2023-01-05 90 瀏覽
火五越式牛肉粉專門店地址: 佐敦白加士街55號其昌樓地舖#yauyau_佐敦呢一間越南粉價錢好抵食,味道又好,一啲都唔失禮,另外佢嗰啲香葉芽菜嘅配料要另外再問店員攞,大家想食就要自己問一下啦。🍜🍖火五火車頭牛肉湯粉 $68牛肉湯粉好足料,有越南扎肉牛丸同埋一啲生牛肉片。湯底牛骨味好重,嗰種濃香係你每食一啖湯河都可以食到牛肉嘅香味,另外佢啲洋蔥煮熟咗又甜,唔會話太攻鼻刺激到喉嚨。佢嘅牛丸都幾香,我覺得拍得住之前要排咗成粒鐘隊嘅越南餐廳。🍲🍲火五熟牛肉湯粉 $58個湯底同上面一樣啦,都係一樣咁香濃。淨係個配料唔同咗,佢係用咗熟牛腩嘅,佢都抆得好入味同夠淋。如果食唔到生嘢先揀呢個啦,我都係推薦大家食番火車頭,因為佢粒牛丸真係好好味。🍖🍖意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $58個黑醋汁同埋炸咗嘅牛油雞翼好夾,本身炸嘢會有浸油膩感係口,但係個黑醋同埋蒜蓉可以去除咗嗰一種油味。另外佢都炸得好香脆,我連雞翼尖啲骨都食埋。下次嚟可以再叫多碟。味道: 4.2/5服務: 3.5/5環境: 3.5/5番兜: 4/5#佐敦美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotogra
火五越式牛肉粉專門店

味道: 4.2/5
服務: 3.5/5
環境: 3.5/5
番兜: 4/5

#佐敦美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #佐敦越南菜 #越南菜 #火五越式牛肉粉專門店 #火五
2023-01-04 66 瀏覽
超Fresh 越南🇻🇳風味😆成日就咁食沙律🥗原來越南🇻🇳野食都可以好清爽,食完成日個人為之一振!佢地既蔬菜都好新鮮👌🏻青木瓜沙律剛剛好,唔會好酸,但又好開胃。配合豬頸肉,作為前菜一流。有大大隻軟殼蟹撈檬🦀 超配合越式魚露,其實一啲都唔孤寒,有成五杯大放送。絲網蝦春卷,每一條都包住一隻。勁脆口邪惡黃金炸魚皮。第一次食既三文魚米紙卷,豬頸肉扎肉果啲,原來三文魚都好夾😘㊙️重點係外賣自取仲有折,真係好抵食推薦度(10👍🏻滿):8.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):7.5⭐️賣相(10⭐️滿):8.5⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):9⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐️[火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)]📍佐敦白加士街55號其昌樓地舖#食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #外賣 #外賣自取 #takeaway #hkfoodpic #delicious #foodpics #foodies #topcitybiteshk #foodblog #hkblogger #foodhk #hkfoodshare #discover
超Fresh 越南🇻🇳風味😆

