2021-10-04 831 瀏覽
我約日本朋友食飯,佢發版來這間日本餐廳,應該都係好介紹。被安排坐卡位,舒服又自成一角。叫了午餐和定食彩,有沙律,刺身,日式蒸蛋,天婦羅,西京銀雪魚,日式煮雜菜,白飯,味噌湯同雪糕。份量剛剛好,味道很平均,刺身新鮮。在這個環境吃了一餐豐富的午餐,悠閒地享受了一個午餐,又可以同朋友舒服地傾計,正!
Assorted  Sashimi
西京銀鱈魚及日式煮雜菜
2021-10-04
午餐
Assorted  Sashimi
西京銀鱈魚及日式煮雜菜
  • 刺身
2021-09-25 779 瀏覽
好難得先搵到係尖沙咀啱我口味嘅日本料理,今日就一於來到尖東九龍香格里拉酒店嘅日本料理餐廳Nadaman なだまん,裏面座位寬闊,環境舒適,招呼一流,食物質素非常好👍🏻👍🏻👍🏻,今日叫左個二人刺身,有五款,包括有油甘魚,とろ,象拔蚌等可以選擇,跟著叫左兩個定食,一個係銀鱈西京燒膳,另一個係天婦羅膳,裏面有前前、蒸蛋、miso soup、白飯和甜品等,雪糕有不同口味選擇,包括我最鍾意嘅綠茶😋😋😋最後食多條燒鰻魚,十分滿足。
Miso  soup
沙律
二人刺身
燒鰻魚
2021-09-16 607 瀏覽
Restaurant Review📋Food🍽🐟Amadai Urokoyaki with Fish Intestine Creamy Sauce- Extremely Crispy but not oily at all Skin & Scale; Fresh, Umami, Tender & Succulent Fish- Stunning Umami & Savoury creamy Sauce- First-seen Deep Fried 180-200℃ "PopRice"🦐Ebi & Ebi paste Sushi- Clear, Springly & Tranquil Ebi Meat with Slightly Torched Ebi paste, light & intense in a bite. Fantastic Beancurd Sheet Tofu & Uni with Deep Fried Tiny Fish🐟Mizuna🌿- First timr for Tofu with Beancurd Sheet in between. Soft & Slight
Restaurant Review📋

Food🍽

🦐Ebi & Ebi paste Sushi

- First timr for Tofu with Beancurd Sheet in between. Soft & Slightly Texture with Strong Bean Flavor. Paied with Fresh & Umami Uni. Stunning
- Crispy & Refreshing Mizuna with Crispy but totally not oily Deep Fried Tiny Fish🐟Stunning

Matsutake🍄Steamed Egg🥚
- Extremely Silky Steamed Egg🥚with Matsutake with Remarkable & Pleasant Matsurake. What a memorable, soft & elegant taste

Clam Soup
- Soul soothing & umami clear soup. A peaceful ocean🌊scene popped up in mind. Thanks Mother Earth🌎

Melon🍈& Grapes🍇
- Enjoyed inner Happiness with Natural Sweetness & Aroma

Ambience💗
- Clean, Elegant & Comfortable
- Spotless Service
2021-06-23 3808 瀏覽
尖沙咀食日本嘢好多人都推介雲海,我自己都食過幾次,但係我反而鍾意呢度多啲!呢度嘅感覺闊落,裝修亦都係以香格里拉嘅作風咁靚呢度好有日本風味,未入門口已經見到着住和服鏡侍應喺門口接待,好有日本,成意十足!酒店質素來講,呢度嘅午餐食lunch唔算好貴,仲要有好多配搭,而且每分都唔係話的丁屎咁多喺燒魚餐同埋Choi餐入面,我揀左勁耐,因為我唔食天婦羅所以揀咗燒魚!但係其實第一個餐好似幾開心,因為有埋刺身食而且亦都有一舊燒魚銀雪魚西京燒超好食,甜菜蒸蛋、日式汁煮菜、植物等等全部都好好味,我最鍾意每樣有少少咁樣食,所以今次食得超級滿足!將來都一定會再嚟啊!呢度附近嘅客人有好多外國人,可能因為酒店嘅關係!我哋後面嗰台仲有日本人😳😳佢想去日本呀!不過佢一去呢度都可以令我舒緩吓,超級鍾意另外,我想講燒魚餐嘅沙律都好新鮮有驚喜超級超級推薦

