2023-08-03 1619 瀏覽
今日星期日一家人一齊出去到長沙灣元州商場這間炯記食下午茶。下午茶選擇幾多,有飯、米線、撈麵、三文治、薯條、腸粉等等,更有優惠套餐,有湯有飲品,抵食之選這裡的服務員態度非常好,友善可靠,幫忙點餐落單都好用心,有禮貌又陪小朋友溝通下我哋點了一個下午茶餐(雞扒拼薯條),一個套餐A及一個正餐撈麵。海蜇麻辣手撕雞撈麵這個鵝油撈麵是必食之選,香口鵝油又獨特、麵底彈牙又軟硬適中;手撕雞可選鹽焗或麻辣味,老公選了麻辣,辣中帶香麻,雞又滑又無骨,配上撈麵一絕;海蜇爽口有咬口套餐A: 叉燒鵝油撈麵、鹽焗手撕雞飯叉燒好軟好腍,肥瘦剛好,厚身啖啖肉,撈麵還是一樣好質素;鹽焗手撕雞飯好適合媽媽食,無骨又香滑雞肉,唔會好咸、味道剛好,白飯軟硬剛好,配上醬料一齊食剛好;下午茶:香茅雞扒拼炸薯條香茅雞扒多料軟滑、大件抵食;炸薯條配上黑椒及七味粉,脆口熱辣辣,正特飲:凍柚子檸檬茶清新去油膩之選,柚子味香甜、檸檬酸酸哋,幾好飲又夠凍凍菠蘿烏龍梳打這個梳打都幾特別,甜甜菠蘿汁配以茶底,健康又好飲例湯例湯是粉葛紅蘿蔔豬骨湯,好足料又唔咸,好健康又好飲
今日星期日一家人一齊出去到長沙灣元州商場這間炯記食下午茶。

海蜇麻辣手撕雞撈麵

套餐A: 叉燒鵝油撈麵、鹽焗手撕雞飯

下午茶:香茅雞扒拼炸薯條

特飲:

凍柚子檸檬茶
清新去油膩之選,柚子味香甜、檸檬酸酸哋,幾好飲又夠凍

凍菠蘿烏龍梳打

這個梳打都幾特別,甜甜菠蘿汁配以茶底,健康又好飲

例湯
例湯是粉葛紅蘿蔔豬骨湯,好足料又唔咸,好健康又好飲

2023-07-31
下午茶
  • 太子鵝油撈麵
  • 麻辣手撕雞
  • 叉燒
2023-07-29 80 瀏覽
今日一早出左長沙灣幫手帶活動,完左之後就同朋友去醫肚~我地見呢間餐室裝修得幾靚仔,價錢又唔貴就入去開餐😆😆中午時分有多款組合套餐~我哋要左其中兩款,另外加左兩款小食齊齊share😚😚😚先有足料餐湯,呢日係青紅蘿蔔豬骨湯💕✨鹽焗雞腎✨雞腎口感爽彈,味道咸香適中👐👐✨叉燒蛋包飯✨叉燒肥瘦適中,配上滑蛋無得輸!!✨醬皇腩叉撈粗配手撕雞腸粉✨呢個係另外一款嘅午餐,可以一次過食到撈粗同腸粉~撈麵夠爽唔糊口,腸粉多醬夠惹味🤤🤤✨海蜇手撕雞腸粉✨呢個係另一個我哋嗌嘅小食,本身已經好正嘅手撕雞腸粉,加埋爽口微辣既海蜇絲,味道同層次都變得更加豐富👍👍👍呢度嘅奶茶都有香又濃,出色出色😊😊😊
今日一早出左長沙灣幫手帶活動,完左之後就同朋友去醫肚~

