2016-12-06 378 瀏覽
同友伴最愛周圍覓食,見天氣轉涼,當然要主打熱辣辣火鍋~來到觀塘一間網上大受好評的火鍋店,距離地鐵站幾10分鐘步程。7點半去到餐廳已經滿座,大家一定要記得事先Book位!湯底選擇十分多,豪華款的有蕃茄海解蟹鍋;補身的有藥膳醉雞鍋;泰式的有冬陰功鍋等。我們選擇了比較清淡的湯底 - 雪耳木瓜鮮雞腳鍋,加上紅棗及南北杏一起煲,又健康,亦不會覆蓋食物本身的鮮味。 HK$98見到每張枱都點了海鮮拼盤,而且種類多且新鮮,當然都要點來享受一下。海鮮拼盤 HK$318,包括蟶子皇、北寄貝、象拔蚌仔、蜆及海蝦。頭3種海鮮快煮10幾秒就ok。最喜愛吃蟶子皇,肉厚多汁,亳無腥味。北寄貝刺身就吃得多,火鍋品嚐都是第一次。貝身十分爽口鮮甜。一向愛吃蒜茸蒸象拔蚌仔,這樣原汁原味的象拔蚌仔原來更好味。蜆配合雪耳湯底是出乎意料地配合,湯底甜配蜆私鮮,一絕!除了海鮮拼盤,少不了當然要試一下豬肉及牛肉鹿兒島馬豚肉HK$78上枱時已配有芝麻醬,不過個人比較喜歡不沾醬吃美國肥牛 HK$148肉脂分佈平均,紋理清晰,肉香濃。大受朋友好評的即炸響鈴HK$48上枱時還是熱辣辣,非常香脆可香,每個比我的手掌還要大。以往我都不太愛吃,因
同友伴最愛周圍覓食,見天氣轉涼,當然要主打熱辣辣火鍋~
7點半去到餐廳已經滿座,大家一定要記得事先Book位!

最喜愛吃蟶子皇,肉厚多汁,亳無腥味。
北寄貝刺身就吃得多,火鍋品嚐都是第一次。貝身十分爽口鮮甜。
一向愛吃蒜茸蒸象拔蚌仔,這樣原汁原味的象拔蚌仔原來更好味。
蜆配合雪耳湯底是出乎意料地配合,湯底甜配蜆私鮮,一絕!

除了海鮮拼盤,少不了當然要試一下豬肉及牛肉
鹿兒島馬豚肉HK$78

上枱時已配有芝麻醬,不過個人比較喜歡不沾醬吃
美國肥牛 HK$148

肉脂分佈平均,紋理清晰,肉香濃。
大受朋友好評的即炸響鈴HK$48
上枱時還是熱辣辣,非常香脆可香,每個比我的手掌還要大。

以往我都不太愛吃,因為油炸味偏重。不過今次的真心食指大動,皮薄且真材實料有豆香,不須加上任何配醬都好好吃!
2016-12-05 1116 瀏覽
自從知道觀塘工廠大廈多食店後, 偶然也會去覓食, 今次友人帶我去打邊爐, 叫火鍋仔, 我也是首次去. 店舖不算大, 大約有二十多個座位. 這裡有不少特色火鍋湯底, 最後選了自家制魚腐浸魚湯鍋. 打邊爐當然不少得混醬, 點了醬, 食物更好味. 這是我的混醬. 店員先奉上鍋. 內裡材料除了魚腐外, 還有瓜, 菇和杞子. 魚腐幾有口感, 味道調教不錯. 唯獨魚湯味不足, 濃一點更佳. 打邊爐前先飲一碗湯. 配料選了廣島蠔, 手打黑椒鮮牛根丸, 魚角和鮮枝竹. 廣島蠔. 一碟有五隻, 每隻都好大隻. 蠔幾新鮮, 蠔味又夠重, 由於蠔夠飽滿, 食的時候特別有口感. 手打黑椒鮮牛根丸. 一咬開已感受到強烈的黑椒味, 幾辣, 夠醒胃. 而且牛根丸帶有少許的咬口, 混合黑椒, 雙重口感, 啱晒我的口味. 魚角. 這個同牛根丸口感完全不同, 魚角幾彈牙. 鮮枝竹. 枝竹是我打邊爐時常點的配料. 我自己鍾意食腍身一點, 所以我就滾耐一點時間. 入口時幾滑身, 而且完全吸收晒湯的精華, 所以特別好味.
自從知道觀塘工廠大廈多食店後, 偶然也會去覓食, 今次友人帶我去打邊爐, 火鍋, 我也是首次去.