佢想去日本呀!不過佢一去呢度都可以令我舒緩吓,超級鍾意

另外,我想講燒魚餐嘅沙律都好新鮮
有驚喜
超級超級推薦

• 燒魚
  • 沙律菜
2021-06-06 1823 瀏覽
呢一晚係慶祝父母嘅結婚週年,因為有一段時間未食過高質嘅日本餐,所以就決定係嚟日本百年老店Nadaman 響香港開嘅第一間分店試食鐵板燒。是日選擇咗 $780嘅 「舞」套餐 (Beef Course)。前菜首先嚟咗個野菜沙律配日本胡麻醬,同埋浸係日式高湯(Dashi/出汁)入面嘅菠菜。個沙律係放係一個冰凍嘅碗入面,所以由上菜到進食期間嘅時間都能夠保持低溫。同時,所有嘅菜葉亦非常新鮮同埋爽脆,同甜甜酸酸嘅胡麻醬撈埋一齊極之開胃,既有驚喜又好味 😋!另外,個暖暖地嘅波菜係Nadaman 嘅經典前菜,同之前係東京食過嘅都係同一水準,尤其係日式高湯嘅柴魚味道好突出,實屬不錯。跟住就上咗第一道鐵板燒嘅菜式 —— 大蝦 🦐。每人分到三件蝦肉、一個蝦頭 (膏)、同埋壓扁咗嘅蝦腮,個人認為份量都算OK。蝦肉鮮味十足,調味份量亦恰當,唯獨是過熟咗少少,所以肉質介乎彈牙同韌時間,還可接受。蝦頭的膏充滿蝦油,非常香,好食。蝦腮就有啲似日本嘅蝦餅,好脆同蝦味好足,都唔錯。接下嚟嘅就係帶子。帶子嘅 size 都頗大,算係對得住呢個餐嘅價錢。帶子嘅表面上有焦糖化,內裏就煮到大概8成熟,同蝦一樣都係鮮味十足。帶子嘅汁
前菜和沙律
大蝦
帶子
接下嚟嘅就係帶子。帶子嘅 size 都頗大,算係對得住呢個餐嘅價錢。帶子嘅表面上有焦糖化,內裏就煮到大概8成熟,同蝦一樣都係鮮味十足。帶子嘅汁係由清酒、牛油同醬油調配出嚟,能夠同帶子嘅鮮味達到相輔相成嘅效果,令到整個菜式感覺上更為完滿 ✨。帶子下面就有啲海藻,攞嚟索汁幾好味。圖中係帶子對上少少有一件好細粒白色嘅物體,嗰個就係帶子嘅肌肉 —— 平時煮西餐就會一早丟咗佢,而事實上雖然佢食落的確係有丁點兒韌,但係𡁻耐少少就會發覺佢其實係最甜嘅部分,好好食 😋!(多得鐵板燒師傅教落,證明酒店服務真係好真誠同親切 🥰。)
薄切美國牛肉
之後就係食主菜 —— 薄切美國牛肉。每人有6件牛肉卷,牛肉肥瘦均混,食落口係出乎意料地嫩滑,CP值幾高,可惜鹽同胡椒調味方面略為不足。除此之外,可以蘸嘅醬有左邊嘅胡麻醬(感覺正正常常)同右邊嘅蒜頭豉油(自己唔係好食到蒜味,但係同行家人就覺得有蒜味,有待讀者自行定奪 🙇‍♂️)。
雜錦野菜
雜菜雞蛋炒飯好一般,唯一優點就係份量好大,一定食得飽。圖中嘅雜錦野菜就頗出色,尤其係日本冬菇嘅菇味好重好香,而豆芽都幾爽脆。最後甜品揀咗芝麻味雪糕,質感細滑,為鐵板燒餐劃上完美嘅句號 ✨。
總括而言,雖然呢個「舞」套餐並冇咩特別嘅山珍海味如鮑魚、鵝肝或者龍蝦,但係大部分嘅食物相對香港其他嘅鐵板燒餐廳都更為高質素,亦好過香港島嘅Nadaman 鐵板燒唔少。考慮到酒店安靜加上優美嘅環境,以及酒店師傅同埋侍應貼身嘅服務(侍應經常斟茶,茶杯入面從來都唔會冇茶),個人認為$858 p.p. (連加一)嘅價錢都算合理。如果有特別嘅事情要慶祝,不妨一試 Nadaman 嘅鐵板燒。
2021-06-06
紀念日
前菜和沙律
大蝦
帶子
薄切美國牛肉
雜錦野菜
2021-05-30 1318 瀏覽
今日我哋兩個人各自叫咗個懷石料理定食,每一個餸都會是好精緻,但係味道就一般,雖然餐廳嘅職員介紹好仔細同好清楚,亦都食得好飽,但係比想像中嘅食物水準差少少,反而我覺得如果我地好似另一枱散叫嘅話可能個效果好啲,因為見到隔離枱嘅食物好似俾我哋嘅料理餐更吸引
2021-05-17 1438 瀏覽
朋友推介﹐上OpenRice 睇左幾十篇文章精選左10款左右食物。坐卡位﹐好舒服!! 服務好好﹐加茶好快同食完一樣先上一樣﹐如果係同酒店訂購左其他野會幫你拿埋落餐廳。前菜好開胃是次餐單:刺身-原隻龍蝦刺身 (啖啖肉,口感鮮甜)刺身-金鎗魚腩 (香,鮮甜)刺身-北海道帆立貝帶子(香,留甘)手握壽司-燒鵝肝手握壽司-甜雞蛋 (鮮甜)手握壽司-三文魚籽壽司卷-葱金鎗魚腩卷 壽司卷-蝦天婦羅卷 (香脆可口)[夢之米]釜飯(2人份) (甜,粒粒飽滿)時令茶壼湯 (鮮甜,好多海鮮)絕大部分都有滿分水評﹐如果一定要挑﹐燒鵝肝手握壽司做唔到入口即溶入舊飯效果。

