餐廳: 無肉食 (洗衣街)
資訊:

餐廳: 無肉食 (洗衣街)
資訊:

2019-08-29 996 瀏覽
是日hea到旺角 下午茶食素~平日下午茶時段 人少少 2:30準時入 慢慢食環境: 座位舒適 樓底高 呢個價錢真係攞滿分💯 入門口先俾錢 收銀小姐會俾隻碟你 跟住自己搵位自己搵食 (好多識途老馬 2:15到 已經有10個人係我前面 等緊2:30入座 )————食物: 冷熱盤都有👍🏻重點係- 冇扮肉! 冇一大堆醬汁 鮮艷色素 超味精嘅扮肉類素食👍🏻👍🏻 沙律小食 煎炸香口小食 炒飯炒麵 應有盡有 羅漢果茶 菜乾素湯 糖水都有兩款~ 味道都唔錯 每樣菜式都有心機煮 唔會單一同一隻味 熱盤都唔會過熟 啲菜唔會軟淋淋 (唯一美中不足係 可能下午茶平啲啦 食物枱只係refill咗一兩次 有啲炸小食 餃子 喳咋 手快有 手慢冇 但呢個價錢 真係冇乜要求啦)————其他:如果門口大隻收銀姐姐 好似正常食肆嘅伙記咁 俾多幾錢基本禮貌 識得講唔該同請 管理下門口排隊嘅秩序 唔好淨係掛住玩電話 同呼喝門口啲客就更好啦 啲客係上嚟開心食嘢 唔係嚟俾人黑口黑面 餵食貓面㗎

————
————
20 分鐘 (堂食)
下午茶
2019-08-26 1223 瀏覽
今日和一個食素的朋友食當然都是找素菜店,今次因為星期六所以每位貴少少$140,在門口付款後,入到去六點不太多人,可以舒服地拿東西,食物方面選擇都有前菜,熱食,粥,糖水,飲品二款,炸食物同生果,食物味道大多都正常不太差但不夠熱度就有點失望,炒麵之類就煮得太淋身,飲品味道淡,菜煮得不錯夠味,炸物好味,饅頭,春卷都新鮮,仲有芝士撻好味又香口,細細粒食幾件不過份,生果幾款都新鮮,前菜有辣不辣都幾開胃,豆腐有肉鬆同紫菜幾清又飽肚。糖水不太甜都可以,到差不多七點已十分多人,就覺有點迫沒有再食,之後食完自已放好餐具就可走人。
港人愈泥愈注重健康 愈泥愈多人開始食素食💗 今次就同朋友一齊去試下時下其中一間熱門自助素食餐廳無肉食☺️.晚市 HKD118;不專業評級:5/10雖然話90分鐘用餐時間 但可能因為我地係Last Round 所以過左鐘都比我地坐係度吹水🤪 坦白講 服務麻麻 食物麻麻 值得Encore既只有半熟芝士撻 拔絲番薯🍠同埋永遠無得輸既炸饅頭🤤.真心有啲小失望 食物選項雖然唔少 但質素普通 無乜野特別出色😔 希望只係因為期望過高導致小失望
晚市 HKD118;不專業評級:5/10
2019-07-24
  • 芝士撻
帶朋友一試 我好喜歡既無肉食約係旺角依間分店我覺得佢比炮台山既分店好似仲多選擇 同服務都好d 侍應叔叔好殷勤服務 佢比炮台山多左生果沙律 同埋果仁同埋茄子 (好味!推介!)佢既生果選擇都比炮台山既多 依個佢既signature 都做得好又有賣相炸物種類都比炮台山多佢又有壽司 又有炸粟米(又一推薦)佢仲有南瓜 仲有扮炸雞添點解炮台山無既 我既第一盤 我都食左少少先記得影對我鍾意食菜既人黎講 依度絕對係天堂佢個生菜包好味!各式冷盤都好味壽司更係我一夾再夾既我既第2盤 個腐皮卷都好味我之後仲有逐第3盤架!又係飽到個肚就爆咁走會絕對番依間食!
帶朋友一試 我好喜歡既無肉食
約係旺角依間分店

佢比炮台山多左生果沙律 同埋果仁同埋茄子 (好味!推介!)

