2020-01-21 733 瀏覽
天后站的串燒店頗多,但好多都滿座!碰上燒鳥亭,仍有位,抱著一試冇妨的心態入座。必叫雞泡魚乾,正!難得燒過後仍軟軟,汁醬味道一流,不過,比一般店舖份量少了一點😞燒雞翼係我鍾意食,必叫!此店的雞翼火喉燒到剛剛好!不可錯過!😍其餘的煙肉串、蘆筍串也好味😋朋友食的烏冬及飯團,也說味美👍🏻漏單的燒粟米,上枱已急不及待地食。噢!太差了,超乾,好似食緊硬飯⋯⋯兩啖後,不得不放棄😖最後叫多個燒日式和果子。頂!明明係用利X芝麻湯圓黎燒!好有被騙嘅感覺😡😡此店,只此一次吧
其餘的煙肉串、蘆筍串也好味😋
朋友食的烏冬及飯團,也說味美👍🏻
此店,只此一次吧
2019-09-09 976 瀏覽
無野開心得過吃貨好朋友即興再食野食完靚tea就夠鐘dinner吃貨精神當然繼續食黎到尼度食個串燒小酌一下朋友繼續傾下計唔覺唔覺就一日真係好relax好鐘意尼度環境令我諗起日本居酒屋🏮好掛住呀好想再去日本食居酒屋呀🙈🙈唯有係度食住先想念下日本叫左燒牛舌剛剛好唔會乾又juicy 調味剛好燒鵝肝又係勁正😋好Juicy唔乾Creamy 剛好呀🤩燒鰻魚又係juicy肉厚度適中🤩🤩勁滿足最怕好瘦好薄鰻魚燒完好似無肉咁尼個唔會又唔會腥👍🏻👍🏻金菇肥牛豚肉露旬卷唔使講啦都係咁好味配上啤酒🍻真係好relax呀👍🏻
無野開心得過吃貨好朋友即興

都係咁好味
配上啤酒🍻
真係好relax呀👍🏻

2019-08-30 550 瀏覽
七點鐘先訂位,香港區平時食開的串燒店 都冇位, 開open rice睇睇就呢間訂到有兩位, 一入到去就有啲感覺中伏,因為客人得兩檯。結論係幾乎有史以嚟食過最難食的串燒店, 而且侍應服務態度差劣,講完。
2019-08-30
2019-06-20 839 瀏覽
久別重逢,隔了三年再來這店。依舊裝修及燈光昏暗。食物選擇一樣沒變,沒驚喜也沒失望。熱稻亭烏冬的湯夠熱,但其中菄菇瘦小乾狀令人感到不新鮮。串燒牛肉保持肉汁,牛脷方粒就太厚,難咬及一點‘銀’。鰻魚汁多味濃,雞亦一般,但燒飯團仍保持外脆。服務員只有兩名,他們已經很幫手了,但人客多,令他們應接不到,每每要等一會至兩會才有空回應。款式沒有改變,口味跟多年一樣,大衆口味,但價格不平,一串牛要成$40多,雞泡魚干$88但很少分量,整體來說一般,高不成低不就。

才有空回應。

2019-01-31 1269 瀏覽
本人超愛居酒屋的, 因為環境暗暗地好chill,同朋友黎談心,喝酒都會選擇居酒屋。其實點解會簡左呢間食呢? 真係行行下肚餓就入左去haha 同男朋友叫到成檯都係食物,好開心,好滿足。😋😋😋枝豆係我每去居酒屋必叫食物🤩🤩🤩鵝肝🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩外脆內就入口溶,好正,下次再食。雞翼燒得好好呀!我叫錯左,原來係燒芝麻湯圓,本身就唔鐘意芝麻😂所以只係食左一粒。燒番薯🤩🤩🤩🤩🤩🤩
本人超愛居酒屋的, 因為環境暗暗地好chill,
同朋友黎談心,喝酒都會選擇居酒屋。
其實點解會簡左呢間食呢?
真係行行下肚餓就入左去haha
同男朋友叫到成檯都係食物,好開心,好滿足。😋😋😋

枝豆係我每去居酒屋必叫食物🤩🤩🤩

鵝肝🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩外脆內就入口溶,好正,下次再食。

雞翼燒得好好呀!

