2024-06-22 252 瀏覽
下雨天,活動範圍都選在商場𥚃,當然搵食都不例外,這間餐廳菜式琳瑯滿目,便選了這處。蒜香牛油雞中翼•4件 $68雞翼大隻,漲卜卜,肉質厚,蒜及牛油味道都比較淡。沙嗲雞肉串•3串 $73雞肉表面烤得金黃,肉質嫩滑,醬料惹味。配上青瓜粒、罐頭菠蘿、紫洋蔥粒,清新有趣。火車頭招牌湯河 $118選擇呢個招牌湯河原因就是因為多餸~份量不錯有:生牛肉、牛腩肉、牛筋、牛丸同牛拍葉,牛肉皆大塊軟嫩,可自己再唧青檸汁、加辣椒粒和香葉,湯底濃郁一點會更好。美祿哥斯拉 $36荔枝梳打 $34飲品正常發揮,冰涼味美,甜道適中

蒜香牛油雞中翼•4件 $68
雞翼大隻,漲卜卜,肉質厚,蒜及牛油味道都比較淡。

沙嗲雞肉串•3串 $73

火車頭招牌湯河 $118

美祿哥斯拉 $36
荔枝梳打 $34
飲品正常發揮,冰涼味美,甜道適中
2024-05-31 273 瀏覽
相約男朋友去旺角吃晚餐。餐廳位於朗豪坊,以火車車廂作為主題,旁邊座位面對落地大玻璃,可觀賞室外小花園,環境舒適。❇️椒鹽軟殼蟹 $83剛剛炸起軟殼蟹,軟殼蟹有四件。入口熱燙香脆,香而不膩,配上微辣香脆片,十分滋味,令人想一吃再吃。❇️原個菠蘿炒飯 $128菠蘿香氣陣陣撲鼻而來。飯的分量很多,滿滿的!炒飯粒粒金黃,裡面還有兩隻彈牙大蝦、腰果和肉鬆等,口感很豐富。❇️沙爹雞肉串 -3串 $73烤得表面微微焦香,雞肉吃起來嫩而不乾,肉質嫩滑,醬汁很惹味,蠻好吃的。配以新鮮菠蘿肉,口感清新甜密。❇️熱羅漢果蜜 $32有淡淡羅漢果味,甜度適中,味道剛好。❇️牛油果奶昔 $45夏日必點之選!牛油果味濃郁,口感清新順滑。
❇️椒鹽軟殼蟹 $83
椒鹽軟殼蟹
❇️原個菠蘿炒飯 $128
❇️沙爹雞肉串 -3串 $73
沙嗲雞肉串
❇️熱羅漢果蜜 $32
有淡淡羅漢果味,甜度適中,味道剛好。
羅漢果蜜(熱)
❇️牛油果奶昔 $45
夏日必點之選!牛油果味濃郁,口感清新順滑。
牛油果奶昔
2024-05-27
椒鹽軟殼蟹
羅漢果蜜(熱)
牛油果奶昔
2024-05-20 211 瀏覽
芒果大蝦米紙卷米紙外皮Q彈,裹著爽脆的大蝦和鮮嫩多汁的芒果,口感豐富層次分明。每一口都是滋味四溢,令人難忘。😋😋原個菠蘿炒飯菠蘿香氣陣陣撲鼻而來。飯粒粒分明,配上新鮮的菠蘿肉,甜酸適中,清新爽口。😋😋鮮茄蟹肉蝦湯檬這道湯料理充滿了海鮮的鮮味,蟹肉和蝦仁鮮嫩可口,加上酸甜可口的鮮茄,口感豐富多變。湯頭清澈透亮,入口滑順回甘,溫暖健康。😋😋椰青椰青甘甜可口,清涼解渴。外殼碧綠,內裡盈滿清澈的椰汁,飽滿多汁,滋味醇厚。😋😋
芒果大蝦米紙卷

鮮茄蟹肉蝦湯檬

椰青

来到朗豪坊的四楼,一进电梯就看到这家火车头越南餐厅❗️这家餐厅真的超可爱,绿色的火车头装修也很别致,除了室内的座位也设有户外的座位空气非常好。 我们点了牛肉河粉,这是每一次吃越南餐厅都必点的!另外点了一个椰青作为饮品,甜品点了芒果糯米饭。主食肉类的话,我们点了烧猪颈肉肉以及炸鸡翅,它家的口味真的是很不错,平均水平都很高,基本上每一样菜都符合我的胃口!性价比好高,爱了爱了,以后食堂就在家! 如果你来朗豪坊逛街,这家餐厅要试一下

