2024-01-09 214 瀏覽
收工同老公行銅鑼灣。經過登龍街,見到一間裝修好台灣風既餐廳,就決定入去試下,叫左一個$208二人餐,包括招牌燈籠滷味(6款滷味+菜+麵),一款小食,一個小碗古早滷肉飯,一個甜品,兩杯台式飲品,好滿足
2023-12-29 222 瀏覽
一排無飛台灣,又心思思掛住台灣啲街頭滷味。為左一解思鄉愁緒,上網左搵右搵,終於搵到評語幾好嘅燈籠滷味約埋老友一齊去試下。  餐廳裝修好有台灣風格。食物方面,呢間餐廳主打台灣地道滷味小食,可以散叫,亦都可以叫套餐。唔想令有選擇困難症嘅朋友傷老筋,今次就點個二人餐慢慢品嚐。 燈籠飽飽2人餐 ($208) 套餐包左一份招牌燈籠滷味,一份地道夜市小吃,一份人氣台式小吃,一份餐後甜點同埋兩杯台式特色飲料。 招牌燈籠滷味 滷味包左六款滷味,一款菜同一款麵。牛肚同豬耳滷得好入味,好好食。百頁豆腐吸晒湯汁,每一啖都食到滷水汁。蘿蔔同空心菜都好新鮮,全部都係台灣嘅味道。麵食我地揀左王子麵,勁有台灣特色。 地道夜市小吃 - 師大秘傳滷雞翅膀(4隻) 滷水雞翼好入味,但又唔會煮到好鞋,火喉控制得岩岩好,不錯。 人氣台式小吃 - shake shake海苔鹽酥雞 參考快餐店做法,用shake shake粉為鹽酥雞上味,鹽酥雞同雞翼一樣雞肉好滑身,應該係用雞脾肉做成,海苔嘅味道又唔會搶左鹽酥,比例岩岩好。 餐後甜點 - 九份經典芋圓 甜品除左有芋圓之外,仲有紅豆,珍珠做襯托。唔會好甜,同其他甜品鋪相比真係有過之

燈籠飽飽2人餐 ($208)

招牌燈籠滷味

地道夜市小吃 - 師大秘傳滷雞翅膀(4隻)
滷水雞翼好入味,但又唔會煮到好鞋,火喉控制得岩岩好,不錯。

人氣台式小吃 - shake shake海苔鹽酥雞

餐後甜點 - 九份經典芋圓
甜品除左有芋圓之外,仲有紅豆,珍珠做襯托。唔會好甜,同其他甜品鋪相比真係有過之而無不及。

台式特色飲料 - 台味奶茶,峰蜜荔枝紅茶
飲品正正常常,都係出面飲到嘅台式飲品味道。話晒佢呢到主打都係台式滷味,飲品就唔好有太大寄望。

總括而言,食物質素出色,仲唔駛加一,值得再去。
2023-11-30
  • 燈籠飽飽2人餐
2023-12-04 157 瀏覽
我同朋友去食飯,樓下無位,要行樓梯上去上層,我大肚,不過都唔緊要,照行上去。落單要等店員上嚟,等咗一段時間先有人理,點完餐都等咗一陣間先上到菜,我叫咗鹽酥雞,但雞肉唔熟,無奈地我哋上層真係冇員工喺度,我又冇理由大住個肚落樓叫人上嚟,而且我又趕時間要走,所以最後落樓埋單嘅時候,就用電話展示出唔熟嘅雞肉照片,同收銀個阿姨講啲雞肉唔熟,我唔係要啲咩着數,手上已經拎定錢照埋單,只不過係同收銀講一聲叫佢哋注意吓。不過最嬲嘅嘢係阿姨冇望過我一眼,我攞住個電話show俾佢睇成個傻婆咁,然後佢冇望過我一眼就話雞肉粉紅色係正常,你平時唔煮嘢食嘅人梗係唔知道啦。我真係呆咗喺度,我心諗雖然我真係冇乜煮嘢食,但係我知道舊雞肉唔係粉紅色咁簡單,係透嘅根本就係唔熟。然後我就話如果係咁我就擺上網㗎啦,講完呢句佢終於望我個電話,然後佢就話真係唔熟喎。我真係覺得完全被不禮貌對待,就算我真係冇煮嘢食都唔需要咁樣講嘢另外我想講我係大肚婆食咗啲唔熟嘅雞肉已經好不安,仲要咁樣對待我!我到而家仲係好嬲,同埋覺得好傷心!我同朋友介紹呢間嘢去食,竟然食到咁唔開心收場。我阿姨嘅嘴臉,今時今日都仲記得。我非常後悔冇拎食物去食環投訴!

