2021-12-22 39 瀏覽
Pre-christmas celebration with a Pork Chop Christmas Night BBQ set🐖The quality of meat and especially kimchi never disappoints me!!🐷overall: 8/10Christmas Night BBQ Set🥓Pork Chop marinated in soy sauceIt comes in a huge sized of sliced pork chop. Was worried if the meat would be too tough as I’m not a pork lover. I remember i tried another korean bbq shop that serves the so-called korean pork and i ended up chewing a few pieces of pork for an hour. Tho this pork chop is sliced to a certain thick

🐷overall: 8/10

Christmas Night BBQ Set

It comes in a huge sized of sliced pork chop. Was worried if the meat would be too tough as I’m not a pork lover. I remember i tried another korean bbq shop that serves the so-called korean pork and i ended up chewing a few pieces of pork for an hour. Tho this pork chop is sliced to a certain thickness, when grilled and cut into bite size, the meat is actually much tenderer than expected and well seasoned in adequate saltiness in soy sauce.
Pork  chop  marinated  in  soy  sauce

🧄Rib finger with garlic & onion, wagyu chuck flap, pork belly with bbq sauce, chicken neck, prawn
I especially like the pork belly with bbq sauce. The layers of fats in between the pork meat are clearly seen, guiltiful yet tasty and juicy. Taste so good especially wrapped in lettuce with some kimchi, cheese corn and a slice of grilled garlic on top - the traditional korean style.

#炑八韓烤#炑八
#meokbangbbq#먹방
#韓燒#燒肉#韓國菜#韓國餐廳#韓國燒烤
#koreanfood#和牛#相機食先
2021-12-21 47 瀏覽
餐廳燈飾用暖系色,所以氣氛好warm。見到有個聖誕menu, 即刻試試個 醬油豬大王套餐。前菜有泡菜,海帶等,十分開胃。名品大王豬扒超大塊,肉質鮮嫩,醃得好入味,打卡一流。蔥蒜牛五花, 和牛肩肉, 醬油豬五花,大蝦。蔥蒜牛五花,牛五花油脂較多,配搭蔥蒜,特別惹味。和牛肩肉,油脂勻稱,肉質結實。醬油豬五花,個醃料我幾鐘意,肉質幼嫩。蝦夠大隻新鮮,所以肉都彈牙。韓國豬手好大份,豬手肉嫩,有豐富嘅骨膠原,咬感十足。紅豆沙冰紅豆數量極多,沙冰幼滑,細飲管都吸到。其實呢個餐份量大,加埋粟米芝士, 泡菜蛋無限添加,絕對可以3個人😂

前菜有泡菜,海帶等,十分開胃。

名品大王豬扒
超大塊,肉質鮮嫩,醃得好入味,打卡一流。

蔥蒜牛五花, 和牛肩肉, 醬油豬五花,大蝦。
蝦夠大隻新鮮,所以肉都彈牙。

韓國豬手

好大份,豬手肉嫩,有豐富嘅骨膠原,咬感十足。

紅豆沙冰
紅豆數量極多,沙冰幼滑,細飲管都吸到。

2021-12-21 60 瀏覽
炑八韓烤嚟呢度食韓燒最開心就係可以免費任食爐邊芝士粟米同埋泡菜爐邊蛋,而且多款前菜都係可以refill 架,勁正醬油豬大王套餐包括有名品大王豬扒、醬油豬五花、蔥蒜牛五花、和牛肩肉、蝦等等名品大王豬扒份量十足勁大塊,而且醃得入味,肉質柔軟!蔥蒜牛五花雖然套餐主打豬肉,但係食韓燒又點少得食牛肉呢!蔥蒜牛五花十分惹味,牛五花油脂分布均勻,肉質細嫩。蝦除咗有肉之外,套餐仲有海鮮,而且質素唔馬虎,爽口彈牙。韓式豬手豬手已經用醬汁調好味道,滷好放涼再切片,豬手有豐富骨膠原,有咬口。臨近聖誕,餐廳都特意加推聖誕老人特飲,原來就係紅豆沙冰,真材實料有粒粒嘅紅豆,非常滿足。
炑八韓烤

醬油豬大王套餐

名品大王豬扒
份量十足勁大塊,而且醃得入味,肉質柔軟!