前菜好開胃
前菜

是次餐單:
刺身-原隻龍蝦刺身 (啖啖肉,口感鮮甜)
刺身-金鎗魚腩 (香,鮮甜)
刺身-北海道帆立貝帶子(香,留甘)
金鎗魚腩+原隻龍蝦刺身(加大)+帆立貝帶子刺身

手握壽司-燒鵝肝
燒鵝肝手握壽司

手握壽司-甜雞蛋 (鮮甜)
雞蛋手握壽司

手握壽司-三文魚籽
三文魚籽手握壽司

壽司卷-葱金鎗魚腩卷
葱金鎗魚腩卷

壽司卷-蝦天婦羅卷 (香脆可口)
蝦天婦羅卷-壽司卷

[夢之米]釜飯(2人份) (甜,粒粒飽滿)

[夢之米]釜飯(2人份)

時令茶壼湯 (鮮甜,好多海鮮)
時令茶壼湯

• 金鎗魚腩
  • 原隻龍蝦刺身
  • 北海道帆立貝帶子
  • 甜雞蛋
  • [夢之米]釜飯(2人份)
2021-05-14 1221 瀏覽
這天來吃生日晚餐,實測接近200年歷史的日本老店~推介大家跟我們一樣點套餐,種類多、份量充足、CP值也高很多!直接點了最貴的兩種套餐啦(其實也是想多嘗幾款食物)!只要告訴職員你是全部人一起分享,他們就會安排,不用分誰吃哪個套餐的。🌟鼓套餐🌟 HKD1,080/人前菜、沙律、帆立貝、鴨肝、雜錦野菜、澳洲和牛西冷/薄燒、雜菜雞蛋炒飯、泡菜、白麵豉湯、甜品。🌟鼓套餐(Omakase)🌟 HKD1,380/人前菜、沙律、活鮑魚、活龍蝦、雜錦野菜、澳洲和牛西冷/薄燒、雜菜雞蛋炒飯、泡菜、白麵豉湯、甜品。🌟是日前菜🌟海膽腐竹豆腐及炸魷魚絲菠菜,本來這是Omakase才有的款式,職員特別幫我們四個人都升級啦!海膽超新鮮又不腥,配淡香的豆腐非常搭,而炸魷魚絲很幼細香脆,口感極佳。🦞吃完前菜跟沙律,廚師就會開始煮海鮮咯!🌟龍蝦跟鮑魚都不用特別調味,它們本身的鮮甜就已經很突出,新鮮又彈牙,龍蝦肉厚實不黏牙,鮑魚片爽嫩香口(平常完全不吃鮑魚的🐑小編只猶豫了半秒就放進嘴裡,之後迅速清光),完全體現到為何前面要加一個「活」字,那種鮮味,真的稍為斷氣了幾秒的海鮮也做不到。🌟但別以為便宜一點
這天來吃生日晚餐,實測接近200年歷史的日本老店~

