2015-10-14 1910 瀏覽
在無辣不歡的年代,放工後,想搵間沒食過噶四川餐廳,無奈屋企附近冇,所以擴大搜索範圍,終於俾我搵到這間餐廳,於是同老婆一起前往。店面唔大,但有樓上,第一次來當然係叫招牌菜試試,小份的冷鍋魚+清炒萵筍絲+手撕包菜。冷鍋魚係用桂花魚片,味道麻香辣,很入味,好食過水煮魚;萵筍絲很爽口,口感夠脆,油稍微多咗點;手撕包菜係四川味道,麻辣,冇落醋,唔係湖南味道,但都幾惹味😁 估唔到係太子一條靜悄悄街道裏隱藏著咁好味的川菜館,驚喜之餘價格感覺有點偏貴。
小份的冷鍋魚
手撕包菜
2015-10-13
小份的冷鍋魚
手撕包菜
  • 冷鍋魚
今日胃口不大,係太子找地方又苦惱,所以今日再去食其他食品...點知今日大約8點半到達,樓下已經沒有位,只可坐樓上。樓上有一個4人房和1個大房(4人,2人加12位的大桌),我地今次叫了之前想食而未食過的東 西,但最後總論是有點失望,對於水煮牛肉,其他都可以,而待應得一個,都明白要叫佢拿東西需要點時間,但佢都知道我想睇電視都會嘗試開到電視給 我,抵讚!~最後我地都食左3個鐘離開。麻婆豆腐 $68:有孜然粉係豆腐上,令到這餸更香口。豆腐夠滑而冇爛,辣度都可以。送飯一流(不過要整走少少紅油才好吃)燒椒皮蛋$28:燒椒太少,辣度吾夠,皮蛋吾夠溶但都可以一般啦。手拍青瓜$28:都係要叫多蒜多辣最好味,青瓜夠脆口!~鴛鴦魚頭$138:有紅綠2邊,但男人喜歡食綠色(覺得香點),之後只叫綠色椒魚頭,魚頭都大個加上椒勁香,回辣度夠,但肉不多,如下次再食會加$20紅薯粉之類入味更好!~熗炒土豆絲$58:夠味同幼,但偏淋吾夠口感,份量都多同少少脆。水煮牛肉$98:好咸好多油,牛肉係肥牛有點失望。而拿了一件牛肉,一滴滴油咁係碗度,超多紅油,最後都太油吃了一半就沒有再吃了。最後我同男人都因為太油而肚子痛。保健酒$

麻婆豆腐
燒椒皮蛋 和 手拍青瓜 各款

手拍青瓜$28:都係要叫多蒜多辣最好味,青瓜夠脆口!~
鴛鴦魚頭
熗炒土豆絲
水煮牛肉

保健酒$48:都係叫檸檬二鍋頭,食完辣飲之後勁清新(但40度酒吾飲得的人就吾好試啦,因為本人只覺好香同舌頭麻了)

最後每人$130/位坐3個鐘都好好,因為樓上原因比較靜傾計一流!~
2015-06-25
鴛鴦魚頭
火玲瓏這間店係酒友男女都常去的地方,他們說這裡辣味不錯,所以一直都想試試。但其實酒友男吾係咁喜歡要開瓶費($50)的地方,有天星期五難得 佢吹雞要去,當然同男人試下,最後一行4人大約8點到達火玲瓏!!火玲瓏位置在太子步行大約15左右,不叫一個繁華街道上,而餐廳有2層樓高,樓上為大房可以放到一桌大桌食飯(方便吾會嘈到人)和一個洗手間,樓 下大張大桌加大約5﹣6桌細桌。我地坐係梳化位(比較熱),有電視睇但是會突然停下停下..因為我不飲酒的關係倒了茶出來吃,但怪怪的而問待應是 什麼?她很好熱情告訴我們原來茶不是茶而是涼茶(怪不知味道怪怪),可以去辣之類。所以叫我們多飲。而我們都叫了5樣食品和最後都想試的檸檬二鍋 頭烈酒~首先食3個辣香口的餸送紅白酒(2紅1白):蒜泥白肉 $48:和其他店不同,用豬肉包了切絲青瓜,大約7件,而再加上少少辣醬和大量切碎的蒜茸。蒜茸味勁重反而辣度不足。幸好喜歡吃蒜茸味的我們都覺得好味 道。手拍青瓜 $28:青瓜夠新鮮而脆口,辣味都係比較少。已叫了待應多蒜茸,但蒜茸味味入吾到青瓜,只覺得一般。秘制水煮烏江魚(例中辣)$268:桂花魚夠滑,份量應是細桂花。中辣度還好,

