2021-11-02 736 瀏覽
講起億利中心,相信熟荔枝角嘅人都知入面多好嘢食👅今次就介紹其中一間泰國菜🇹🇭主要賣碟頭飯/麵,都有得嗌小食~佢位置幾隱蔽,係巷仔最尾🐒如果當初唔係無意中係openrice搵到,經過都未必注意到有間餐廳係個度🤣平日lunch time都幾多人黎食/外賣~~~🐷泰式蔥油豬頸肉飯($52)🪄6.9/10記得當日好快影咗幾張相就食,但已經凍凍🤧呢度嘅豬頸肉食落爽口,唔會太瘦💁🏻‍♀️肉嘅份量唔算多,偏乾一定點醬食.🐥招牌去骨海南雞飯($54)🪄7.2/10其中一個推薦菜式👍🏻雞肉幾滑,但去除雞皮之後肉嘅份量其實唔多但我覺得最出色嘅其實係個醬,可以更帶出雞肉嘅鮮味有時我仲會拎黎撈飯食🤗黃油飯好香雞油味但底部好多油所以我通常唔會食最底嘅飯🐒~~~⭐️回頭指數🌕🌕🌖🌑🌑呢個份量同位處荔枝角工廈黎講佢都偏貴但食物味道的確ok🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️見到雞扒同豬髀望落都吸引,下次黎試埋先🤣
講起億利中心,相信熟荔枝角嘅人都知入面多好嘢食👅
今次就介紹其中一間泰國菜🇹🇭
主要賣碟頭飯/麵,都有得嗌小食~

佢位置幾隱蔽,係巷仔最尾🐒
平日lunch time都幾多人黎食/外賣

~~~

🐷泰式蔥油豬頸肉飯($52)🪄6.9/10
記得當日好快影咗幾張相就食,但已經凍凍🤧
呢度嘅豬頸肉食落爽口,唔會太瘦💁🏻‍♀️
肉嘅份量唔算多,偏乾一定點醬食

🐥招牌去骨海南雞飯($54)🪄7.2/10
其中一個推薦菜式👍🏻
雞肉幾滑,但去除雞皮之後肉嘅份量其實唔多
但我覺得最出色嘅其實係個醬,可以更帶出雞肉嘅鮮味
有時我仲會拎黎撈飯食🤗

黃油飯好香雞油味但底部好多油
所以我通常唔會食最底嘅飯🐒

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌖🌑🌑
呢個份量同位處荔枝角工廈黎講佢都偏貴
但食物味道的確ok🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
見到雞扒同豬髀望落都吸引,下次黎試埋先🤣
一向周圍搵好野食既我有新發現!好少可見到工廈有海南雞食一於試試佢。一入到去見到有廚師是日推介好吸引,想食雞但見到有馬來沙嗲牛肉煎蛋飯我諗推介得應該無得輸卦所以就嗌左~聽到伙記話唔係經常有架咁我真係好彩 沙爹汁好濃厚花生醬味,好似平時食串燒沙嗲點果種沙嗲醬咁,好開胃食完好想繼續食果種感覺!見到隔離枱果碟海南雞好肥美配黃油飯都幾吸引,等我下次有機會就試下先。今日意外收穫好滿足,重點係價錢合理又坐得舒服 Yummy~
聽到伙記話唔係經常有架咁我真係好彩
食完好想繼續食果種感覺!
