喺香港要揀一間良心食店💛而加上搵到主打川菜烤魚絕對係唔容易😂😂😂冇食烤魚咁耐!今次就比我搵到位於尖沙咀嘅良心食店~呢度一至星期五都有可能會full Booking,所以建議大家都先book位!🤩呢度烤魚嘅份量比較適合二至三位享用!如果四位以上share一條烤魚就可能會唔夠食😂😂😂推薦菜式:招牌麻辣烤魚味道:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟今次試咗招牌香辣烤魚,小辣略嫌唔夠辣!所以建議大家喺出面食開小辣嘅都可以揀中辣💛海鮮就要預先order定🐟招牌香辣烤魚(三刀魚) $288店員推介三刀魚比較肉質厚實及大條!所以係飽肚之選🤩多寶魚就比較薄身不過肉質比較滑~所以大家可以根據喜好選擇!烤魚會配上三個配菜,分別有護士、海帶夾及雲耳!✨花甲$88花甲非常出色!雖然份量不算多,但係每一隻都非常大隻,而且非常鮮甜!就算湯底咁濃味都可以食到花甲嘅鮮甜味道✨大推薦各位早一日預訂🐷脆脆午餐肉 $48😋四川寬粉$28

推薦菜式:招牌麻辣烤魚
味道:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟

🐟招牌香辣烤魚(三刀魚) $288

烤魚會配上三個配菜,分別有護士、海帶夾及雲耳!
招牌香辣烤魚

✨花甲$88

🐷脆脆午餐肉 $48
翠翠午餐肉

😋四川寬粉$28
四吋寬粉
2020-07-11
10 分鐘 (堂食)
招牌香辣烤魚
翠翠午餐肉
四吋寬粉
  • 四川寬粉
  • 三峽蒜香烤魚
真心覺得黃色經濟圈好有用,起碼佢令到一個唔食酸辣野嘅人(姐係我🙊)去試川菜冒菜!從來都無唸過呢啲餐廳會有野啱我食!但原來冒菜都有好多唔同嘅湯底,唔食酸辣嘢嘅人都有好幾個選擇!但我哋今次有小小唔好彩,weekdays五點左右嚟到,想食嘅海鮮湯同埋寬麵都冇晒🥺另外見到佢晚市有烤魚,下次再嚟試吓先🤩.decided to try this si chuan resto 😆 even tho im not a huge fan sour and spicy foods 🥵 but its not only spicy soup bases🌶 there are other soups and noodles you can choose from as well! overall, very affordable and the portions are huge 😋 next time ive got to try their fish!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 6.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10性價
另外見到佢晚市有烤魚,下次再嚟試吓先🤩
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 6.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10
🌟性價比幾高,食完會好飽!

《冒菜 - 單人B餐任選八款》$58 🌟6.8/10🌟
原來冒菜就好似車仔麵咁,湯底、餸菜、麵條全部都自己揀。整體餸嘅質素都係正常,份量亦都合理。
另外每碗再加$5試咗番薯粉同埋土豆粉!我個人就鍾意土豆粉多啲,有咬口得來,索湯能力又強,好入味~略嫌番薯粉太過有咬口,有少少難咬斷🤣
湯底試咗四川酸辣同埋番茄湯;酸辣湯底夠酸嘅同時好多花椒,所以有一種越食越辣嘅感覺,幾過癮~蕃茄湯睇落好多蕃茄蓉好似好濃郁咁,但食落又有少少失望,唔夠濃郁。
📍#BELLYwongs_ #BELLYwongs_ #BELLYwongs_ #BELLYwongs_
冒菜
好耐無食過四川嘢,今日突然好想食辣,於是去左試友人介紹嘅「烏蠅館」💛網上評價唔錯,好多人都話係難得嘅高質川味美食黃店,所以對佢都有一定嘅期望🤪我地叫左個招牌香辣多寶魚(小辣)🌶每份烤魚都會送四款時令素菜,嗰日跟海帶、雲耳、蓮藕片同芋絲,恰巧全部都係我鍾意嘅😋烤魚味道偏濃,平時食得清淡嘅朋友可能會覺得太鹹,但四川風味都保留到,小辣都好輕手,無乜感覺,適合未必食到辣嘅人。多寶魚size比較細,肉削左啲,三個人就未必夠食,大家多人可以試下其他魚類👍🏻配料我地就追加左寛粉、萵苣、粟米餃同響鈴🤤個人覺得寬粉係必叫,好入味,口感煙韌,最啱鍾意重口味嘅朋友🤪整體都無令我失望,下次去的話會想試下泡椒烤魚睇下味道方面會唔會有多啲層次🥶温馨提示: 訂座嘅朋友記得留定烤魚啊‼️

