2022-09-18 92 瀏覽
係尖沙咀能夠安靜食個lunch選擇唔多,尤其日本野就更加少,今日晏晝試左呢間,味道唔錯,食得出有心思調味,Service貼心好有禮貌,環境整潔企理。不過我自己覺得lunch set可以多啲選擇,尤其是想試吓之前個咖哩一定好快會再幫襯不過Monday 好似係close😅第一次去摸門釘,finally can try today另外仲有個鹽燒鯖魚同sashimi 冇影低,都幾好食yummmmmmmmmmmmmy
一定好快會再幫襯
另外仲有個鹽燒鯖魚同sashimi 冇影低,都幾好食
yummmmmmmmmmmmmy
蒲燒鰻魚飯
滑蛋親子飯
2022-09-18
蒲燒鰻魚飯
滑蛋親子飯
2022-09-18 1013 瀏覽
放工要食串燒飲下酒🥃真係大推呢間小店‼️餐廳老闆非常用心經營店內有唔同款式嘅酒同串燒🍢仲有主食同甜品🍧老闆仲用心介紹每款酒同食物岩晒同朋友飲杯酒食串燒🔸前菜三點 $88🔸溫泉蛋豆腐沙律 $48🔸雞肉丸🔸冬菇 $25🔸月見雞棒 $42🔸雞尾 $32🔸雞橫膈膜 $38🔸雞羽光 $38🔸厚切牛舌芯 $68🔸明太子飯團 $28🔸雞湯烏冬 $48🔸玉子燒(鰻魚) $68🔸水信玄餅 $48前菜三點包括鮟鱇魚肝、芥辣八爪魚、泡菜大豆芽。鮟鱇魚肝口感有d似鵝肝,但唔會有腥味或者油膩感,好香濃。芥辣八爪魚爽口彈牙,少少辣好惹味。青瓜牛脷好創新嘅配搭,夏日食好fresh!串燒真係款款都咁出色,仲要每串都好大份,絕不吝嗇,價錢亦好抵食!月見雞棒由雞髀肉及雞軟骨製成,口感豐富,仲搭配🇯🇵蘭王蛋黃,點埋蛋黃味道好濃厚🤣雞橫膈膜好特別,煙韌又爽口,每隻雞只有兩片。雞翼外脆肉嫩,咬入好juicy😋牛舌厚得嚟唔會韌,牛味濃郁。雞湯烏冬個雞湯係主廚用心熬成。玉子燒好軟滑,配埋鰻魚口感更豐富,鰻魚無骨好香甜。水信玄餅靚到真係唔捨得食,配埋黃豆粉同黑糖蜜甜甜地,口感似啫喱🍧
放工要食串燒飲下酒🥃

🔸玉子燒(鰻魚) $68

🔸水信玄餅 $48

2022-09-04
2022-09-06 770 瀏覽
小店開業只有短短數月,店內的佈置簡約,氣氛輕鬆‼️🍻 餐廳取名「焼鳥屋」,意指專注於雞肉菜式‼️其實除了雞肉菜式外,也有不少的其他選擇‼️😉▫️餐廳老闆很友善地介紹每道菜式的特色,從言談中感受到他的用心經營‼️❤️ 原來餐廳的幾位創辦人皆為本地航空界從業員‼️因疫情關係未能到訪日本,便藉著這間小店,將喜愛的日本地道味道帶到香港‼️🎏▫️❥鮟鱇魚肝、芥辣八爪魚、泡菜大豆芽🥢三款精美的前菜都很美味‼️➊鮟鱇魚肝口感軟和、細膩,它的質感跟鵝肝相似,不過吃著並沒有鵝肝的那種膩感‼️😋➋芥辣八爪魚爽口彈牙,微辣的芥辣令人很開胃‼️🫶🏻➌泡菜大豆芽很入味,酸酸辣辣的味道口感清爽‼️😚▫️❥溫泉蛋沙律🥗新鮮的沙律菜、嫩滑的豆腐、橙黃色的溫泉蛋,淋上日式芝麻醬,簡單的配搭味道清新‼️🎈▫️❥雞肉丸🍡圓滾滾的雞肉丸口感嫩嫩的,而且肉汁飽滿,不會乾乾硬硬‼️🥳▫️❥燒物🍢👉🏻大蔥、冬菇、月見雞棒、雞尾、橫膈膜、雞翼‼️最喜歡當中的月見雞棒、雞尾和橫膈膜‼️💕➊月見雞棒由雞髀肉、雞軟骨製成,口感豐富‼️搭配日本蘭王蛋黃,相當滋味‼️😚➋雞尾外表燒成金黃色,一咬下那濃香的油脂便在口中爆發,烤得很出色‼️🤤➌第一次品嚐橫膈膜,口感煙韌帶爽彈‼️原來它是雞胸下