燒番薯🤩🤩🤩🤩🤩🤩
2019-01-09 861 瀏覽
黎到天后覓食🤤🤤燒豆腐加木魚,好得意😂😂d 本魚郁下郁下,拍片就最好睇。野食上得好快,唔得閒影咁多張相📷醫好個肚仔先哈哈哈哈😄整體質素黎講,上野快,野食燒得幾靚,野食都OK好味的👌🏻
黎到天后覓食🤤🤤
燒豆腐加木魚,好得意😂😂
d 本魚郁下郁下,拍片就最好睇。
野食上得好快,唔得閒影咁多張相📷
醫好個肚仔先哈哈哈哈😄
整體質素黎講,上野快,野食燒得幾靚,野食都OK好味的👌🏻

2018-12-29 583 瀏覽
點菜時侍應一副高傲態度,我和太太想試多幾款於是想每款要一串,但被不友善說每樣要兩串起,餐廳已無客人還擺出一副不可一世的樣子終於我獲老婆決定去隔離印度菜食,他們態度10分友善而且10分旺場。無下次
無下次
2018-09-30 818 瀏覽
幾年前呢度食過鰻魚飯覺得幾好,今次再嚟啦。其實佢間舖嘅外觀唔係好吸引,感覺有啲似港式扮日本餐廳, 而且燈光偏暗,啲位有啲逼,坐得唔係太舒服。不過上次唔知點解揀咗呢間嘢食,嗰啲鰻魚飯又幾好味。今次又再嚟食,可惜今次令我好失望。麵豉湯好鹹。叫咗個銀鱈魚飯,但係啲飯唔係日本米,而且好硬冇飯味。銀雪魚唔似真嘅銀雪魚,冇乜油份,冇乜魚味。燒冬菇都冇乜味。朋友嗌咗個鹽燒牛肉飯,啲鹽燒牛肉冇乜鹽燒味。冬菇同瓜都冇乜特別,碗飯又係好硬。
幾年前呢度食過鰻魚飯覺得幾好,今次再嚟啦。

2018-09-30
2018-09-28 502 瀏覽
中秋節揾晚餐食,又想清淨啲又想小人啲結果行到去清風街就入咗呢一間小店度食因為完全唔需要等位即刻有得入座佢嘅串燒每隻款要叫兩串起....,有啲唔係咁合理...價錢都三十$40一串,其實都幾貴兩个人,埋單要八百蚊不過佢主要用日本海鹽調味所以其實都幾好食嘅幾健康,起碼用料新鮮係厚切牛舌同燒雞泡魚干好值得試!一路食,呢度幫襯嘅,外國人多過本地人其他店舖,反而唔少附近住客幫襯可能呢個係價錢問題啦!想幾個人想有个靜靜哋地方聚一聚呢個係个好選擇
中秋節揾晚餐食,又想清淨啲又想小人啲
結果行到去清風街
就入咗呢一間小店度食
因為完全唔需要等位即刻有得入座

佢嘅串燒每隻款要叫兩串起....,有啲唔係咁合理...
價錢都三十$40一串,其實都幾貴
兩个人,埋單要八百蚊
不過佢主要用日本海鹽調味
所以其實都幾好食嘅幾健康,起碼用料新鮮
係厚切牛舌同燒雞泡魚干好值得試!

一路食,呢度幫襯嘅,外國人多過本地人
其他店舖,反而唔少附近住客幫襯
可能呢個係價錢問題啦!
想幾個人想有个靜靜哋地方聚一聚呢個係个好選擇
2018-07-18 540 瀏覽
大雨下搵食,被門外手寫餐牌中"鹽燒牛舌"所吸引。一步入餐廳,只見2位侍應(分別為"長髮姐"和"短髮嬸")。長髮姐一面愕然(奇怪,明明我入內前已確認了門牌不是"準備中"),我示意”1位”,正當我仍在門口位置整理雨傘時,長髮姐非常不友善地呼喝了兩句: “COUNTER!”, “遮放喺架!”實在非常無禮貌。。。我有想過即時離開唔食,但最後我選擇了食,並促成了我第一篇的食評。希望有心的老闆睇到食評後能有所改善,如遇冇心老闆,至少一眾用戶可以有一個冇廣告成份的真實評價參考。服務:長駛姐-惡劣;不過之後全程服務的係短髮嬸-普通,可以接受食物:<鹽燒牛舌定食>前菜-蕃茄:預先切定放雪櫃,新鮮極有限,但欣賞其醬汁,酸甜度適中,開胃湯-麵豉湯,無誠意之作,味精湯,咸到苦主食-串燒~翠玉瓜:由於外面以一層薄薄的煙肉包住,翠玉瓜保持水份,夠juicy,同時亦夠爽,有驚喜~冬菇:不過不失~牛舌:未足夠解凍,即使用了大量鹽同胡椒,仍未能完全辟走雪腥味。牛舌切得大小/原薄不一,以致更難掌握火候,大的芯位juicy但外邊已過硬,小的更加燒到又乾,失望-雞肉香菇碎飯:飯香,但粒粒不夠分明;雞碎又乾又無味;香菇唔香無味