2020-07-09 146 瀏覽
今日約左朋友聚餐​黎左呢間川菜食烤魚​​我地就book左位既​一入坐 店員非常細心咁介紹menu ​​我地就叫左三刀魚麻辣小辣​今日既素菜就有金菇 蘿蔔 木耳​三刀魚非常厚肉 食落啖啖肉 ​加上個湯底 花椒 蒜 麻麻辣辣 超級惹味​可惜後來 加左湯之後越食越咸 唔知係咪烤魚都係咁嘅呢 少少可惜​​配菜方面叫左 黑豚肉 鴨血 寬粉 響鈴 魚腐 加單左個金菇​寬粉吸晒d湯汁 非常濃郁既麻辣味 勁正​至於其他配菜就不過不失啦​​3個人每人250$有找 叫左咁多野 係抵食既​後來店員見我地越叫越來野食,幫我地會左個大煲,服務

今日約左朋友聚餐​

加上個湯底 花椒 蒜 麻麻辣辣 超級惹味​

寬粉吸晒d湯汁 非常濃郁既麻辣味 勁正​

至於其他配菜就不過不失啦​

3個人每人250$有找 叫左咁多野 係抵食既​
後來店員見我地越叫越來野食,幫我地會左個大煲,服務

三刀魚
三刀魚
2020-07-04 243 瀏覽
超好食既烤魚!💛💛💛🐟🐟叫左招排香辣味既多寶魚 我同朋友算食得辣所以覺得唔太辣 但真係好香好惹味🤤 條魚比較細 兩個人都中意食魚 而且個味又好食 所以二人分都覺得唔係好夠喉 同埋少少美中不足係太油了🥺配菜有三個指定既素菜跟 當日係跟芋絲蘿蔔片同雲耳 蘿蔔好入味!另外叫左黑豚片 墨魚滑拼蝦滑 韮菜餃拼西洋菜餃 寬粉 全部都好好食 (非打手無錢收無free meal)🙈🙈 不過杯桂花蜂蜜就太甜了 好似飲糖水咁好耐無食川菜了 因為感覺好多呢類型餐廳都好紅 難得搵到間岩心意又咁正 又請好多後生仔店員 只係價錢小貴🤪超好食既烤魚!超好食既烤魚!💛💛💛🐟🐟叫左招排香辣味既多寶魚 我同朋友算食得辣所以覺得唔太辣 但真係好香好惹味🤤 條魚比較細 兩個人都中意食魚 而且個味又好食 所以二人分都覺得唔係好夠喉 同埋少少美中不足係太油了🥺配菜有三個指定既素菜跟 當日係跟芋絲蘿蔔片同雲耳 蘿蔔好入味!另外叫左黑豚片 墨魚滑
超好食既烤魚!💛💛💛🐟🐟

