餐廳: 熊拉麵 (蘇杭街)
資訊:

2021-05-14 908 瀏覽
 每款拉麵最平都要$83,topping 每樣亦$10起,價錢貴,食物量少,拉麵碗比起其他店細,味道亦一般冇咩特別,完全同價錢不成正比。好處係可以根據個人喜好選擇配料,等候時間亦唔算耐。
2021-05-12
15 分鐘 (堂食)
⭐️ 呢餐係:「選擇困難症惡夢」嘅一餐懲罰節第一彈!熊拉麵有兩間分店,今日就去咗上環嗰間!去到已經排曬長龍😯 等咗20-30分鐘之後就入得!🥳 menu有好多選擇,除咗湯底都有幾款,叉燒都有得揀要普通,火炙或者角切😍 麵底就有得揀1.25mm同1.5mm😂 根本就係有選擇困難症嘅我嘅惡夢😂🍜魚介熊拉麵 $89湯底好濃郁,好香魚介位😍 麵底就略為普通咗啲。眼望就覺得兩款麵都好似冇咩分別🤔 叉燒都燒得好正!火炙係3款入面最香,但又唔會太油!👍🏻 值得讚嘅係溏心蛋醃得唔錯,入味得黎仲食到滲蛋香🤤一切開個蛋黃已經不停流汁, 我個人鍾意再熟少少。環境質素:🌕🌕🌕🌑🌑食物質素:🌕🌕🌖🌑🌑CP值:🌕🌕🌘🌑🌑回頭指數:🌕🌕🌕🌑🌑其實拉麵黎講唔算超級好味,但係喺香港都算中上水平。係一啲雖然樣樣野都好似唔錯,但係第二日再會唔係太記得味道嘅餐廳😅 麵份量都算夠,但係成$90一碗麵得一塊叉燒就唔算太抵食。
⭐️ 呢餐係:「選擇困難症惡夢」嘅一餐

🍜魚介熊拉麵 $89

環境質素:🌕🌕🌕🌑🌑
食物質素:🌕🌕🌖🌑🌑
CP值:🌕🌕🌘🌑🌑
回頭指數:🌕🌕🌕🌑🌑

魚介熊拉麵
2021-04-30
20 分鐘 (堂食)
  • 糖心蛋
2021-05-02 625 瀏覽
難得去到上環,估唔到星期六嘅夜晚得翻好少鋪頭開門🙈於是即刻行快兩步,希望熊拉麵仲有開啦😛😋-入到去見到座位都有十幾個,相對其他拉麵店都算比較大☺️今次我就坐左bar枱位置,可以望住煮拉麵嘅過程😆-我叫左赤熊拉麵$83 (8/10)🥵拉麵唔算好辣,而佢嘅湯係偏杰身😋所以拉麵都好掛湯🤟🏻揀左普通軟硬度嘅幼麵😋食落好有咬口好彈😹唯一不足係本身碗麵冇包溏心蛋😭要另外叫😢-而同行友人就揀左元祖魚介熊拉麵$89(8/10)我偷飲左一啖湯,魚介嘅味道好香好濃郁😋味精唔重,食完唔會頸渴😛不足嘅地方係朋友嗌左加麵,但係已經冇乜湯底,如果可以多啲湯就好啦💓😹
我叫左赤熊拉麵$83 (8/10)🥵

唯一不足係本身碗麵冇包溏心蛋😭要另外叫😢
而同行友人就揀左元祖魚介熊拉麵$89(8/10)

• 赤熊拉麵
  • 魚介熊拉麵
2021-04-20 529 瀏覽
星期日黎到上環 搵間有開既餐廳好難🤣咁啱想食拉麵 所以就去左呢間 熊拉麵叫得熊拉麵 當然要叫佢個招牌熊拉麵啦!有得揀叉燒 我就揀左火炙肥叉燒麵可以揀幼/中幼我麻麻地太幼既拉麵就揀左中幼仲可以揀軟硬度 我鍾意煙煙韌韌的可以走蔥走木耳 不過我就無走到啦~ 多d配料 豐富d😛拉麵好快就黎到哇 有成隻溏心蛋🤤 好正飲啖湯先 好濃郁既豬骨湯底但唔會覺得好鹹 到最後差唔多飲曬🙈叉燒超大舊 好好味麵軟硬適中 係我想要既texture
星期日黎到上環 搵間有開既餐廳好難🤣
咁啱想食拉麵 所以就去左呢間 熊拉麵
叫得熊拉麵 當然要叫佢個招牌熊拉麵啦!