店舖不算大, 大約有二十多個座位.

這裡有不少特色火鍋湯底, 最後選了自家制魚腐浸魚湯鍋.

打邊爐當然不少得混醬, 點了醬, 食物更好味.

這是我的混醬.

店員先奉上鍋.

內裡材料除了魚腐外, 還有瓜, 菇和杞子.

打邊爐前先飲一碗湯.

配料選了廣島蠔, 手打黑椒鮮牛根丸, 魚角和鮮枝竹.

廣島蠔.

廣島蠔
一碟有五隻, 每隻都好大隻.

手打黑椒鮮牛根丸.

手打黑椒鮮牛根丸
一咬開已感受到強烈的黑椒味, 幾辣, 夠醒胃.

魚角.

這個同牛根丸口感完全不同, 魚角幾彈牙.

鮮枝竹.

枝竹是我打邊爐時常點的配料.

我自己鍾意食腍身一點, 所以我就滾耐一點時間.

入口時幾滑身, 而且完全吸收晒湯的精華, 所以特別好味.
廣島蠔
手打黑椒鮮牛根丸
2016-12-04 306 瀏覽
天氣寒冷,自然想打邊爐,一行三人,就點了咸菜豬肚湯底,湯一滾,就每人先飲兩碗湯,鲜甜暖肚。我們點了一客春卷一客炸墨魚餅作頭盤,又熱又脆的春卷,包上生菜,味道非一般好味。眾多打邊爐食物,首推嚮鈴,自家製,上桌時,還熱呼呼。另外,芝心蝦丸、韮菜餃都好好味。最後都抵抗不到誘惑,叫了聖子, 198 元有4隻,價錢公道質素高。雖然小店談不上什麼服務,店長有點 cool, 但整體服務尚可。10 點走時,尚有客人剛到,生意绝對不錯。
2016-12-02 267 瀏覽
月頭食豪啲!又是我們的火鍋仔!預先要求店主留了幾款刺身,分別是帶子,牡丹蝦,三款生蠔(其中一款叫女神,泰式生蝦,及驚喜象拔蚌刺:!刺身夜真好滾:!今次要求店主Ida將冬陰公湯底加辣再加辣,終於滿足到平時要吃大辣的我:!雖然大家都好飽,但一眾人要求一個公仔麵配辣湯底作結:!我相信懂辣的會明白我們D
,泰式生蝦,及驚喜象拔蚌刺
:!刺身夜真好滾
:!雖然大家都好飽,但一眾人要求一個公仔麵配辣湯底作結
:!我相信懂辣的會明白我們
D
2016-12-01
  • 生蠔,象拔蚌
2016-11-30 944 瀏覽
提到觀塘工廈總會令我想起私房菜,不過這次就轉轉菜式,襯著早幾天天氣帶點涼意就跟朋友來到工廈內的火鍋仔一試。火鍋仔店如其名,就是一間以火鍋為主的餐廳,但亦有少量剌身及小食提供餐紙上印上了多款湯底及配料,令人意外的是小小的火鍋店竟有提供多達20款湯底,而且當中不乏創意特色的,如:瑤柱冬瓜盅、潮洲紫菜大蜆鍋、天麻川弓白芷魚頭鍋等⋯配料方面就有餃子丸類、牛肉、豬肉、日式、海產及蔬菜類場內環境不太大,所以座位坐得密密麻麻的,意外地在這隱秘的地點,晚飯時間竟全場爆滿醬油 $18選好鍋底及配料後,店員就為我們呈上醬油及6款調味料,有蒜蓉、蔥粒、芹菜、花生碎、芫茜及辣椒。不過由於湯底的咸度略高,所以建議大家無需添加太多雪耳木瓜鮮雞腳鍋 $98[分數:8/10]湯底我們選了相對滋潤的雪耳木瓜鮮雞腳鍋 ,鍋內有4-5只雞腳及大量木瓜雪耳。先試一口湯底,感覺跟老火湯有點相似,而雞腳就雖然再煮耐一點才能變得又腍又入味。至於木瓜及雪耳,前者經煮過後變得又腍又甜,後者口感清爽仍然秘製豬肉條 $58[分數:8/10]秘製豬肉條是指經醃製過的厚切豬肉條,豬肉條有著漂亮的油花,而油花分布平均,入口帶爽彈口感,口感十足。