食物:<鹽燒牛舌定食>
湯-麵豉湯,無誠意之作,味精湯,咸到苦
~冬菇:不過不失
-雞肉香菇碎飯:飯香,但粒粒不夠分明;雞碎又乾又無味;香菇唔香無味不單止,更腍到連菇本身應有的質感都無,其實淨紫菜白飯更好
生果-菠蘿:雖然預先切定放雪櫃,非常冰凍,但夠甜,芯仍juicy,唯希望切多一刀,方便一口進食
前菜
鹽燒牛舌定食
生果
2018-07-18
15 分鐘 (堂食)
2018-06-13 1261 瀏覽
在附近辦完事,與友人走過幾條街,又印度店又燒臘店又點心店……終於在一家日串燒店落腳,又是一次無心插柳之作。店子小小,頗有居酒屋的模式。環看食客,似乎一家或週末同事的不少。一場來到叫作燒鳥亭的地方,小人當然來一客燒鳥定食;友人則叫鳥他最愛的牛舌。先上的蕃茄沙律何其壯觀,四片蕃茄加些油醋汁,就是如此……侍應還隆而重之地頓在枱上說著:「蕃茄沙律」!小人心血少,當然不敢說錯,但似乎所謂的沙律還欠點點,那些「佬」形的侍應卻教人更為驚怕。燒物是沒問題的,少油多肉多汁。燒鳥定食當中小人最為驚嘆的是雞軟骨。以前小人是不吃雞軟骨的……但這舊一吃之下,綿綿的雞肉中有軟骨的咬口,是小人吃過最美味的雞軟骨!雞翼勁正,雞肝好香。友人叫的牛舌亦屬不差;大隻海蝦更是燒得脆的,連蝦殼都可以吃掉!失色的是冬菇雞肉飯,小人還以為是日本飯素的物體,飯無冬菇味無雞肉味。我們都慶幸加個甲羅燒。鹹香的蟹鮮是有汁的,蟹膏蟹肉都少,優勝之處是蟹有蟹味……單吃有點咸,撈著沒味的飯,竟是剛剛好。日本麵豉湯有兩小舊豆卜有些海帶,味道夠濃。甲羅燒正如剛才提及,味道較鹹,惟蟹味不足。最後的菠蘿又甜又腍又香又多汁,超正!只要不求服務,是滿意的一

蕃茄沙律
燒鳥定食

冬菇雞肉飯
麵豉湯

甲羅燒

餐附菠蘿
只要不求服務,是滿意的一餐。
燒鳥定食
餐附菠蘿
2018-01-14 884 瀏覽
行完工展會,咁就行左過黎天后搵野食,本來諗住搵番以前食開果間食,點知結左業。咁岩又想食下串燒,咁就入左黎呢間試下。午餐都系一百蚊內,要加一 咁我二個人食就叫左個特選和精選定食。前菜玉子豆腐,普通,無咩特別精選定食$96 有牛舌,鹽燒牛肉x2 和海蝦牛肉燒得好食,軟身,好多汁冬菇都好稔,點埋個汁食仲好食特選定食$96 有燒羊扒,燒雞肉大蔥,翠玉瓜豚肉卷個羊扒燒到好稔,好好食自己鐘意食大蔥所以食呢個,不過都系日本果啲串燒好食啲翠玉瓜無咩特別冬菇雞肉碎飯有紫菜系面,好似平時食一包包拌飯果啲紫菜,都幾好食既甜品:菠蘿幫你起埋皮,一桔就食得,夠甜好食一百蚊到有串燒食,又幾好食,滿足到我,啲侍應服務都幾好,食完就幫你收碟,幫你加水。抵讚