有得揀叉燒 我就揀左火炙肥叉燒
麵可以揀幼/中幼
我麻麻地太幼既拉麵就揀左中幼
仲可以揀軟硬度 我鍾意煙煙韌韌的
可以走蔥走木耳 不過我就無走到啦~
多d配料 豐富d😛
拉麵好快就黎到
哇 有成隻溏心蛋🤤 好正
飲啖湯先 好濃郁既豬骨湯底
但唔會覺得好鹹 到最後差唔多飲曬🙈
叉燒超大舊 好好味
麵軟硬適中 係我想要既texture
2021-03-24 807 瀏覽
係巧合之下突然見到呢間熊拉面 一望到個門口就知係良心小店💛果斷就決定要試下佢 當自己返左去日本咁🤣係門口等個陣已經好掙扎食期間限定好 定係招牌既熊拉面 好彩男朋友都冇任何意見 所以我就直接揀左呢兩款黎試一試~香魚湯拉面 $93揀呢款拉面既其中一個原因係佢既曲面 同埋我見到香魚湯既介紹係由5種魚去熬湯 一試佢既湯底果然冇厄人 真係好濃好香 不過第一下會覺得好似魚介拉面既味對於重口味既我 最後係狂食呢一碗🤣而男朋友就覺得 呢一碗食耐左會有啲油膩既感覺招牌熊拉面 $88 睇相都會見到呢個招牌拉面係有啲奶白色既豚骨湯底 呢個既味道會令你覺得真係似日本地道既拉面 就連我好重口味既人都好欣賞 個湯底係好飲到可以飲到見碗底🤣🤣
係巧合之下突然見到呢間熊拉面 一望到個門口就知係良心小店💛
果斷就決定要試下佢 當自己返左去日本咁🤣

香魚湯拉面 $93

招牌熊拉面 $88
2021-03-21 521 瀏覽
自從搬到中上環這區,經常幫襯呢間拉麵。今日同家人黎到晚飯,被安排坐係bar台。企係bar台既一男一女侍應雞啄唔斷、自己傾計,逼食客(包括我和其它食客)邊食邊聽佢地既私人對話(好彩有口罩,否則佢地將係食材前口沫橫飛)。之後上少左配料已立即問侍應:第一次問,整緊;第二次問,您追加咁少,唔知點俾您;到第三次要我拿張單問,唔係追加,而係您未上。兩人先恍然大悟(但我已食完同準備埋單)。若果該員工覺得佢地既工作係傾計第一,顧客第二,無熟客(如我)再光顧。
2021-03-21
2021-02-28 1070 瀏覽
掛住日本🇯🇵但冇得飛,唯有食拉麵🍜頂住心癮先。上環呢間良心小店絕對值得一試。首先環境裝修充滿日本小店Feel,鋪面唔算大,但有齊吧檯同埋二至四人揀。餐廳做足防疫措施,中午時間排左十五分鐘先入座。招牌熊拉麵($88)麵身軟硬度適中,湯底濃郁但唔會過鹹。中途加左少少辣芽菜落湯底,成個拉麵嘅湯底就轉左另一種風味☺️ 今次揀左梅頭瘦叉燒,感覺輕盈啲,不過就冇左火炙肥叉燒果種炙燒風味。配料溏心蛋就正正常常,木耳絲就令到拉麵更加有口感!自家製辣蔥餃子🥟有五隻,餃子邊煎到脆卜卜,配埋辣蔥一齊食係幾特別嘅。

2021-02-24 520 瀏覽
建議:想食番日本味道,近近地去上環👍 唔好Miss 左曼德拉「名句」😂 新一年第一個星期日,唔幫襯💛真係唔知食咩好 (有心既其實周邊總有一間✌🏻)今日去到上環食熊拉面,舖面個環境都好日本😌 除左店員會講234 (いらっしゃいませ)之外,每張枱仲有必有既冰茶壺今次試左:スーパー巨熊ラーメ (HK$128) 超級巨熊拉面有3塊梅頭叉燒+一塊半肥叉燒😍 半肥叉燒好好食,層次好分明。份量好足,湯頭好濃郁👍 面款有 幼面/粗面揀,硬度有 硬/普通/軟 揀如果想加面可以係落單紙剔 (替え玉 +HK$13)。另外落單紙仲有得揀叉燒款式:梅頭/肥叉/角切叉燒迷 ミニチャーシュー丼 (HK$34)迷你半熟玉子叉燒丼 隻半熟蛋岩岩好,唔會過熟 😌 叉燒係角切叉燒粒,食落個口感都唔錯👍睇餐牌仲有魚油撈面,唔知係咩味道呢。下次可以再黎試😂