如果你来朗豪坊逛街,这家餐厅要试一下
2024-04-20 175 瀏覽
喺附近行完街,就是但喺朗豪坊搵d野食,餐廳係開放式設計,但內裏燈光亮麗,氣氛也不錯🌿芒果大蝦米紙卷大蝦爽口彈牙,加上香甜嘅芒果非常開胃,旁邊配有花生醬汁🌿火車頭招牌湯河份量非常豐富,一碗入面已有生牛肉片、牛腩片、牛筋、牛丸、牛栢葉及牛尾,上面配有炸蒜,另外配上檸檬及辣椒等配料可自行添加🌿海鮮叻沙湯粉絲湯底非常濃厚,內裡材料亦毫不吝嗇,有大蝦、青口、蜆肉、魷魚等海鮮材料,配上粉絲,鮮味十足🌿椰子雪咖啡咖啡充滿椰子香味,味道甜甜地容易入口🌿芒果糯米飯到左我最期待嘅甜品環節😍芒果色澤亮麗,好大好香甜,糯米飯超軟熟,旁邊仲配有芒果汁及椰汁,為糯米飯增添風味

🌿芒果大蝦米紙卷

大蝦爽口彈牙,加上香甜嘅芒果非常開胃,旁邊配有花生醬汁

🌿火車頭招牌湯河

🌿海鮮叻沙湯粉絲

🌿椰子雪咖啡

咖啡充滿椰子香味,味道甜甜地容易入口

🌿芒果糯米飯

2024-02-20 1071 瀏覽
火車頭越南餐室 在旺角朗豪坊 , 主打吃 越南菜式 ,廚房設計像個懷舊火車頭, 十分趣緻吸引 , 高樓底, 環境舒適。蒜香牛油雞翼 $68剛剛炸起的牛油雞翼, 入口熱燙香脆, 飄來陣陣蒜香,香而不膩,十分滋味, 讓人一吃再吃。沙嗲牛肉串 $78牛肉串表面焦香, 充滿炭燒香氣, 肉質挺嫰滑, 加上濃郁沙嗲醬,突顯豬肉肉香,更香濃惹味,洋溢南洋風味。芒果大蝦米子卷 $73用大米製成的米子卷, 晶瑩通透, 又薄又滑, 包裹著爽彈的大蝦, 令人垂涎 , 配上大量爽口粉絲、 青瓜絲、 紅蘿蔔絲, 加埋特製醬汁 ,感覺健康和清新,一點也不覺油膩, 充滿越式風味。香茅豬扒湯河 $86湯底清甜又不肥膩, 河粉跟湯一起食超索, 切件的香茅豬扒, 足夠兩人份量, 入口軟嫩, 蘿蔔入味, 讓人喜歡 。芒果糯米飯 $58微暖的糯米飯, 淋上香甜的椰漿, 啖啖 惑人椰香,濃稠蜜甜,雪白的糯米飯, 口感煙煙韌韌, 配上熟透的芒果肉,香甜多汁, 是我必點飯後甜品。

蒜香牛油雞翼 $68

沙嗲牛肉串 $78

芒果大蝦米子卷 $73

香茅豬扒湯河 $86

芒果糯米飯 $58

2024-01-19 381 瀏覽
很久沒有吃越南菜了!在朗豪坊逛街後就在4樓進入了這間火車頭越南餐室食晚餐,這裡很受歡迎,還有戶外位掛滿燈飾。我們點了:-香茅牛肉湯河大大碗,湯頭很濃很惹味,牛肉浸在熱湯內,很嫩,加上香茅,湯河很入味-香茅胡椒大蜆炒粉絲一上枱就見到成碟都是滿滿的大蜆,香茅胡椒增添香氣,還有少許雞絲和香茅,粉絲吸收哂醬汁很入味-原個菠蘿炒飯炒飯放在整個菠蘿裡,賣相很特別。炒飯粒粒金黃,裡面還有數件大蝦、腰果和肉鬆等,口感很豐富-熱蘆薈柚子蜜很清香的柚子味,有粒粒蘆薈