🌟鼓套餐🌟 HKD1,080/人

🌟鼓套餐(Omakase)🌟 HKD1,380/人

🌟是日前菜🌟

🦞吃完前菜跟沙律,廚師就會開始煮海鮮咯!

🌟但別以為便宜一點的帆立貝就很失色,廚師加了清酒跟醬油進去燒,充分帶出貝類的鮮甜海水味,非常鮮嫩好吃。而接著上菜的鴨肝煎得金黃香脆,倒上藍莓汁紅酒啤梨,讓整體口感沒有那麼膩之餘,也不會搶走鴨肝細滑醇香的味道,每一口都散發陣陣油香。

吃到這裡就已經很滿足了,但主菜還沒吃呢!因為本來我們想說再單點一個日本黑毛和牛,但職員說這樣份量會太多會吃不完,建議我們升級其中一人份的和牛就好,我們當然就聽從專業意見啦!沒有因為我們要多花錢就任由我們點,服務態度非常棒啊!

🥩所以這次我們一共會嘗試三款牛肉,可以根據喜好請廚師先烹調薄燒或厚燒的肉類。

🌟我們先吃了澳洲和牛薄燒,中間包裹著一些乾蒜頭、蔥,變成一個卷一樣的東西,豐富了薄牛肉的層次和口感,但就稍為有點太鹹了,蓋過了牛肉本身的味道。

🌟而厚燒的肉類,是澳洲及日本和牛,會一同上菜。根據職員建議,通常應該先吃澳洲和牛,但因為日本和牛冷掉就不好吃,所以最好兩款交叉著吃。澳洲和牛的肉質比較實在,帶些許的油花,牛肉味道也比較濃,整體肉味和油花的比例很平均;而日本和牛真的油脂炸裂,口感更軟綿,滿口都是肥美的脂肪,所以也會相對地更膩,三小塊已經是極限。受不了太油膩的我們都一致認為澳洲和牛比較合我們口味~

所以你會知道為甚麼職員不建議我們另外單點和牛,因為吃完那幾塊真的超飽,而且還是四個人吃一人份!廚師還把割出來的一些脂肪煎成金黃香脆的小粒,吃了兩粒就快膩死啦!

🥬因為前面的食物太高質素份量也很多,到了最後的雜錦野菜(豆腐、青瓜、香菇、芽菜)和雜菜雞蛋炒飯大家都快吃不下了,不過用燒過的龍蝦頭(就是我們吃的那一隻)煲的白麵豉湯還是喝光光啦!最最最後再吃一球冰淇淋就完美了(也可以選水果)!

🔪其實鐵板燒最值回票價的地方,是在於廚師會在你面前立刻烹調,就很清楚你到底吃了甚麼下肚。而且能欣賞廚師專業的手勢、刀工,每一下都快狠準,我們拍的影片就算調了超慢速,師傅的手速依然很快,煎豆腐的時候更是沒有留下一點碎屑,功力深厚,令人讚嘆!👍🏻👍🏻

