2016-11-07 991 瀏覽
好耐無去過觀塘了,行完APM,朋友話肚餓要揾好嘢食喎!我們两個都非常喜歡食海鮮的,咁食好嘢梗要食海鮮啦!就上網睇吓openrice有冇好介紹,查到有間火煱仔就係隔離工廠區,就胆粗粗走去試吓,上到去又真係幾旺喎,但都好快安排入座!間店舖不大,只有幾枱客。我們叫咗一個海鮮拼盤,有海蝦、蜆、蟶子皇、桂花蚌、超大帶子,仲有都幾大隻嘅非洲鮑魚,全部都幾新鮮。最好笑就係我們叫咗個木瓜魚湯底,湯料只有木瓜和秀珍菇,但也充滿了魚湯味,沒想過這個湯會這樣子的鮮甜耶,D海鮮拼盤都未上枱,我朋友已經飲咗好多碗湯了,又真的幾好味!非洲鮑魚 ~ 鮑身圓闊飽滿,裙邊粗壯,味道濃郁、甘香,肉質夠厚,更十分彈口。又大又肥美又夠鮮的帶子,加上惹味的醬料更能把帶子添增香和鮮等味覺的享受。超大的蟶子皇,實在忍不住要食咗佢!還有一個最重要的配角,就是…火鍋醬料,蔥碎、香菜碎、蒜碎、辣椒和醬油,讓海鮮火鍋加倍好吃!本來都想試吓其他食物,見隔離枱叫咗好多肥牛同埋D肉丸,但我們只得两個人,食完海鮮拼盤已經好飽了,唯有下次再食過啦!
海鮮拼盤
木瓜魚湯煱
非洲鮑魚
鮮帶子
超大的蟶子皇,實在忍不住要食咗佢!
蟶子皇
火鍋醬料