022-11-24 130 瀏覽
荔枝角快餐林立,這間潮食地我幫襯幾次,茶餐不錯,今次和朋友吃小炒,有點意外驚喜小菜套餐形式,跟一碗白飯和可以免加錢熱飲,或加一點錢轉凍飲。 很久沒有吃話梅豬手,見菜牌有姑且試試。想不到分量大,而且豬手軟淋,甜甜酸酸的味道很不錯咕嚕肉一樣份量很足,就是酒樓食味,而且不會很細件,配一點菠蘿,傳統風味點了豆角茄子,原來是油爆的,落鹽比較重手些。套餐的白飯也很好吃,熱辣辣有米香。三個餐每人都只是八十元上下,很實惠

點了豆角茄子,原來是油爆的,落鹽比較重手些。