細個跟團去過一次土耳其,之後一直都好懷念佢地嘅熱沙咖啡同紅茶☕️上網見馬灣原來都有間土耳其餐廳,就趁呢個星期開始放大假同媽媽入黎拍下拖,順便懷緬一下土耳其風情🇹🇷小店裝修好有田園風味,入到去就見到大大幅Istanbul嘅壁畫,亦有好多土耳其玻璃燈嘅裝飾。店主非常健談,從言談之間亦感受到佢有幾熱愛土耳其文化。土 耳 其 招 牌 烤 雞 $178烤雞燒到金黃皮脆肉嫩,表面灑上香料(唔係我最討厭嘅孜然粉),而底下更放左白飯吸哂烤雞嘅肉汁,令白飯充滿油香超邪惡😈On side 嘅沙律菜亦好爽口鮮甜,特別鍾意食放係中間嘅蘿蔔絲,撈埋特別調配嘅醬汁好開胃😉ᴛᴜʀᴋɪꜱʜ ᴍᴀɴᴛɪ (ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢꜱ) $178細細粒嘅羊肉餃子係土耳其嘅特色主食,餃子皮比較厚但食落煙韌有咬口,餡嘅羊肉份量都唔係好多唔洗怕羶,配埋上面嘅Sour cream同茄膏,有少少食意大利雲吞feel😜ʙᴇᴀʀ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ ɪᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ʟᴇᴍᴏɴ ꜱᴏᴅᴀ $58用熱沙咖啡製成嘅熊仔冰非常吸睛,打完卡後放入Lemon soda等佢慢慢溶,咁coffee layer就唔會一次過太厚,令整杯咖啡由頭到尾都有層次感👍🏻土 耳
細個跟團去過一次土耳其,
之後一直都好懷念佢地嘅熱沙咖啡同紅茶☕️
上網見馬灣原來都有間土耳其餐廳,
就趁呢個星期開始放大假同媽媽入黎拍下拖,
順便懷緬一下土耳其風情🇹🇷

小店裝修好有田園風味,
入到去就見到大大幅Istanbul嘅壁畫,
亦有好多土耳其玻璃燈嘅裝飾。
店主非常健談,
從言談之間亦感受到佢有幾熱愛土耳其文化。

土 耳 其 招 牌 烤 雞 $178
烤雞燒到金黃皮脆肉嫩,
表面灑上香料(唔係我最討厭嘅孜然粉),
而底下更放左白飯吸哂烤雞嘅肉汁,
令白飯充滿油香超邪惡😈
On side 嘅沙律菜亦好爽口鮮甜,
特別鍾意食放係中間嘅蘿蔔絲,
撈埋特別調配嘅醬汁好開胃😉
土耳其招牌烤雞

細細粒嘅羊肉餃子係土耳其嘅特色主食,
餃子皮比較厚但食落煙韌有咬口,
餡嘅羊肉份量都唔係好多唔洗怕羶,
配埋上面嘅Sour cream同茄膏,
有少少食意大利雲吞feel😜
Turkish manti (Dumplings)

用熱沙咖啡製成嘅熊仔冰非常吸睛,
打完卡後放入Lemon soda等佢慢慢溶,
咁coffee layer就唔會一次過太厚,
令整杯咖啡由頭到尾都有層次感👍🏻
Bear coffee ice with lemon soda

土 耳 其 紅 石 榴 茶 +$20
酸酸甜甜嘅紅石榴茶飲落順喉舒服,
我就幾中意😌
土耳其紅石榴茶

食完飯就到是日重頭戲,
土 耳 其 熱 沙 咖 啡 體 驗 $80 🇹🇷
土 耳 其 熱 沙 咖 啡 體 驗

由落粉,加水,到係熱沙上打圈煮啡,
老闆娘都詳細地講解土耳其咖啡嘅做法,
成個過程好玩之餘亦有知識嘅增長😝
而詳細嘅煮啡過程我就唔多講,
有興趣嘅可以黎體驗一下😉