首先食3個辣香口的餸送紅白酒(2紅1白):
蒜泥白肉
手拍青瓜
秘制水煮烏江魚(例中辣)
秘制水煮烏江魚(例中辣)$268:桂花魚夠滑,份量應是細桂花。中辣度還好,可以食回桂花魚味。底部有芽菜都入味,但是紅薯粉偏淋,有點失望。 份量偏少。

之後想食回清新吾辣的餸,因而追加2個:
清炒窩筍絲
清炒窩筍絲 $68:窩昏絲切得幼身,有口感而有少少咸味,剛剛吃完辣餸可以解到辣,份量都多。必吃之推介!~
四川樟茶鴨(半隻)
四川樟茶鴨(半隻) $98:吾知點解半隻的鴨可以頸咁長,半隻肉少,好多都係骨多同比較乾身,但味道都夠。只可以話一試。
保健酒100ML
保健酒100ML $48:這些保健酒放在收銀位有2大樽(檸檬和杞子)其實一直都好奇味道如何,最後飲完3枝酒之後都好想試檸檬二鍋頭烈酒(40度),$48買了 100ML ,味道易入口又吾辣,濃濃的檸檬味,各人都話好飲。

最後食左3個鐘左右離開,結帳時開瓶費 $50(免費),因為BOBO姐話酒友男女成日黎就免費,好開心...如果用中銀信用咭還有88折添。最後原來我張係銀聯用吾到但都最後比左9折後每 人$148.5。抵食同味道吾錯,應該我們會再來吃飯!~
2015-06-19
用餐優惠
信用卡優惠
蒜泥白肉
清炒窩筍絲
保健酒100ML
2015-01-26 996 瀏覽
火玲瓏位於太子隱蔽橫街之中,好不容易才找到它。上次試過冷鍋魚,今次適逢冬天可以試麻辣雞煲暖暖身。一行四人,點了個細雞煲(小辣),薯粉、響玲、炸魚皮、蝦滑、西洋菜,可順便打個邊爐。趁雞煲未到,點了雞腳、炒萵荀絲填塞空閒著的嘴巴。炒萵荀絲,爽口清甜,好美味,沒有落太多油,前後叫了兩碟。雞腳入味,正合吹水送酒。雞煲一到,大夥兒都無比興奮,有香茜、薑、洋蔥為配料,爆得香噴噴,味道很香口,很惹味,小辣對受不到大辣的朋友,剛剛好。我們一塊接一塊的吃著,真的停不了。雞塊吃完後,侍應加點水在煲內,開始打邊爐,蝦滑是新鮮的,有彈性,水準之作。另外,值得一讚是響玲跟魚皮,竟然是店內新鮮即炸的,上檯時是熱辣辣的,很驚喜。兩著皆是脆卜卜的!其他店是無得比!最後吃下西洋菜、薯粉作結,新鮮蔬菜,盡收湯底精華,此刻真的無悔今生。飲酒的朋友,可一嘗店家自釀的梅酒、檸檬酒,我不好酒精,沒有試。小店的菜式價格合理,而且質素高,定當再次幫襯!此店熟客頗多,記得預早留座。
火玲瓏位於太子隱蔽橫街之中,好不容易才找到它。
雞煲未到,點了雞腳、炒萵荀絲填塞空閒著的嘴巴。
炒萵荀絲,爽口清甜,好美味,沒有落太多油,前後叫了兩碟。
雞腳入味,正合吹水送酒。