有大大隻軟殼蟹
撈檬🦀 超配合越式魚露,其實一啲都唔孤寒,有成五杯大放送。

絲網蝦春卷,每一條都包住一隻。
勁脆口邪惡黃金炸魚皮。

第一次食既三文魚米紙卷,豬頸肉扎肉果啲,原來三文魚都好夾😘

㊙️重點係外賣自取仲有折,真係好抵食

推薦度(10👍🏻滿):8.5👍🏻
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐️

[火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)]
📍佐敦白加士街55號其昌樓地舖

#食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #外賣 #外賣自取 #takeaway #hkfoodpic #delicious #foodpics #foodies #topcitybiteshk #foodblog #hkblogger #foodhk #hkfoodshare #discoverhongkong #hkeat #eeeeeats #foodiegram #instagood #winsomelai
當天到達以後,客人不多,五分鐘內順利安排入座。食物味道不錯。但是噩夢開始。我被安排的桌子就在處理廚餘的桌子旁邊,用餐桌子和處理廚餘桌子(藍色抹枱布)基本平排(看圖),距離不到10CM。一邊吃東西,店員一邊把顧客吃完的骨頭和碗碟廚餘,用過的餐具和抹嘴紙巾等,放在我的右手邊,距離我的食物很近很近。最要命的是唯一的女店員每次用圖片上的藍色抹枱布抹台完畢以後,不是好好放回我右邊的廚餘桌子上,她習慣從遠程飛拋回到廚餘桌子上。雖然每次飛拋都很準確,但飛拋過程中,難免有液體飛沫墮下。衛生設計絕對有問題,廚餘桌子不應該和用餐桌子平排,不應該飛拋抹枱布。
用餐桌子和收拾廚餘骨頭桌子(藍色桌布)並排
用餐桌子和收拾廚餘骨頭桌子(藍色桌布)並排
2022-11-07
用餐優惠
優惠券
❤️火五越式牛肉粉專門店Pho 5❤️店舖位於佐敦偏多食店嘅街道人流都好多 環境一般 樓面得一位店員🌈火五生牛肉粉大大碗年餐叫都幾抵食一個人食就咁叫一碗都非常飽生牛肉啱啱好有幾片唔會好鞋夠晒熱辣辣河粉亦都夠多但係味精味偏重咗少少🌈香茅豬頸肉撈檬撈檬嘅粉偏硬咗少少會配埋胡蘿蔔絲青瓜絲仲有花生碎等配料酸酸甜甜嗰隻汁好惹味好開胃但豬頸肉唔係好食到香茅味而且非常之鞋同靭 要扯先咬得開🌈特色雞翼雞翼好食😋雞翼連尖個皮炸得好香脆鹹度啱啱好而且上面有啲白芝麻肉都非常之嫩滿 呢個推薦👍🏻🌈手作扎肉紙米卷(4件)紙米卷個皮太厚扎肉ok 但入面蔬菜太生好難咬非常硬 係口要咀嚼好多下食到咀都痛呢個不太推薦🌈越式蔬菜長春卷大份量好長嘅春卷熱辣辣又脆卜卜入面應該有軟芝士配蔬菜做餡淡淡嘅味道唔油膩🌈白桃梳打呢個出乎意料地好飲入邊有粒粒嘅白桃肉幾有咬口個甜味同梳打比例👌🏻👌🏻PS. 排隊都要等得耐 而且唔算好舒服 枱比較污糟有啲黐笠笠🥲
❤️火五越式牛肉粉專門店Pho 5❤️

雞翼好食😋雞翼連尖
個皮炸得好香脆鹹度啱啱好
而且上面有啲白芝麻
肉都非常之嫩滿 呢個推薦👍🏻

🌈手作扎肉紙米卷(4件)
紙米卷個皮太厚

入邊有粒粒嘅白桃肉幾有咬口
個甜味同梳打比例👌🏻👌🏻

PS. 排隊都要等得耐
而且唔算好舒服 枱比較污糟有啲黐笠笠🥲
20 分鐘 (堂食)
2022-12-31 45 瀏覽
好耐冇食過越南嘢今日喺附近做嘢就嚟食個lunch中午時間嚟到都幾多人不過好彩我一個人唔使排隊😚😚午餐超級抵食!叫咗個豬頸肉撈檬分量唔會太多一個人食啱啱好,豬頸肉一啲都唔乾,配埋蘿蔔一齊食超好味!再加多份炸雞翼非常之脆,味道唔會太鹹配埋個份食啱啱好!雖然係中午時間但係上菜速度都好快,關閉中午時間好短嘅打工仔,另外跟餐加錢配嘅鹹檸七都好好飲😚😚呢個價錢有呢一個質素係超級滿意!下次離開都會再食。
好耐冇食過越南嘢今日喺附近做嘢就嚟食個lunch
中午時間嚟到都幾多人不過好彩我一個人唔使排隊😚😚

再加多份炸雞翼非常之脆,味道唔會太鹹配埋個份食啱啱好!

2022-09-30
2022-12-26 33 瀏覽
講到主食,🇻🇳佢必定係越南最具代表性嘅食物,牛肉湯粉非常之受歡迎,🔥將滾熱而且清甜嘅湯底,倒入,🐮放咗生牛肉同埋河粉嘅碗入邊,熱力會慢慢將牛肉煮至半生熟,🥩更加會呈現漂亮嘅粉紅色,非常之吸引。👍今次我仲試咗下佢哋嘅熟牛肉,湯粉食落非常滑溜。手作挪威煙三文魚米紙卷米紙卷個皮夠薄,🐟可以包曬入邊滿滿嘅餡料,我最鍾意嘅係🥕爽口嘅紅蘿蔔絲。🥬同埋生菜絲,配上濃香嘅煙三文魚片,值得encore。