我到而家仲係好嬲,同埋覺得好傷心!
我同朋友介紹呢間嘢去食,竟然食到咁唔開心收場。

我阿姨嘅嘴臉,今時今日都仲記得。
我非常後悔冇拎食物去食環投訴!
2023-12-01 166 瀏覽
🇹🇼台式 🚹1-4人 💛滷味 🐻🐻‍❄️#麻糬控 🐻#芝士控——————香港台式餐廳好多,但滷味就少見啲,於是🐻🐻‍❄️就去試吓~小食:黃金甜不辣 拼 流心起司麻糬餅$52甜不辣(左)煙韌有咬口,面頭有少少辣粉,但無其他醬汁🐻‍❄️:印象中嘅甜不辣會有醬,呢個無所以食落有啲乾流心起司麻糬餅,偏軟冧🐻:食落有少少似麻吉燒,都係外表包住入面有餡🐻‍❄️:鍾意呢個軟冧冧😆有少少芝士味,你呢?🐻:入面嘅麻糬可以煙韌有咬口返啲就更好啲😬自由選主餐x2🐻叫佢做台式車仔麵🤣都係揀麵再揀餸🐻之選王子麵+豬耳+花干+蹄膀+牛腱肉+大豆皮咩係王子麵❓王子🤴麵其實無王子病,係一隻台灣公仔麵品牌。食落軟冧,有啲似「福字麵」,仲吸滷水汁吸得幾勁花干(圖上類似豆卜)又係吸汁吸得好勁;牛腱肉同蹄膀都滷得好冧🤩🐻‍❄️之選冬粉+蜂巢牛肚+香菇+百頁豆腐蜂巢牛肚好入味!百葉豆腐唔算好吸味,但可以俾到唔同口感個麵,唔會淨得冧/煙靭嘅口感呢度嘅冬粉係用粉絲,又係吸滷水汁吸得好驚👍🏽🐻‍❄️:不過食慣濃味嘅會鍾意多啲,最好叫飲品🧋一齊食結論:有時間都會再嚟,平食豪食都得👍🏽🐻‍❄️:箍牙自選推薦:牛腱肉、蹄膀、花干、百頁豆腐🐻:日常推薦:
——————
香港台式餐廳好多,但滷味就少見啲,於是🐻🐻‍❄️就去試吓~

小食:
黃金甜不辣 拼 流心起司麻糬餅

甜不辣(左)煙韌有咬口,面頭有少少辣粉,但無其他醬汁
🐻‍❄️:印象中嘅甜不辣會有醬,呢個無所以食落有啲乾
流心起司麻糬餅

流心起司麻糬餅,偏軟冧
🐻:食落有少少似麻吉燒,都係外表包住入面有餡
🐻‍❄️:鍾意呢個軟冧冧😆有少少芝士味,你呢?
🐻:入面嘅麻糬可以煙韌有咬口返啲就更好啲😬

自由選主餐x2
🐻叫佢做台式車仔麵🤣都係揀麵再揀餸

🐻之選

王子麵+豬耳+花干+蹄膀+牛腱肉+大豆皮

咩係王子麵❓

🐻‍❄️之選

冬粉+蜂巢牛肚+香菇+百頁豆腐

呢度嘅冬粉係用粉絲,又係吸滷水汁吸得好驚👍🏽
🐻‍❄️:不過食慣濃味嘅會鍾意多啲,最好叫飲品🧋一齊食

結論:有時間都會再嚟,平食豪食都得👍🏽

🐻‍❄️:箍牙自選推薦:牛腱肉、蹄膀、花干、百頁豆腐
🐻:日常推薦:蜂巢牛肚、牛腱肉/蹄膀(二揀一)、花干、可以加菜
2023-11-21
流心起司麻糬餅
2023-11-23 168 瀏覽
呢間台灣過江龍滷味店~燈籠滷味🇹🇼成日聽到呢個名,但一直都未去試,最近終於去左銅鑼灣分店食!我有朋友每次去親台灣,都必食滷味,所以滷味都真系台灣美食之一!滷味配料很多,有好多仲系台式配料,例如甜不辣,水蓮,米血糕等等⋯黎得台式餐廳,點可以吾嗌滷肉飯嫁呢😋系我最愛啊,肥肉比例適中,味道足夠👍🏻 而且價錢都好親民,一碗只系$32咋!小食都有好多款式啊~我就揀左個流心芝士麻薯餅x 黃金甜不辣 $52 麻薯餅一咬落去真系超級超級軟綿綿,仲有濃濃嘅芝士味!甜不辣就加左D辣粉,好香口!飯後點少得糖水呢,燈籠雙芋(銅鑼灣限定)$38 小小的碗內都是滿滿的料,十分足料😍入面有芋頭、芋圓、地瓜圓、仙草、紅豆、珍珠,同埋都灑左D燕麥,好特別,有一種與眾不同嘅香味!