附上貓店長圖一張🐱
土耳其招牌烤雞
Turkish manti (Dumplings)
土耳其紅石榴茶
2022-11-20 51 瀏覽
呢間馬灣土耳其餐廳唔會有下次🙅🏾‍♂️堅伏🤢🤮本身諗住去米九十,點知店主突然有事無開鋪,唯有搵附近野食,見到間幾特別嘅土耳其餐廳於是入去試。店舖家庭式打理,入到去已有一大group人一臺食野,都非常熱鬧。食物種類唔算多,價錢亦都唔係親民。叫左個土耳其餃子,盛惠$175,而且唔係幾食到有肉碎。之後跟餐要加30蚊先有杯土耳其傳統熱沙咖啡。餐單上寫想試玩仲要加$80蚊,杯咖啡飲落唔太特別,飲到底係勁多咖啡渣🤮另外叫左個甜品拉絲小米餅配飲品 $158,個小米餅都堅有拉絲,咸咸地甜甜地都幾特別!不過食左幾啖有d溜口。整體黎講,店舖細小,性價比極低,食左兩三樣野食仲要連埋加一已經要$400。加上店員只專注班大客,又照顧佢地玩熱沙咖啡,又叫佢地玩民族衫。相反,可能我叫得唔多野食同唔夠貴,完全無理過我,甚至我離開店舖bye 都唔講聲。更重要係,除左餐具,差唔多所有器皿都係用即用即棄,極之唔環保♻️!如果想試好食土耳其菜,我深信出面同樣價錢有更好選擇。
呢間馬灣土耳其餐廳唔會有下次🙅🏾‍♂️堅伏🤢🤮

杯咖啡飲落唔太特別,飲到底係勁多咖啡渣🤮

如果想試好食土耳其菜,我深信出面同樣價錢有更好選擇。
2022-10-23
呢間餐廳牆壁暖色柔和,畀人一種舒服嘅感覺。 牆上掛滿具有民族特色嘅裝飾,吊燈係色彩繽紛馬賽克陶瓷製成。 店舖裏面仲有兩隻毛孩熱烈地歡迎我哋,一隻狗狗叫啤啤,仲有另一隻叫沙沙嘅加菲貓,佢哋兩個都超可愛,店員同埋店主grace 都好nice, 成間店舖都畀人好舒服溫馨嘅感覺。裏面仲有民族特色嘅衣服比我尼啲港女打卡影相,即刻好似去咗轉土耳其咁。枱上面嘅水壺都極具土耳其特色,好似阿拉丁入面嘅神燈咁精緻。食物方面,要介紹返燒雞沙律,首先個燒雞皮香脆,雞肉嫩滑,有陣陣嘅蒜香味道,可見經精心炮製。 之後蘿蔔絲沙律甜甜地,又係有陣香蒜味。土耳其餃子第一次見,非常好奇。果然味道新鮮,同普通餃子唔同。 細細粒咁樣,大部分都係澱粉,裏面冇咩餡料。加入乳酪/芝士? 其實幾香,但稍嫌調味得比較少,比較乏味。兩杯飲品都超好飲, 沒任何裝飾,但味道真材實料, 健康有益。 尤其是係粉得像派大星顏色嘅嗰杯嘢飲必叫! 粉紅色的一杯係火龍果百香果乳酪飲品,喺餐廳嘅新品。雖然飲品沒有多餘嘅裝飾,看上去顏色亦都非常詭異,但係味道卻好飲到大吃一驚。火龍果同百香果嘅味道匹配程度有99.9 % 最厲害既係,餐廳嘅乳酪都係店主自家製。

兩杯飲品都超好飲, 沒任何裝飾,但味道真材實料, 健康有益。 尤其是係粉得像派大星顏色嘅嗰杯嘢飲必叫! 粉紅色的一杯係火龍果百香果乳酪飲品,喺餐廳嘅新品。雖然飲品沒有多餘嘅裝飾,看上去顏色亦都非常詭異,但係味道卻好飲到大吃一驚。火龍果同百香果嘅味道匹配程度有99.9 % 最厲害既係,餐廳嘅乳酪都係店主自家製。佢其實仲有自家製嘅乳酪雪糕,有機會大家都可以試一試。

是日甜品叫咗開心果蝴蝶酥配雪糕球。兩件中色酥餅配開心果仁,非常之香脆,又有牛油香酥味。 雲呢拿雪糕球味道特別,有點雪芭口感,清而不膩。

食完嘢之後店主更加教我哋點樣做被別人文化遺產之一嘅中東特色沙煮咖啡。 超開心, 自己一手一腳用熱沙咖啡機炮製左一杯超香濃烘焙味道嘅咖啡。 再配埋一嚿turkish delight 土耳其開心果乳酪糖果,苦中帶一點甜。