我地見呢間餐室裝修得幾靚仔,價錢又唔貴就入去開餐😆😆

中午時分有多款組合套餐~

我哋要左其中兩款,另外加左兩款小食齊齊share😚😚😚

先有足料餐湯,呢日係青紅蘿蔔豬骨湯💕

✨鹽焗雞腎✨

雞腎口感爽彈,味道咸香適中👐👐

✨叉燒蛋包飯✨

叉燒肥瘦適中,配上滑蛋無得輸!!
✨醬皇腩叉撈粗配手撕雞腸粉✨

呢個係另外一款嘅午餐,可以一次過食到撈粗同腸粉~

撈麵夠爽唔糊口,腸粉多醬夠惹味🤤🤤
✨海蜇手撕雞腸粉✨

呢度嘅奶茶都有香又濃,出色出色😊😊😊

2023-07-25 92 瀏覽
朋友午餐想吃多一點,也不想太貴,帶他來這店子,朋友愛吃差燒,店子的好吃!店子裝修別緻,坐得非常舒服,食物之款式也多選擇厚蛋火腿三文治麵包鬆軟,烘底後脆脆,旦厚,重旦香味,非常滑,配火腿吃口感豐富!差燒旦包飯叉燒肥瘦均勻,肉味滿滿,旦包飯份量非常多!可以多汁,包飲品。放工不想煮一定會來,到這店子買燒味回屋企吃亦可以想想買這店~返屋企慢慢吃~看到門口餐牌也有不同配搭,特價組合不錯。愛吃店子之招牌腩叉米粉賣相好靚,腩叉半肥瘦,肉質軟腍,脂肪位爽口,香口~邪惡腩叉和米粉,米粉爽彈,撈埋蔥油一起食,惹味。白灼生菜另外追加白灼生菜,追加價錢相宜,抵! 飲品方面,肉桂咖啡也很棒,咖啡一上枱,感覺很好,玉桂味滿滿,想不到肉桂咖啡也夾,咖啡香濃,口感順滑。

店子裝修別緻,坐得非常舒服,食物之款式也多選擇

厚蛋火腿三文治

差燒旦包飯

招牌腩叉米粉
賣相好靚,腩叉半肥瘦,肉質軟腍,脂肪位爽口,香口~
邪惡腩叉和米粉,米粉爽彈,撈埋蔥油一起食,惹味。

白灼生菜
另外追加白灼生菜,追加價錢相宜,抵!

同朋友👩🏼‍🏫一齊喺長沙灣,諗住簡單食啲地道嘢,呢區有好多選擇,離遠望到呢間🤣,原來朋友👩🏼‍🏫未食過,咁就唔使再諗啦,帶朋友試吓🤣$60「炯記麻辣手撕雞+豬手 雙拼 撈麵」,跟餐加 $14「鵝油生菜🥬」,包熱飲咁要咗杯「熱檸茶」:「鵝油撈麵」煙靭仲有啲彈牙,有醬油同鵝油香味,幾好食😋;豬手🐷🖐️有兩大件,煮得好腍😋;麻辣手撕雞🐓都幾辣🤩$68「鹽焗手撕雞🐓半隻」:有鹹香、啖啖肉、有雞味、大大碟、抵食又好味🤩另外再單叫一碟「生菜🥬」盛惠 $20;咁就有 兩碟生菜🥬,食多啲菜健康啲🤣「熱檸茶🍋☕️」$36「腩叉牛角包🥐」:叉燒半肥瘦,夠晒甘香🤩;加埋芝麻醬汁,同牛角包🥐一齊食,幾新穎🤣

「熱檸茶🍋☕️」

去開長沙灣買嘢,肚餓就喺附近求其搵一間舖頭食嘅,見到呢間門面都幾光猛,仲有啲牛角包好似幾吸引,就入咗去試。腩叉牛角包牛角包焗得好酥脆,外面脆,裏面軟,仲搽咗好香牛油味,跟住夾左熱辣辣肥廋適中嘅叉燒,油香豐富,加上一啲生菜、醬汁,全部夾埋一齊食好正。我哋再每人叫咗一個特盛餐,有齊撈麵同埋手撕雞飯😆可以咩都試勻😋仲有跟一個老火湯添👍🏻牛魔王太子鵝油撈粗牛腩同埋牛肚都煮得超級入味,又淋又鬆化。粗麵爽口彈牙,撈埋鵝油有啲甘香咁樣,幾好食。太子鵝油叉燒撈粗撈麵就一樣嘅,但係叉燒嘅部份就唔係腩,所以油脂分佈冇咁多,食起嚟俾牛角包嗰啲叉燒冇咁有油香同埋冇咁林。如果都用上叉燒腩會比較好。鹽焗/麻辣手撕雞飯雞肉大大嚿,啖啖肉,肉質ok,唔會話好嚡口。鹽焗手撕雞配上麻將,幾香。麻辣手撕雞麻辣味好惹味,辣辣地撈飯,幾開胃。