醬油 $18

雪耳木瓜鮮雞腳鍋 $98

秘製豬肉條 $58

[分數:8/10]

秘製豬肉條是指經醃製過的厚切豬肉條,豬肉條有著漂亮的油花,而油花分布平均,入口帶爽彈口感,口感十足。由於經過醃製,所以淥熟後無需再沾上任何醬油,經已非常入味

新鮮豬腳根 $68

[分數:8/10]

在麵店我們經常會接觸到牛根,但豬腳根就甚少見到。放到窩內一段時間後,腳根慢慢變得透明,雖然變成了半透明狀,但入口仍富嚼感,少少的腳根肉配上粗身的腳根,越是咀嚼味道更香

美國桶蠔 $128

[分數:8/10]

大大隻的美國桶蠔一份有5大只,為免放到鍋內太久而過份收縮,所以在時間方面要控制得比較準確。而我們這就控制得剛剛好了,蠔身漲滿,而內裡口感水嫩鮮甜,大啖大啖的咬開蠔肉,令人非常滿足

即炸響鈴 $48

[分數:8/10]

即炸響鈴是我每次吃火鍋時的必吃之選,響鈴送到時充滿著油香,每份有7個,而每件也是又圓又厚的。響鈴可選擇直接食用,亦可放到窩內。響鈴入口鬆脆非常,而且不會有太過油膩的感覺,非常好吃 !

手打芝士蝦丸 $88

[分數:8/10]

身為芝士咪又怎可能不點芝士蝦丸。蝦丸一共有8隻,而手打蝦丸的表面可以清楚看到一粒粒的蝦肉,入口蝦丸彈牙,多咬一口後,芝士就從內裡湧出,鹹香的芝士加上淡味的蝦丸,味道相配,要是內裡可以有更多芝士就更好了

招牌餃 $58

[分數:8/10]

而招牌餃的做形有點像咖哩角,餃皮內所釀的是墨魚滑、木耳絲及菜粒,餃皮薄薄的質感滑漏,而墨魚滑較一般的結實,由於加入了木耳絲及菜粒,令口感變得更加豐富,跟一般的水餃有著完全不一樣的感覺

火鍋仔 (觀塘)

觀塘開源道55號開聯工業中心A座2樓11室

以上消費:$ 660

味道:8/10

環境:7/10

服務:7/10

衛生:7/10

抵食:7/10
2016-11-29 236 瀏覽
夜晚十點先收工食飯,立即唸起火鍋仔,雖然火鍋仔收凌晨12點但也招呼我們,今次點了醉雞湯底,最欣賞是先飲湯後火鍋,其它配料亦一樣美味!今次推介鮮雞子,新鮮無雪味最後店員推介用竹笙及娃娃菜吸收湯底精華作個結尾也是絕配即是減少罪惡感
2016-11-28
2016-11-28 801 瀏覽
如果唔係有觀糖之友,我應該都唔會知道呢度會有一間隱世火鍋店.....7點幾用朋友嚟到,而且爆場...好在有BOOK 位!但都要係門口等一等。開口貼左一系列嘅湯底,五花八門,好少見火鍋店有咁多種湯底望住呢幅貼滿食物嘅牆,真係好引人犯罪呀,樣樣都好吸引...叫得太多食唔晒咪食做大「SIDE」鬼LOR最後揀咗紫菜硯湯,因為出面好少見同埋朋友係紫菜控。OMG,估唔到湯底咁足料,面頭怖滿遮紫菜,仲有切碎左嘅貢丸,而且湯底下仲有海量嘅硯肉,試試個湯,未開始烚任何野都已經好鮮甜,我飲左碗半湯先開始淥食物美國肥牛脂肪小,肉味濃,比咬有咬口,岩晒我喜歡肉感重!如果喜歡油香及入口即溶嘅朋友建議叫返手切牛~黑松露墨魚滑送到嚟時我有一個疑問,究竟面頭嘅黑松露醬點樣放落湯度煮而又不散呢?!因後我地將墨魚滑同黑松露攪均,一拼放落去,問題解決。豬脆管即係豬喉嚨,洗得好乾淨,睇落以為會係軟骨硬又無味嘅口感,但一放入口,發現佢原來好爽脆,而且帶有淡淡豬香,難怪叫做豬脆管!招牌餃招牌包法好特別,就好似....無包過咁!原來入面係墨魚滑加木耳絲,食落非常爽口!四川札髻粉因為個名特別嘅關係所以決定叫嚟試下札髻粉果然粉如其名,