❤️而且職員的服務也很細心親切,為你詳盡講解每一項食品,不會讓你有那種大鄉里出城甚麼都不會的壓力,不懂也可以放心問,職員都會按自己的經驗提供意見,盡力幫你安排餐點,所以整頓飯都吃得很舒服自在。
2021-04-10
生日
  • 龍蝦
2021-05-08 642 瀏覽
灘萬,位於尖沙咀香格里拉酒店地庫B2層,餐廳以日式料理為主。一行十一人餐廳安排私隱度極高的房間,亦有按限聚令分隔,值得一讚。是夜菜單完全交由餐廳發辨,多款前菜各有特色,其中日式蒸蛋味道突出,雞肉嫩滑。魚乾亦比一般日式餐廳處理得更好,甜而不硬。是夜有不常供應的牛舌,以日式方法制作,亦能保持豐富肉汁,滋味不同。烤豬肉火候掌握處理一流,嫩滑。炸物方面有蝦天婦蘿及炸雞,炸雞味道稍重,但雞肉嫩滑多汁,好食。

炸物方面有蝦天婦蘿及炸雞炸雞味道稍重,但雞肉嫩滑多汁,好食。
2021-05-07
2021-05-04 679 瀏覽
今日本來諗住睇師傅整鐵板燒嚟食,可惜唔到位,表示只能坐房內,房間的空間較大,整體成個餐廳都係好舒服,夠清靜可能而家人流始終唔係太多,地方亦都十分潔淨!首先就嚟過沙律麻醬,沙律菜都幾新鮮!雞泡魚干: 請開胃菜,朋友間傾吓計食吓小食,燒得唔太乾 配 沙律醬,所以都幾香口。龍蝦刺身 :每舊有返咁上下厚度,切到啖啖肉,口感 鮮甜、爽爽地 !刺身拼盤 :吞拿魚腩 : 好好食,油分充足、十分香滑,入口冇耐就已經快溶化 !日本象拔蚌 :香甜爽口,鮮味十足、識落又唔會有好 腥嘅味道!牡丹蝦 :大大隻,新鮮,食入口比較香糯、軟軟的都幾甘香!三文魚腩:沒有太特別,就係油分充足!清酒煮帶子: 有少少 酒味 咬落比較爽身,但個人覺得鹹咗少少!另一個覺得好食就係呢個嘅宮崎和牛:味道濃郁、又唔會太油 但入口就好快溶化,很甘香 ,而蒜片咋得十分香脆好食!總括來講整體算唔錯,但又未去到好好食,可能即場睇住廚師,喺鐵板度燒會更加好啲,有埋視覺效果會更加吸引好食!

首先就嚟過沙律麻醬,沙律菜都幾新鮮!

龍蝦刺身

刺身拼盤 :

牡丹蝦 :大大隻,新鮮,食入口比較香糯、軟軟的都幾甘香!

三文魚腩:沒有太特別,就係油分充足!

刺身拼盤

龍蝦刺身
刺身拼盤
2021-04-21 869 瀏覽
因為book咗九龍香格里拉酒店staycation ,房價可以變餐飲消費,所以lunch揀咗佢嘅日本餐廳灘萬試吓,點知。。。我哋叫咗兩個定食一個吉列金星豚滑蛋飯一個天婦羅定食之前喺第二度食個金星豚所以其實對佢呢度嘅金星豚期望都高嘅點知嚟到賣相已經一般可能佢上菜上得好慢吉列已經全部淋晒金星豚入口非常之乾根本唔係出邊好Juicy嘅口感差唔多$300食呢個餐我哋覺得非常之唔抵天婦羅定食直頭就係難食所有嘢都非常之細件蝦冇蝦味茄子細得可憐無茸菇切咗一隻角炸比我感覺非常之寒酸呢一個餐要三百幾蚊我哋覺得只係值$150總括嚟講我覺得呢間餐廳浪費咗我嘅餐飲quota絕對唔會再有下次