 Yummy~
馬來沙嗲牛肉煎蛋飯
2021-10-07
馬來沙嗲牛肉煎蛋飯
  • 馬來沙爹牛肉煎蛋飯
2021-10-03 423 瀏覽
行完香工見開始餓諗住搵野食,點知發覺好多間地鋪餐廳都食過加上又係果堆連鎖店比較想試未食過既餐廳,於是碌OpenRice睇下有邊間隱世餐廳。碌到間食海南雞見有無味精湯而且價錢幾吸引就諗住試一試(超鍾意飲湯因平時少湯水飲)。上到去間餐廳好乾淨,樓面姐姐好有禮貌推介佢地招牌菜。咁岩lunch個餐食得太少所以就叫左2個是日廚師推介主菜醉雞一食落就知用紹興酒,肉質入味加上彈牙,呢個價錢黎講性價比算高。至於三寶(片頭,牛丸,豬肉丸)就普普通通,吸引我叫係因為有芋絲(勁耐無食)。見隻雞有水準,等我下次試佢地另一招牌菜泰式鹵豬髀飯,值得再幫襯
2021-09-30
2021-10-01 405 瀏覽
之前係荔枝角返工 常日都會去呢間嘢 ,全因係平靚正 岩曬我呢d 基層人士💼💼💼但今日有個朋友一開始💪🏻💪🏻 就同我介紹番 話 有間喺工廠大廈入面嘅店有一款海南雞飯我一定鍾意 😍😍當下我第一時間就估到係呢一間 👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻因為之前返工成日食今次去到等咗一陣就有位啦唔知係咪因為疫情真係少咗好多人😷😷😷😷呢間野 最出名 都係我最鍾意嘅係招牌去骨海南雞飯🐔🐔🐔好有雞味嘅雞 冇骨 雞肉好滑👍🏻👍🏻👍🏻,雞肉都幾肥美 好厚生 但唔油膩,再配上雞油飯,簡直係一流😋😋😋海南雞半隻就$808️⃣0️⃣,呢度係成隻整熟 之後再切開 所以肉質超好 雞肉超滑🥢🥢🥢 唔會鞋口🆙🆙🆙 再配佢嘅醬汁🥣🥣🧂🧂唔使講 大家應該都想像到海南雞嘅味道係點但我個朋友就叫咗 炸豬腩飯🐖🐖🐖大家見到個名應該都大概想像到咋豬腩飯🚫🚫🚫係咩一回事而家社會個個都推行緊健康食品✅✅✅但我個朋友偏偏叫咗最邪惡嘅咋豬腩飯💀💀💀相信減緊肥嘅朋友永遠都要求一句名言🉐🉐🉐就係食埋呢餐先 聽日我咩都唔食啦💔💔💔我決定聽日要減肥佢平時都好節制☠️☠️☠️但今次嚟到佢都真係冇節制過因為呢個咋豬腩飯真係好好味點知腩勁翠 炸得又香 配返個醬汁 真係冇得頂

今次去到等咗一陣就有位啦

但今次嚟到佢都真係冇節制過
因為呢個咋豬腩飯真係好好味
點知腩勁翠 炸得又香 配返個醬汁 真係冇得頂

2021-09-30
20 分鐘 (堂食)
  • 泰式鹵豬脾飯
  • 無骨海南雞飯
  • 去骨海南雞飯
  • 海南雞飯
  • 泰式海南雞飯
2021-09-29 384 瀏覽
陪朋友去荔枝角拎BNS ,就順面睇下附近有咩好食, 最後就揀左《為食雞私房工場》, 好好彩 lunch 時間都唔洗排隊✌🏻✌🏻今次就食左 無骨海南雞飯 都幾好食😋無咩雞味 但 D肉都夠滑 , 雖然個油飯唔夠香, 但整體黎講都係好食既,值得一試

今次就食左 無骨海南雞飯 都幾好食😋
海南雞飯
  • 無骨海南雞飯
2021-09-16 258 瀏覽
為食雞私房工場我諗對於一眾喺荔枝角翻工嘅打工仔,應該都對呢間餐廳相當之熟悉。呢間坐落喺工廠嘅餐廳,佢嘅海南雞,滷豬脾同脆腩都係呢到嘅招牌😋脆腩肉飯 ($52)就咁睇落去,碟上嘅脆腩都至少有十片😍每一片上面都平均地淋左佢地自制嘅酸辣汁,脆腩肉一入口就已經有滿滿嘅幸福感😍腩肉嘅皮炸得非常脆,亦帶有油香,腩肉嘅肉就非常之嫩,成塊一入口已經感受到腩肉嘅油香,加埋酸辣汁入口,非常開胃😋評分:9/10 雖然$52食個lunch都唔算平,但個脆腩十分之高質🤤