腩叉牛角包

牛魔王太子鵝油撈粗

太子鵝油叉燒撈粗

鹽焗/麻辣手撕雞飯
2023-07-17 63 瀏覽
岀個餐用左30分鐘 等左10分鐘先岀碗麵食完碗麵再等10分鐘先到炒蛋多士再10分鐘先到杯檸水28蚊個餐 得半件多士,一隻雞蛋見多士同雞蛋都係凍嘅加12蚊先有碗麥皮,麥皮用花奶整想高血脂一定要食問過店員麥皮甜甜佢話唔甜但係就冇講過會落花奶見到佢成碗都係奶,唔肯換話要攞去倒張相未攪勻 個底全部都係花奶咁就真係唔好意思因為冇食過都係倒其實早餐對我嚟講真係好重要。本身今日心情好好都俾佢,搞到心情差唔明點解咁多like,要唔要去大家自行判斷呢個價錢嘅早餐,周圍好多選擇真係唔需要揀佢
呢度28蚊

加12蚊先有碗麥皮,麥皮用花奶整
想高血脂一定要食
問過店員麥皮甜甜佢話唔甜
但係就冇講過會落花奶
見到佢成碗都係奶,唔肯換話要攞去倒
張相未攪勻 個底全部都係花奶
咁就真係唔好意思因為冇食過都係倒

其實早餐對我嚟講真係好重要。
本身今日心情好好都俾佢,搞到心情差
唔明點解咁多like,要唔要去大家自行判斷
呢個價錢嘅早餐,周圍好多選擇
真係唔需要揀佢
2023-07-15
30 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
  • 服務態度
2023-07-11 69 瀏覽
第一次來食呢間餐廳,係為咗朝聖去嘅鵝油撈麵❤️❤️❤️❤️❤️❤️一入到嚟呢間餐廳比我想像中企理乾淨好多,一坐低第一時間嗌咗個撈麵,嘩好香呀😁😁我好喜歡。之後嗌咗一個雞腎小食用佢嚟配搭撈麵真係好好味呀,好爽口的,有口感的。仲嗌咗個小雲耳小食全部都係好開胃㗎。主食嘅小菜,我哋嗌咗手撕雞,呢個醬汁同出面有啲唔一樣味道,係清新,不會蓋過雞肉嘅味道,雞肉嘅口感係彈牙㗎。第二個主食選左豬手,豬手嘅皮好淋好有膠質嘅味道食落去覺得淡淡嘅骨膠原而且啲肉都係淋㗎❤️
仲嗌咗個小雲耳小食全部都係好開胃㗎。
2023-07-02 105 瀏覽
餐廳用qr code落單,我當時想叫茶走,但個系統無得揀,就問個女侍應點落。女侍應唔知咩叫茶走,咁啱有男侍應經過,佢好好,話落左單後再同佢講就得。跟住有個侍應呀姐經過,我諗住都一樣啦,就同佢講奶茶想要茶走。個呀姐就話: 「呢度無茶走呀,我哋係用淡奶沖。」我話我知奶茶係淡奶沖,但係茶走係另外加練奶。呀姐繼續話:「我地係淡奶加糖架!」最後男待應好無奈話呀姐話呢度無茶走。其實我見到出餐位係有練奶,加上茶餐廳無茶走就唔好開港式茶餐廳啦。同埋聽呀姐講嘢都估佢唔明咩叫茶走。野食就叫左手撕雞撈面同腸粉。腸粉係okay既,撈面個樣都okay,不過真係無味,得個色。手撕雞個味都okay,不過雞皮佔多。
2023-07-02
$35 (早餐)
2023-07-02 85 瀏覽
餐廳:炯記餐室 (長沙灣)地址:長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖1️⃣ 招牌腩叉鵝油撈麵 $38 下午茶每次嚟到都必食嘅鵝油撈麵,極香嘅鵝油完全滲透響粗麵嘅表面,啖啖都食到鵝油嘅獨特香氣,再配上肥瘦適中嘅腩肉叉燒,整體相當惹味,絕對係必食推介嘅首選。2️⃣ 麻辣手撕雞牛角包 $36 下午茶牛角包牛油味濃郁,入口酥脆,上面鋪滿住手撕雞,份量足夠,味道又麻又辣,夠晒過癮。3️⃣ 越式香茅雞扒配薯條 $33 下午茶雞扒即叫即煎,外脆內軟,肉質嫩滑,加上啱啱炸起嘅薯條,香脆可口,滋味十足。4️⃣ 豐盛肥牛四寶米線 $48 下午茶濃雞湯底,米線柔軟爽滑,配合肥牛、墨魚丸、牛丸同魚蛋,味道都唔錯,如果份量再多啲就更加好。5️⃣ 中式老火湯 跟餐6️⃣ 荔枝梳打(凍)跟餐+$107️⃣ 玉桂奶茶(凍)跟餐+$108️⃣ 菠蘿四季春烏龍茶(凍)跟餐+$10
餐廳:炯記餐室 (長沙灣)
地址:長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖

6️⃣ 荔枝梳打(凍)跟餐+$10
7️⃣ 玉桂奶茶(凍)跟餐+$10
8️⃣ 菠蘿四季春烏龍茶(凍)跟餐+$10

2023-06-30 1156 瀏覽
#fafafoodblog茶餐廳 #fafafoodblog長沙灣🍴鹽焗手撕雞半隻68 蚊🐥芝麻味香 用爽口生菜做底 雞肉彈牙 皮夠滑 鹽焗汁好入味 好正既凍食小食🍴半肥瘦秘制醬皇腩叉撈麵66 蚊🐷叉燒切得厚度適中 肥瘦度 ok肥膏既油同瘦肉撈埋一齊好有口感 鵝油撈面係平時撈粗嗰 d麵 盡吸好香既鵝油好味 🍴秘制醬皇豬手 78 蚊 加8 蚊轉餐加白飯飲品🐷豬手大大隻 個骨膠原好彈牙 醬汁甜咸度適中 好入味 出面既皮彈牙 入面既肉煙 un好味#豬手 #叉燒 #撈麵 #鵝油 #手撕雞Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#炯記餐室長沙灣元州街303 號元州商場地下g07 鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog長沙灣=====================🙂温馨提示🙂Fb like左 page都
🍴鹽焗手撕雞半隻68 蚊🐥
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#炯記餐室
長沙灣元州街303 號元州商場地下g07 鋪
~~~~~~~~~~~~
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2023-06-30
2023-06-30 81 瀏覽
今次和女朋友喺長沙灣去這間烔記餐室,這裏的環境很不錯。應該是新裝修沒一段時間,今次過來不用等位置,但就快滿做的選擇不了卡位。今次沒有叫雙人套餐,只叫了叉燒鵝油撈麵,酸菜魚米線和口水手撕雞!共195元叉燒鵝油撈麵9/10分.👍這個菜會配埋涼拌木耳少量做開胃菜,叉燒肥瘦適中,但火候欠缺了一些,可以燒久一點。會有一層焦香味,鵝油撈麺本來的質素不錯是一種特別的招牌才推薦!酸菜魚米線8/10分,酸菜米線同樣不錯,份量不少而且湯汁比較濃郁,不會太稀,而且有配菜推薦口水手撕雞7/10分,口水手撕雞比較辣因為我們不太喜歡吃辣的關係,所以喜歡吃鹽焗手撕雞!

2023-06-29
2023-06-24 54 瀏覽
呢間餐廳主打手撕雞同燒味,雖然裝潢佈置成西式cafe,以簡潔白色為主調,帶點文青風,但實質上係茶記嚟,好有特色~ 早餐/午市/晚餐都有特定優惠套餐,經過可以一試呀!二人餐套餐好豐富,有齊老火湯、主食、小食同嘢飲~ 鹽焗手撕雞份量唔少,皮滑肉嫩,啖啖肉好滋味,滿滿芝麻粒粒,調味適中,撈麵一流🐔 豬手有四大件,炆得夠腍而且幾入味,秘製醬皇調味嘅鹹度啱啱好👌🏻小食有雲耳,酸酸辣辣,蒜香味出、鹽焗雞腎咬落彈韌又有嚼勁、生菜唔油,鮮甜美味~ 壓軸出場係鵝油撈麵,呢度嘅招牌菜,鵝油香甜,撈麵帶點咬口,唔想像中油,幾有驚喜💭