開口貼左一系列嘅湯底,五花八門,好少見火鍋店有咁多種湯底
美國肥牛

脂肪小,肉味濃,比咬有咬口,岩晒我喜歡肉感重!

如果喜歡油香及入口即溶嘅朋友建議叫返手切牛~
黑松露墨魚滑

因後我地將墨魚滑同黑松露攪均,一拼放落去,問題解決。
豬脆管

招牌餃

招牌包法好特別,就好似....無包過咁!

原來入面係墨魚滑加木耳絲,食落非常爽口!
四川札髻粉

因為個名特別嘅關係所以決定叫嚟試下

札髻粉果然粉如其名,一札一札,但因為佢本身硬身,所以煮嘅時間要耐啲,我地試左幾個髻,發現,等到個髻散左就可以食,個時就夠晒入味又保留到口感。佢嘅口感有啲似芋絲但比芋絲淋小小。
最後我地仲點左甲紋魷魚刺身

意想不到咁大份而且非常新鮮!!睇到見到肉身非常有光澤,食落去,因為厚身所以好有口感!!

兩個人食到好飽,但都不忘再飲多兩碗湯先走!!

不過火鍋仔地方真係唔大,而且樓面得一個人ONE MAN BAND,所以真係要耐心等候食物,同埋坐位比較逼,所以如果一大班朋友想去都要考慮番呢個因素。
2016-11-21
15 分鐘 (堂食)
2016-11-26 531 瀏覽
觀塘工廠大廈出名多野食,為左揾個好地方試下,於是就上左openrice搵下揀下有邊間好食,點知就搵到呢間個名叫火鍋仔嘅打邊爐舖頭,見佢啲野好似幾特別,作為打邊爐發燒友嘅我地就揀左呢度開飯喇。雪耳木瓜雞腳湯一開始就緊係要簡個湯底先喇,呢個雪耳木瓜雞腳湯真係比較小餐廳提供做火鍋個湯底,不過湯底入口有濃濃的鮮甜味,唔洗加入任何嘅配料,都好好喝,而且雞腳同埋木瓜嘅份量絕對唔會小,等我地係熱氣之前先好好咁滋潤一下。即炸響鈴響鈴好有口感,夠晒脆身,加埋佢本身果種淡淡嘅咸味,加小小火鍋豉油去調一調味都已經非常惹味。新鮮豬腳根未煮之前嘅非常亮身,煮後豬腳根入口令人感覺非常脆身無雪味,入口夠晒口感。秘製豬肉條豬肉條煮之前非常亮身,而煮左之後嘅豬肉條入口夠彈牙,而且唔會有陣陣腥臭味,肉又夠晒結實,味道又夠濃味之餘又啖啖肉。美國桶蠔美國桶蠔份量唔小,經煮熟之後,體積唔會縮小好多,入口好有夠鮮味,令我地呢啲蠔魔一食難忘。芝士蝦丸呢度啲蝦丸粒粒都真材實料架,因為粒粒純手打,而且裡面仲要有芝士,煮完粒粒除口感結實又夠彈牙外,仲可以有埋芝士嘅拉絲效果真係超吸引 今次嘅工廠體驗都真係幾驚,因為估唔到一間火鍋小店比起一
芝士蝦丸呢度啲蝦丸粒粒都真材實料架,因為粒粒純手打,而且裡面仲要有芝士,煮完粒粒除口感結實又夠彈牙外,仲可以有埋芝士嘅拉絲效果真係超吸引 今次嘅工廠體驗都真係幾驚,因為估唔到一間火鍋小店比起一般嘅舖頭所有野都做得更創新,食材亦都更加多選擇,有機會都要再黎工廠探險先得
2016-11-25 221 瀏覽