2020-07-01 374 瀏覽
第3次再幫襯,好食惹味冒菜。好多客人,先探熱後安排入坐,會幫忙清潔才讓客人坐下,乾淨舒適的環境!服務都可以,服務員姐姐最好禮貌有3種款式選擇,我選了6款餸加麵餸的選擇有菜有肉有丸有豆腐類,選擇都幾多;湯底有辣度自選我點了豆腐、魚腐、油麥菜、萵筍片、肥牛、魚皮餃,加$5加麵點了中辣(幾辣下),喜歡吸汁魚腐、有口感冰豆腐、薄又脆萵筍片、大塊又香軟肥牛,更有彈牙煙韌的寬粉,好惹味又有口感!這邊飲品選擇都幾多款,下次可以試試
第3次再幫襯,好食惹味冒菜。

服務都可以,服務員姐姐最好禮貌

有3種款式選擇,我選了6款餸加麵

餸的選擇有菜有肉有丸有豆腐類,選擇都幾多;湯底有辣度自選

我點了豆腐、魚腐、油麥菜、萵筍片、肥牛、魚皮餃,加$5加麵
六款粉麵

這邊飲品選擇都幾多款,下次可以試試
2020-06-30
5 分鐘 (堂食)
六款粉麵
2020-06-28 6421 瀏覽
朋友想吃川菜,訂了烏蠅館一試。聚餐前一天,餐廳what's app讓我們先選定烤魚種類和預訂海鮮類食品。店員在短訊貼心地解釋不同魚的特色,最後我們揀了厚肉的三刀魚,另外下單了5隻扇貝和一份花甲。訂了枱的我們準時到達,馬上可以入座。店內環境尚算寬敞,與鄰桌的間距足夠。枱上預先放了餐具,清潔得非常乾淨。人齊後通知店員,招牌香辣三刀魚(小辣)馬上上枱,散發濃郁麻辣香氣。店員溫馨提示魚已熟可以先吃,其他配料則要先煮一會兒。三刀魚雖然不算嫩滑,但肉量多而口感厚實,魚骨也少。辣味調得非常好吃,花椒和指天椒令嘴唇輕微麻痺,十分過癮。免費贈送的時令素菜: 豆泡、木耳和白蘿蔔薄片煮過後入味非常,好好吃!把魚肉吃完後便可以加湯變火鍋。加湯後我們覺得辣味被沖淡,便問店員拿了點指天椒,加了後馬上變回重口味扇貝大大隻,肉質肥美。煮過後的扇貝亦未見縮水,味道鮮甜,滿足。花甲的體型比平日見的大隻,清洗得十分乾淨,新鮮飽滿。肥牛肥瘦和厚度適中,有牛味。鵝腸口感清爽,沒異味。寬粉絕對是辣鍋必備,煮了一會的寬粉吸收了辣湯精華,口感煙韌軟糯,CP值極高。總括而言烏蠅館表現出色,值得推介下次會來試午市套餐
朋友想吃川菜,訂了烏蠅館一試。

另外下單了5隻扇貝和一份花甲。

訂了枱的我們準時到達,馬上可以入座。
店內環境尚算寬敞,與鄰桌的間距足夠。
枱上預先放了餐具,清潔得非常乾淨。
招牌香辣刀魚
店員溫馨提示魚已熟可以先吃,其他配料則要先煮一會兒。

三刀魚雖然不算嫩滑,但肉量多而口感厚實,魚骨也少。
辣味調得非常好吃,花椒和指天椒令嘴唇輕微麻痺,十分過癮。

把魚肉吃完後便可以加湯變火鍋

扇貝
扇貝大大隻,肉質肥美。
煮過後的扇貝亦未見縮水,味道鮮甜,滿足。
花甲
花甲的體型比平日見的大隻,清洗得十分乾淨,新鮮飽滿。
雪花肥牛
肥牛肥瘦和厚度適中,有牛味。
鵝腸
鵝腸口感清爽,沒異味。
寬粉