炯記係由第一間分店到依家食到各區都有分店🍖不過相信如果大家試過都一定會理解點解佢地可以咁成功🏆因為佢地除左餐牌創新之外,價錢都係好貼地🥓就算係燒味外賣翻屋企加餸都有幾款配搭去揀。🐒醬皇腩叉撈粗+手撕雞腸粉(麻辣)💰$58👉🏻鴛鴦(熱)🐒湯米套餐💰$52👉🏻叉燒湯米👉🏻火腿厚蛋三文治(烘底+$2)👉🏻鴛鴦(熱)都一段時間無黎,原來佢地既menu都keep住有update😍今日午餐時段黎到,佢地既lunch set係好似combo一樣,一個餐可以試哂2款出名小物,岩哂啲心大心細既人🤣我既最愛依然係手撕雞腸粉🐣因為我記得第一次接觸手撕雞腸粉就係呢到,開拓左我對腸粉既認知😂到今日食依然係無失敗而佢地既燒味我都對佢地十分有信心,配埋鵝油撈粗,成件事好麻甩但都好正🥸。🐒海蜇拼醺蹄(大)💰$88另外呢到既海蜇拼醺蹄都唔錯,特別係海蜇份量好多,唔似係平時出面得少少做點綴咁🤣真係令你覺得係雙拼既感覺🤝🏻

🐒醬皇腩叉撈粗+手撕雞腸粉(麻辣)💰$58
👉🏻鴛鴦(熱)

🐒湯米套餐💰$52
👉🏻叉燒湯米
👉🏻火腿厚蛋三文治(烘底+$2)
👉🏻鴛鴦(熱)

🐒海蜇拼醺蹄(大)💰$88

2023-06-12 113 瀏覽
我今日同老友特登去咗長沙灣元州商場嘅炯記餐室食飯,因為之前吃過真心好食,所以食過翻尋味。👌🏻我哋叫咗太子鵝油撈面同埋鹽焗手撕雞,都好好食,特別係鵝油撈面,鵝油香味好濃郁,面條又有彈牙口感,真係唔錯。😋手撕雞就一定係必點菜色,雞肉又嫩滑,麻油味道啱啱好,淡淡肉!🤩🤩然後我地又叫咗鹽焗雞腎,令人驚喜嘅係雞腎一爽口不硬,唔會有腥味,同埋鹽焗味道正好,唔會太鹹。秘制牛腩都好好食,d醬汁滲透曬入d牛腩度,牛肉味道都好濃郁。加埋一份時菜同涼拌黑木耳,菜嘅份量都好啱,食落去清爽唔膩口。👍🏻餐廳環境都幾舒適,啱哂同朋友傾下計。我地都坐左一個多鐘,🍻 地點又好方便,就喺元州商場地下,搭地鐵都好易搵。整體黎講,炯記餐室係一個值得嚟試嘅地方,下次有機會我都係會再去。😊炯記餐室 (長沙灣)長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖

炯記餐室 (長沙灣)
長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖

2023-06-09 92 瀏覽
今日幫同事搬野返屋企,佢住喺元州邨,之後請我去商場食晚餐,經過炯記餐室,記得喺尖沙咀分店食過佢哋嘅鵝油撈麵,超好味,今晚就試吓呢間先!餐廳裝潢設計時尚簡潔,座位舒適。特盛套餐:前菜:雲耳爽口,味道酸辣。老火湯清甜。香煎太陽蛋飯,太陽蛋半流心,蛋香加埋少許秘製醬油,非常美味,還有生菜加芝麻醬又是另一種味道。海蜇手撕雞鵝油撈粗,手撕雞肉質滑溜,香味濃郁,加埋爽口嘅海蜇,味道和口感都一流。撈了鵝油的麵條加左秘製甜豉油,食落好惹味,用咗粗麵口感更彈牙。加$7鹹檸七,冰涼解喝。銷魂腩叉撈麵,奉送老火湯。腩叉喺用半肥瘦豬腩肉燒成,蜜味十足, 肉質豐腴, 爽彈鬆軟, 吃下又不覺肥膩, 邊位略有焦香卻不會過硬。烱記叉燒真係好好味,食唔停口,忍唔住叫多個叉燒蛋包飯,叉燒美味之餘,炒蛋亦非常滑溜,送熱飲阿華田,味道香濃。
餐廳裝潢設計時尚簡潔,座位舒適。

特盛套餐:
前菜:雲耳爽口,味道酸辣。老火湯清甜。
加$7鹹檸七,冰涼解喝。

送熱飲阿華田,味道香濃。