馬灣呢間咖啡店崇尚慢活,亦有舉辦唔同嘅工作坊,DIY馬賽克燈,陶瓷茶墊,魚缸,蠟燭座等,比香港人可以忙裏偷閑,係假日唔錯嘅選擇。

另外餐廳仲有個後花園仔

————————————————————————熱沙咖啡Coffee on the Sand地址:馬灣大街村北335號地舖G/F, 335 Main Street Village North, Ma Wan坐車去馬灣,在靠近車站的地方就是這家很有名的土耳其店,店內充滿各種土耳其元素的裝飾~門口的如何擁有女朋友更是讓人忍俊不禁,每周有一天休息日,需要提前預約哦🙌🏻🟠推薦食物🔹招牌土耳其烤雞🍗($178):份量十足,雞肉表皮香脆,十分嫩滑,搭配的飯也粒粒分明🔸熱沙咖啡🏖️☕️($80):適合打卡的土耳其咖啡,加錢更可以穿上土耳其傳統服飾,自己試玩烹煮熱沙咖啡,咖啡味苦,搭配土耳其糖一起享用🟡不推薦食物🔹無🟠員工職員很風趣🟡環境滿滿土耳其元素的小店🟠總評分(9/10)💰$130/person #ezukokofood #ezukokomawan #ezukoko馬灣 #ezukokoisland #ezukoko離島 #ezukokoturkey #ezukokocafe #ezukokowestern #ezukoko土耳其 #foodiehk #foodie #hkfood #mawan #
————————————————————————

🟠員工
職員很風趣

🟡環境
滿滿土耳其元素的小店

🟠總評分(9/10)

💰$130/person

#foodiehk #foodie #hkfood #mawan #美食 #食好西 #隱世美食 #入秋美食 #馬灣美食 #馬灣 #coffeeonthesand #熱沙咖啡
招牌土耳其烤雞
2022-10-31 43 瀏覽
好開心有一段開心快樂的時光💕✨✨有你陪我去馬灣🥰🥰無比的幸福感❤️❤️💙好久沒有更新,如果不是感染covid,可能都未有時間打文😅😅❤️今次去到熱沙咖啡☕️❤️好難忘的一次午餐、一次製作熱沙咖啡的體驗和一次玩棋的時光😆😆 一個下午十分充實。如果不是一場雨🌧️🌧️我和好友都未必能有機會留在咖啡廳☺️☺️ 午餐今次全部點素食😙😙素雞飯和素雞pizza 😬😬💕由於老娘不吃肉,所以唯有點素雞🥰🥰 先來素雞飯,可能太肚餓的關係,素雞飯被我和朋友吃光光🤤🤤😋😋 有千島沙律醬在上邊,好開胃的😍而且有番茄仔🍅又是酸酸醒胃的好食物,後來的素雞pizza其實和素雞飯的材料大同小異,沒太大驚喜。我們點了紅石榴梳打汁汽水😚😚好好飲😎推介的🤩養生得來好解暑😌😌吃完飯😙終於到重頭戲🧡製作熱沙咖啡☕️🥰好好玩啊😃每人加$80可以體驗,可以兩個人一起玩😊非常適合情侶去啊💕💕而且店內有衣服道具的,可以穿上外套,更像是在伊斯坦堡😆😆 我當天的帽子與店舖內的燈似到十足🤩🤩🤩❤️無夾過都咁夾😃 在熱沙上煮咖啡時要留意,咖啡☕️滾起前要把咖啡拿起,好好玩😀而且又可以揀你喜歡的杯子外形,熱沙咖啡☕️煮好後送你一粒玫瑰花糖與咖啡相伴😬😬😬 好玩又飲到咖啡☕️

在熱沙上煮咖啡時要留意,咖啡☕️滾起前要把咖啡拿起,好好玩😀而且又可以揀你喜歡的杯子外形,熱沙咖啡☕️煮好後送你一粒玫瑰花糖與咖啡相伴😬😬😬 好玩又飲到咖啡☕️大家有機會去下啊😄😄