▫️
❥鮟鱇魚肝、芥辣八爪魚、泡菜大豆芽🥢
三款精美的前菜都很美味‼️
➋芥辣八爪魚爽口彈牙,微辣的芥辣令人很開胃‼️🫶🏻
➌泡菜大豆芽很入味,酸酸辣辣的味道口感清爽‼️😚

❥溫泉蛋沙律🥗

❥雞肉丸🍡
圓滾滾的雞肉丸口感嫩嫩的,而且肉汁飽滿,不會乾乾硬硬‼️🥳

❥燒物🍢
➌第一次品嚐橫膈膜,口感煙韌帶爽彈‼️原來它是雞胸下的小塊肌肉(之前一直誤以為它是內臟🙈),每隻雞只有兩片,很稀有‼️👍🏻

❥明太子飯團🍙
烤成金黃色的飯團外層帶點脆口,咬開後冒著熱乎乎的白煙‼️🌬 可以清晰地看到裡面有很多的明太子,很不錯喔‼️😋

❥雞湯烏冬🍜
主廚將雞骨熬成雞湯,浸泡著Q爽的烏冬,味道很清新‼️餐廳老闆表示如果冬天到訪的話,烏冬的湯底會轉換成較濃稠的質感,相信又是另一番風味‼️🥰

❥水信玄餅🍧
來到飯聚的尾聲,當然少不了甜品‼️😍 口味輕盈的水信玄餅食用時配以黃豆粉及蘸上黑糖糖漿,很喜歡‼️💕 長得像水晶球般晶瑩剔透的外表美得不捨得吃掉‼️🤤
  • 水信玄餅
  • 雞尾
  • 月見雞棒
  • 鮟鱇魚肝
  • 芥辣八爪魚
2022-08-18 213 瀏覽
喺Poly自己一個放lunch唔知食乜好,行下行下揾到呢間日本野。反正諗唔到食乜,見價錢唔貴就行入去試吓🤔原本想叫鹽燒油甘魚鮫定食,可惜我1點半先落到去,已經賣晒,唯有叫過第二樣😢最後叫咗個豚肉生薑燒定食,都係$88又有沙律,又有前菜,份量又唔算太細🍱佢前菜係一個蒜嘅漬物,唔食蒜嘅我都試一粒,唔重蒜味,爽爽地幾好食好鍾意食油揚嘅我,一打開個味噌湯就見到布滿油揚😍超開心🤤見到好多串燒嘅款式又有酒,十足日本居酒屋嘅feel,I miss 日本🇯🇵😭可以搵晚放工嚟試吓🍢🍶
好鍾意食油揚嘅我,一打開個味噌湯就見到布滿油揚😍超開心🤤
2022-08-18
5 分鐘 (堂食)
  • 豚肉生薑燒定食
2022-08-11 234 瀏覽
呢間日式串燒店雖然係尖沙咀,但係由地鐵站行過去都要10至15分鐘左右,如果唔係嗰日特別想食串燒都未必會搵到呢間舖頭,其實行行吓都唔係好遠嘅~可能因為平日晚上,又係新開,晚市客人唔多,可以慢慢食。呢度定位嘅係日式串燒店,所以定價都唔平,唔可以好似港式串燒店咁4-5串咁嗌,不過雖然係貴啲,但係質素都好好多👍🏻✨ 落咗單之後起碼都要15至20分鐘先至開始上,應該係即叫即燒~ 可能等得耐,串燒一入口就真係更加覺得好食🤣 比較深刻係:雞頸皮、柚子雞肉串食得出食物質素好好,老闆亦好有心,私心推介lunch嚟食,因為有set lunch會更抵食🥳