👍今次我仲試咗下佢哋嘅熟牛肉,湯粉食落非常滑溜。

手作挪威煙三文魚米紙卷
2022-12-24 1168 瀏覽
今日收工係公司附近揾下有咩好食外賣返屋企🧐經過見到呢間越南野睇落唔錯,最吸引係外賣自取仲有8折,有著數就梗係試下🤑餐牌上有主流既湯河、越式油飯同埋撈檬📒意外地仲有麻辣酸菜粉、日式拉麵同鰻魚飯🐒真係市道艱難咩都要做先招到客,另外仲有多款特色小食,包括米紙卷、沙律同埋炸物等等😋而且多飯多粉都唔使加錢包食得飽🍜火車頭牛肉湯粉 | 8/10越南菜入面既招牌菜,特別係諗唔到食咩時就最啱,因為有齊生熟牛肉、牛丸和札肉,分湯裝夠哂方便,拎到返屋企都唔怕d粉軟哂😉熟牛肉即係牛腩,食落夠軟腍易入口,牛丸仲係用和牛打成,食落彈牙,滿滿油脂香😄🍝法式咖哩豬頸肉撈檬 | 7.5/10呢款撈檬都幾fusion,由熱辣辣既咖哩配上凍既撈檬幾過癮,咖哩香而不辣,豬頸肉有d咬口🥓撈檬夾埋青瓜同紅蘿蔔絲都幾清爽,呢個咖哩撈檬係重口味同清新間遊走,感覺新奇🥒🍤黃金蝦球 | 8/10記得之前去越南旅行發現一隻勁好食既咸蛋黃撈麵,估唔到呢度都有越南版既咸蛋黃菜式😍黃金粒粒痴實係炸得金黃既蝦球上面,返屋企食仲有小小脆脆香口🧆峴港炸魚餅 | 8/10峴港就係海岸城市,炸魚餅比泰式少咗d香料,唔會太油,食落都幾惹味😝

🍜火車頭牛肉湯粉 | 8/10

🍝法式咖哩豬頸肉撈檬 | 7.5/10

🍤黃金蝦球 | 8/10

🧆峴港炸魚餅 | 8/10
2022-12-21
10 分鐘 (外賣自取)
價錢其實唔貴,所以無要求,正正常常。但服務真係有好大好大的進步空間。之前都睇到有關服務的問題,親身試過後,感覺真係有好多空間可以改善。希望店舖重視留言,對生意應該有幫助。

希望店舖重視留言,對生意應該有幫助。

2022-12-13 46 瀏覽
經過見到招牌幾搶眼天氣凍 想食碗火車頭粉近近地 就試下其實佢下午茶係$40連野飲都抵不過太肚餓怕好細份叫左正常size $68 火車頭牛肉粉無野飲粉嘅份量ok牛肉就得幾塊牛丸兩三粒湯底太普通錦麗仲好食過呢間加上職員態度都普通個人認為試一次就夠
經過見到招牌幾搶眼

錦麗仲好食過呢間

加上職員態度都普通
個人認為試一次就夠

2022-12-13 948 瀏覽
喺佐敦,而家的確係越來越多唔同菜式嘅餐廳,而整體感覺相對就冇以往咁舊派,同一條街就同樣有唔少選擇,同樣都係經濟實惠,想清清地又食出滋味感嘅話就可以一嚐火五呢一間越式餐廳。😌火五火車頭牛肉湯粉— 🐮夠晒經典嘅越式必叫系列,一碗熱辣辣嘅湯粉除咗湯底夠香之外,仲可以見到生牛肉慢慢浸泡到變熟,咁就啱啱好熟得來又夠晒嫩,🐮最適合就係配埋辣椒油或是拉差辣醬一齊食,🌶️咁就絕對係正宗嘅享受,另外仲有和牛牛丸,粒粒都係人手製造內裏仲有唔少嘅窿位用嚟存放肉汁同埋提供更好嘅咬口,🐮仲有越式正宗扎肉亦都係夠晒傳統嘅滋味。所以一碗火車頭就已經集合晒最正嘅咁多個元素🐮扎肉撈檬— 🥢撈檬亦都係越南餐廳裏面一個招牌系列,涼浸浸嘅撈檬粉講求嘅當然就係有酸辣汁配合,非常之好開胃,🥢額外叫埋小食咁就係夠晒飽,但又唔Heavy,而呢一度嘅扎肉每一片都用足料,而且彈性十足,所以就咁一個餸都已經非常之滿🥢香茅豬頸肉油香飯— 🐷粉類嘅表現確係幾出色🐽至於飯類嘅原來都幾唔錯,飯亦都係採用咗油香飯,更香更粒粒分明,味道上更加提升唔少。🐷至於豬頸肉當然就係每一個菜式都經常會出現,講求嘅就係半肥瘦嘅質感,肉味香濃,再配埋少少油脂嘅香味就更