觀塘一向好多隱蔽好餐廳,又比我發現一間,街鋪打邊爐想要高質素就越來越貴,這餐廳價錢上我覺得唔算特別平,但食物非常有質素,所以食過之後我都即時大力推薦比身邊朋友。全日免小食、免加一錢,不過醬料要$18位,要咩自己選。而湯底都係自選,我地最簡單要個皮蛋芫茜湯,雖然簡單但好足料,味道亦好濃郁。2個人打邊爐其實食唔到太多野,但牛肉一定要點,手切牛肉好大碟$2xx價錢合理,未食見到牛肉顏色好靚,好精彩啊。手切牛厚薄剛剛好,滾大約30秒左右,變色即刻食得,牛肉口感好鮮嫩,好重牛味,好好味 ~好好味~好好味(重要事要講3次)哈。稻庭烏東亦都係唔洗滾好耐,食落口好滑,好有咬口,配牛肉一齊食一流。自家製手打丸,2個人食量唔大但乜都想試,三色丸最好,每款三粒、大大粒。其中蝦丸真係食到大大粒蝦肉係入面,好香蝦味,非常彈牙。最後點少得食菜同蘿蔔,咬落口充滿曬d湯汁味道,好正。初初以為點左好少野,但2個人都飽到抱住個肚走,見到隔離枱叫到成枱食物,好多我都好想試,下次一定要約多d人再去,不過一定要book,我個日平日7點到,最後一張細枱比左我地,見到後面有幾枱要係出面足足等左成個鐘,所以食好野一定要訂枱是常識吧。
不知不覺已步入深秋,雖然,偶然的猛烈陽光照射下,仍會有點熱。但整體溫度早已下降,出街時,也要多穿點衣衫喔!涼涼秋意,BeautySearch 忽然又想起火鍋來,但只有我與蝦子餅二人,選擇自然少。 今次來到位於觀塘工廈的《火鍋仔》,第一次往樓上舖吃火鍋,感覺蠻特別。 甫坐下,店員便揣來多款配料,讓我們自行混出喜歡的醬料。 《火鍋仔》的裝潢簡約,地方不算很大,整體感覺有點舊,相信已在這兒扎根了好一段時間。難怪這兒的客人,多半也很熟悉似的,不用看點紙便即時點湯底,並即場詢問是日海鮮呢!再看看牆上的即影即有,便感到這兒充滿家的感覺。 當然,初次到訪的我倆,還而看看點紙的資料,慢慢揀選。 火鍋湯底方面,原先揀選了「雪梨雪耳豬肺湯」,可惜當日沒有提供,只好選回我最常的選擇「芫茜皮蛋鍋」 (HK$68)。 平日少吃蔬菜的蝦子餅,倒愛品嚐粟米 (HK$28),所以點選了一客,而且,亦不負所托,相當清甜爽口。 再來是一客海中蝦 (HK$108)真是名副其實「海中蝦」,雖然被竹纖串起,但依然非常生猛,眼仔碌碌之餘,腳仔還撐下撐下呢!蝦子餅最愛新鮮蝦,除了因為份外鮮甜外,拆殻時亦份外方便喔! 二

甫坐下,店員便揣來多款配料,讓我們自行混出喜歡的醬料。

當然,初次到訪的我倆,還而看看點紙的資料,慢慢揀選。

再來是一客海中蝦 (HK$108)

二人吃火鍋,有時可選的真的不多,幸好《火鍋仔》容許我們點選兩款丸子合拼,原價 HK$88 蝶的丸子,合拼後,可以 HK$88 一次過品嚐芝士蝦丸及芝士墨丸。

為何都是芝士丸?無他的,因為BeautySearch 與蝦子餅二人都是『芝士控』。

這兒的芝士丸芝士含量也高,尤其芝士蝦丸更為味美,吃時要當心喔!