最後因為下大雨🌧️的關係留在店舖內與店員一齊玩棋和card games 😛😛
素雞飯
2022-08-10
素雞飯
2022-10-29 555 瀏覽
放假走遠少少去馬灣Relax 下,見到呢間好有異國風情嘅土耳其餐廳,仲有熱沙上煮咖啡嘅體驗,即刻走入去食加玩!星期一嘅下午,餐廳可以係Full House,之後仲要不斷有新客入黎😳我地就好好彩早一步到左,咁先可以預先食野😆⭐秘製雞肉烤餅 $178kebab 🌯一定要試~烤餅入面鋪滿左勁多雞肉同埋蔬菜,份量唔可以睇少~雞肉醃得好好,超香口,加埋土耳其香料香味,好開胃🤤沙律伴碟,食食下都好有飽肚嘅感覺⭐特色園池素雞包 $128食素嘅話呢到都岩你呀🤤素雞口感味道都唔似素,食落好煙靭,有口感。素雞包上面仲有紅蘿蔔沙律,夾埋食都好好食😆⭐拉絲小麥蛋糕 $88拉絲效果真心唔講得笑,大量椰絲同芝士,拉極都唔會斷!蛋糕上面仲有雪糕,食落唔會好膩,仲想係咁食🤤⭐土耳其無花果乳酪 $48Signature drink❗無花果係土耳其特產,佢地將佢製成嘅乳酪,飲落超Fresh,而且飽肚,建議唔好一開頭就飲咁多如果唔係就食唔落野。🤭⭐鴛鴦雪條咖啡呢杯咖啡好好飲,鴛鴦雪條溶左之後仲會有甜甜地。最後最後,一場黎到緊係要玩埋個⭐土耳其熱沙上煮咖啡 $80店員會耐心咁教完我地點樣煮土耳其咖啡之後,我就可以飲番杯正正c
⭐秘製雞肉烤餅 $178
kebab 🌯一定要試~
烤餅入面鋪滿左勁多雞肉同埋蔬菜,份量唔可以睇少~
雞肉醃得好好,超香口,加埋土耳其香料香味,好開胃🤤
沙律伴碟,食食下都好有飽肚嘅感覺
⭐特色園池素雞包 $128
⭐拉絲小麥蛋糕 $88
拉絲效果真心唔講得笑,大量椰絲同芝士,拉極都唔會斷!
蛋糕上面仲有雪糕,食落唔會好膩,仲想係咁食🤤
⭐土耳其無花果乳酪 $48
⭐鴛鴦雪條咖啡
呢杯咖啡好好飲,鴛鴦雪條溶左之後仲會有甜甜地。
最後最後,一場黎到緊係要玩埋個
⭐土耳其熱沙上煮咖啡 $80

店員會耐心咁教完我地點樣煮土耳其咖啡之後,我就可以飲番杯正正coffee~
成個過程都係自己落手落腳做,第一次用熱沙煮咖啡☕️,絕對係我自己去控制到咖啡嘅濃郁程度
最後仲會有士耳其特有軟糖一同品嚐,正
2022-10-21 50 瀏覽
今日去馬灣玩,去咗好出名嘅 Coffee on the sand! 除咗食午餐,加80蚊就可以參加各種workshop! 淨係喺Coffee on the sand 我地已經逗留了半天🤣 餐廳佈置得好有土耳其氣氛! 🥰 廚師推介 土耳其招牌焗烤雞 雞飯配有沙律! 沙律好新鮮,用黑醋汁好開胃, 頗健康👍🏻雞肉好嫩滑,雞皮焗得好香脆,雞已經切咗四份,飯粒粒分明,紅蘿蔔coselaw 酸酸甜甜,夾埋飯一齊食不錯!  土耳其人特色餃子餃子好特別, 比我們平時食嘅餃子更加細粒! 細細粒好容易食,入面嘅羊肉亦好香口,醬汁少少辣,令餃子更加惹味! 熱百香果暖笠笠,百香果味好濃郁,甜度啱啱好, 啱哂而家轉涼天氣飲! 啤啤熊橙汁咖啡啤啤熊咖啡好可愛,將熊啤咖啡加落橙汁,咖啡味都幾濃,橙汁梳打估唔到咁夾,又解渴! 馬賽克杯墊workshop 因為lunch set 加$80就可以整杯墊好抵玩! 已包括不同顏色嘅馬賽克碎片,拼成自己想要嘅圖案, 一家大細或同朋友都好適合玩!

廚師推介 土耳其招牌焗烤雞

土耳其人特色餃子

熱百香果
暖笠笠,百香果味好濃郁,甜度啱啱好, 啱哂而家轉涼天氣飲!