我哋叫咗兩個定食

總括嚟講
我覺得呢間餐廳浪費咗我嘅餐飲quota
絕對唔會再有下次
2021-04-10 901 瀏覽
今次係九龍香格里拉既staycation因為之前酒店出左個零房價優惠book套房可以得到四千幾蚊credit免費食晒中日意三間餐廳而我地第一餐就係去食日本菜灘萬另外港島香格里拉亦都有一間同名既灘萬咁好多酒店既日本餐廳都係外判既好似半島今佐馬哥孛羅西村四季鮨齋藤全部都唔用得dining credit既但係尖東既酒店好似香格里拉灘萬帝苑四季菊千禧新世界嵯峨野全部都係自家餐廳唔計以前係熊貓酒店食放題好似真係第一次係酒店食日本菜餐廳係地庫二樓由大堂搭扶手電梯或者升降機都可以落到去出lift轉個彎就係灘萬門口就無乜日式感覺後面宴會廳果邊無睇清楚好似賣緊樓咁酒店餐廳門口好少有既menu證明呢度應該坐唔滿成日會有walkin客入去有塊巨型牆我地安排坐係近入口既四人檯每人有個餐盤頭頂吊燈雖然近門口亦都同格離距離近不過餐廳人流唔多而且四人檯都寬落所以私隱度都足夠而佢另外都仲有卡位紙口罩套金色餐牌其實即係門口睇果個懷石料理餐牌我就揀左7道菜既令和三年迷你懷石女朋友就揀左set lunch入面既和定食彩第一次係香港食呢種類似係溫泉旅館食既日本菜就唔知稱唔稱得上fine dining亦唔知平時係點樣上菜咁今日
今次係九龍香格里拉既staycation

唔同既係變左油甘魚同蝦
呢度刺身就唔算特別鮮
不過不失咁

未食完刺身再上左懷石料理既第三道季節特選
自家製豆腐 炸蝦丸 蠶豆 百合片 雞蛋卷 燒竹筍 味噌燒日本蓬麩
咁樣排到七樣野真係幾精緻
同埋發覺九香都幾鍾意自家製豆腐
香宮又有道菜係自家製豆腐
但我最後唔記得左叫

定食既第三道就已經係主菜
日式煮雜菜 雜錦天婦羅 燒魚 白飯 漬物 麵豉湯
一次過上晒天婦羅,燒魚,湯同白飯
最最最特別係燒魚雖然無寫係咩魚

應該會係去千禧新世界玩另一個零房價
食嵯峨野
不過而家套房價貴左好多都唔知仲玩唔玩好
2021-03-27
$503.8 (午餐)
用餐優惠
現金券
日式煮雜菜 雜錦天婦羅 燒魚 白飯 漬物 麵豉湯
味噌醬燒日本豚肉豚角煮 三文魚照燒
櫻花釜飯 泡菜及麵豉湯
自家製甜品
2021-02-23 1158 瀏覽
同朋友去過幾次Nadaman食Lunch,貪佢坐得舒服,食物都唔錯,又夠靜,可以傾下計。佢個lunch set其實幾抵食,又可以一次過食到唔同既野,有飯有湯有前菜,有時想食刺食,又想食熟食,呢個餐就啱啱好,一次過滿足哂我想食既野個刺身唔錯,好新鮮!天婦羅都好食,有兩隻炸蝦🍤夠哂飽。最好食係個銀鱈魚西京燒,味道同份量都剛剛好,送飯一流!最後仲有個甜品雪糕,非常滿足。係呢度食飯既好處係始終佢都係酒店入面,service一流冇得彈,鐘意坐幾耐都冇問題👍🏻👍🏻

刺身唔錯,好新鮮!天婦羅都好食,有兩隻炸蝦🍤夠哂飽。

最好食係個銀鱈魚西京燒,味道同份量都剛剛好,送飯一流!

2020-06-23
  • 銀鱈魚西京燒
2021-01-29 1247 瀏覽
一心想食懷石料理!但又想食返以前喺北海道食過既八角魚!呢度話可以幫我地order返黎... 所以就一於試下!由入去未order到食完,每一部每一道菜,職員哥哥都解釋得超詳盡!就連懷石料理既由來都解釋埋!長知識了!俾個讚佢!職員哥哥話俾條八角魚我地睇下,咦?唔同我喺北海道食嗰條既?原來我食過嗰種唔易捉!呢款都係八角魚嗰類... 唔緊要啦!都試下啦!刺身同汁煮兩食,刺身食法特別,包住葱點汁食,汁煮個sauce 好好!但...都係我喺北海道食既真•八角魚好食啲🤣肥美好多講返個懷食料理,我食既時候係十一月,主題係楓葉🍁Overall 好食既!刺身相對無乜特別,不過新鮮既,炸銀鱈魚白子豆腐...無白子味🤣海膽燒和牛壽司好食,黑毛和牛冷石燒好好食👍🏻,松葉蟹肉和黑松露飯幾impressive ! 職員哥哥喺我面前刨個松露,刨啲松露落個飯度,跟住蓋蓋焗一陣先食食,我以前喺意大利同香港都食過幾次就甘刨既松露,無味既, 但今次食好出味,所以就問下點解會甘,經理話因為刨完要焗先出到味,少少時間就得,唔使一分鐘!唔焗就甘生食就無味!原來係甘,又長知識!😂最後,經理知係慶祝生日,重送個蛋糕俾我食😘😘😘服務爆分
一心想食懷石料理!
但又想食返以前喺北海道食過既八角魚!
呢度話可以幫我地order返黎...
所以就一於試下!
俾個讚佢!