蔥蒜牛五花
雖然套餐主打豬肉,但係食韓燒又點少得食牛肉呢!
蔥蒜牛五花十分惹味,牛五花油脂分布均勻,肉質細嫩。

除咗有肉之外,套餐仲有海鮮,而且質素唔馬虎,爽口彈牙。

韓式豬手

2021-12-21 59 瀏覽
就黎聖誕,約個朋友出黎聚聚。天氣凍冰冰,韓燒就最啱,我地揀太子*炑八韓烤*食返個聖誕大餐。我地叫左呢個名品豬扒wee嘩聖誕夜套餐。店員先黎一盤盤前菜擺底,生菜、泡菜、芽菜、蘿白、海底,仲有沙律菜添。另外仲有泡菜雞蛋同芝士粟米,呢啲全部都無限添加蛋同粟米我都加左4、5次😂。個餐有名品大王豬扒,超巨型,豬扒腍,腌得好夠味。醬油豬五花,好juicy 。個餐唔單止得豬,仲有紅蝦、蔥蒜牛五花、和牛肩肉 、雞頸肉,好豐富。紅蝦我好鐘意,蝦肉好新鮮爽囗彈牙。蔥蒜牛五花、和牛肩肉,好香牛味,好香口。啲人怕韓燒熱氣,好似我咁食就唔怕,原來泡菜煎一煎係好好味。叫返兩杯好有聖誕氣氛既野飲先,野濟洲的聖誕禮物梳打同聖誕老人沙冰,橘子梳打好清新,紅豆沙冰好似甜品好sweet。呢個聖誕大餐真係好滿足。

我地叫左呢個名品豬扒wee嘩聖誕夜套餐。

個餐有名品大王豬扒,超巨型,豬扒腍,腌得好夠味。

醬油豬五花,好juicy 。

紅蝦我好鐘意,蝦肉好新鮮爽囗彈牙。

蔥蒜牛五花、和牛肩肉,好香牛味,好香口。

啲人怕韓燒熱氣,好似我咁食就唔怕,原來泡菜煎一煎係好好味。

呢個聖誕大餐真係好滿足。

2021-12-20 1366 瀏覽
餐廳佈置十分雅緻, 以淺木色為主調,座位舒適, 配上柔和的燈光 , 環境和氣氛相當不錯。入座後 , 店員殷勤地送上韓式前菜,有泡菜、大豆芽、 醃蘿蔔等, 醃得相當入味,爽甜的田園沙律, 配上胡麻醬汁 ,口感清爽, 是滋味的開端, 還在烤烤爐邊倒上泡菜蒸蛋蛋汁、粟米芝士, 十分惹味過癮,仲係無限添食。聖誕月見和牛奇妙套餐$698套餐相當豐富有: ▪月見和牛肩肉扒月見和牛肩肉扒,色澤嫩紅 , 油花滿佈, 燒烤時, 肉香四溢, 鮮味軟嫩, 肉汁在口中迴盪, 令人滿嘴油香和肉香。亦可以用新鮮生菜、 青瓜條及蒜片,包裹牛肉一齊吃, 口感 會更清爽。▪牛舌▪豬肋骨 ▪蔥蒜牛五花▪牛小排 ▪韓牛前胸肉 ▪雜菇薄切牛舌,燒至油光亮澤,嚼勁的口感,慢慢滲出肉香, 津津回味。 豬肋骨,以梨汁醃製過, 有助清熱氣的功效, 入口帶微甜果香,香甜美味, 滋味吸引。蔥蒜五花腩 ,燒好後,邊沿帶焦香, 十分軟嫩,散發著陣陣蒜香。牛小排,雲石紋均勻滿佈, 賣相吸睛,燒烤時,肥油滴在爐端中,火光更旺盛, 仲香氣撲鼻而來, 肉質細膩軟嫩,有入口溶化的感覺。韓牛前胸肉,脂肪分佈平均,牛味濃郁, 充滿肉汁,令人食指大動。雜菇