可能因為平日晚上,又係新開,晚市客人唔多,可以慢慢食。

比較深刻係:雞頸皮、柚子雞肉串

2022-07-30 191 瀏覽
與一班朋友相聚,每樣食物都製作用心,精美好食,特別喜歡燒雞翼、吞拿魚他他、月見雞棒和甜品玄餅,刺食都非常新鮮,可惜太飽吃不到雞湯烏冬。職員招呼周到,朋友們都食得滿足暢快,一定會再光顧和推介朋友。
2022-07-30
2022-06-05 410 瀏覽
好味日式串燒店,環境舒服,服務又好好!鳥盛合套餐性價比好高,雞胸軟骨、軟骨雞肉棒、燒飯團都好好味! 雞胸軟骨比平時食既雞軟骨更有口感,聽服務員講一隻雞只有兩件 。軟骨雞肉棒食完忍唔住要Encore : )吞拿魚他他第一次食烤鱈魚片做底既他他,好特別好好味,必食推介。另外叫左雞尾同雞皮餃子,唔係間間串燒店有,佢地做得好出色。雞油味好香,又好脆!!!仲有銀鱈魚同清酒大硯都好好味,銀鱈魚好滑,大硯又好新鮮。大滿足!! 仲有其他野想試,喺尖沙咀有性價比高既好味串燒店,可以隨時再去 !!
好味日式串燒店,環境舒服,服務又好好!

鳥盛合

吞拿魚他他
第一次食烤鱈魚片做底既他他,好特別好好味,必食推介。

仲有銀鱈魚同清酒大硯都好好味,銀鱈魚好滑,大硯又好新鮮。

2022-06-04
2022-06-04 237 瀏覽
同幾位朋友仔想chill吓食串燒,就揀咗呢間開咗唔係好耐嘅日式串燒店😌舖仔細細但裝修得好和風,都坐得非常舒服☺️主要都係食啲小食、串燒、飯糰同飲吓酒咁😆啱哂我哋一路食一路傾😆店員見我哋望住menu咁煩惱都幫手推介吓啲食物😋我哋叫咗兩三round都算食咗唔少嘢😌當中都有幾樣食物係好深刻~吞拿魚他他好有驚喜,下面係類似魚乾咁嘅薄片,加埋肥美嘅魚蓉,非常好味😋雞橫隔膜係店員高度推介🤣食落又真係比普通雞肉更好味,口感好爽,而且肉味更濃😆牛舌好濃牛味,而且燒得啱啱好,香口得嚟又唔會韌,仲有肉汁👍🏻其他串燒都好有水準😋仲有一個好特別嘅係茶漬飯團😆喺香港真係好少食茶漬飯,本身飯團表面係脆嘅,浸軟咗口感更豐富,感覺亦都好清新😋呢間小店感覺好warm,同朋友好輕鬆咁過咗一晚,係一個好好嘅體驗😌

茶漬飯團

2022-05-04
茶漬飯團
2022-05-04 297 瀏覽
晚市重開後約埋幾個friend食飯飲嘢,朋友喺附近返工嘅話呢間新開嘅串燒居酒屋ok於是就去試吓。舖頭地方唔大只有四張四人枱,不過我哋幾個男仔吹水飲酒就啱啱好,舖頭係新裝修地方都算乾淨企理。一坐低首先叫番round啤酒飲,佢哋係用suntory嘅生啤,而且仲有黑啤可以選擇,對於非常鍾意飲日本生啤嘅我就好似返咗鄉下一樣,非常開心。其中一個朋友就叫咗杯highball,佢話味道唔錯起碼唔會水汪汪好似飲水一樣,下次都可以試吓。啤酒嚟到就叫咗幾個前菜送吓酒,其中最好味同埋特別嘅係吞拿魚他他,佢係吞拿魚蓉下面放咗一塊烤咗嘅魚干,口感同味道好唔錯,值得一試。其他居酒屋嘅經典小食例如枝豆同埋魚干都係有心機之作,雞皮餃子送啤酒一流不過口味清淡嘅朋友可能會覺得偏鹹。飲到咁上下就開始食串燒,串燒等嘅時間比較耐不過佢係即叫即燒都冇辦法啦,店主推介幾款特別嘅雞串燒我認為都值得一試(唔記得咗影相🥲):雞尾:即係雞patpat,本身都半信半疑怕會有怪味,點知一啲臊味都冇,而且燒到好香脆,油香十足非常好食,本身叫咗一串試味食完即刻一日要多一串雞橫膈膜:本身以為係內臟,原來係一塊比較有咬口嘅肌肉,而且肉味香濃比起平常用