啤啤熊橙汁咖啡

馬賽克杯墊workshop

2022-10-18 27 瀏覽
作為馬灣居民,後悔認識呢間小店認識得太遲。食物、咖啡都唔錯,又有可愛嘅毛小孩店長,所以有鍾意毛孩嘅朋友到訪我都會帶佢哋嚟食。(又唔會限住幾時要交枱)芝士烤雞焗薯:唔會好乾同硬,好香口,最愛cheese+ cream cheese +燒雞嘅組合,又有沙律,好豐富,但一個人食會好飽,最好share食(咁先試到多啲野嘛)chicken kebab: 我地三個人食所以叫佢地切開三份,雖然食得有啲「le hea」,但個汁甜甜酸酸好開胃,呢個都係有沙律炸雞條(原本個名唔記得係乜,但類似麥樂雞的東西),味道係OK嘅,免治雞肉炸到脆咁,但冇汁點就幾乾下hot cappuccino: 我request 要有少少糖但飲到最底唔會覺得好甜hot mocha: 朱古力味較重,較甜,唔係好有咖啡味, 都係cappuccino 好味🙏🏼如果堂食佢哋唔係用即棄紙碟紙盒就更好。P.S. 毛小孩店長唔係日日喺度,睇吓你好唔好彩啦😍

🙏🏼如果堂食佢哋唔係用即棄紙碟紙盒就更好。

P.S. 毛小孩店長唔係日日喺度,睇吓你好唔好彩啦😍

Baked  potato  with  cheese  n  grilled  chicken
Chicken Kebab
Hot  mocha
Chicken Kebab
2022-10-15 26 瀏覽
已經唔記得上次去馬灣係幾時,嗰度除咗挪亞方舟之外其實仲有啲特色餐廳。呢間充滿土耳其特色嘅餐廳又幾得意,會有啲工作坊,聽聞好多煮咖啡嘅工具都係由土耳其搬返嚟。土耳其招牌烤雞半隻🍗烤雞肉質嫩滑,雞皮簡直係精華😍伴碟嘅紅蘿蔔沙律好出色,應該係撈咗唔少嘅生洋蔥汁,辣辣地好開胃。土耳其特色餃子🥟造型好特別,的的骰骰,一啖可以食幾粒。食之前撈一撈,除咗醬汁仲有啲乳酪,配搭幾特別。開心果酥餅配土耳其雪糕土耳其雪糕比起一般雪糕煙靭,比較有咬口,仲有自家製嘅開心果酥餅,呢樣平時都比較少見。到手香特飲🍸店員特別推介到手香係佢哋自己種植嘅,呢杯嘢飲一飲兩食,又可以咬下雪條又有酸酸地好同埋杯好香香草味嘅野飲。土耳其熱沙上煮咖啡☕️職員會即場教你點樣煮土耳其咖啡,有得玩有得食幾開心,仲可以瘋狂打卡😂店員俾咗粒玫瑰味土耳其軟糖我哋,一啖糖一啖咖啡中和返咖啡嘅苦。

土耳其招牌烤雞半隻🍗

土耳其特色餃子🥟

開心果酥餅配土耳其雪糕

到手香特飲🍸

土耳其熱沙上煮咖啡☕️
2022-10-11 29 瀏覽
好耐都冇試過放假,所以落咗樓下食吓熱沙咖啡~以前喺馬路對出,依家搬咗去以前Ama’s Kitchen個位,喺宣道會宣麗堂隔離。大過以前個舖位,又冇咁逼,都不錯😆同埋侍應哥哥都好好心機咁同我哋介紹每款菜式有咩特別,仲有點食會好食啲。我鍾意呢間餐廳就係因為佢啲員工成日都勁有心咁介紹☺️😌今次我哋嗌咗羊架同土耳其餃子,個羊架真係好好味!首先佢好夠騷味,仲要入口即溶勁軟熟,好耐冇食過咁好味嘅羊架。另外都嗌咗土耳其特色餃子,佢每粒都有羊肉同汁喺入面,多重口感非常新鮮又好味,值得一試㗎☺️