2023-11-22 120 瀏覽
今日放假,和媽咪在銅鑼灣行街街,行到登龍街順道吃個午餐,揀了在燈籠滷味食台灣滷水。原來這裡有多款午市套餐選擇,我們叫了午餐A及B,可以優惠價$15 加配炸花枝丸,及炸百頁豆腐。另外,飲品就半價可以加配,我們叫了桂圓紅棗蜜,及蜂蜜荔枝紅茶。~ 午餐A:牛腱肉、花枝丸、甜不辣、白蘿蔔、高麗菜米線,湯底濃郁,滷水餸包羅萬有,有肉有菜。牛腱肉入味有咬口,花枝丸、甜不辣彈牙,白蘿蔔、高麗菜健康。~ 午餐B:雞翅膀、鴨胗、麻吉燒、黑木耳、花椰菜米線,滷水入味,雞翅膀大大隻,鴨胗爽口,麻吉燒煙靱鮮甜,黑木耳、花椰菜有益。確是美味之餘,亦養生有益。~ 炸花枝丸:上枱時熱辣辣,脆香有口感。~ 炸百頁豆腐:一點都不油,炸得香口,素食之選。~ 飲品:叫了桂圓紅棗蜜,及蜂蜜荔枝紅茶,純台灣口味,集健康養生於一身。整體來說,燈籠滷味是台灣美食,午市套餐不單有多款選擇,更可以特價加配台灣小食,及台式飲品,加上坐得又舒服,招呼亦親切,下次會再來試試其他款式的。

~ 炸花枝丸:上枱時熱辣辣,脆香有口感。
~ 炸百頁豆腐:一點都不油,炸得香口,素食之選。

2023-11-16
喺銅鑼灣一試久仰嘅台灣過江龍燈籠滷味,真係一個驚喜🤗🍜🌟!舖頭氣氛好似台灣街頭,整個感覺好親切。我哋嘅油麵配搭自選嘅滷味,佢哋嘅滷水汁真係滷到位,香濃又唔過鹹,每樣材料都滷得入味。個碗好大,足料到不得了,牛腱肉塊多,口感嫩滑;豬耳脆口,甜不辣亦都非常惹味。食嗰碗油面,配料豐富,每一啖都好有滿足感。台式飲品更加係必試,每一杯都好夠味,好夠台灣feel。嗰個秘制滷味雞翅膀拼古早滷肉飯,價錢實惠,滷肉飯香濃得嚟唔膩口,雞翅膀又香又滑。雖然有啲小小失望嘅係車仔麵嘅分量同貢丸嘅少少,但滷味嘅部分完全彌補咗呢個遺憾。整體嚟講,呢間台灣菜餐廳係一個好正嘅選擇,尤其對於掛住台灣味嘅朋友哋!下次仲想嚟試多啲佢哋嘅特色滷味同飲品!😋🥢💯

2023-11-13 73 瀏覽
成日經過登龍街,都見到依間台灣滷味餐廳人頭湧湧,今日兩點先食飯,見唔使排隊,一於試試😎午市套餐,相信係一啲比較受歡迎嘅配搭🤔🤔可以選擇唔同嘅麵底,當中有王子麵同埋冬粉,真係好有台灣feel午餐F秘製滷味雞翅膀 拼古早滷肉飯雞翼四大隻,非常滿足。滷水好入味,味道甜甜地至於滷肉飯醬汁份量就啱啱好配埋酸菜,口感就更加豐富午餐加配嘅台式香蒜腸本身以為香蒜腸係一條香腸嘅口味,原來係有新鮮蒜頭片!超級惹味!另外叫咗一份淨餸滷味有我最鍾意嘅米血糕💕💕軟糯口感,超正!再食埋個台灣特色蔬菜:水蓮爽脆,冇渣,味道清甜清新食咗就當自己去咗台灣一趟😎😎然後繼續努力工作😂😂

午餐F
秘製滷味雞翅膀 拼古早滷肉飯
雞翼四大隻,非常滿足。
滷水好入味,味道甜甜地
至於滷肉飯醬汁份量就啱啱好
配埋酸菜,口感就更加豐富

午餐加配嘅台式香蒜腸

另外叫咗一份淨餸滷味
有我最鍾意嘅米血糕💕💕
軟糯口感,超正!