雞橫膈膜:本身以為係內臟,原來係一塊比較有咬口嘅肌肉,而且肉味香濃比起平常用雞髀肉做嘅雞串好味

雞頸皮:平時食雞皮都係一塊塊脆卜卜,今次呢個雞皮係捲埋一條同埋用汁燒,食落個口感外面脆脆地入邊煙靭,汁燒亦令到佢味道豐富好多

另外比較有印象嘅係牛舌、泡菜豚肉卷、軟骨雞肉棒都水準唔錯。埋尾叫咗個明太子茶漬飯團,入邊個飯團係燒過嘅,有少少好似食鍋巴湯飯嘅感覺,濕濕哋解解油膩係唔錯嘅收尾,甜品方便就選擇少啲所以冇特別叫。

總括嚟講係食得開心同好味嘅串燒小店,下次想飲酒食串燒會再返嚟 😋

泡菜豚肉卷
  • 雞尾
  • 雞橫膈膜
  • 雞頸皮
2022-03-30 291 瀏覽
#餐廳推介 #日本餐廳黃媽好耐無出街食野 今次去左尖沙咀揾食無去一排 好多舖執左🤭 不過見到間新日本餐廳🍴諗住扮下去左日本🇯🇵燒之鳥盛合 $138 🌟茶碗蒸 份量超多 係我食過最多既一間🤫🌟沙律🥗 會有薯蓉波係上面😋🌟前菜 醃茄子🍆 (好似話會不定期換 唔食茄子嘅你都唔洗驚😂)🌟味增湯 出面有好多都係買現成之後加水 呢間係師傅自己煲 無咁鹹同無味精🌟燒飯團🍙 呢個有驚喜🤩飯團燒左好香口但又唔會好硬 有紫菜自己包住食(好貼心❤️❤️)🌟燒物 串燒真係即燒 唔會太乾 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 我鍾意佢串雞棒同柚子雞😎😎😎😎(後悔當時無嗌啤酒🍻🥲🥲🥲🥲串燒配酒一流)🌟和菓子 個丸子🍡係無味 但配埋啲紅豆就無得頂 唔會太甜網燒牛扒定食 $158 定食都會有🌟前菜 🌟沙律 🌟茶碗蒸 🌟味增湯 🌟和菓子要講下佢塊🌟網燒牛扒燒得啱啱好 肉質好嫩 重點係要配蒜片🧄🤩🤩🤩🤩好好食🤤🤤🤤
#餐廳推介 #日本餐廳

份量超多 係我食過最多既一間🤫

🌟沙律🥗
會有薯蓉波係上面😋

🌟前菜
醃茄子🍆 (好似話會不定期換 唔食茄子嘅你都唔洗驚😂)

🌟味增湯
出面有好多都係買現成之後加水 呢間係師傅自己煲
無咁鹹同無味精

🌟燒飯團🍙
呢個有驚喜🤩飯團燒左好香口但又唔會好硬
有紫菜自己包住食(好貼心❤️❤️)

🌟燒物
串燒真係即燒 唔會太乾 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
我鍾意佢串雞棒同柚子雞😎😎😎😎
(後悔當時無嗌啤酒🍻🥲🥲🥲🥲串燒配酒一流)

🌟和菓子

要講下佢塊🌟網燒牛扒
燒得啱啱好 肉質好嫩 重點係要配蒜片🧄🤩🤩🤩🤩
好好食🤤🤤🤤
2022-03-06 234 瀏覽
同朋友去尖沙咀搵餐廳,行過見到佢哋個Menu幾抵食,決定喺佢哋度買外賣。買咗兩個定食,網燒牛扒定食and鳥盛合定食。兩個都好好食。我平時好鍾意食日式串燒,所以對日式串燒要求都幾高。以為外賣會冇咁新鮮好食,點知依家連外賣都好好食。員工服務態度都好好。會再幫襯。希望佢哋可以喺疫情中捱得住❤️

買咗兩個定食,網燒牛扒定食and鳥盛合定食。

兩個都好好食。

外賣自取
2022-01-27 227 瀏覽
星期六中午無意中路過這間小店,應該是新開張,好奇入咗去試下午餐。叫了一個鰻魚飯,原條鰻魚蓋滿飯面,很軟滑肥美,很美味,飯的份量都很足,偷偷看到另一枱的咖喱🍛豬扒飯,壽喜燒牛肉烏冬都很吸引,下次會再去試下。
2022-01-22
  • 鰻魚飯