佢既生果選擇都比炮台山既多

依個佢既signature 都做得好又有賣相
炸物種類都比炮台山多
佢又有壽司 又有炸粟米(又一推薦)
佢仲有南瓜
仲有扮炸雞
點解炮台山無既

我既第一盤 我都食左少少先記得影
對我鍾意食菜既人黎講 依度絕對係天堂
佢個生菜包好味!
各式冷盤都好味
壽司更係我一夾再夾既

我既第2盤 個腐皮卷都好味

我之後仲有逐第3盤架!
又係飽到個肚就爆咁走
會絕對番依間食
!

2019-06-26 3733 瀏覽
見OpenRice 負評也算多,但真的想試吃素,所以選擇了這餐廳。食物太普通,行爆,不要有其望,120元已經算貴,質數似普通職員餐廳,但求無過食飽就算沒有特色食物。坐位安排欠住。
沒有特色食物。
坐位安排欠住。
2019-06-26
2019-06-12 3634 瀏覽
上完堂同同事們一齊黎食素🥬有人推介又試下啦😉喺門口就見到佢地有野賣👇呢個油又幾特別喎仲有素粽賣tim喎👍 炸物👇雲吞,春卷,腐皮卷,豆腐等等沙律當然唔少得😏炒粉麵飯一應俱全😂 熟食瓜瓜菜菜唔少得😙 白飯白粥,湯,檸檬水,茶,羅漢果水都有仲有紅豆沙👍 我食左2碟就收檔😂 最鍾意食滑豆腐😍蘿蔔糕都好好味整體選擇都多,飲品種類亦多價錢合理,我地1點半到話可以食到4點😂當然我地食唔到咁耐啦😂
上完堂同同事們一齊黎食素🥬
有人推介又試下啦😉

喺門口就見到佢地有野賣👇

呢個油又幾特別喎

仲有素粽賣tim喎👍

炸物👇雲吞,春卷,腐皮卷,豆腐等等

沙律當然唔少得😏

炒粉麵飯一應俱全😂

熟食瓜瓜菜菜唔少得😙

白飯白粥,湯,檸檬水,茶,羅漢果水都有
仲有紅豆沙👍

我食左2碟就收檔😂

最鍾意食滑豆腐😍蘿蔔糕都好好味

整體選擇都多,飲品種類亦多
價錢合理,我地1點半到話可以食到4點😂
當然我地食唔到咁耐啦😂

2019-06-11
5 分鐘 (堂食)
2019-06-05 3224 瀏覽
預約晚上8點,7點50分到達,7點58分已可入座。服務員態度也很好。食物方面,其實種類不多,但每樣吃一到兩件,已經足夠飽。食物大概可分為以下幾類:蔬菜類 - 有許多種類,西蘭花、椰菜花、南瓜、菜心、生菜、茄子、娃娃菜等,總有合適的口味,但要改善的地方是部分菜有苦味飯麵類 - 有粥、飯、粽、炒麵、湯等,點心類 - 蘿蔔糕、馬蹄糕、芋頭糕,味道不錯炸物類 - 選擇算豐富,有炸曼頭、炸金菇、炸南瓜、蛋散、燒粟米,素卷等,另外較特別的是花生芽,吃的時候有陣陣花生醬味。不過部分炸物放久了,不熱不脆。飯後類 - 甜品不多,有(拔絲薯丸?)、芝士撻等,好味。另外亦有少量生果及沙律。糖水有紅豆沙及紫米露,正常味道。飲品類 - 熱檸水、羅漢果茶、五花茶
食物方面,其實種類不多,但每樣吃一到兩件,已經足夠飽。
食物大概可分為以下幾類:

飯麵類 - 有粥、飯、粽、炒麵、湯等,

點心類 - 蘿蔔糕、馬蹄糕、芋頭糕,味道不錯

飲品類 - 熱檸水、羅漢果茶、五花茶
2019-06-05 1988 瀏覽
現代人愈來愈注重健康,除左呢家有啲「新豬肉」係楂物性蛋白造既素肉外,都愈來愈多素食餐廳。今次就一於試下素食自助餐啦!餐廳名「無肉食」已經好明顯講出呢間係素食餐廳。店舖既樓底勁高,唔會好壓迫,而且因為我地2點後先去,所以客人都唔算好多,坐落都好舒服👍🏻自助餐野食方面有冷盤、熱食、中湯、中式糖水都有,雖然款式唔算太多,但樣樣試少少已經飽左8成啦🤤野食味道方面,大致上都幾好食,唔會太油太咸,不過都有唔少款係炸既小食,如果將炸既野食換成多幾款既熱食咁就更加健康喇👍🏻

餐廳名「無肉食」已經好明顯講出呢間係素食餐廳。

2019-06-04
上星期食左餐幾好食既素食餐廳, 今個星期想試下第二間, 上網睇有pizza, 芝士撻, 壽司, 生煎包, 點知黎到咩都冇!!!!🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️星期日下午價錢$80一位, 算平但係食既野好似垃圾咁, 食材零質素, 好冇誠意!😡😡😡我覺得冇心搞唔好搞素食餐廳, 難食到嘔🤮🤮🤮原本開始對素食有興趣, 變左有陰影👎🏻唔會再有下次🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️10分滿分我比1分, 唔使錢都唔會去食🙅🏻‍♀️

2019-05-06 4034 瀏覽
今日同老婆慶生,想食得健康清淡些,係本apps睇到無肉食好評幾多,於是抱著一試心態走去試試,六點半到埗時可能尚早人客唔多,入場先付款兩人合計二百四十元,免加一服務費,九十分鐘任飲任食。一張大隋圆形食品枱放晒所有食物,飲品有檸檬水,羅漢果水,祛濕茶,炸物有春卷,雲呑,南瓜等等,有一款拔絲炸物,冇硏究名堂但幾甜幾得意,素菜有一般時菜,另有炒飯粉面人什錦素菜等等一般菜色,比較沙律吧居然有呢期幾hit嘅羽衣甘藍,好新鮮,特色必食係迷你芝士撻,不甜且芝士美香濃。餐廳環境格局似工廠食堂,硬背椅木櫈唔舒適,零servive 全程真正自助形式,食完啲碗碟自己攞去分類回收箱,冇人清潔枱面,所以唔收服務費係合理,以咁嘅價錢咁嘅服務,九十分鐘食得幾倉促,後來七點半開始人多爆枱,我地要食到八點,但七點四十五已有服務員催鐘,感覺令人不安,總体而言有點名大於實,中規中矩而已,個人認為只值一百蚊。
2019-05-05 2022 瀏覽
朋友生日友竟然選擇食素,可以清清腸胃又健康,都幾好。 上網找到無肉食,旺角地點適中, 大家都方便。 仲可以經「開飯」訂位。上到去已經好多人上排隊付款,收銀機旁有些素食產品賣。入坐之前要先在收銀處付錢, 才可以入去才內。星期日自助晚餐$140,限時90分鐘。因為已經好多人,入場後,先找位子坐下,然後才出去拿東西吃。 繞場一周,看到好多選擇,有沙律菜、醃菜、涼拌、 熱菜、煎炸食品、水果、 湯、飲品及中西甜點…等。 涼拌及沙律吧有:羽衣甘藍、秋葵、栗米、車厘茄、紅菜頭、沙律菜、紅腰豆、酸辣蘿蔔、青瓜片、蓮藕、木耳、豆芽、薯仔沙律、麻醬凍豆腐、珊瑚草,旁邊有幾種醬汁可供選擇。炸物有:煎堆、春卷、炸蕃薯片、餃子、 蛋散、炸花生芽、炸豆腐...., 新鮮熱辣辣。花生芽係超大版嘅芽菜,芽菜係用綠豆泡浸發芽而成,花生芽自然係來自花生囉。甜品都有綠豆沙、南瓜糖水、 南瓜糕、涼粉、拔絲蕃薯、芝士撻等。侍應們不停補充各種食物, 熱盆有時剩半盆就已經換新的。飲品有下火又潤喉的羅漢果、 夏桑菊茶、檸檬水和茶。是日靚湯是雪耳粟米湯,好好飲。秋葵和羽衣甘藍好新鮮, 珊瑚草又稱海燕窩,健康又養顏。食物選擇多又好味,每
朋友生日友竟然選擇食素,可以清清腸胃又健康,都幾好。