-香茅牛肉湯河

-香茅胡椒大蜆炒粉絲

-原個菠蘿炒飯

-熱蘆薈柚子蜜
很清香的柚子味,有粒粒蘆薈
2024-01-15
2024-01-09 265 瀏覽
今日近近的和Foo去了對面朗豪坊食晚餐,上了兩層長電梯,去到食肆的一層,已經見到火車頭越南餐室,我們6點去食晚餐,還不算很多人,坐得舒服且寬鬆。人均消費大約$197。大蝦金不換炒金邊粉$108炒得乾身,而且每條都有彈性,大蝦爽口啖啖肉,微辣,開胃又好味。香茅雞扒撈檬$83隨意倒撈檬醬,酸酸的,很開胃。多種配料撈在一起,紅蘿蔔、白蘿蔔、青瓜絲、花生碎等,撈檬粉口感有彈性,咬口佳。雞扒頗大件,肉質幼嫩。燒豬肉米紙卷$63賣相吸引,薄薄的米紙卷外皮,軟糯有彈性,包裹着紅蘿蔔、檸粉、青瓜絲、生菜等材料,略加特調醬料,別有一番風味。蒜香牛油雞中翼$68一客四件,牛油味濃郁,雞翼外脆內嫩,滋味小食。薄荷青檸梳打$36冰涼爽快,解渴一流。

大蝦金不換炒金邊粉$108

香茅雞扒撈檬$83

燒豬肉米紙卷$63

蒜香牛油雞中翼$68
一客四件,牛油味濃郁,雞翼外脆內嫩,滋味小食。

薄荷青檸梳打$36
冰涼爽快,解渴一流。
2024-01-08
3 分鐘 (堂食)
2023-11-21 298 瀏覽
好耐冇去旺角朗豪坊喇, 諗住去行下街,行到四樓見到有間火車頭越南餐室, 門口廚房 裝修成一架地鐵車廂, 又幾好創意喎, 室外仲有好靚好打卡嘅area😍😍反正晚餐時間都要醫肚, 一於去試下先🤗 越南炸春卷呢款春捲係越式網紋,炸得好香脆惹味, 用生菜包住食, 可減低肥膩感, 隨碟仲有酸辣醬汁, 超級開胃✨ 香茅牛肉米紙卷香茅牛肉很淋無筋, 加上檬粉蔬菜, 以米紙包成, 再點想餐桌上嘅檬粉酸汁, 非常開胃 惹味😍 馬拉盞通菜小辣嘅馬拉盞通菜, 馬拉盞味不算濃, 偏清淡口味, 適合小味精人士 生牛肉湯河很少有越南PHO用咁靚嘅牛肉, 牛肉很新鮮, 而且完全沒有筋, 牛肉味濃👍👍 只可惜我掛住打卡拍照, 湯底一下就放涼了, 如果湯底可以再熱啲感覺成件事就perfect😍 鮮椰青最近比較熱氣特意點來解解熱😆 火車頭越南餐室就在旺角的中心, 地點方便, 就喺地鐵站上面👍 而且室外環境十分靚, 秋冬天呢個時間坐戶外又舒服又有氣氛😍😍 寧靜得嚟望到室內又好熱鬧🤗 去開朗豪坊嘅朋友不妨一試

越南炸春卷

香茅牛肉米紙卷

馬拉盞通菜

生牛肉湯河

鮮椰青
最近比較熱氣特意點來解解熱😆

2023-11-09 346 瀏覽
來到了朗豪坊火車頭越南廳室,一場我和朋友的越式晚飯約會。 二人自選套餐$278小食方面,可選三款越南炸春卷2件炸得有心思,春卷外皮脆內餡蝦料出色蒜香牛油雞中翼2件雞中翼大隻又入味,蒜牛油味吸引越式蒸粉包2件內裡素菜口感佳,蒸粉皮軟滑賣相精緻一流,味道都很好 火車頭招牌湯河 (另加$28)牛丸,腩,筋,牛肉都有,十分滿足湯底濃郁。河粉份量足夠,吸收了湯底的精華,鮮而不肥膩。 鮮茄蟹肉蝦湯檬 (另加$28)番茄鮮味十足,湯底香濃。蟹肉已與湯底融合,淡淡鮮味。大蝦、札肉、豆卜、軟殼蟹,配料多而出色,特別是口感十足的軟殼蟹。 椰汁紅豆冰 (另加$12)椰汁清甜,紅豆冰甜而清涼青檸柑橘蜜熱健康之選,暖心飲品
來到了朗豪坊火車頭越南廳室,一場我和朋友的越式晚飯約會。

二人自選套餐$278

小食方面,可選三款
越南炸春卷2件
炸得有心思,春卷外皮脆內餡蝦料出色
蒜香牛油雞中翼2件
雞中翼大隻又入味,蒜牛油味吸引
越式蒸粉包2件
內裡素菜口感佳,蒸粉皮軟滑
賣相精緻一流,味道都很好

