2023-06-20
本來想去深水埗捌哥,最後都系選左哩間未食過的海南雞。哩間鋪頭系地鐵站附近一間比較有歷史的工廠大廈1樓,吾系附近做野或者有人提過真系吾會來,1點幾來到都重差不多滿,吾錯喔。環境就好系廠大廈飯堂,好簡單,長檯座位比較逼,好在夥計都比我地兩個人坐window seat 卡位比較舒服。海南雞餐牌價錢同我favourite 柏檔同最出位的勇記差不多,但環境裝修,或者品牌當然就差D,所以計起來就系比較貴嘍。朋友話來哩度一定要食肶,賣相真系幾得,睇到都知道滑吾話啦!雞應該好大隻,雞皮有油糕,但爽得來吾覺得肥,雞肉都幾有雞味。有兩種醬料,鼓油正常,辣醬帶酸味,吾系死辣,OK。雞油飯就有非常失色,第一無香味,第二太多水同米散,第三系兩碟飯都有D 硬塊,又睇吾到系焦,可能系飯煲邊掛。個湯雖然吾系乜椰子雞或者雞雜湯,只系紅蘿蔔,雞腳,薏米,最重要系加左好香的陳皮,吾系個湯,個餐會比個飯拖累到吾合格。
本來想去深水埗捌哥,最後都系選左哩間未食過的海南雞。
有兩種醬料,鼓油正常,辣醬帶酸味,吾系死辣,OK。
吾系個湯,個餐會比個飯拖累到吾合格。