上到去已經好多人上排隊付款,收銀機旁有些素食產品賣。
入坐之前要先在收銀處付錢, 才可以入去才內。

星期日自助晚餐$140,限時90分鐘。

因為已經好多人,入場後,先找位子坐下,然後才出去拿東西吃。

冬瓜盅

涼拌及沙律吧有:羽衣甘藍、秋葵、栗米、車厘茄、紅菜頭、
沙律菜、紅腰豆、酸辣蘿蔔、青瓜片、蓮藕、木耳、豆芽、
薯仔沙律、麻醬凍豆腐、珊瑚草,旁邊有幾種醬汁可供選擇。

煎堆

花生芽菜

白粥、綠豆沙

侍應們不停補充各種食物, 熱盆有時剩半盆就已經換新的。

飲品有下火又潤喉的羅漢果、 夏桑菊茶、檸檬水和茶。
夏桑菊、羅漢果

是日靚湯是雪耳粟米湯,好好飲。

秋葵和羽衣甘藍好新鮮, 珊瑚草又稱海燕窩,健康又養顏。

食物選擇多又好味,每款試少少,未試勻已經飽飽。

臨走前,記得把自己用過的餐具,拿到指定的地方分類放好。
珊瑚草
炆冬菇
2019-05-03 2559 瀏覽
在旺區地點適中。中午自助餐都有很多款式,炸物,沙律,熱炒,甜品林林總總,美味而且不停添加,但像飯堂一般的店舖環境普通,沒有特別裝修,就是枱,櫈,中間一張放食物的長枱而己,並且要搭枱,樓面設計會因人多時聲音很嘈吵。求環境只要好味的素食,是值得一試的。
2019-05-01 2794 瀏覽
成個月食咗N咁多餐生日飯,於是農曆生日就返璞歸真,同屋企人食餐清清哋嘅素。去年幫襯過北角無肉食,印象幾好,今次就去旺角食。6點20分去到已經好多人入前去食之前要先在收銀處俾錢,跟住就可以入去搵位坐星期日自助晚餐$140,限時90分鐘。先巡視一下,好多選擇新舊派素食材料共冶一爐,沙律菜、冷盤、醃菜、涼拌、熱菜、煎炸食品、水果、湯、飲品及中西甜點…等, 涼拌及沙律吧有:羽衣甘藍、秋葵、栗米、車厘茄、紅菜頭、沙律菜、紅腰豆、酸辣蘿蔔、青瓜片、蓮藕、木耳、豆芽、薯仔沙律、麻醬凍豆腐、珊瑚草,旁邊有幾種醬,隨自己喜好添加炸物有:炸蕃薯片、春卷、粉絲餃子、蛋散、炸豆腐同腐皮卷,而且係不停咁補充,夠哂熱辣辣花生芽好特別,係超大版嘅芽菜普通芽菜係用綠豆泡浸發芽而成,而大豆芽菜就由黃豆浸發,花生芽自然係來自花生囉甜品都有幾款,綠豆沙、南瓜糖水、南瓜糕、涼粉、拔絲蕃薯、芝士撻等各種食物不停供應,侍應們都好落力,熱盆有時剩半盆就已經換新的飲品有茶、檸檬水、羅漢果、夏桑菊,下火又潤喉雪耳粟米湯好好飲秋葵和羽衣甘藍清新,珊瑚草健康養顏炸蕃薯片外邊炸得香脆,裡面又軟又甜。炸豆腐外脆內滑,好吃芝士撻好好味,係限量供
成個月食咗N咁多餐生日飯,
於是農曆生日就返璞歸真,
同屋企人食餐清清哋嘅素。
去年幫襯過北角無肉食,
印象幾好,今次就去旺角食。