火車頭招牌湯河 (另加$28)
牛丸,腩,筋,牛肉都有,十分滿足
湯底濃郁。河粉份量足夠,吸收了湯底的精華,鮮而不肥膩。

鮮茄蟹肉蝦湯檬 (另加$28)

椰汁紅豆冰 (另加$12)
椰汁清甜,紅豆冰甜而清涼
青檸柑橘蜜熱
健康之選,暖心飲品
2023-10-30
10 分鐘 (堂食)
2023-11-08 135 瀏覽
適逢雙十一優惠,今日和朋友到朗豪坊購物,到晚上見到一間環境十分有特色的越南餐廳。座位舒適闊落,相信是一個約會嘅好地方,好看的旺角鬧市的夜景,氛圍感十足。生熟牛肉湯河有別一般生熟生肉湯河,除了生牛肉外,還有牛展附送,湯頭鮮甜,河粉軟熟彈牙,整體感覺牛味十足,非常滋味。明爐魚底下有火爐一直保持魚的溫度,魚上佈滿各種越式香料,湯的味道令人有驚喜,酸酸甜甜,令人十分開胃,魚的份量十足,食得出十分新鮮。牛油果軟殼蟹米紙卷一共有四大件,可謂皮薄餡靚,米紙卷皮薄而彈牙,內有軟殼蟹、牛油果、各種蔬菜,點上花生醬,將各種配料的味道帶出並且更加豐富。

生熟牛肉湯河

明爐魚

牛油果軟殼蟹米紙卷

2023-11-01 146 瀏覽
朗豪坊4樓有好多餐廳,而係搭長電梯附近就會見到依間火車頭越南餐室。店名同裝修好特別,餐廳廚房恍如一架舊火車🚂,造型別緻也有種身處越南的感覺。火車頭🚆係位於最多野食果層,位置好方便,火車卡🚃係一個廚房,設計好用心而且配合火車頭裝修令人感覺有如身在火車站。餐廳有高樓底,座位整齊,店員招呼好又有禮貌,卡位位置上頭都設有一個帳篷仔🏖,加上燈光💡增加了一份舒適感。呢度嘅午市套餐包咗小食🥗、主食🍛、飲品🥤。小食 - 酸辣去骨鳳爪 鳳爪去晒骨,大大隻好爽脆,醬汁酸酸辣辣🌶開胃又惹味。主食 - 生熟牛肉湯河🍜食越南菜必吃之選,半生熟的牛肉牛腩🐂是完美配搭,牛肉片份量多,牛肉切薄片又肉質鮮嫩,而牛腩爽口軟淋好易咬,真的非常美味。我最喜歡湯底清澈不油膩,而且散發着濃郁嘅牛肉味好鮮好入味,金邊粉索晒湯汁。飲品 - 百香玫瑰花蜜⚘️🍯睇個名好特別又有詩意,其實係百香果茶,沒有好濃的玫瑰味,味道比較偏甜,如果想試建議可以叫小甜。

呢度嘅午市套餐包咗小食🥗、主食🍛、飲品🥤。

小食 - 酸辣去骨鳳爪
鳳爪去晒骨,大大隻好爽脆,醬汁酸酸辣辣🌶開胃又惹味。

主食 - 生熟牛肉湯河🍜

飲品 - 百香玫瑰花蜜⚘️🍯
  • 生熟牛肉湯河
2023-10-17 196 瀏覽
本來打算食既個間太多人, 臨時轉左去呢間, 發現都唔錯喎! 嗌左個二人自選套餐1. 鮮茄牛腩湯金邊粉牛腩正! 軟身又入味! 鮮茄湯就正常啦金邊粉份量比較多, 如果有需要就扣底啦2. 燒豬頸肉湯河豬頸肉燒得好香, 肥瘦適中! 3. 小食越南炸春卷:夠熱夠脆, 係略嫌炸粉有少少厚蒜香牛油雞中翼:好香牛油味, 咬落去有汁! 雞翼就細隻左d越式蒸粉包:個人口味問題, 我覺得咸左d, 但同行既人就好鍾意另外, 佢有配一隻咸既, 一隻酸辣既醬, 係幾match既4. 飲品凍青檸柑橘蜜:二人餐超夠飽! 之後飲番杯酸酸甜甜既最岩龍眼冰:我哋覺得幾好, 唔算太甜整體黎講係唔錯既, 有機會要試下佢既海鮮!!
本來打算食既個間太多人, 臨時轉左去呢間, 發現都唔錯喎!

