2020-10-10 129 瀏覽
久違Cafè & Meal Muji 既咖啡,上一次應該係返Space上堂飲☕️今次試新野,飲品有10% discount😍 Hot Ruby Mocha (w/ fresh milk 少🥛 )個味有啲似Starxxcks既Chocolate Black Tea🍫但係咖啡味重啲,都係一如以往既日本鮮奶咖啡味道😋 個敗筆係舊Canelè度(竟然😔),我係為左食佢先買埋杯嘢飲架🥺...... 外層太油,乾,但無乜香味,無論焦糖味定係吉士味都欠奉👋🏻

今次試新野,飲品有10% discount😍

可麗露

2020-10-10
外賣自取
2020-09-15 187 瀏覽
疫情稍為緩和,所以都開始喺平日嘅時候,下午茶外出堂食,九龍灣無印良品開幕嘅時候,已經好想去餐廳度堂食, 因為當時好多人所以打消念頭,可能因為平日同埋係大概下午三點嘅關係,餐廳內好少人,我坐嗰張枱基本上方圓1.5米都冇其他人,感覺好安全,叫咗兩人份量既疏乎厘pancake 其實order 有幾個方法, 一係就係直接去counter俾錢,一係就坐低之後,scan 枱上面嘅QR code然之後自己用手機order,但我初初睇手機, 搵唔到疏乎厘pancake, 所以就行咗去counter order , 後來發現其實手機個Menu係一樣唔知係咪因為疫情關係,嗰日冇雪糕,所以個Pancake 都係單價$88兩人份量, 冇飲品或其他配料. 等山咗大概20分鐘,pancake 終於出現,溫度唔算好熱,微暖, 味道都唔錯,同埋初初都擔心二月份量會唔會太少,但食落其實都幾飽,唔會好似有啲疏乎厘pancake咁得陣風

2020-08-15 216 瀏覽
終於有間Muji喺九龍灣,前牌有疫情都唔敢去Muji,今日見人少少就去行返轉之前一直都好想試muji 嘅麵包,睇落好似好好味佢哋有分好多類別有北海道牛奶味,有原味,有啲有穀物,價錢又唔貴喎, $16我買咗條原味返去整all day breakfast ,略略放入微波爐叮30秒,新鮮滾熱辣,麵包好鬆軟,有蛋嘅香味,呢個價錢真係超值呢張係新鮮製嘅麵包所以不能夠放太多日,因為我食唔晒嘅關係其實第三日開始有少少發霉安心既冇防腐劑嘅包先會咁快發霉, 下次再幫襯試下其他口味

安心既冇防腐劑嘅包先會咁快發霉, 下次再幫襯試下其他口味
2020-08-08
第一次試無印的堂食坐係位就可以用手機QR code order點了一個四品料理餐跟麵包同一個蘿蔔牛腩飯兩個餐都跟咗味噌湯 加咗一個布甸總共$250 啲餐點全部不溫不熱連飯都只有點微暖四品理料可以點兩熱兩凍嘅餐點 $128凍嘅沙律、涼拌、玉子味道都okay熱食南蠻雞就豚肉都okay,不錯味噌湯正常味道個包有跟牛油 但麵包本身無reheat 嘅蘿蔔同牛腩都好軟身但調味欠奉 同平時賣個嘅微波爐加熱包料理差唔多味加埋啲飯(唔熱)擺係一隻大碟同茶記牛腩飯無乜分別 唔值賣呢個價錢飲品要再加十幾蚊但只有茶,juice,滴漏咖啡個類揀 選擇不多應該唔會再返嚟試第樣嘢食
第一次試無印的堂食
坐係位就可以用手機QR code order
點了一個四品料理餐跟麵包同一個蘿蔔牛腩飯
兩個餐都跟咗味噌湯 加咗一個布甸
總共$250
啲餐點全部不溫不熱
連飯都只有點微暖
四品理料可以點兩熱兩凍嘅餐點 $128
凍嘅沙律、涼拌、玉子味道都okay
熱食南蠻雞就