蒜香羊架
土耳其特色餃子
蒜香羊架
土耳其特色餃子
🐳如果來馬灣觀光📷或者來馬灣泳灘游水🏊🏼‍♂️,就一定要來這間小店看一看,絕對不會失望,因為有很多打卡位📸📸📸。如果喜歡有民族特色的朋友,就更要來了。🐳今次想簡單分享一下這次的體驗。沒有去過土耳其🇹🇷,也能嚐試土耳其食物和當地最出名的咖啡☕️,甚至在這裡能體驗製作咖啡的過程,非常特別的經歷,也可以看看自己有沒有天份成為調製咖啡一員。🤣🐳食物方面:雖然跟香港菜非常不同,但其實味道十分不錯的。秘製雞肉烤餅💰178: 薄薄的烤餅🫓包著非常豐富的餡料,加上秘製醬汁,整個口感和味道都十分好,一定要試這個招牌菜。土耳其招牌烤雞半隻💰178: 雖然是烤雞🍗,但保留雞的肉汁和原味,加上土耳其香料烤焗,雞皮十分脆口,還有沙律菜配搭,非常吸引胃口。🐳調整咖啡方面: 店員用心介紹土耳其的文化,土耳其咖啡的歷史,讓我們更了解當地的文化,我們也長知識了。另外還示範調製咖啡和讓我們體驗調製咖啡的過程,我們非常樂在其中。🔍 馬灣大街村北335號地舖

🐳食物方面:雖然跟香港菜非常不同,但其實味道十分不錯的。

🔍 馬灣大街村北335號地舖
2022-09-24 52 瀏覽
特色園池素雞包份量不少 素雞調味適中 加上不少沙律菜🥗最深刻印象既係素雞上沙律醬蘿蔔絲 味道同口感很不錯 食完仲想再食😋土耳其招牌烤雞半只烤雞表皮香脆 調味不錯 內裡肉質仍然嫩滑 值得一試👏到手香雪條配到手香特飲到手香帶有淡淡清香😙味道有啲似青檸梳打 炎炎夏日下 係解暑吾錯既選擇✌️土耳其熱沙上煮咖啡就好似簡簡單單去左一趟土耳其之旅 🤩店主細心講解土耳其咖啡既歷史 煮法 須留意既要點🤠令我哋可以好好享受同埋了解土耳其既本土咖啡 搭配土耳其軟糖 更增添不少風味😻開心果酥餅甜甜脆脆既酥餅配上椰子味雪糕🍦心中一點甜既感覺 完美結束整個土耳其之旅🥳
特色園池素雞包

土耳其招牌烤雞半只
烤雞表皮香脆 調味不錯 內裡肉質仍然嫩滑 值得一試👏

到手香雪條配到手香特飲

土耳其熱沙上煮咖啡

開心果酥餅
2022-09-20 44 瀏覽
周末bookmark左呢間Cafe同朋友仔一齊去玩👣係青衣站C出口落電梯轉巴士 尚算方便 🫶一坐底就即刻點單 店主就即叫即整🤤 係等開餐既同時 可以參加workshop 自己親手調配一杯熱沙咖啡😋同埋仲有土耳其服裝借比我地著 有得食又有得玩🥰特色園池素雞包($128)份量十足 素雞包非常健康 雞又唔太油又唔會太乾 易入口🥳土耳其招牌烤雞半只 ($178)雞皮烤得香脆 食得好滿足😁土耳其熱沙上煮咖啡 (跟主菜+$30)店員細心指導煮咖啡既注意事項 再加上一粒土耳其糖果 充滿特色既咖啡就此形成👏👏到手香雪條配到手香青檸特飲+開心果酥餅 ($98)青檸青香解渴 開心果酥 外皮酥脆 加上椰子雪糕 食到停唔到口🥳🥳
周末bookmark左呢間Cafe同朋友仔一齊去玩👣
係青衣站C出口落電梯轉巴士 尚算方便 🫶
一坐底就即刻點單 店主就即叫即整🤤
同埋仲有土耳其服裝借比我地著 有得食又有得玩🥰

特色園池素雞包($128)
份量十足 素雞包非常健康 雞又唔太油又唔會太乾 易入口🥳

土耳其招牌烤雞半只 ($178)
雞皮烤得香脆 食得好滿足😁

土耳其熱沙上煮咖啡 (跟主菜+$30)

到手香雪條配到手香青檸特飲+開心果酥餅 ($98)