火五火車頭牛肉湯粉

扎肉撈檬

香茅豬頸肉油香飯— 🐷粉類嘅表現確係幾出色🐽至於飯類嘅原來都幾唔錯,飯亦都係採用咗油香飯,更香更粒粒分明,味道上更加提升唔少。🐷至於豬頸肉當然就係每一個菜式都經常會出現,講求嘅就係半肥瘦嘅質感,肉味香濃,再配埋少少油脂嘅香味就更好同油香飯配合,🐷份量方面亦都係比標準再多少少,一個人嘅份量到可以有突,價錢相對上亦非常之親民貼地🐷
香茅豬頸肉油香飯

火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖
2022-12-03
10 分鐘 (堂食)
火五火車頭牛肉湯粉
扎肉撈檬
香茅豬頸肉油香飯
2022-12-07 55 瀏覽
香茅美國黑毛豬扒,✨夜晚黑,想食得清新啲,又想啖啖肉,哩一個黑毛豬扒真係好抵食。份量比想像中更多,😉而且豬扒唔會肥,所以食得好滋味。🐷經過香茅醃製之後,肉質更加鮮嫩,再配上生菜絲等撈檬嘅配料,🤩再加埋獨特嘅泰式辣汁,🌶非常過癮。另外鍾意食榴槤嘅你,🔥都唔可以錯過佢哋嘅榴槤炸彈,🥢有一層香脆嘅麵包糠,咬開係榴槤夾心,仲可以食到,😍有榴槤肉,真係正。味道好香,整體嚟講作為甜品最合適不過。😙

2022-12-05 55 瀏覽
第一次幫襯,純粹是要到附近逛行,check下OpenRice 有咩餐廳推介,就入來一試。點了一人餐,有很多不同的combo可㨂,但我就點了出名的生牛河配炸蝦春卷,飲品點了巨蜂提子梳打。落單後很快就有食物送到枱上,生牛河味道不錯,牛肉幼嫩,湯味不會太咸,沒有味精的感覺,份量亦適中,不錯。炸蝦春卷蝦肉足料,即叫即炸,上枱熱辣辣,皮脆蝦肉彈牙,不錯。巨蜂提子梳打味道OK,正常。整體朲說滿意,$76一set,CP值ok,大家行經可以一試。👍🏻

2022-12-05
5 分鐘 (堂食)
lunch和同事特登去咗佐敦覓食,係OP見到火五越南粉嘅review都不錯,仲要係價錢好抵 🔮火五火車頭牛肉粉   $68呢個係牛的combination ,有齊生,熟牛肉,和牛牛丸和扎肉, 果然係店家的招牌菜,牛肉和越南粉的份量都十分多,好大碗呀!牛骨湯底香濃且有甜味!生牛肉以平時打邊爐的肥牛,熟牛就係牛腩,最正係牛丸,咬落竟然會爆牛油,札肉也是厚切, 價錢又咁親民,性價比超高呀! 🔮火五特式鳳爪撈檬   $76 套餐連小食和飲品店家有精選一人套餐,阿ling點咗個鳳爪撈檬來試,果然同樣出色! 無諗過套餐都繼續大大碗,自家醃製無骨鳳爪,酸甜香辣,爽口彈牙,好食!撈檬必備特泰式甜酸魚露汁,秘製配方,微辣酸甜開胃,越南粉煙韌恰好,推! 🔮峴港炸魚餅即叫即炸,外脆內嫩,香口小食之選 🔮凍巨峰提子梳打略為偏甜,不過大大杯,真心抵 🔮香茅猪頸肉  $48無諗過店家的食物咁大份,所以多點了一道小食. 香茅醃料相當入味,烤猪頸肉十分香口又軟腍,簡直係零失手呀! 🔮越南三色冰   $19椰奶味濃,地道越式風味 依家店家係openrice做緊優惠,指定粉麵外賣自取有半價優惠🔸️火五生牛肉粉 折後  $2