為食雞私房工場

脆腩肉飯 ($52)

2021-08-18 389 瀏覽
荔枝角返工經常會幫襯嘅一間餐廳,無他嘅因為平靚正三個字。海南雞半隻 ($80) - 雞味雖然唔濃,但成隻雞烚得剛好,夠滑身又嫩口,皮脂有雞油香,配返佢哋個特製豉油嚟食,食味匹配,幾好食嘅。燒豬頸肉飯 ($50) - 燒豬頸燒得夠乾身但唔太鞋口又蕉香帶少少肥口,咬落帶爽口,係啲飯太少,大食少少都夠飽。泰式豬脾飯($50) - 泰式豬脾炆得好淋好入味,但又唔癡牙,係好食嘅,但同樣問題係飯太少,大食少少都夠飽。基本上荔枝角食晏都係咁上下價錢,50蚊內叫正常,而為食雞佢哋係就50蚊有個lunch,啲嘢食幾好食,係當區算係唔錯的了。
荔枝角返工經常會幫襯嘅一間餐廳,無他嘅因為平靚正三個字。
海南雞半隻
燒豬頸肉飯

2021-08-13
海南雞半隻
燒豬頸肉飯
2021-05-05 1053 瀏覽
朋友話呢間係工廠大廈入面ge店,有一款飯我一定好鐘意,於是就特登走黎試一試朋友介紹ge就係炸豬腩飯!!聽到個名都覺得邪惡,雖然聽到都覺得三高,不過真係好吸引ga ma去到等左陣,就安排到位坐啦,都幾多人,一坐低就即刻叫啦!無幾耐飯就黎到,即刻食舊豬腩先,豬腩勁脆,炸得又有油香,配埋個醬汁真係無得彈朋友怕肥叫左個海南雞飯,無骨,啖啖肉,唔錯,個醬汁都幾好成餐飯好好食,配合埋咁ge價錢,我終於明點解咁多人等位喇

朋友介紹ge就係炸豬腩飯!!

朋友怕肥叫左個海南雞飯,無骨,啖啖肉,唔錯,個醬汁都幾好

成餐飯好好食,配合埋咁ge價錢,我終於明點解咁多人等位喇
2021-05-03
5 分鐘 (堂食)
  • 炸豬腩飯
Fatvava 揾食😋泰式餐廳招牌去骨海南雞飯 $54雞肉好滑有雞味,厚肉有光澤又唔會肥,再配上雞油飯,味道唔錯。泰式豬頸肉飯 $48豬頸肉都香口,但連雞肉乾身,燒既時候搽少少辣汁會更濕潤。白飯冇汁,整體少少乾。配送老火湯味道正常,唔會太重味精
Fatvava 揾食😋
泰式餐廳

招牌去骨海南雞飯 $54

泰式豬頸肉飯 $48

配送老火湯
味道正常,唔會太重味精
2020-06-12
5 分鐘 (堂食)
  • 去骨海南雞飯
2020-07-08 1723 瀏覽
嘢食係唔錯嘅,以前成日食,食完都會飽到上心口,但係依家啲飯少過以前勁多,食飯好似冇食過咁我知道而家經濟唔好,下次我會識得叫加飯🙈個個同事都話食完好肚餓呀 。推介:海南雞飯,豬髀飯

推介:海南雞飯,豬髀飯
外賣送餐
2020-05-13 1735 瀏覽
本人很喜歡吃辣🌶和蒜🧄,在很多地方也會叫口水雞🐔,這間食過會再度幫襯的一間,有時和朋友約在荔枝角,就會提議此口水雞是日再去幫襯,可能因為疫情,人數不算多,入座率八成!口水雞辣度🌶🌶🌶蒜蓉🧄🧄🧄🧄酸度🍋撈飯一流🍚🍚🍚🍚因為在工廈,要拿捏時間,避免摸門釘🤣🤣🤣除了口水雞,每個set可以選擇一杯飲品或自家製老火湯,次次都是選擇老火湯,飲過這麼多回,都是好味,有水準,因為無味精、足料!