講返個懷食料理,我食既時候係十一月,主題係楓葉🍁

最後,經理知係慶祝生日,重送個蛋糕俾我食😘😘😘服務爆分!
2020-11-21
$2000 (晚餐)
生日
2021-01-10 2759 瀏覽
This Japanese restaurant is located in Kowloon Shangri-La Hotel, with another outlet of the same name located in Island Shangri-La. Having visited the other one a few years back with some good memories, this time we came to the Kowloon one for lunch, as dinner service is not available due to government's restriction.We were seated at a booth in the main dining room, with contemporary design which is comfortable with a nice elegant ambience. There is also a grilling station and sushi counter for

We were seated at a booth in the main dining room, with contemporary design which is comfortable with a nice elegant ambience. There is also a grilling station and sushi counter for those opting to sit in front of the chef preparing their food. The staff are also wearing traditional kimono too.

Ordering the Mini Kaiseki ($520 each), I also chose to pair with a 300ml bottle of Dassai 39 ($420). The Junmai Daiginjo is fruity, with elegant koji rice note and a good finish, and match very well with most of the food in the menu.

The first course is Homemade White Sesame Tofu, Mild Soy Sauce. The tofu is rich in the sesame flavors, with the soy sauce providing an umami note, and the small bit of wasabi allowed another layer of sensory dimension. A nice appetizer.

Next is the Sashimi, with Seasonal Buri Yellowtail and Sweet Shrimp. The shrimp is fairly good, sweet and fresh. And although the buri is equally fresh, personally I do not like the treatment of the fish as there is still blood on the meat which made it excessively fishy.

The third course is an assorted seasonal delicacies. The Boiled Vegetable Blossom is nice, with the shaved bonito adding a nice umami note to the vegetables cooked in a nice broth. The Spring Roll with Shrimp and Cheese is crispy and nice in taste. The Custard Egg Roll is decent but not impressive,  which is also the case for the Roasted Duck Breast. The Black Bean is quite nice, while the Spicy Tuna Roll is just so-so. The Fuki-no-do Vegetable with Miso is a tempura but the vegetable has a strong bitter taste which may not be everyone's liking.

The fourth course is Slow Cooked Ox Tongue, Daikon Radish and Carrot. The ox tongue is very soft and tender, braised to perfection and nice in taste. The daikon radish, carrot and vegetable are also very delicious, absorbing all the good flavors.

The fifth course is Teriyaki Grilled Seasonal Buri Yellowtail Fillet. The fish is grilled with the teriyaki sauce so the meat is infused with the flavors, and keeping it moist and juicy, and I in particular love the shredded leek which added a fragrance which is highly complementary to the fish. Even the grilled piece of zucchini and red bell pepper are also good.

The sixth course is Steamed Rice with Chicken and Assorted Vegetable, along with Pickles and Soybean Soup. The rice is rather mild in flavors, while not negative from a taste perspective, may lack a bit on the fragrance as well. The miso soup is much more intense on the other hand.

The final course is Homemade Dessert, a milk pudding with some strawberry sauce on top and some red bean paste. Appropriate in sweetness level, the pudding is soft and smooth. A good finale to the meal.

Service overall is decent and professional, though lacking a bit of the warmth and enthusiasm. The bill on the day is $1,606 and while it is fairly inexpensive for kaiseki, I think the quality of the food might not exactly match with our expectation. If I have to compare with my prior experience for the same restaurant on HK side, there is a clear difference.
2021-01-10