總括而言烏蠅館表現出色,值得推介

下次會來試午市套餐
鵝腸
寬粉
  • 招牌香辣三刀魚
2020-06-27 354 瀏覽
難得遇到係黃店嘅川菜餐廳💛價錢係尖沙咀地段黎講好合理十分適合係附近嘅返工一族食lunch🥣夜晚時段仲有烤魚食添~*醫護人員可免費獲贈一碗冒菜 十分有心!🙇🏻‍♀️.🔸冒菜 - 單人B餐 (八款配菜) + 米線 | $58 +$5🔸本身以為係普通車仔麵 後來先發現原來冒菜即係麻辣燙 (食完先知🤣 真係孤陋寡聞了)除咗加配米線之外 仲可以揀土豆粉/蕃薯粉等其他主食配菜嘅質素不過不失 係正常發揮但最吸引我嘅位 莫過於係可以一次過試八款唔同嘅配菜 滿足哂我想樣樣都試啲嘅心🤭 正呀!.辣度方面 少辣都已經成碗紅色 但辣得十分過癮🌶如果唔太食得辣 可以另外要求BB辣 (圖二)本來餐紙上無寫的 我個陣都係碰吓運氣一問🤭我同朋友都兩碗清哂!🥰.🔸凍玫瑰蜂蜜 (跟餐 +$10) (奶蓋 +$5)🔸Personally真係好鍾意呢杯飲品 超級清香🌹一啲都唔會過甜 甜度岩岩好!食辣野個陣飲 夠哂解渴💦會為左呢杯野再encore haha🤣🤣
難得遇到係黃店嘅川菜餐廳💛
價錢係尖沙咀地段黎講好合理
十分適合係附近嘅返工一族食lunch🥣
夜晚時段仲有烤魚食添~
*醫護人員可免費獲贈一碗冒菜 十分有心!🙇🏻‍♀️
除咗加配米線之外 仲可以揀土豆粉/蕃薯粉等其他主食
配菜嘅質素不過不失 係正常發揮
辣度方面 少辣都已經成碗紅色 但辣得十分過癮🌶
如果唔太食得辣 可以另外要求BB辣 (圖二)
本來餐紙上無寫的 我個陣都係碰吓運氣一問🤭
我同朋友都兩碗清哂!🥰

🔸凍玫瑰蜂蜜 (跟餐 +$10) (奶蓋 +$5)🔸
Personally真係好鍾意呢杯飲品 超級清香🌹
一啲都唔會過甜 甜度岩岩好!
食辣野個陣飲 夠哂解渴💦
會為左呢杯野再encore haha🤣🤣
  • 玫瑰蜂蜜
2020-06-27 212 瀏覽
上openrice是但搵既一間食冒菜既餐廳,一行兩人,都係叫左單人B餐,感覺B餐划算啲,咁多款餸,$60 都唔洗🤣我要左蕃茄湯底,萵筍,木耳,雞絲,芋絲,蘿蔔,海帶結,鴨血,雞脾菇。個湯底好正,好濃郁既蕃茄味,比較結身。每個餸都齊,湯底包圍得好好,又好足料。好健康地叫左無糖茶,個茶既味道唔夠甘香,但係飲落清涼都好爽。麻辣湯底雖然麻度不足,不過都可以接受,用料又夠新鮮,份量又合理,尖沙咀黎講算係CP值高。有機會下次會再黎😁
上openrice是但搵既一間食冒菜既餐廳,
一行兩人,都係叫左單人B餐,
感覺B餐划算啲,咁多款餸,$60 都唔洗🤣