嗌左個二人自選套餐
1. 鮮茄牛腩湯金邊粉
牛腩正! 軟身又入味!

鮮茄湯就正常啦
金邊粉份量比較多, 如果有需要就扣底啦

2. 燒豬頸肉湯河
豬頸肉燒得好香, 肥瘦適中!

3. 小食
越南炸春卷:夠熱夠脆, 係略嫌炸粉有少少厚
蒜香牛油雞中翼:好香牛油味, 咬落去有汁! 雞翼就細隻左d

另外, 佢有配一隻咸既, 一隻酸辣既醬, 係幾match既

4. 飲品
凍青檸柑橘蜜:二人餐超夠飽! 之後飲番杯酸酸甜甜既最岩

龍眼冰:我哋覺得幾好, 唔算太甜

整體黎講係唔錯既, 有機會要試下佢既海鮮!!
2023-10-02 186 瀏覽
昨晚10月1日,諗住去試下這間越南野,喺我第一次同時亦會喺最後一次幫襯。服務態度差,由其是個男既。環境衛生差,可以留意下張枱底幾多垃圾,同張櫈有油。同服務員講,佢唔覺有問題只會叫你換過張枱,唔會諗住幫客人清理下,仲會比說話你聽覺得d客煩,但佢唔會諗下張張枱都咁污糟點揀,最起碼都要張櫈要坐得落先。我都廢事同佢嘈,影響我心情。食物中下,咁即喺其實沒樣掂。 其他分店我無去過,不予置評,但旺角這間。。。垃圾~😌完。。大家可以去感受下
1K
2023-09-21 991 瀏覽
火車頭越南餐室,  店名同裝修好特別,   火車卡型的廚房,  設計好用心,配合火車頭裝修,  令人感覺有如身在火車站.  餐廳特高樓底, 座位整齊, 環境氣氛幾好 .店員招呼好有禮貌,  我們安排了坐卡座,  在這個環境下吃晚餐,  好寫意.餐牌食物選擇多,  有不少地道越南菜, 及東南亞美食 .有特式小食, 河粉, 豬, 牛, 雞, 海產, 款式多, 價錢老實.我們點了  小食拼盤,  擺盤靚,  拼盤放置在高腳座上,  有點像 High-Tea,  帶份悠閒感覺.  拼盤有齊我們的喜愛食品, 非常豐富, 有 青木瓜沙律,  兩串沙爹雞肉串燒, 越南紮肉, 春卷生菜包,  兩籠蒸粉包,  有份量.先吃少少 青木瓜沙律.  青木瓜,  蘿蔔絲及生菜好新鮮, 加上酸酸甜甜的醋汁, 好開胃.沙爹雞肉串, 烤得表面微微焦香,  帶點濃濃的燒烤味, 雞肉吃起來嫩而不乾, 肉質嫩滑, 點些沙爹及花生混和醬, 醬汁惹味, 蠻好吃.  籠蒸粉包,  好精緻,  每籠一件, 蒸得熱, 有點像中式的粉卷.  個粉皮做得夠薄滑有米香,  內餡滿滿, 有肉碎, 熟蝦和沙葛菜絲,  味道唔錯.   春卷有兩
店員招呼好有禮貌,  我們安排了坐卡座,
在這個環境下吃晚餐,  好寫意.
餐牌食物選擇多,  有不少地道越南菜, 及東南亞美食 .
小食拼盤
沙爹雞肉串
籠蒸粉包
春卷有兩件,  炸得表面金黃色, 口感外脆內嫩, 配酸甜醬.
有生菜作伴, 卷同一起吃, 好味.  又爽脆, 減輕油膩感!
春卷
越南紮肉,  口感好彈牙有肉味, 好食.
最後再食青木瓜沙律,  小食拼盤 令人食得回味.
烤羊架黃咖喱,  用鐵盆熱熱送上,   烤羊架兩塊, 大大件.
烤羊架黃咖喱
黃咖喱好香, 調味正,  羊肉夠稔滑,  伴有洋蔥, 沾上黃咖哩, 咖哩味香濃,  食得滋味.
越式法包,   賣相吸引.  法包外層超脆, 內軟.
越式法包
內餡豐富, 有燒豬肉, 扎肉, 酸菜, 沙律, 生菜,  蕃茄.
調味正, 加點酸甜汁,  百吃不厭.
食物質素好, 又多選擇,  環境服務都滿意, 火車頭越南餐室, 是我喜歡的東南亞菜式餐廳.
小食拼盤
沙爹雞肉串