再食埋個台灣特色蔬菜:水蓮
爽脆,冇渣,味道清甜清新
食咗就當自己去咗台灣一趟😎😎然後繼續努力工作😂😂
2023-11-11 62 瀏覽
今日終於去咗登龍街食燈籠滷味,首先喺門口出邊見到好多人以為要排隊,原來內有樓梯可以上到2樓,2樓有好多台灣特色嘅裝修。我哋兩個人嗌咗一個兩人套餐,有好多唔同種類嘅嘢食。最鍾意就係甜不辣、米血膏同埋珍珠奶茶。想食台灣滷味嘅可以嚟試吓
想食台灣滷味嘅可以嚟試吓
2023-09-11
10 分鐘 (堂食)
港式車仔麵食得多自由配搭嘅台式車仔麵,你又食過未?走進登龍街呢間餐廳充滿懷舊台灣風味原來由台北開到嚟香港價格大眾化.仲免加一服務費唔怪得一到開飯時間就咁多人啦除咗一般嘅油面米粉之外仲引入台灣嘅王子麵✨自選滷味麵揀咗滑溜溜嘅稻庭烏東吸收哂湯底味道,大大碗好有份量竟然有我最鍾意嘅水蓮菜呢種係台灣獨有嘅菜式,幼幼長長非常爽口配埋大腸.蜂巢牛肚湯底香濃又唔會太鹹✨海苔鹽酥雞灑上海苔嘅鹽酥雞,味道好夾炸粉唔會太厚,夠乾身咬開裡面肉汁豐富✨台式香蒜腸配上新鮮蒜片一齊食,更香口✨燈籠黑糖珍珠奶茶奶茶加入煙煙韌韌嘅珍珠每次食台灣嘢必飲加入黑糖,可選擇甜度同冰量唔會太甜

港式車仔麵食得多
自由配搭嘅台式車仔麵,你又食過未?

走進登龍街呢間餐廳

除咗一般嘅油面米粉之外
仲引入台灣嘅王子麵

✨自選滷味麵
揀咗滑溜溜嘅稻庭烏東
吸收哂湯底味道,大大碗好有份量
竟然有我最鍾意嘅水蓮菜
呢種係台灣獨有嘅菜式,幼幼長長非常爽口
配埋大腸.蜂巢牛肚

湯底香濃又唔會太鹹

✨海苔鹽酥雞
灑上海苔嘅鹽酥雞,味道好夾
炸粉唔會太厚,夠乾身
咬開裡面肉汁豐富

✨台式香蒜腸
配上新鮮蒜片一齊食,更香口

✨燈籠黑糖珍珠奶茶
奶茶加入煙煙韌韌嘅珍珠
每次食台灣嘢必飲
加入黑糖,可選擇甜度同冰量
唔會太甜
2023-11-09
午餐
2023-10-30 1443 瀏覽
招牌燈籠滷味2人餐🔹6款精選滷味:滷味包括:蜂巢牛肚、•豬耳朵、百頁豆腐、麻吉燒、白蘿蔔、黑木耳花椰菜 加冬粉🔹地道夜市小吃師大秘傳滷雞翅膀(4雙)🔹人氣台式小吃Shake Shake 海苔鹽酥雞🔹台式特色飲料蜂蜜茘枝紅茶茉香奶綠🔹九份經典芋圓這家店真的是太棒了!我來到這家店品嘗了他們的6款精選滷味,每一款都非常美味。首先是他們的蜂巢牛肚,口感嫩滑,入口即化。接著是豬耳朵和百頁豆腐,都很有嚼勁,很好吃。還有他們的麻吉燒和黑木耳,調味恰到好處,讓人回味無窮。最後還有花椰菜加冬粉,清爽可口,冬粉吸收哂所以滷水汁,超入味🤗🤗除了滷味之外,還有他們家的人氣台式小吃Shake Shake海苔鹽酥雞,簡直是一絕!外脆內嫩,每一口都讓人欲罷不能。搭配上他們特製的海苔鹽酥粉,更加美味可口。當然不能忘記他們家的台式特色飲料蜂蜜茘枝紅茶,喝起來非常清爽解渴。茘枝和蜂蜜的組合非常搭配,口感豐富。茉香奶綠,都是好好飲最後一個推薦給大家的是九份經典芋圓。這個甜品真的太好吃了!芋圓Q彈有嚼勁,在嘴裡一砸就化開了,釋放出濃烈的芋頭香味。無論是冬天還是夏天都適合享用。 總之,這家店提供了多種美味,服務也非常好,店員熱
招牌燈籠滷味2人餐