今次試左:
スーパー巨熊ラーメ (HK$128)
超級巨熊拉面

ミニチャーシュー丼 (HK$34)
迷你半熟玉子叉燒丼

睇餐牌仲有魚油撈面,唔知係咩味道呢。下次可以再黎試😂

想食拉麵通常會黎公司附近呢間良心小店,每逢午市都有約十人排隊,食過四次,質素穩定。最鍾意佢自由度高,可以揀梅頭瘦叉燒或火炙肥叉燒,麵都有唔同粗幼。之前見人飲晒啲湯會見到碗底嘅熊仔圖案,好奇嘅話可以試下。🍽招牌熊拉麵(火炙肥叉燒,中幼麵,普通硬度,健康無油) ($88)招牌的豬骨湯底不油不膩,小杰,味道濃但唔會好鹹。叉燒只有一片有點小失望,但肥叉燒唔會過肥,而且非常入味。普通硬度中幼麵口感彈牙,份量頗多,掛湯力不錯。溏心蛋流心,另有竹筍同木耳絲增加口感。🍽黑熊拉麵(火炙肥叉燒,中幼麵,普通硬度,健康無油) ($83+10溏心蛋)重口味嘅可以揀黑蒜湯,呢碗會比豬骨湯油少少,聞落好香黑蒜味,食落無想像中咁濃但都OK,其他選項一樣就唔重複啦。秘制醬幾香微辣,如果可以畀多少少撈麵就正。🍽自家製辣蔥餃子 ($43)外觀好吸引,蔥粒多到滿瀉,有炒過唔係全生所以唔會好難入口,餃子幾香口,當日嘅餡料係芝士雞肉,咬開仲有少少拉絲,芝士味幾明顯,配微酸嘅餃子汁。記得要即食因為啲蔥同汁好快會浸淋餃子皮。

黑熊拉麵

🍽自家製辣蔥餃子 ($43)
午餐
黑熊拉麵
2021-02-16 364 瀏覽
2個拉麵都揀咗火炙肥叉燒係有燒香, 麵有得揀幼麵or中幼麵, 中幼麵軟硬適中, 不過自己係鍾意再粗身啲嘅嗰款拉麵, 配爽口木耳同蔥粒😋✨招牌熊拉麵 💰88💫評分: 7.3/10📝豚骨湯底濃郁唔會太咸, 糖心蛋🥚都算流心~✨黑熊拉麵 💰83💫評分: 7.2/10📝黑蒜油湯底好香𝕂𝕦𝕞𝕒 ℝ𝕒𝕞𝕖𝕟 熊拉麵📍上環蘇杭街84號(上環🚇 A2出口行3分鐘就到)💫評分: 7.3/10💬呢度有芽菜, 雪菜同薑任夾, 芽菜好食不過有少少辣, 食到唔想停🤣, 拉麵🍜店都係快食因為中午時間都有少少嘅人龍🤣❣️其他分店❣️📍佐敦白加士街8號地舖(佐敦🚇 C2出口行2分鐘就到)

✨招牌熊拉麵 💰88
💫評分: 7.3/10
📝豚骨湯底濃郁唔會太咸, 糖心蛋🥚都算流心~

✨黑熊拉麵 💰83
💫評分: 7.2/10
📝黑蒜油湯底好香

𝕂𝕦𝕞𝕒 ℝ𝕒𝕞𝕖𝕟 熊拉麵
📍上環蘇杭街84號
(上環🚇 A2出口行3分鐘就到)

