2021-11-10
今日到胡忠上課,12:30下課行過黎,等左5分鐘左右有位,叫了一份豬腩肉鰻魚雙拼定食,再加$18要了一份三隻吉列蝦。先上吉列蝦,炸得很脆很可口,還配了一些沙律菜,如果沙律醬多一點會更好,用來配吉列蝦已經唔太夠,所以沙律菜是沒有醬下吃的,但整體很滿意😋。到13:00左右上定食,lunch set會有沙律和味噌湯,湯有豆腐和海帶,味道濃郁,很好喝😋。至於雙拼定食,中間用蔥和菇分隔開兩款餸,鰻魚較細,有少少骨,豬腩肉外表睇落似烤過,大大塊,但食落無烤肉香味,味道食落似我媽平時用生抽、酒、糖最基本的醃料醃肉的味道,不像平日在日本餐廳吃到的味道,而且豬有點瘦,雖然肉質唔韌,但唔夠香。另外,又係醬汁不夠呢個問題,鰻魚飯那邊是純白飯,只有鰻魚身上的微微醬汁(平日食鰻魚飯很喜歡它的醬汁送飯),豬肉那邊就有少少汁加入飯內,其實這個定食飯量已不多,可見醬汁真的很少。