是日再去幫襯,可能因為疫情,人數不算多,入座率八成!

口水雞辣度🌶🌶🌶
蒜蓉🧄🧄🧄🧄
酸度🍋
撈飯一流🍚🍚🍚🍚

因為在工廈,要拿捏時間,避免摸門釘🤣🤣🤣

午餐
  • 口水雞
2020-03-04 1656 瀏覽
🥢荔枝角工廈內隱世嫩滑無骨海南雞🥢剛好有事情要去到荔枝角,又到lumch time ,本來專程想去食程班長,但原來無開門,因為在工廈入面,就誤打誤撞入了旁邊這間人氣海南雞店🥢招牌去骨海南雞配黃油飯 $54🥢雞!全部都係雞,唔難發現全場的客人9成9都係食呢個海南雞飯,雞肉細心已經去骨,食落啖啖肉,雞皮己預先去油,剩下薄薄通透的雞皮,配上專屬海南雞醬汁,令成碟雞既鮮香味道提升🥢雞油黃飯好香又唔油膩比較爽身,好快唔覺意就食曬成碗飯,另外感覺好多人都叫例湯飲,寫明是每日限量老火靚湯,感覺好似好好飲,下次再試下為食雞私房工場 地址: 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心一樓九室
🥢荔枝角工廈內隱世嫩滑無骨海南雞

🥢招牌去骨海南雞配黃油飯 $54

為食雞私房工場
地址: 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心一樓九室
1953 瀏覽
2020-02-19 962 瀏覽
喺荔枝角工廠區入面,居然有呢間隱世飯堂!估唔到呢度有得食泰式海南雞飯!呢度嘅雞飯係用好香濃嘅黃油飯,配埋個無骨海南雞真係一絕!醬汁方面亦都配合得天衣無縫~ 啖啖肉🤤另外嗰碟豬髀飯都好惹味。呢餐午餐相當滿意,唔錯唔錯!

喺荔枝角工廠區入面,居然有呢間隱世飯堂!

醬汁方面亦都配合得天衣無縫~ 啖啖肉🤤

另外嗰碟豬髀飯都好惹味。

呢餐午餐相當滿意,唔錯唔錯!
2020-01-06 698 瀏覽
店面裝修普普通通,是典型為於工廈的小餐廳。為食雞與名字一樣,基本上專食雞,但也有滷水豬髀飯和咖哩飯等。去骨海南雞飯去骨食起來就是啖啖肉,雞肉醃過了鹽水的變得更軟身和滑嫩,但雞肉鮮味會變淡。所以味道需要依賴調味醬料,醬料味道也很不錯。可惜的是雞味欠缺一點。再者,油飯不夠香口,米飯會黏在一起。也不夠熱辣辣,所以是又凍又油膩。

去骨海南雞飯
2019-12-12 686 瀏覽
荔枝角億利係搵食好地方好多人都知,今日走去三十士多入貨買零食,點知見到旁邊有間野食海南雞嘅要排隊(嗰層通常得程班長要排隊等位),見未食晏就決定入去試一下佢嘅海南雞。我點了海南雞飯少飯,同事就點了海南雞湯粉,一上枱就發現湯河的雞多d,我心諗我係嗌少飯唔係少雞。不過好彩,佢嘅海南雞都好味,雞已經起咗骨,雖然d雞偏瘦,不過都夠滑,真心值得一讚,至於個油飯就唔夠香,可能少油啦,但係咁樣就有d兩頭唔到岸,我寧願一係完全唔油食白飯,一係就去盡d食有雞油香嘅油飯,衣家又唔香兼唔健康,有d無癮。整體唔錯,會再黎。