麻辣雞煲
雞腳、炒萵荀絲
即炸響玲、薯粉
麻辣雞煲
雞腳、炒萵荀絲
即炸響玲、薯粉
  • 清炒萵筍絲
2014-09-16 998 瀏覽
唔知幾時開始辣不離口,咁岩男朋友住係附近 我幾個月前食過一次 對佢印象以經好難忘,事關,係地面既川菜店真係係食過一間令我好難忘,而呢間特色菜有冷鍋魚 絕對唔係一般水煮菜 而係一個以濃湯制成既一個魚,問老板咩魚黎佢答我桂花..一舊舊既桂花,無散開,而且吸盡湯之中既精華,我亦認為係懶人恩物因為成煲魚,都係無咩細骨要黎lur出黎,食完再呷一啖麻辣湯,既香濃又不口"殼" 食完哂煲魚可以+20蚊要薯粉/米線今次就叫左米線 好怕薯粉滑潺潺夾極都極唔到。總之米線上桌既時候以經急不及待放入去 勺兩勺加埋湯 真係好想大叫...因為真係好夾呀個味除左冷鍋魚我仲叫左辣子雞 炒土豆絲 辣子雞炸到連骨都脆 細細件好入味好好食如果中意食香口野既你地 睇緊呢篇食評你一定要試炒土豆絲就一般地方都做到既 但係size係好多, 唔錯 勁抵食

除左冷鍋魚我仲叫左辣子雞 炒土豆絲

2014-09-02
  • 記得飲佢地比你地果杯茶 老板話杯茶可解辣
2014-05-12 1293 瀏覽
看到openrice.com食家朋友推介,約埋兩個朋友一齊試試,叫著“冷鍋魚”、“樟茶鴨”、"蒜泥白肉"、“清炒萵筍絲”,“冷鍋魚”味道好好 ,又香又辣,完全不同出面的水煮魚,從未食過的味道,全部食嗮,好吸人!“樟茶鴨”好濃的煙熏味,好香好脆,好多地方都有樟茶鴨,但這個幾特別,推薦!“清炒萵筍絲”清清爽爽,滑脆可口,原來四川菜也有不辣... 下次一定要再食過。

下次一定要再食過。
冷鍋魚
四川樟茶鴨
清炒萵筍絲
題外話/補充資料: 冷鍋魚其實唔凍,油溫好高,原來用油鎖住溫度,小心熱!!!
2014-05-07
15 分鐘 (堂食)
冷鍋魚
四川樟茶鴨
清炒萵筍絲
  • 冷鍋魚,清炒萵筍絲
2014-05-06 1177 瀏覽
聽很多朋友說起太子火玲瓏的冷鍋魚都稱讚不已,今日終於一試,很獨特的雙耳鍋仔,有一種莫名其妙的熟悉感,剛上桌,一股麻香味立即撲入鼻中,新鮮的青花椒味伴著濃濃的火鍋香味,我突然想起了家鄉重慶的的火鍋魚,就是這個味道,就是這個器皿,沒想到在香港吃到了地道家鄉的味道,結果自然不用多說,魚片一片不剩,就連墊底的蔬菜和蓮藕片也全部清空,特別一提的是魚肉使用桂花魚,比草魚滑嫩骨又少,過癮!,樟茶鴨也不得不提,外酥內嫩,香氣四溢,非常地道,麻婆豆腐也是我的最愛,麻、辣、燙、嫩基本達到,給一個贊字,安逸得很!
2014-04-29
10 分鐘 (堂食)
  • 冷鍋魚,樟茶鴨,麻婆豆腐,夫妻肺片,清炒萵筍絲
2014-05-03 1162 瀏覽
來,吃一點辣。這裡最有特色的,是冷鍋魚。嫩滑的桂花魚,跟麻辣的湯底,是天作之合。墊底的菜蔬、藕片,盡收辣湯的精華,是不能放過的寶物。辣勁足,麻度夠,只會愈吃愈爽。要來罐可樂,以備不時之需。下次來搞一個麻辣局,開瓶五糧液。
來,吃一點辣。

要來罐可樂,以備不時之需。

下次來搞一個麻辣局,開瓶五糧液。