我要左蕃茄湯底,
萵筍,木耳,雞絲,芋絲,蘿蔔,
海帶結,鴨血,雞脾菇。
個湯底好正,好濃郁既蕃茄味,比較結身。
每個餸都齊,湯底包圍得好好,又好足料。

好健康地叫左無糖茶,
個茶既味道唔夠甘香,
但係飲落清涼都好爽。

麻辣湯底雖然麻度不足,
不過都可以接受,用料又夠新鮮,
份量又合理,尖沙咀黎講算係CP值高。
有機會下次會再黎😁
2020-05-30
2020-06-26 257 瀏覽
朋友說有一家吃冒菜的麵店想去試試,我即刻很好奇有個疑問,冒菜是哪個地方的菜,Google了一下,原來是成都的小吃。愛吃辣的我當然不能錯過。來到這間烏蠅館,只見餐廳以簡約的中國風為主,復古中呈現乾淨的用餐環境。中午用餐時段來的時候座位幾乎坐滿。店員為我們送上點餐紙,只見上面有點似車仔麵,但可點選的配料相當特別,更可選多達8款配菜,於是我就點了香菇,魚腐,肥牛,魚皮餃,鵪鶉蛋,墨魚丸,風琴豆腐串,黑豚肉,把最好的8款料一網打盡。點的配料看似很隨意,但沒想到後來上桌後竟然這麼豐盛和多樣化。特別是鵪鶉蛋,細細一粒,但嫰滑的口感實在誘人。湯底我點了小辣,口味道地,香麻辣一次滿足。精心調製的自製麻辣汁,味道豐富濃郁,把隨意搭配的食材通通快速入味。麵底點了蕃薯粉和粉絲,有粗有幼,碰撞出不同的層次感,入口又Q又有彈性,同時拌上湯底,趕緊趁熱拌勻,將麵條與料一起吃,滿嘴生香,那香辣滋味令人著迷,不僅挑動味蕾,還讓人欲罷不能啊!配搭不僅讓人耳目一新,價錢也平易近人,一碗8款的車仔麵竟只賣56元,性價比之高可謂別處難覓。堪為新派麵店的典範。

2020-06-21 315 瀏覽
如果鍾意食烤魚同辣既人,一定要試下呢間舖!但要提提大家,一定要預先打電話book枱,walk in應該有排等!仲有得預先揀定條魚同啲海鮮配料!我哋今次試左泡椒(酸辣)龍躉魚,真係無咩骨,正👍湯底都好正,唔會好油膩,但又辣得好過癮,又要講多次都幾辣!配菜價錢都唔貴,份量都算ok!土豆粉幾好食😋因為有朋友生日,所以買左隻蛋糕。間舖啲店員忙到不得了,本來都諗住叫人雪蛋糕都免不了比人西一西面,但真心完全無,仲要之後勁體貼甘清晒枱,開埋隻蛋糕拎出黎,又拎左啲勁靚既叉比我地食蛋糕,食完仲倒左杯水比我哋,擔心我地食濟😱
如果鍾意食烤魚同辣既人,一定要試下呢間舖!
2020-06-20
慶祝紀念
生日
2020-06-18 365 瀏覽
朋友知道我鐘意食車仔麵,便介紹我到尖沙咀亞士厘道食冒菜,點了6餸冒菜麵一碗,糖水一杯及凍飲,非常滿足!以點餐紙點餸,可選6餸及8餸,餸的款式種類非常多,菜及菇有多種選擇,我點了魚皮餃、魚腐、萵筍片、金菇、蜆肉、豬紅、蟲草花,另外加$5點了番薯粉。湯底也有多個選擇,有麻辣、酸辣、蕃茄、清湯、海鮮湯等,辣度也有等級之分,另外喜歡多蔥蒜蓉芝麻等也可加$1。我點了BB麻辣,我覺得味道很好,少少辣非常香濃!粗粗的番薯粉也很有咬口。另外我點了紅糖桃膠,糖水,感覺非常滋補!一杯滿滿的桃膠,加上灑在上面的芝麻及幾粒提子乾非常特別有口感!我點了玫瑰蜂蜜也好味,非常解暑!店員服務殷勤,座位也有膠板隔開。

