2004-11-07 21 瀏覽
今日同朋友去左呢間餐室,我地叫左個set dinner 同一個焗蝦球飯。個set dinner 有餐湯,不過好咸,另外個set dinner係"吉列雞扒配蜜汁燒BB骨,個餐黎到就食,不過野食完全唔熱,好似一有order就倒個汁喺上面咁,唔覺得有番熱過。另外個焗飯,味道一般,不過話明蝦球焗飯,完全唔明點解d蝦係連殼,如果個食係原隻蝦焗飯好似適合D。埋單前,我睇過所有餐牌,無寫到"加一服務費"之類的字眼,點知埋單時話要加一。出到門口,我去睇門口餐牌,都睇唔到"加一服務費"呢幾隻字,問門口個staff嗰幾字寫左喺邊,佢指住門口個板,原來係用粉筆寫左,不過好淺色,仲寫係塊板底部,唔講都唔會留意,佢仲同我講啱啱加上去,雖然十幾蚊唔係多,但係餐室內完全搵唔到要收"加一服務費"的字,有被騙的感覺。

(非會員)
嚮雜誌得知有間咁既食肆,見佢講到咁好食咪去試下囉,嚮女人街入面,都幾難搵架,果度真係好多電視,仲可以自己轉台,睇乜都得!menu都係好多選擇,不過就冇澳門茶餐廳咁多既~haha!d野食好大好大!3個人叫2份都夠食呀!最鍾意佢d葡國雞同牛腩,正呀!有得揀配bread or rice,唔駛一定飯、意粉、薯菜咁。不過果度衰在冇乜餐囉,叫份飯加埋野飲都要成60蚊,一d都唔係茶餐廳價錢啦~!仲有d冷氣好細,次次去都要叫佢開大d...整體上都唔錯架,起碼我同班fd 幫襯完一次又一次啦~
仲有d冷氣好細,次次去都要叫佢開大d...
整體上都唔錯架,起碼我同班fd 幫襯完一次又一次啦~
2004-10-24 9 瀏覽
今晚同男朋友係旺角搵食(基本上都無邊間食品店好食) , 行到花園街, 見到澳門路環茶餐廳門口好多食評, 就決定一試. 我o地叫o左焗葡國雞飯, 鹹豬手, 馬介休炒蔬菜, 牛尾湯.焗葡國雞飯-- 飯不是焗的, 凍的. 葡國雞是用沙煲上的, 很熱辣辣. 椰汁好香濃, o的雞好滑, 若以麵包伴食, 相信很美味. 鹹豬手-- ok 啦, 味道不太鹹, 可以一試.馬介休炒蔬菜-- 基本上我覺得是馬拉盞炒通菜, 然後加入馬介休碎, 馬介休很少, o的通菜有少少老. 味道一般. 牛尾湯-- 算是多料的湯, 但嫌少湯, 唔夠濃味, 牛肉粒"鞋口" , 不值得推介.每張卡位枱都有部電視機仔, 但個人覺得睇店內的兩部大plasma 較好. 大至上餐廳環境ok 啦, 唔嘈.

鹹豬手-- ok 啦, 味道不太鹹, 可以一試.

2004-10-13 7 瀏覽
食過一次豬扒包,怕怕,以後都不去.豬扒超細塊,而且很薄,好快凍左.豬仔包硬掘掘,加起來像吃石頭加豬肉乾.餐廳有許多LCD顯示裝置,夜晚看球賽是不錯的,但下午則非常噪,顧客跟LCD爭大聲,如入街市,十個差!
2004-10-13 13 瀏覽
星期日, 行經旺角, 想飲下午茶, 因為係旺角太多選擇花多眼亂之下, 更加唔知食咩好, 最後我男友選擇佐食豬扒包, 下午茶餐$20連熱飲, 大家都知佢係用佐豬仔包整既, 我男友非常喜歡我就要佐個墨魚餅+沙律$15, 個墨魚餅就好香墨魚既味道, 都ok啦, 但d沙侓就差佐少少, 係什果鑵頭, 撈d沙律醬, 大家樂d沙律都好食過佢, 我同我男友都係叫奶茶, 正常茶餐絲襪廳味道其他臺好多人都叫巨型波羅包, 好似係$22連飲品, 真係超大超巨型, d人食完仲要打包一個走, 一次去我會試下正唔正呢間餐廳每張臺都會有個談迷你電視, 仲有幾個大既電視掛係牆, 本身有少少噪, 越坐得耐, 越發覺間餐廳好噪, 因為d人講野會越來越大聲, 如果唔係有咁多電視機聲, 可能d人唔洗講野講到咁大聲>_<

2004-08-05 6 瀏覽
餐牌的菜色與澳門茶餐廳差不多,而價錢也很接近.o係餐廳內有兩部plastmic 電視,最特別是於每個卡位旁邊都有一部LCD的小電視, 客人可以選擇想睇的節目... 很不錯呢~我與另兩個朋友order了印度咖哩海鮮炒飯,星洲炒米,紫菜四寶丸撈麵,炸雞翼~ 每款食物的份量都很多, 正常人吃不了一個炒飯或炒米的. 其實三個人可以order兩款食物share食已經很足夠了. 而味道方面,星洲炒米還可以啦, 但印度海鮮炒飯太失敗啦, 青口沒有味道, 而印度咖哩的味道和星洲炒米是同樣味道的, 炸雞翼都ok,但略嫌唔夠入味.. 另外,waitress的態度不太好, 而且沒有提供水或茶, 有強迫人客一定要order飲品的感覺...
餐牌的菜色與澳門茶餐廳差不多,而價錢也很接近.