聖誕月見和牛奇妙套餐$698

▪牛小排
▪韓牛前胸肉
▪雜菇

雜菇
燒烤後的鮮菇、雞髀菇及南瓜, 仍然充滿水份,口感香甜軟嫩。

全隻韓國豬手(套餐加配$198)
冷食的韓國豬手 ,切成薄片 ,及灑上香香的芝麻粒,肥瘦相間, 口感爽彈,充滿豐富骨膠原 ,十分滋補 養顏,女士至愛, 亦可包包上生菜來吃, 沾上特製醬汁, 滋味滿分。

荔枝梳打、 菠蘿梳打
梳打入口冰爽香甜, 充滿荔枝 、 菠蘿的誘人甜香, 仲有啖啖果肉 ,冰爽解膩, 為燒烤之後 ,帶來冰涼的感覺, 最佳拍檔。

最近愛上韓國菜又想食燒肉!於是和朋友一聚又來個韓燒聚餐~ ~臨近聖誕,餐廳推出聖誕套餐,性價比十分高我們就點了名品豬扒WEE嘩聖誕夜套餐另外再加傳統韓國豬手~~每款小食都十分吸引我至愛食泡菜👍👍除沙津外,每款小食都可以無限任添名品大王豬扒這個套餐的主角超大一塊肉肉,份量十足差不多有3隻手掌般大豬扒不只大,而且肉質結實吃時配上生菜、泡菜辣辣地更好吃吃了一件之後忍不住立即要吃第二件蔥蒜牛五花入口即溶,鬆軟多汁仲帶點蔥蒜味道非常配合牛肩肉牛味濃厚,口感軟糯,味道很好醬油豬五花口感爽脆一點不膩雞頸肉肉質非常嫩滑鮮美紅蝦大大隻但肉質結實、嫩滑彈牙滿滿的蝦膏加上吃起來啖啖肉,十分惹味傳統韓國豬手份量十足,不會太油膩也不靭吃得非常過癮,大滿足聖誕老人特飲 紅豆沙冰配有粒粒紅豆柚子檸檬梳打 清新開胃的酸甜味道配上食物都好解膩~..❤️💛🧡
最近愛上韓國菜
又想食燒肉!
於是和朋友一聚又來個韓燒聚餐~ ~
臨近聖誕,餐廳推出聖誕套餐,性價比十分高
我們就點了名品豬扒WEE嘩聖誕夜套餐
另外再加傳統韓國豬手~~
每款小食都十分吸引
我至愛食泡菜👍👍
除沙津外,每款小食都可以無限任添
這個套餐的主角
超大一塊肉肉,份量十足
差不多有3隻手掌般大
豬扒不只大,而且肉質結實
吃時配上生菜、泡菜辣辣地更好吃
吃了一件之後忍不住立即要吃第二件
入口即溶,鬆軟多汁
仲帶點蔥蒜味道非常配合

牛肩肉
牛味濃厚,口感軟糯,味道很好

醬油豬五花
口感爽脆一點不膩

雞頸肉
肉質非常嫩滑鮮美
紅蝦
大大隻但肉質結實、嫩滑彈牙
滿滿的蝦膏加上吃起來啖啖肉,十分惹味
傳統韓國豬手
份量十足,不會太油膩也不靭
吃得非常過癮,大滿足
聖誕老人特飲 紅豆沙冰配有粒粒紅豆
柚子檸檬梳打 清新開胃的酸甜味道
配上食物都好解膩~