我點了玫瑰蜂蜜也好味,非常解暑!
店員服務殷勤,座位也有膠板隔開。
2020-06-17
  • 魚腐
  • 玫瑰蜂蜜
  • 冒菜
  • 紅糖桃膠糖水
2020-06-16 265 瀏覽
今日下午係尖沙咀做野,做完野同同事決定得食午餐,好肚餓。之前一直郁有一間餐廳好想食,上次去到好多人,今次終於可以食到,入到見到自己選擇想食咩,填落張紙上面,湯底選擇:有麻辣,番茄湯,四川酸湯,海鮮,我選擇麻辣小辣配:鴨血,牛筋,豬大腸,芝士丸,風琴豆腐串,黑豚肉,姬松茸,蟲草花粉類選擇寬粉,我自己推介要食鴨血,同豆腐串,好夠味。 而另一碗選擇 湯底清湯,蘿蔔,雞翼,海膽丸,豆卜 配白飯 清湯配白飯好夾,蘿蔔都好甜。
今日下午係尖沙咀做野,
做完野同同事決定得食午餐,好肚餓。
入到見到自己選擇想食咩,填落張紙上面,

湯底選擇:有麻辣,番茄湯,四川酸湯,海鮮,

粉類選擇寬粉,
我自己推介要食鴨血,同豆腐串,好夠味。

而另一碗選擇 湯底清湯,蘿蔔,雞翼,海膽丸,豆卜 配白飯
清湯配白飯好夾,蘿蔔都好甜。
2020-06-15 286 瀏覽
個日同朋友去TST整頭髮整完去咗食依間嘢,係香港真入好少有依啲嘢食,所以要試下。咁我地個人大概5點左右到,本身打算食6餸但佢好多選擇所以就食咗8餸,因為諗住都唔會好多餸,咁我怕唔夠食所以就加埋個粉絲食,仲叫多咗杯嘢飲,加埋就73蚊左右。咁佢有唔同辣簡,我就簡咗酸辣,辣度就固定咗係中辣但其實都唔係好辣(覺得係譚仔5小辣咁),朋友簡咗麻辣大辣都唔會太辣。佢上菜個時我都估唔到係咁大碗,啲餸又足,我有叫雞肉同娃娃菜但佢好似唔洗錢咁比咗超多我,另外一定要推介佢嘅牛筋真係好林好入味,但又唔會煮得太爛仲有重膠質係到推薦👍🏼👍🏼。最後我係眼寬肚窄咁食淨半碗🙈因為估唔到係咁多。咁我同朋友都覺得酸辣係好食啲,麻辣味道差咁啲。

2020-06-13 290 瀏覽
/又一間超出名既黃店推介🙈岩岩新開果時我都有去過一次🤣唔係唔好食只係所有野都有啲亂😅相比起依家好左好多而且有好多人黎食❗️依家完全係一間高汁黃店😋.🥢單人餐B(任選8款)$588款真係好多😋我簡左四川酸湯,辣係set死中辣😇唔係好食辣既人都可以叫黎食🤣蘿白片唔叫好入味,如果煮到入晒味甘就好啦😌最好食係風琴豆腐‼️啲豆腐吸晒湯💯完全岩晒我依啲肥妹仔🤣麵底簡左土豆粉,第一次試覺得好特別🤪又彈牙.🥢單人餐B(任選8款)$58依碗湯底就係清湯既小辣,佢既辣味比另一碗重少少🤏叫左竹蓀😌完全唔知係咩黎但係好好食😋都係會吸湯既野食黎🥰仲叫左黑豚肉,我覺得比較老😅個麵叫左火鍋面,有啲似公仔麵😂.🥤桂花蜂蜜 $10完全似食緊桂花糕😋.🥤茉莉蜂蜜 $10好淡既花香味配上蜜糖,比我再簡多次我都係中意桂花多啲😂
🥢單人餐B(任選8款)$58

🥢單人餐B(任選8款)$58

🥤桂花蜂蜜 $10
完全似食緊桂花糕😋
🥤茉莉蜂蜜 $10
好淡既花香味配上蜜糖,比我再簡多次我都係中意桂花多啲😂