6點20分去到已經好多人

入前去食之前要先在收銀處俾錢,
跟住就可以入去搵位坐

星期日自助晚餐$140,限時90分鐘。
沙律菜

沙律

先巡視一下,好多選擇

新舊派素食材料共冶一爐,
沙律菜、冷盤、醃菜、涼拌、
熱菜、煎炸食品、水果、
湯、飲品及中西甜點…等,
紅菜頭

哈蜜瓜

涼拌及沙律吧有:羽衣甘藍、
秋葵、栗米、車厘茄、紅菜頭、
沙律菜、紅腰豆、酸辣蘿蔔、
青瓜片、蓮藕、木耳、豆芽、
薯仔沙律、麻醬凍豆腐、珊瑚草,
旁邊有幾種醬,隨自己喜好添加

冬瓜盅

炸物有:炸蕃薯片、春卷、粉絲餃子、
蛋散、炸豆腐同腐皮卷,
而且係不停咁補充,夠哂熱辣辣

炸物

生煎包、薯仔、炸豆腐

春卷
花生芽好特別,係超大版嘅芽菜

花生芽

普通芽菜係用綠豆泡浸發芽而成,
而大豆芽菜就由黃豆浸發,
花生芽自然係來自花生囉

甜品都有幾款,綠豆沙、南瓜糖水
南瓜糕、涼粉、拔絲蕃薯、芝士撻等

南瓜糖水

南瓜糕

拔絲蕃薯

各種食物不停供應,侍應們都好落力,
熱盆有時剩半盆就已經換新的

釀節瓜

馬蹄糕、芋頭糕、蘿蔔糕

飲品有茶、檸檬水、羅漢果、
夏桑菊,下火又潤喉

檸檬水、茶

雪耳粟米湯好好飲

秋葵和羽衣甘藍清新,
珊瑚草健康養顏

炸蕃薯片外邊炸得香脆,裡面又軟又甜。
炸豆腐外脆內滑,好吃

芝士撻好好味,係限量供應

每款試少少,未試勻已經飽喇。

走前把自己用過的餐具

拿到後方分類擺放好。
2019-04-28
慶祝紀念
生日
2019-04-26 1890 瀏覽
由於本人好想吃齋(新式嗰種),於是我上openrice睇下,點知俾我發現呢間嘢!於是我決定同朋友去試下(昨晚去了),竟然有意想不到的驚喜!吃物的款式很多,差不多全部都好好味(衹有兩款麻麻地),特別系涼伴超好味其餘炸物也超水準,其中包括炸豆腐,炸金菇,炸煎堆等等,另外甜品有芝士撻,這個也有驚喜,細細件味道剛好,不會太甜,另一之選系素pizza味道也好正價錢更是相當抵吃$120一位免加一,總括來講我很喜歡,一定會再光顧
其餘炸物也超水準
2019-04-25
  • 素pizza
  • 涼伴
2019-04-25 1329 瀏覽
依排興健康 素食餐廳/自助餐越黎越多無肉食依間野都出名咗一段時間之前都去過佐敦嗰間旺角依間就黎過幾次都大排長龍 今次醒目book定位先🤪晚市$120per head價錢都算公道食物款式都幾多最鍾意食雲耳 豆腐同菜😂 炸物個人覺得蛋散最正個甜品拔絲係gimmick 真係太甜啦... total好似拎咗三round野食環境常算乾淨 好多老人家幫襯😂我應該會再黎嘅但lunch黎食好似抵啲😂點都好 都平過以重量計錢嘅素食餐廳好多😂
依排興健康 素食餐廳/自助餐越黎越多
晚市$120per head價錢都算公道
食物款式都幾多
最鍾意食雲耳 豆腐同菜😂
炸物個人覺得蛋散最正
甜品拔絲係gimmick 真係太甜啦...
total好似拎咗三round野食
環境常算乾淨 好多老人家幫襯😂