❤️💛🧡
2021-12-15
2021-12-17 579 瀏覽
今日同男朋友好想食韓燒,所以就去咗一間我哋成日都會去嘅炑八食韓燒。我哋揀咗喺太子彌敦道嘅呢一間,貪佢夠方便。呢間炑八喺地庫嘅,要落一層樓梯。我同男朋友揀名品豬扒Wee嘩聖誕夜套餐,仲加咗錢叫咗個特級牛肋骨,嘢飲就叫咗一人一杯,分別係柑橘鮮橙果茶同濟州的聖誕禮物梳打。呢度嘅前菜係任食嘅,有海帶,芽菜,泡菜等等。除此之外仲有一個麻醬沙律,等我哋喺食肉之餘都可以食番啲菜。呢度嘅麻醬畀得一啲都唔孤寒,啖啖都食到。我最鍾意嘅係芽菜,每次都要encore幾碟先夠,仲有最開心嘅係佢嘅爐邊蛋同芝士都係任加㗎,淨係食多幾round都回本喇。今次嘅套餐有好多款肉,有蒜蔥蒜牛五花,醬汁豬五花,豬頸肉,紅蝦,同埋和牛肩肉,仲有大大塊名品大王豬扒。嚟到擺盤擺得好靚,紅蝦兩隻大大隻,燒好勁彈牙,仲有好香嘅蝦膏味。最令我驚喜嘅係醬汁豬五花,薄得嚟勁嫩,食落佢個醬汁超級惹味,帶有少少bbq嘅味道。我連調味嗰啲都唔需要點。和牛肩肉都好正,佢嘅肥肉分佈好靚,超香牛味。 另外仲有大大塊嘅名品大王豬扒,嚟到真係嚇我一跳 ,大過我嘅手掌,我哋將佢燒到脆卜卜,出面香脆入面又好香油香味,真係好難得豬肉都咁好食,簡直係顛覆咗我以前嘅

嚟到擺盤擺得好靚,紅蝦兩隻大大隻,燒好勁彈牙,仲有好香嘅蝦膏味。最令我驚喜嘅係醬汁豬五花,薄得嚟勁嫩,食落佢個醬汁超級惹味,帶有少少bbq嘅味道。我連調味嗰啲都唔需要點。和牛肩肉都好正,佢嘅肥肉分佈好靚,超香牛味。 另外仲有大大塊嘅名品大王豬扒,嚟到真係嚇我一跳 ,大過我嘅手掌,我哋將佢燒到脆卜卜,出面香脆入面又好香油香味,真係好難得豬肉都咁好食,簡直係顛覆咗我以前嘅諗法。
呢個套餐好貼心等你可以食到唔同嘅調味同埋肉質,唔怕會食厭。仲有我為食加錢加嘅特級牛肋骨都冇令我失望,份量真係超大,我哋驚燒燶所以就剪開咗一塊一塊咁樣燒,都可以燒到六七件,佢有少少蜜糖香同埋bbq味,食落嫩滑,點埋芝士食,邪惡得黎加多咗一陣鹹香味。

食肉食厭咗又可以食下爐邊蛋,蛋入面有泡菜碎增加口感之餘唔會單調,兩杯嘢好清新超解油膩,唔會太甜又好有柑橘嘅清香味,簡直係正 !