豚肉都okay,不錯
味噌湯正常味道
個包有跟牛油 但麵包本身無reheat 嘅
蘿蔔同牛腩都好軟身
但調味欠奉 同平時賣個嘅微波爐加熱包料理差唔多味
加埋啲飯(唔熱)擺係一隻大碟
同茶記牛腩飯無乜分別 唔值賣呢個價錢
飲品要再加十幾蚊
但只有茶,juice,滴漏咖啡個類揀 選擇不多
應該唔會再返嚟試第樣嘢食
2020-08-12 179 瀏覽
💰士多啤梨紅莓麻糬合桃軟包 $30🍞軟包夠厚 拎上手都幾聚手下包體偏軟熟 包皮都係偏軟 紅莓同麻糬份量算幾多🍓但士多啤梨味係好若隱若現 比紅莓搶左戲到麻糬 原諒我要開一段新嘅黎講因為最期望嘅野令我最失望個麻糬質感係好似食緊橡皮糖咁嘅質感嗯 幻想下😂 不過係無味嘅橡皮糖~成個包比我嘅感覺係走清淡路線 👉🏿整體淡味+酸尾尾嘅紅莓刺激下味蕾+無調味、成日痴唔實吊吊fing嘅配角合桃+比你咬下、無味嘅橡皮糖👈🏿
💰士多啤梨紅莓麻糬合桃軟包 $30

🍞軟包夠厚 拎上手都幾聚手下
包體偏軟熟 包皮都係偏軟
紅莓同麻糬份量算幾多
🍓但士多啤梨味係好若隱若現 比紅莓搶左戲

到麻糬 原諒我要開一段新嘅黎講
因為最期望嘅野令我最失望
個麻糬質感係好似食緊橡皮糖咁嘅質感
嗯 幻想下😂 不過係無味嘅橡皮糖~

成個包比我嘅感覺係走清淡路線
外賣自取
2020-08-02 157 瀏覽
香港最大間無印良品店( ⸝⸝o̴̶̷᷄ ̫ o̴̶̷̥᷅⸝⸝ )超級喜歡無印的簡約日系風💗這家無印不只可以購物還有木系風格的咖啡店及和食餐廳☺️那家的三文魚牛油果沙律西柚帶子沙律紫薯青蘋果沙律黑醋醬豚肉是我的大推(꜆꜄꜆˙꒳˙)꜆꜄꜆粟米玉子燒千萬不要🥶坦白說極度失望🤭完全沒有玉子燒的感覺像普通硬硬地、唔滑既蒸蛋如果喜歡木系簡約風的朋友一定很喜歡這裡的用餐環境˗ˏˋ♥︎︎ˎˊ˗環境真心完勝好似去左日本☺️☺️
超級喜歡無印的簡約日系風💗

紫薯青蘋果沙律
黑醋醬豚肉是我的大推(꜆꜄꜆˙꒳˙)꜆꜄꜆
粟米玉子燒千萬不要🥶
坦白說極度失望🤭完全沒有玉子燒的感覺
像普通硬硬地、唔滑既蒸蛋

如果喜歡木系簡約風的朋友
一定很喜歡這裡的用餐環境˗ˏˋ♥︎︎ˎˊ˗
環境真心完勝
好似去左日本☺️☺️

星期一晚到德福行街,知道2期4樓新開既無印良品,本身只係一心想買零食,但見到有bakery又有cafe就吃貨上身勁想即興試試!入面環境唔大,但保持無印一貫風格—簡約整潔!我同男朋友都揀左料理套餐,每人一份五品料理,咁就可以每樣都試下!點餐係電話掃qr code,俾錢直接用佢個app俾,減少左排隊叫餐/等侍應既時間!我叫左燒玉子,三文魚牛油果salad,西柚帶子salad,薯餅同烤鯖魚,男朋友叫左薯仔煙肉salad,火箭菜牛肉salad,烤雜菌,烤雞肉,同茄子!另外加左白芝麻布丁同朱古力香橙蛋糕,一杯烏龍茶!上菜每樣餸大概4口份量,有跟湯同飯/包,特別推介三文魚牛油果salad同烤雜菌,三文魚有水準,配合牛油果味道好夾都幾fresh!烤雜菌配半風乾蕃茄個汁應該加左少少醋,酸酸的,幾開胃!甜品方面偏好白芝麻布丁,出乎意料地好食,芝麻味好夠,又不會蓋過布丁既微甜味!

2020-06-29
30 分鐘 (堂食)