💫評分: 7.3/10

❣️其他分店❣️
📍佐敦白加士街8號地舖
(佐敦🚇 C2出口行2分鐘就到)
2021-02-13 370 瀏覽
用家個人感受,不是打手!yellow7️⃣5️⃣位置,上環A2出口,要轉2個街口先搵到。7️⃣5️⃣環境乾淨,日本feel,鋪面不大,算迫,可接受。8️⃣0️⃣招呼,click紙落單,上菜快,服務有禮。9️⃣0️⃣黑熊拉麵$839️⃣0️⃣加$10糖心蛋9️⃣5️⃣廣島蠔豚骨湯拉麵$98另有3樽配菜,好味㗎,淨係記得有芽菜,記得試。提供自助冰水,夠凍,好。9️⃣5️⃣CP值,下午時段大約15:00去,2個人埋單$191,免加一,平均每人$96。超級好味,無味精,味鮮及濃,量多夠飽,下次會試餃子,最後扭埋張咭$2,完美。一定再去。
用家個人感受,不是打手!
yellow
7️⃣5️⃣位置,上環A2出口,要轉2個街口先搵到。
8️⃣0️⃣招呼,click紙落單,上菜快,服務有禮。
9️⃣0️⃣黑熊拉麵$83

9️⃣0️⃣加$10糖心蛋

9️⃣5️⃣廣島蠔豚骨湯拉麵$98

2021-02-11
10 分鐘 (堂食)
  • 廣島蠔豚骨湯拉麵
上環的拉麵店唔多,這一間又好食又正宗,日日都大排長龍,Lunch Time 想食都要早少少去準備。.火灸肥义燒幼麵👍火灸肥义夠甘香👍拉面軟硬適中 爽口👍成隻糖心蛋 入味夠流心👍湯底濃香 濃豬骨推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
火灸肥义燒幼麵
👍火灸肥义夠甘香
👍拉面軟硬適中 爽口
👍成隻糖心蛋 入味夠流心
👍湯底濃香 濃豬骨
推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
2021-02-06 166 瀏覽
行下又去到上環,見到一間💛拉麵店🍜大排長龍,應該係好嘢嚟,又走去排下先🤔️。原來出名嘅係「蠔🦪」拉麵,香港🇭🇰都係唔常見到,人氣爆燈,味道都幾唔錯☺️。———————————————————————————🍜廣島蠔🦪豚骨湯拉麵💬果然係人氣招牌款式,四隻廣島蠔🦪,好有鮮味,豬骨濃湯唔覺口渴,豚肉仲有三款不同類型,炙燒肥腩、瘦叉燒同角切豚肉,加埋各款配料超級豐富,唔好唔記得加點辣芽菜更好味☺️
———————————————————————————
🍜廣島蠔🦪豚骨湯拉麵
20 分鐘 (堂食)
2021-02-06 166 瀏覽
之前見到熊拉麵推出期間限定【生滾廣島蠔拉麵】,然後一直好想試一試,去到前幾日終於有機會試啦!舖頭11:30開,本人11:55到。好彩舖頭還有位,不用排隊。【生滾廣島蠔拉麵】有兩款可以選擇,分別是兩隻蠔($98)及四隻蠔($108)。肉可以揀肥丶瘦梅頭或粒粒,建議揀肥梅頭,脂肪同瘦肉平衡得幾好。蠔鮮甜,差$10有多兩隻蠔梗係揀四隻啦!湯底濃郁,香滑口感更能突顯蠔的味道。叫完之後12:00就開始多人,之後出邊都要排隊,所以就快快脆脆食完就走。同時發現原來都唔少外國人幫襯呢間舖頭。日後行過附近都可以encore。

• 生滾廣島蠔拉麵
2021-02-02 173 瀏覽
中午時間搵附近工作既妹妹食LUNCH,今次佢推介左呢間拉麵店。大約等左15分鐘就有得入座。疫情關係,座位都隔得幾開,坐得舒服既。好可惜之前期間限定既沾麵賣哂無得試(我係沾麵迷),不過另一款期間限定廣島蠔拉麵都幾吸引,可以揀兩隻($98)或者四隻($108)廣島蠔,我揀左兩隻,不過食完第一隻之後已經後悔,因為原來同個拉麵湯真係好夾好好食,早知叫四隻啦!肉可以揀肥、瘦梅頭或粒粒,我地兩個都揀左瘦既,諗住感覺無咁油膩。不過如果再去,我應該會試肥既,因為瘦呢隻真係有點瘦個頭,唔係好岩我口味。湯底幾濃厚度適中,硬麵夠硬。妹妹每次都係叫基本既熊拉麵,佢話水準都係保持到。總體黎講係出色既拉麵店,可以經常再戰個種!(不過如果想要好GIMMICK個種,我就覺得無好WOW既感覺了)

15 分鐘 (堂食)
  • 廣島蠔拉麵