成個體驗真係勁好,店員見到我哋冇曬蛋或者芝士都會主動幫我哋加,真係好正呀!我諗緊聖誕節當日都同男朋友食多次!!
2021-12-13
  • 特級牛肋骨
2021-12-17 53 瀏覽
出發去韓國食燒肉大餐🥳工作到年尾真係獎自己食餐好嘅,同朋友叫咗個醬油豬大王套餐! 其實已經好耐冇食過炑八, 估唔到多左甘多款食物。前菜:高質嘅沙律菜,仲有韓式泡菜、韓式海苔、芽菜,仲有邊爐等同邊爐芝士粒粒,最開心係全部都任refill 。一上菜嘅時候見到有豬肉有牛肉,目不瑕給😍認真不可少,需要逐一介紹:主菜方面: 蒜蔥牛五花 :牛五花其實是肩腹肉,相比起剛才的部位,牛五花比較有口感,肉味也較濃郁。 和牛肩肉大塊到差啲連個到爐都煎唔落😂見都到好開心🥳肉味濃厚,和牛肩肉肉質稔嫩,油脂分佈平均。必叫!名品大王豬扒名品大王豬扒份量十足,大大塊!醃得好入味,肉質腍好juicy! 正啊!我哋仲另外追加咗特級牛肋骨😍($198),牛肋骨整片上都好大份,剪開可以鋪滿成個烤盤,肉味香濃。為左要有去左韓國feel我地仲order左2杯菠蘿梳打& 薄荷梳打, 好有旅行Feel。 🌱🥳另外一讚,店員服務10分殷勤!你主動收起碗碟,換走燒烤盆, 可以慢慢燒, enjoy!💥餐廳資料餐廳:炑八韓烤(太子店)地址:太子彌敦道749號歐亞銀行大廈地庫
出發去韓國食燒肉大餐🥳
工作到年尾真係獎自己食餐好嘅,同朋友叫咗個醬油豬大王套餐!
其實已經好耐冇食過炑八, 估唔到多左甘多款食物。

主菜方面:
蒜蔥牛五花 :

和牛肩肉
大塊到差啲連個到爐都煎唔落😂

為左要有去左韓國feel

💥餐廳資料
餐廳:炑八韓烤(太子店)
地址:太子彌敦道749號歐亞銀行大廈地庫
好耐無放假 好耐無炑八 見到太子呢間有75折 即管試試地點唔難搵既 但門口好細 唔係刻意搵 都應該幾難留意到落左樓梯 地方唔算大 但勝在唔算多人 由於75折時段要叫4款正價燒物我地叫左月見韓牛 豬五花牛五花 豬大腸再叫左個大醬湯食物和服務都比預期中好 職員都主動換板 亦好好禮貌成個樓面都係3個員工 但個個都好勤力 值得一讚 豬大腸不是太肥 燒到乾身 脆卜卜 好好咬口食材都好新鮮 無論由前菜既沙律菜 到肉食既 色澤 都是新鮮的唯獨樓底唔算高 啲煙好難散 有點熱加煙 整體達95分試過咁多間炑八 這間暫時最好:
好耐無放假 好耐無炑八

原味豬五花
名品大醬湯
會員積分換飲品
  • 豬大腸
好想bbq,唯有黎炑八食番個聖誕韓燒套餐應吓節~月見和牛套餐 $698月見和牛肩扒 +燒肉拼盤(牛舌、豬肋肉、牛五花、牛小排、牛胸肉、菇)除沙律外,所有前菜、生菜、爐邊泡菜蛋& 芝士粟米都可以無限量refill~我最愛呢度爐邊附同芝士粟米,每次必定叫職員幫忙refill~燒肉拼盤(牛舌、豬肋肉、牛五花、牛小排、牛胸肉、菇)牛舌 口感爽脆豬肋肉 經傳统韓式醃肉用果汁,肉質特別鬆軟牛胸肉 軟滑有牛味牛小排整塊上,肉味最濃郁月見和牛肩扒 和牛肩面積同爐面一樣大,靚靚大理石紋理,肉質軟滑,配合已附溫泉蛋食用絕對有加乘作用!傳统韓國豬手 + $158加入白芝麻更香口,沾辣醬、加入泡菜做生菜包晒惹味!濟州橘子梳打 聖誕特飲之一,橘子口味清新,解膩又解渴!紅豆沙冰都係聖誕特飲限定,平時老公最愛叫紅豆冰,呢杯沙冰細滑清甜就岩晒喇最後埋單時,店員送上薑糖薄片驅寒
好想bbq,唯有黎炑八食番個聖誕韓燒套餐應吓節~