2022-09-19 40 瀏覽
Coffee on the sand 黎到馬灣 唔係靜係得挪亞方舟☺️ 仲有可以體驗土耳其文化同埋食物嘅!呢間coffee on the sand 就起馬灣大街村東11號地鋪🥰呢到有得整土耳其咖啡~好得意,店主會好細心咁教你整,同你解釋土耳其咖啡既特色☕️ 再起沙上面煮咖啡,煮出豆油,超好玩!啲杯都好靚 感覺似去左旅行午餐:烤雞飯烤雞嫩滑,好好食☺️ 配埋沙律菜同飯,口感唔錯,食完會想再食滷肉飯因為土耳其人唔食豬,所以呢個滷肉飯係用雞肉整,所有味道都同台灣嘅滷肉飯好似,唔會有違和感。呢個係街坊先至可以買嘅餐,特別平☺️土耳其甜品好勁嘅拉斯芝士!下面用麵粉整既餅底配合大量嘅芝士焗,食嗰陣可以拉到一條好長嘅芝士,我本人覺得唔會太甜,岩岩好飲品呢間店獨有嘅飲品~係用當地嘅香草整成,有少少似青檸味,口感清新配合埋雪條,非常特別,喺第二度唔會飲到。總結:店家遲啲會整埋個後花園,就可以有多啲景去打卡同埋影相☺️適合的朋友同埋情侶一齊嚟影相玩下體驗土耳其文化
Coffee on the sand

午餐:
烤雞飯

滷肉飯

土耳其甜品

飲品

總結:
2022-09-13 457 瀏覽
☘️疫情以來都好耐冇去郊外玩,上個禮拜同朋友一於去咗馬灣半日遊,仲記得好多年前去探過剛搬入去嘅同事,感覺好隔泄,但係空氣清新同個影倒橋景嘅海灘仲記憶猶新! 今次我哋响葵芳坐嗰架專車NR331入去都好方便! ☘️我同朋友兩個行咗一陣,因為天氣非常好,太陽好晒所以決定先搵餐廳食嘢hea吓先,等太陽冇咁勁至去沙灘。之前bookmark 咗呢間土耳其coffee shop, 所以即刻搵路,不過原來好近所以都好方便!☘️間coffee shop 外面佈置得幾有心思,又種咗植物可以俾人坐喺度打咭,其實都有啲似日本啲小cafe. 入去就見到店王佢好熱情咁招呼我哋,另外有一檯在角落食緊飯,我哋就揀咗坐響張大長枱上。整個cafe都佈滿土耳其裝飾,好多打咭位,佢哋仲有啲土耳其嘅披肩之類可以借俾我哋影相,拍出嚟都好有feel😊☘️我哋點咗個土耳其雞肉烤餅,一個蒜香牛仔骨,兩個都好味,個牛仔骨稍乾了一點但味道不錯👍 店主介紹咗新飲品俾我朋友試 - 玫瑰石榴檸檬特飲,朵玫瑰花冰賣相好靚,味道酸酸的好refreshing ! 我就揀咗體驗土耳其最古老嘅咖啡- coffee on the sand 😜 自己親自煮好好玩,味

☘️我哋點咗個土耳其雞肉烤餅,一個蒜香牛仔骨,兩個都好味,個牛仔骨稍乾了一點但味道不錯👍 店主介紹咗新飲品俾我朋友試 - 玫瑰石榴檸檬特飲,朵玫瑰花冰賣相好靚,味道酸酸的好refreshing ! 我就揀咗體驗土耳其最古老嘅咖啡- coffee on the sand 😜 自己親自煮好好玩,味道都唔錯。仲有個好特別嘅土耳其甜品,里面有cheese 拉絲,配埋杯土耳其咖啡簡直perfect 👍

☘️因為呢日係weekday 所以人唔多,我哋一邊傾偈一邊仲同駐店名物 - 啤啤(🐶)和莎莎(🐱)玩,影咗好多靚相,跟店主閒談間知道佢哋原來係旺角搬入嚟,而我同朋友竟然係好多年前已經去過嘅,世界真係好細😜 唔經唔覺都玩咗三個鐘,呢度原來除咗玩熱沙咖啡,仲有土耳其燈workshop, 同埋一啲有關土耳其嘅興趣班不過就最好預先電話check 咗先。店主話佢哋遲啲仲會攪土耳其tour 添,我即時兩眼放光,因為都好有興趣,希望疫情快啲過,可以自由飛去旅行🧳

PS. 走嘅時候可以選擇坐船直出中環,都好快㗎!唔怕晏仲可以響馬灣留耐啲睇埋日落添😜 咁就可玩足大半日了

蒜香牛仔骨
玫瑰石榴檸檬特飲