雖然,差不多每次吃火鍋,BeautySearch 也必點選牛肉,但這兒有駝鳥肉 (HK$78) 提供,由於不是所有火鍋店也有駝鳥肉選擇,所以,是次的紅肉,我棄了牛肉,選了駝鳥肉。

吃駝鳥肉不是更健康嗎?三低及含多元不飽和脂肪酸,而且口感帶嚼勁,相當不錯喔!

最後,我們還點選了另一款雙拼,今次是鮮蝦雲吞 (HK$68) 拼招牌餃 (HK$58),由於以價錢較高者計算,合拼後為HK$68,不過,能多品嚐不同款式,也是值得的。

招牌餃用上墨魚滑、韮菜絲、木耳絲等材料製作而成,有益又味美;而鮮蝦雲吞每粒更用上兩大隻鮮蝦,實在最量,加上口感爽嫩,絕對是必吃之選。
2016-11-07 991 瀏覽
好耐無去過觀塘了,行完APM,朋友話肚餓要揾好嘢食喎!我們两個都非常喜歡食海鮮的,咁食好嘢梗要食海鮮啦!就上網睇吓openrice有冇好介紹,查到有間火煱仔就係隔離工廠區,就胆粗粗走去試吓,上到去又真係幾旺喎,但都好快安排入座!間店舖不大,只有幾枱客。我們叫咗一個海鮮拼盤,有海蝦、蜆、蟶子皇、桂花蚌、超大帶子,仲有都幾大隻嘅非洲鮑魚,全部都幾新鮮。最好笑就係我們叫咗個木瓜魚湯底,湯料只有木瓜和秀珍菇,但也充滿了魚湯味,沒想過這個湯會這樣子的鮮甜耶,D海鮮拼盤都未上枱,我朋友已經飲咗好多碗湯了,又真的幾好味!非洲鮑魚 ~ 鮑身圓闊飽滿,裙邊粗壯,味道濃郁、甘香,肉質夠厚,更十分彈口。又大又肥美又夠鮮的帶子,加上惹味的醬料更能把帶子添增香和鮮等味覺的享受。超大的蟶子皇,實在忍不住要食咗佢!還有一個最重要的配角,就是…火鍋醬料,蔥碎、香菜碎、蒜碎、辣椒和醬油,讓海鮮火鍋加倍好吃!本來都想試吓其他食物,見隔離枱叫咗好多肥牛同埋D肉丸,但我們只得两個人,食完海鮮拼盤已經好飽了,唯有下次再食過啦!
海鮮拼盤
木瓜魚湯煱
非洲鮑魚
鮮帶子
超大的蟶子皇,實在忍不住要食咗佢!
蟶子皇
鮮帶子
蟶子皇
  • 帶子
2016-11-04 684 瀏覽
有兩位朋友生日,一班朋友要求到火鍋仔慶祝,已經預先book咗枱及預留海鮮。冬瓜盅無得頂,店主用了半隻冬瓜加蓮子蟹柳…(不能盡錄)湯仲有好香嘅酒味,店員待湯滾起,將冬瓜切一片片,先飲湯後打邊爐冬陰公湯底之前已經試過,今次要求加辣!一樣滾起後先飲湯!簡直是好感動我哋先食生蠔,泰式蝦刺身,重頭戲來了!超巨瀨尿蝦,鮑魚,肉蟹店員好細心咁提點我哋每款海鮮滾幾多分鐘其它食物一向有質素,不得不提手打蝦丸同黑松露墨魚滑第二度應該揾唔到咁美味!
店員好細心咁提點我哋每款海鮮滾幾多分鐘
其它食物一向有質素,不得不提手打蝦丸同黑松露墨魚滑
第二度應該揾唔到咁美味!
  • 冬陰公湯底
  • 冬瓜盅
  • 鮑魚
  • 蝦丸
  • 黑松露墨魚滑
  • 響鈴
2016-11-03 525 瀏覽
朋友話帶我打邊爐,點知帶左我上工廈既一間小店無諗過甘細間,一入店都幾surprise望下menu,價錢偏貴,不過都係食左先算嗌左個豬肚湯底,估唔到甘好飲!勁多材料非常滿意呢個湯醬料每人加$18手打蝦丸同芝士墨丸,雙併,好彈牙,好好味!中間食到有流心芝士,正!雙併九菜餃同魚皮餃,魚皮餃還可以,九菜餃係自家製的,特別欣賞👍🏻👍🏻肥牛都幾靚,少食多滋味估唔到小店都可以自己炸響鈴,自炸係唔同d,大份,空氣感好重,我同朋友都爭住食,哈哈烏冬係稻亭烏冬,淥一陣就好食了,口感彈牙最後嗌左個皇帝菜清下腸胃今餐兩個人食好飽好滿足,有喜出望外的感覺
朋友話帶我打邊爐,點知帶左我上工廈既一間小店
無諗過甘細間,一入店都幾surprise
望下menu,價錢偏貴,不過都係食左先算
嗌左個豬肚湯底,估唔到甘好飲!勁多材料
非常滿意呢個湯
醬料每人加$18
肥牛都幾靚,少食多滋味
烏冬係稻亭烏冬,淥一陣就好食了,口感彈牙
最後嗌左個皇帝菜清下腸胃