月見和牛套餐

月見和牛肩扒
燒肉拼盤
(牛舌、豬肋肉、牛五花、牛小排、牛胸肉、菇)

除沙律外,所有前菜、生菜、
爐邊泡菜蛋& 芝士粟米都可以無限量refill~

燒肉拼盤
(牛舌、豬肋肉、牛五花、牛小排、牛胸肉、菇)
牛舌 口感爽脆
豬肋肉 經傳统韓式醃肉用果汁,肉質特別鬆軟
牛胸肉 軟滑有牛味

牛小排整塊上,肉味最濃郁

月見和牛肩扒

傳统韓國豬手
+ $158
加入白芝麻更香口,沾辣醬、加入泡菜做生菜包晒惹味!

濟州橘子梳打
聖誕特飲之一,橘子口味清新,解膩又解渴!

紅豆沙冰

最後埋單時,店員送上薑糖薄片驅寒
2021-12-08
2021-12-17 39 瀏覽
今日去左炑八韓烤 (歐亞銀行大廈)食晚飯,餐廳地方好大,晚餐時段非常熱鬧,坐嘅位置幾舒服一開始店員送上前菜,有海帶青瓜、酸甜蘿蔔、韓式泡菜、芽菜、車厘茄沙津、爐邊蛋和拉絲芝士粟米。今次試左個聖誕月見和牛奇妙套餐,有牛舌、豬肋肉、蔥蒜牛五花、牛小排、韓牛前胸肉同埋雜菇牛舌:口感爽脆韓牛前胸肉:脂肪分佈較多,油花十足,肉質爽而不膩牛小排:油紋分布集中,油花分佈平均,肉質結實蔥蒜牛五花:口感豐富,蔥蒜好香濃,醃制夠晒惹味,肉質帶點嚼勁豬肋肉:肉質豐富,咬落有彈性雜菇:燒完都唔會太乾,有咬口。不得不提嘅係月見和牛肩肉扒,肉扒有兩大塊,肉質軟嫩,牛味非常濃郁,油脂比例平衡,蘸上溫泉蛋醬油,口感更加嫩滑荔枝梳打&柚子檸檬梳打: 酸酸甜甜又解渴💕太子彌敦道749號歐亞銀行大廈地庫

牛舌:口感爽脆

韓牛前胸肉:脂肪分佈較多,油花十足,肉質爽而不膩

牛小排:油紋分布集中,油花分佈平均,肉質結實

豬肋肉:肉質豐富,咬落有彈性

雜菇:燒完都唔會太乾,有咬口。

荔枝梳打&柚子檸檬梳打: 酸酸甜甜又解渴

💕太子彌敦道749號歐亞銀行大廈地庫
2021-12-16 30 瀏覽
又到冬天儲脂肪既日子 緊係暖笠笠咁食個烤肉啦 今次去左連鎖烤肉店炑八韓烤食烤肉 為左唔洗諗食咩🤣 我同朋友直接叫左兩個套餐一坐低店員就已經好快手咁開爐加泡菜蛋漿同芝士粟米落爐邊個條坑到 前菜都好快送到上黎 我覺得佢呢間烤肉有比埋圍裙食客呢一點做得好好 有時出去食烤肉都怕油彈到件衫店員哥哥好好留意到我地食完粟米芝士同泡菜蛋 主動問我地洗唔洗加同埋會主動幫我地換塊燒肉板🐮🍤梨汁牛肋骨配大紅蝦 $198一拎到上枱條牛肋骨長到要剪開一半先岩岩好放到落個爐到 醃肉個汁做得唔錯微微帶甜 個大紅蝦都真係幾大隻 好似手掌咁大但就得一隻 肉質都幾好夠爽🐮聖誕月見和牛奇妙套餐 $698🐮月見和牛肩肉扒呢塊扒認真夠大 油花同肉既比例差唔多五五比 佢配左個半熟蛋汁 撈埋個蛋汁食落件肉更滑 我自己鐘意就配埋生菜食減輕個油膩感🐮👅牛舌薄切牛舌同燒肉好夾 牛肉味好豐富 沾小小鹽食肉味更突出🐷豬肋肉豬肋肉佢係切長條咁比我哋燒 醃汁比較甜 肉質都淋唔會話好難咬 都唔會好似落咗鬆肉粉咁散散地咁 建議大家可以燒到一半剪到一粒粒咁燒 咁樣易啲燒熟舊肉同表面唔會咁燶🐮蔥蒜牛五花呢個係我今晚覺得最好食既肉 餐廳原本已經切好到bi