🔹6款精選滷味:滷味包括:蜂巢牛肚、
•豬耳朵、百頁豆腐、麻吉燒、白蘿蔔、黑木耳
花椰菜 加冬粉

🔹地道夜市小吃
師大秘傳滷雞翅膀(4雙)

🔹人氣台式小吃
Shake Shake 海苔鹽酥雞

🔹台式特色飲料

蜂蜜茘枝紅茶
茉香奶綠
🔹九份經典芋圓

最後一個推薦給大家的是九份經典芋圓。這個甜品真的太好吃了!芋圓Q彈有嚼勁,在嘴裡一砸就化開了,釋放出濃烈的芋頭香味。無論是冬天還是夏天都適合享用。 總之,這家店提供了多種美味,服務也非常好,店員熱情友好。

• 招牌燈籠滷味
  • Shake Shake 海苔鹽酥雞
  • 二人餐
  • 綜合芋圓(冷)
今晚同老公食飯 行經銅鑼灣 睇下有咩抵食🧡禁岩見到這間 燈籠滷味📍早前朋友介紹相對抵食 決定輕鬆試下😁-這間係以台式為主,有二人餐同台式車仔麵🍜我地揀左最直接的二人餐📖首先有二人份的台式車仔麵🔎自選左空心菜同米線🍜已定的食物有蜂巢牛肚,豬耳朵,百頁豆腐,麻吉燒,白蘿蔔,黑木耳🥩材料都幾多,同埋夠二人食🥢湯式似滷水湯,所以幾惹味😋-自選小食我地怕唔夠飽 揀左燈籠古早滷肉飯🍚呢個細細碗,滷肉份量大足😁不過相對少少偏咸!‼️-另外仲有選定的師大秘傳滷雞翅膀4隻🍖正常發揮-甜品有九份經典芋圓,包括有芋圓、珍珠、涼粉等🍧甜甜地幾順口,女仔岩晒!💓-飲品我地分別揀左茉香綠茶同蜂蜜荔枝紅茶🧃好大杯,已跟餐泥講好抵飲!😝-餐廳位置相對較近,但未算好有空間感 要留意呢!⚠️
今晚同老公食飯 行經銅鑼灣 睇下有咩抵食🧡
禁岩見到這間 燈籠滷味📍
早前朋友介紹相對抵食 決定輕鬆試下😁
這間係以台式為主,有二人餐同台式車仔麵🍜
我地揀左最直接的二人餐📖
首先有二人份的台式車仔麵🔎自選左空心菜同米線🍜
材料都幾多,同埋夠二人食🥢
湯式似滷水湯,所以幾惹味😋
自選小食我地怕唔夠飽 揀左燈籠古早滷肉飯🍚
呢個細細碗,滷肉份量大足😁
不過相對少少偏咸!‼️
另外仲有選定的師大秘傳滷雞翅膀4隻🍖
正常發揮
甜品有九份經典芋圓,包括有芋圓、珍珠、涼粉等🍧
甜甜地幾順口,女仔岩晒!💓
飲品我地分別揀左茉香綠茶同蜂蜜荔枝紅茶🧃
好大杯,已跟餐泥講好抵飲!😝
餐廳位置相對較近,
師大秘傳滷雞翅膀
茉香綠茶
蜂蜜荔枝紅茶
2023-10-15 95 瀏覽
有一日去左銅鑼灣,見到依間台灣餐廳就入左去食😳依間台式餐廳我覺得可以無限encore😂因為價錢唔貴又好味!果日同男朋友叫左秘製滷味雞翅膀(4隻)拼古早滷肉飯、自選滷味、小吃(海苔鹽酥雞)及茉香奶綠💕秘製滷味雞翅膀(4隻)拼古早滷肉飯雞翼都大大隻,又好入味,意外地同滷肉飯好夾😍而滷肉飯都好好食,唔會話好流同好多肥豬肉🥰自選滷味男朋友就揀左大腸、蹄膀及金菇菜配油麵😂佢話啲肉都大大舊,又好入味,個麵既湯唔會好鹹😋海苔鹽酥雞依個又係加分!入面全部啖啖肉好足料,唔係全部炸粉😌又唔會話太熱氣!無諗過同海苔味好夾茉香奶綠幾好飲,啲味全部都有齊哂整體性價比高!會再回訪😋燈籠滷味 (登龍街) (銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街39號地舖
有一日去左銅鑼灣,見到依間台灣餐廳就入左去食😳
依間台式餐廳我覺得可以無限encore😂
因為價錢唔貴又好味!