今餐兩個人食好飽好滿足,有喜出望外的感覺
2016-11-02
  • 響鈴
每次最愛冬瓜盅及冬蔭公湯底,仲有番茄海鲜鍋,必食懶尿虾,鲍魚,蟶子,牛肉,超級新鲜,剛看見有劣評,順便平反吓,講明工厦想要什麼環境,6星级?應該去酒店啦!需然他們人手不多,服務態度十分好,直得一讚,必定介紹很多人繼續幫襯
2016-10-08
  • 懶尿虾,黑松露墨魚丸
收工諗食咩真係一個好頭痛既環節😪日日lunch都喺觀塘食已經食到無咩好食咁,所以收工通常都會用9秒9既速度離開揾野食。尋日d同事話不如收工聚下(當然係申訴大會啦😏),不過我地一行7人都住唔同地區,所以同事決定近近地喺附近打下邊爐算喇,上open🍚見到有間叫火鍋仔,大家諗住試下支持下呢d小店,但係見到佢近期2個食評都講得好差又心大心細👉🏻👈🏻,不過又諗唔到仲有咩選擇,最終同事都話試下,咁我唯有跟大隊打去book枱啦。我地準時8點半到,入到去見到雖然舖頭細細得幾張枱,不過又未至於講到咁焗束既,廢話唔講喇😂,都係講下d野食啦。book枱嗰時留左個冬瓜盅,所以唔洗煩個湯底,大家即時喪點野食😅,講返個湯底先,個鍋真係好味好足料,搞到未開始打邊爐大家已經飲晒d湯😝正當我地嘈緊食咩之際,店員同我地推介d是日海鮮,同事們想食生蠔,我唔食所以佢地叫左6隻試下,佢地都話唔錯,不過1人得1隻唔夠喉,想黎多round之際個店員話賣晒,唯有下次請早啦😂再黎真係真係要推介下個蟶子皇👍🏻出面食過會有沙,呢度無沙不特止,仲要好鮮甜好爽脆,正呀😋再黎元貝,其實呢個都好食既,不過可能有對比啦,我都係鐘意食蟶子多d😁終於都
終於都到主菜大閘🦀(哈。因為我最鐘意食🦀😝)好多膏呀(掛住食唔記得影下d膏😂)
食到呢度大家都飽左6成,所以都係叫左幾款野食咋!有頂級手切牛啦,唔錯唔錯👍🏻
鵝肝墨丸夠彈牙裏面好juicy呀
仲有雞子啦,其實得我同另一個同事想食,都驚食唔晒架,但係見到佢話係新鮮又想叫黎試下,黎到見到細細粒好新鮮咁, i like😋
叫左咁多野係時候要食返d菜既😌叫左個什菜同萵荀,好完滿咁完成左成件事!
終於都報告完畢喇👋🏻👋🏻
  • 蟶子皇