🐮🍤梨汁牛肋骨配大紅蝦 $198

🐮聖誕月見和牛奇妙套餐 $698

🐮月見和牛肩肉扒

🐮👅牛舌
薄切牛舌同燒肉好夾 牛肉味好豐富 沾小小鹽食肉味更突出

🐷豬肋肉

🐮蔥蒜牛五花
呢個係我今晚覺得最好食既肉 餐廳原本已經切好到bite size慳返剪開既時間 蔥蒜配牛肉真係perfect match

🐮牛小排
肉質唔錯牛肉味都充足 油花好靚 配小小鹽已經夠好食 其實都做得唔錯 但同蔥蒜牛五花比就弱左小小

🐮韓牛前胸肉
佢係呢塊韓牛上面配左一條新鮮既rosemary 我燒個陣夾埋條rosemary上去搽塊牛肉 燒完出黎有好香既香草味 呢個配搭都有減輕小小油膩感

雜菇
燒到最後放埋d菇上去燒吸番韓牛同rosemary既香味 正!😋😋
2021-12-14 34 瀏覽
每一兩個月就會好想食一次韓燒今次見佢有呢個 「名品豬扒Wee嘩聖誕夜套餐」即刻去試下先!一個套餐就有齊晒牛豬雞同海鮮,啱晒好似我呢種每樣都想試少少嘅人。其中個雞頸肉我覺得好有驚喜💕如果兩個人食我覺得一個套餐就啱啱好再多人嘅話呢就可以加錢叫佢嘅韓式豬手半份都好大份㗎喇 用菜包嘅方式食可以減少油膩嘅感覺~.除咗單點嘅食物,當然唔少得任添嘅爐邊蛋同芝士粟米!我每次去都會食兩round🤣🤣而小菜方面就每次都會有少少唔同但泡菜同豆芽基本上都會係一定有㗎😍
每一兩個月就會好想食一次韓燒
今次見佢有呢個 「名品豬扒Wee嘩聖誕夜套餐」