🔮火五火車頭牛肉粉   $68

🔮火五特式鳳爪撈檬   $76 套餐連小食和飲品

🔮峴港炸魚餅
即叫即炸,外脆內嫩,香口小食之選

🔮凍巨峰提子梳打
略為偏甜,不過大大杯,真心抵

🔮香茅猪頸肉  $48

🔮越南三色冰   $19
椰奶味濃,地道越式風味

🔸️火五生牛肉粉 折後  $21
🔸️扎肉撈檬  折後  $19

外賣份量依然十足,真心超抵呀!
凍巨峰提子梳打 / 越南三色冰
峴港炸魚餅
2022-11-21
午餐
凍巨峰提子梳打 / 越南三色冰
峴港炸魚餅
2022-11-20 91 瀏覽
佐敦呢一間火五越式牛肉粉專門店真係超抵食,佢$100都唔使就可以食到二人餐(不過要喺OpenRice買定飛先),佢正價嘅價錢就普普通通但份量都好夠今次叫咗個生牛肉湯檬粉,花膠雞飯,沙律同雞翼仲有兩杯飲品沙律係唔同嘅瓜配埋一齊所以係非常之健康,而且冇啲乜嘢沙律汁,所以就好健康佢雞翼好好味但係個花膠雞飯嘅有花膠份量有啲小,雞就有啲老佢依度嘅飲品係用台式飲品手搖飲品果一種杯裝好方便打包拎走而且地點好近佐敦地鐵站行5分鐘就有,所以都幾推介呢間
佢雞翼好好味但係個花膠雞飯嘅有花膠份量有啲小,雞就有啲老
佢依度嘅飲品係用台式飲品手搖飲品果一種杯裝
好方便打包拎走
而且地點好近佐敦地鐵站行5分鐘就有,所以都幾推介呢間
2022-11-18 619 瀏覽
📌 火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) - 佐敦白加士街55號其昌樓地舖🗓(18/11) 星期五 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:今日突然想食越南粉,行過佐敦見到呢間火五,首先最吸引我嘅係佢個牛牛logo,好似以前玩zoo keeper個隻牛,見到好有親切感,之後再睇返佢另外仲有兩間分店係太子同天后。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:見到佢有d一人套餐好似幾抵,$76就有1個主食/1個小食/1杯特飲,加飯/粉亦唔洗特別加錢,我今日兩個人就叫左兩個一人套餐再外加1份小食,而家等我同大家講下越式味道先。主食 - 主食就揀左火五生牛肉湯河同火五特式鳳爪撈轉湯檬,同隔離枱散叫比對過,份量都係一樣大。d生牛肉上枱時生熟度控制得好好,浸一浸湯就做到剛熟效果,食落口好淋滑,個湯底有清香牛骨味,算係一碗高質嘅生牛肉湯河;佢個特式鳳爪就類似泰式嘅酸辣鳳爪,仲要係無骨,真係食到停唔到口。小食 - 小食就揀左越式炸蝦春卷同特式雞翼,另外散叫左一份峴港吉列炸蝦餅,套餐份量都係同menu散叫一樣多。炸蝦春卷上枱熱辣辣,size又好長,入面仲有好多蝦肉;特式雞翼係炸雞翼上面有一d蔥油蒜之類嘅toping,雞翼
🗓(18/11) 星期五 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

炸蝦春卷上枱熱辣辣,size又好長,入面仲有好多蝦肉;
特式雞翼係炸雞翼上面有一d蔥油蒜之類嘅toping,雞翼炸得好酥脆,雞翼尖位d骨真頭可以食埋。
炸蝦餅係越南菜中其中一款最出名嘅小食,呢間d炸蝦餅亦都做得唔錯,唔係加任何醬料都好好食,外面炸得脆,入面蝦肉就好有咬口。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 跟餐可以揀$19蚊或以下飲品,但佢所以特飲都係標$19,即係跟餐可以揀任何特飲,我今日就叫左1杯白桃梳打同越南三色冰。
白桃梳打就無乜特別,反而杯越南三色冰就唔錯,入面d料好有咬口,口感唔錯,亦好香椰奶味。

🍽環境:餐廳環境就少少似香港嘅米線舖咁,但衛生/整潔方面做得唔錯,比人感覺都舒服企理,餐廳兩邊係長卡位設計,枱面空間亦都足夠,差唔多係2人坐位有4人枱空間。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:員工服務態度都唔錯,但晚市時間都好旺場,見佢成個餐廳爆晒場只有一個樓面職員,佢又要招呼樓面,又要處理外賣,又要控制店外排隊人龍,都做到踢晒腳。

💰💸價錢:叫左兩個一人套餐再外加1個小食,埋單都只係$180,認真抵食,同埋最緊要係套餐食物嘅份量係同散叫一樣,所以叫套餐真係抵食不二之選。

🐲💬總結:我覺得呢間越式餐廳d套餐真係好抵食,仲要如果你想加飯/粉都係唔洗加錢的,食物質素亦有返咁上下,如果有朋友想食平嘅越南野,我推薦可以嚟試下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
火五生牛肉湯河
火五特式鳳爪撈轉湯檬
越式炸蝦春卷/特式雞翼/峴港吉列炸蝦餅
白桃梳打/越南三色冰
2022-11-18
15 分鐘 (堂食)
火五生牛肉湯河
火五特式鳳爪撈轉湯檬