秘製滷味雞翅膀(4隻)拼古早滷肉飯

自選滷味
男朋友就揀左大腸、蹄膀及金菇菜配油麵😂
佢話啲肉都大大舊,又好入味,個麵既湯唔會好鹹😋

海苔鹽酥雞

茉香奶綠
幾好飲,啲味全部都有齊哂

整體性價比高!會再回訪😋

燈籠滷味 (登龍街) (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街39號地舖
2023-10-12 82 瀏覽
好久沒吃台灣燈籠滷味餐廳,正宗的台灣滷味質素依然在的。餐廳分為上下兩層,每一層都裝飾著台灣特色的海報,招牌和溫暖的燈光。這家餐廳採用現代化的點餐方式,讓我能夠輕鬆自主地選擇自己喜歡的滷味配搭。每個餐桌上都給了一個QR code,掃描QR code,就能夠進入餐廳的點餐系統👍🏻👍🏻餐廳提供了多種滷味食材的選擇。我選擇了牛肚、鴨珍、杏包菇、貢丸和王子麵。牛肚的口感彈牙,鴨珍鮮嫩多汁,杏包菇的香氣與貢丸的彈性相互襯托,搭配王子麵的筋道口感,呈現出一道道豐富而美味的滷味,味道算太鹹,加點辣椒油更加好吃!!除了滷味之外,餐廳的創意小吃也是不容錯過的亮點。shake shake 海苔鹽酥雞和炸甜不辣,芝士麻糬薯餅。自己shake的海苔鹽酥雞特別好吃,外層酥脆,內裡多汁,配上微微的海苔香氣,帶來了獨特的口感和風味。炸甜不辣外層酥脆,內裡鬆軟,特別喜歡這小食。而芝士麻糬薯餅結合了麻糬的彈性和薯餅的香脆,中間流心芝士的香濃更增添了層次感😋😋😋 吃入口中熱熱的,幸福感滿分💯

2023-10-12 993 瀏覽
午飯時間,近近地、平平地是重點,燈籠滷味正合我意!地方不大的地面鋪,勝在交通極方便又近公司;裝修樸實,散發著台灣簡樸的氣色!跟同事一同分享自選五餸午市套餐連小食三款 $140,點了水蓮、貢丸、蜂巢牛肚、花椰菜、雞翅膀配皇子麵。套餐追加三款小食,分別是台灣腸、鹽酥雞及地瓜條,款式夠多,二人食啱啱好水蓮菜台灣特產,每次食台灣菜,有機會的話都會點一份。口感是韭菜及韭菜花的混合,今天的水蓮無渣嫩口,好味道貢丸鬆軟彈牙,冬菇味混合豬肉的味道,正!海苔鹽酥雞,外層香脆,有雞味;鹽酥味較預期淡一些,齊體味道還算不錯。台式香蒜腸,配生蒜片台灣腸本身味道已經甚為惹味,加上生蒜片的辛辣,味道更上一層樓!小食甘梅地瓜條,用自帶甜味的蕃薯做成薯條,鬆化甜美;點話梅粉代替傳統的茄汁,有創意!柚子檸檬綠茶跟餐價 $12 ,柚子味道濃,味道甜美,配清新綠茶,甚好!甜品燈籠雙芋 $38,傳統的台灣甜品,芋圓煙韌、仙草爽滑不寒涼、紅豆甜美、五彩繽紛的;用懷舊的雞碗盛載著,滿有風味。每位$100有找,平靚正之選 😊😊😊,十分滿意!
午飯時間,近近地、平平地是重點,燈籠滷味正合我意!

貢丸鬆軟彈牙,冬菇味混合豬肉的味道,正!

台式香蒜腸,配生蒜片

每位$100有找,平靚正之選 😊😊😊,十分滿意!