其中個雞頸肉我覺得好有驚喜💕
如果兩個人食我覺得一個套餐就啱啱好
再多人嘅話呢就可以加錢叫佢嘅韓式豬手
半份都好大份㗎喇 用菜包嘅方式食可以減少油膩嘅感覺~

而小菜方面就每次都會有少少唔同
但泡菜同豆芽基本上都會係一定有㗎😍

2021-12-14 30 瀏覽
今晚同朋友去太子附近食嘢因為佢就嚟走係最後一次同佢喺香港度慶祝聖誕咁其實佢好鍾意食韓式燒烤咁我就帶去咗你呢一間木八餐廳到食燒烤咁我哋兩個人就叫咗個名品豬扒聖誕夜套餐,包括有:名品大王豬扒: 成條豬扒係原條上 感到非常驚喜因為都幾大舊,而且肉質鮮味。 咁嘅價錢絕對值回票價。蔥蒜牛五花、和牛肩肉、醬油豬五花、雞頸肉同紅蝦: 其實紅蝦都ok,咁就爽口彈牙又有蝦味真係可以媲美龍蝦,另外呢一個和牛肩肉肉質都幾厚肉同牛味濃郁, 肉質都幾鬆軟。 醬油豬五花咁其實佢個肉味濃郁因為其實已經醃製咗 所以佢個味道就濃味少少。 佢個蔥蒜牛五花咁就比較細緻,再食埋佢啲肉就會食到一個牛脂味,包埋蔥蒜擺落口度就更加香口。傳統韓國豬手: 韓國豬手炆得到幾淋, 而且佢個豬皮亦都幾彈牙,同埋都感受到佢個豬皮嗰啲骨膠原。 如果鍾意食韓國豬手呢個一定要試。 記住要包埋個生菜包再撈埋啲醬汁去食咁先至體會到韓國豬手。最後同朋友飲埋杯濟州橘子梳打&紅豆沙冰 就閃人,不得不提就係佢杯紅豆冰,我覺得幾抵飲因為大大杯之餘亦都會食到紅豆,所以我比較鍾意食紅豆冰,點都好經過呢區嘅朋友可以試下呢間韓燒餐廳,因為自己覺得佢啲食物品質亦都唔錯,店

最後同朋友飲埋杯濟州橘子梳打&紅豆沙冰 就閃人,不得不提就係佢杯紅豆冰,我覺得幾抵飲因為大大杯之餘亦都會食到紅豆,所以我比較鍾意食紅豆冰,點都好經過呢區嘅朋友可以試下呢間韓燒餐廳,因為自己覺得佢啲食物品質亦都唔錯,店員亦都幾好禮貌。

2021-12-13 47 瀏覽
今日天氣漸漸又涼返秋冬感覺返曬黎最啱梗係食啲熱辣辣嘅嘢食趁今日男朋友可以收早陪我我決定食韓燒上到去心大心細都唔知食咩好餐廳雖然主打燒肉但係整體來講唔算太大油煙味而且店舖都幾特色印象之中之前黎仲有個韓仔Oppa喺度佢地既前菜、爐邊蛋及芝士可以任refill記得食多幾ROUND男友最後幫我選左聖誕月見和牛套餐🎄♥️牛肩肉扒🔹品質都很好👍🏻肉質軟嫩多汁,雪花紋理豐富,入口較濃郁,帶有脂肪、油脂,煎出來不會太乾,鬆軟美味。更配上流心蛋及特式醬汁,絕對令牛肩肉錦上添花♥️豬肋肉🔹帶點咬勁,但油香味依然充足♥️韓牛前胸肉🔹肉質鮮甜有咬嚼,一點也不老韌。♥️牛舌🔹我燒至粉嫩色,口感非常Q彈,亦吃得出牛舌的鮮甜♥️牛小排🔹脂肪均勻地分布在層層肉里,吃起來肉香油香兼備♥️韓式豬手 🔹豬手味道香口帶微甜,佢比起平時燒豬手好食,個皮吾會靭,但係油膩感適中,識落有滿口骨膠原,邪惡得不得了。♥️濟州橘子梳打🔹甜甜酸酸咁幾開胃,梳打岩曬配燒肉☺️☺️
今日天氣漸漸又涼返

餐廳雖然主打燒肉
但係整體來講唔算太大油煙味
而且店舖都幾特色
印象之中之前黎仲有個韓仔Oppa喺度
佢地既前菜、爐邊蛋及芝士可以任refill
記得食多幾ROUND

男友最後幫我選左聖誕月見和牛套餐🎄

♥️牛肩肉扒

更配上流心蛋及特式醬汁,絕對令牛肩肉錦上添花

♥️豬肋肉
🔹帶點咬勁,但油香味依然充足
♥️韓牛前胸肉
🔹肉質鮮甜有咬嚼,一點也不老韌。
♥️牛舌
🔹我燒至粉嫩色,口感非常Q彈,亦吃得出牛舌的鮮甜

♥️牛小排
🔹脂肪均勻地分布在層層肉里,吃起來肉香油香兼備

♥️韓式豬手

♥️濟州橘子梳打
🔹甜甜酸酸咁幾開胃,梳打岩曬配燒肉☺️☺️