午餐都系一百蚊內,要加一
咁我二個人食就叫左個特選和精選定食。

前菜玉子豆腐,普通,無咩特別

精選定食$96 有牛舌,鹽燒牛肉x2 和海蝦
牛肉燒得好食,軟身,好多汁

冬菇都好稔,點埋個汁食仲好食
特選定食

特選定食$96
有燒羊扒,燒雞肉大蔥,翠玉瓜豚肉卷

個羊扒燒到好稔,好好食

自己鐘意食大蔥所以食呢個,不過都系日本果啲串燒好食啲

翠玉瓜無咩特別

冬菇雞肉碎飯

有紫菜系面,好似平時食一包包拌飯果啲紫菜,都幾好食既

菠蘿

甜品:菠蘿

幫你起埋皮,一桔就食得,夠甜好食

2018-01-07
特選定食
菠蘿
2017-09-13 1943 瀏覽
很久沒有吃串燒了,今次去日本,原本以為可以吃一回,但卻緣慳一面,惟有在港消費吧!這裡的格局極像日本的居酒屋燒鳥蛋,蛋味香濃燒翠肉瓜,勁辣🔥🔥🔥燒小雞翼,好味又容易食!燒茄子,好入味燒雞軟骨,爽脆好味燒帆立貝,好香好juicy 鹽燒牛肉,甘香豐腴,好似和牛燒肉的味道!燒鰻魚,軟滑甘香,百吃不厭!燒牛脷,肉質爽脆,味蕾滿足還有吃了很多…秋葵、冬菇、豆腐…等等,吃得不亦樂乎!偶然一次,滿足一下口腹之慾!

燒鳥蛋,蛋味香濃
燒鳥蛋

燒翠肉瓜,勁辣🔥🔥🔥
燒翠玉瓜

燒小雞翼,好味又容易食!
燒雞翼串

燒茄子,好入味
燒茄子

燒雞軟骨,爽脆好味
燒雞軟骨

燒帆立貝,好香好juicy
燒帆立貝

鹽燒牛肉,甘香豐腴,好似和牛燒肉的味道!

鹽燒牛肉

燒鰻魚,軟滑甘香,百吃不厭!
燒鰻魚

燒牛脷,肉質爽脆,味蕾滿足
燒牛脷

還有吃了很多…秋葵、冬菇、豆腐…等等,吃得不亦樂乎!

偶然一次,滿足一下口腹之慾!
2017-09-11
鹽燒牛肉
燒鰻魚
燒牛脷
2017-03-10 2154 瀏覽
都有一段時間無嚟依間串燒店度食野,好掛住依度D食物…款式多,宵夜時段仲有特價添今次嚟全部的人都唔同哂淨系認得一個女侍應,諗住都冇所謂啦!但…真系令我完全失望,一心諗住同男朋友開開心心咁食好野(以前系)😔我地一點就點咗好多款串燒同埋清酒,但惡夢就嚟啦,D串燒完全唔得…鹹到想死又乾又鹹…嗰啲燒野師傅好唔專業,一邊燒一邊玩又粗口…我都心知不妙嘎啦本來我想投訴,但男朋友叫我唔好至多以後唔好再嚟,我身邊亦有好多朋友都會嚟依間串燒屋食野,但經過今次之後我會叫d朋友唔好再嚟咁嘅食物質素不如去附近串串貢食仲好過😡😡😡
我地一點就點咗好多款串燒同埋清酒,
但惡夢就嚟啦,D串燒完全唔得…鹹到想死
咁嘅食物質素不如去附近串串貢食仲好過😡😡😡
2017-03-08
宵夜
2017-03-06 1429 瀏覽
我地企左係門口好耐,入面有好多位,不過就冇waiter 出黎帶位。好奇怪,其實佢地企係到望到你,但係又唔會理你...所以我地都係自己行入去。個餐牌圖文並茂,都幾靚既。不過,一嗌野食就出事啦!原來佢每一項最少要嗌2串,雞皮、牛肉、豬肉...全部都要點2串。其實唔係好適合兩個人食,變相食野既種類會少左。同埋,其實都偏貴
...所以我地都係自己行入去。

同埋,其實都偏貴
2017-03-03