2006-10-28 14 瀏覽
今日係CWB醒起好久沒有食越南野,甘就去左燕萍二個人點左牛油雞翼、扎肉炒西蘭花和牛粒炒飯牛油雞翼就不過不失,無其它人講得甘好食,不過就真係好大隻,但味道就一般﹐無咩牛油味但扎肉炒西蘭花和牛粒炒飯就十分good ar~扎肉弄得好好食,而西蘭花就十分新鮮和鮮甜牛粒和飯就不是一起炒gei,而係分開而D牛肉弄得好入味,好juice,不俗!可惜環境逼,但D人都幾好服務
今日係CWB醒起好久沒有食越南野,甘就去左燕萍

二個人點左牛油雞翼、扎肉炒西蘭花和牛粒炒飯

但扎肉炒西蘭花和牛粒炒飯就十分good ar~

扎肉弄得好好食,而西蘭花就十分新鮮和鮮甜

牛粒和飯就不是一起炒gei,而係分開

而D牛肉弄得好入味,好juice,不俗!

可惜環境逼,但D人都幾好服務
2006-10-23 18 瀏覽
好耐都無食過燕萍, 就係上星期五晚去左, 大約9:00p.m.都要等位, 入面好多人, 滿懷希望去, 失望而回.2人叫左:1. 生熟牛肉湯檬: 生牛肉少得可憐得2片又無牛肉味, 熟牛肉又得2片又係唔好味, 好so.2. 豬扒撈檬: 一般, 個豬扒好乾.3. 招牌牛油雞翼: 完全唔掂, 好油但無牛油香味, d肉又無味, 仲有陣怪味, 我覺得係d油出問題, 食落益益地, 用千萬年油去炸.想食好味的越南菜, 仲有咩選擇?

2人叫左:

2. 豬扒撈檬: 一般, 個豬扒好乾.

想食好味的越南菜, 仲有咩選擇?

2006-10-19 4 瀏覽
其實呢間野唔錯丫,幾好食,地點又好,不過我坐個位麻麻,對正門口,一開門就颯颯聲,影響情緒。與女朋友兩個,點了咖喱牛腩飯,蝦醬炒芥蘭,同埋牛油雞翼四隻。食越南菜,我點都要食咖喱,而牛油雞翼係睇食評,炒芥蘭因為早幾日提過...咖喱牛腩,不過不失,唔係話特別好食;牛油雞翼係好大隻,幾好食,不過又幾肥;而個炒芥蘭,可能因為大風,吹到涷哂,又硬,唔好食。環境尚可,不過門口位真係唔坐得人。服務一般,外面拉客個女仔就好笑容,點知一入去裡面果幾個侍應就毫無反應......唔使咁掛!清潔就唔錯啦,無話好唔好。我都會話呢處係抵食既,同埋好飽!

環境尚可,不過門口位真係唔坐得人。

清潔就唔錯啦,無話好唔好。

我都會話呢處係抵食既,同埋好飽!
2006-10-11 10 瀏覽
(9/10/06)以為需人齊才俾台,原來唔洗。與舊同學三人來食晚飯。冷氣好凍啊~二人餐:蒸粉卷,不嬲覺得此食品,口感唔match,唔係咁鍾意,幸好這裡皮夠煙韌。牛油雞翼兩隻,另再order四隻,中翼連尖,好大隻,炸得脆脆,又多蒜蓉,我好耐無連皮食雞翼,都忍唔住破界,超正!燕萍雜錦湯粉,有豬紅、肉片、札肉、蝦、芽菜,檬粉,各樣都OK。甜品,眉豆糯米&椰汁黑糯米,熱熱的,都好好味。另加一碟椒絲腐乳西蘭花,腐乳汁看去似忌廉白汁,腐乳味唔係咁大。炸札肉濱海,米粉片好幼細柔軟,夾住札肉片食,再點埋魚露,幾好味。
2006-08-16 8 瀏覽
My friends suggested to go to this restaurant, as it is said to be famous for its Buttered wings.So we ordered some, but I did'nt think they were as nice as described. Firstly they stunk of oil, as if it hadnt been changed. It was also too greasy. Apart from the batter it was tasteless.We also ordered the vegetable wrapped in rice paper, that was too chewy, we couldnt bite the wrap in half!For my main course I had beef tendon in marinade sauce, the tendons were ok soft, and the sauce was ok too.

2006-07-27 12 瀏覽
友人熱氣,所以無得點佢喜歡的牛油雞翼生牛肉湯河好食,生牛肉同湯底都好味如果好似本人嗜辣,可要點辣椒炒什菜好香蒜蓉味豬肉蝦粉卷勁唔好食皮硬,醬唔好食飲品:鹹檸蜜的鹹檸醃得夠味,幾好
友人熱氣,所以無得點佢喜歡的牛油雞翼

生牛肉湯河好食,生牛肉同湯底都好味
如果好似本人嗜辣,可要點辣椒

炒什菜好香蒜蓉味

豬肉蝦粉卷勁唔好食
皮硬,醬唔好食

飲品:鹹檸蜜的鹹檸醃得夠味,幾好
2006-07-23 5 瀏覽
星期日行街經過,入去試咗烤牛肉卷($25)、香茅豬扒湯河($29)同炸蝦餅飯($36)。烤牛肉卷先上,兩條卷切開四件,食落覺得味道不濃,清清地,ok嘅,不過塊皮韌韌地。炸蝦餅就好香,咬落亦覺彈牙,不過啲飯凍又硬,真係乾哽。豬扒湯河冇乜香茅味,塊豬扒我就嫌太乾,不過味道ok,河粉亦滑,算係三樣嘢之中最好。有加一,埋單要$99,質素麻麻,唔講得抵食。
炸蝦餅就好香,咬落亦覺彈牙,不過啲飯凍又硬,真係乾哽。
有加一,埋單要$99,質素麻麻,唔講得抵食。
(非會員)
2006-07-16 3 瀏覽
第一次到此店本來食物味道不錯的,牛油雞翼不過不失, 炸軟殼蟹很好食…不過原個椰子焗海鮮飯令人嘔心原個椰子焗海鮮飯—味道不錯….但發現不止一隻昆蟲在裡面看到了一隻,以為是椰子殼既碎……再食…第二隻…再看還未食的…仲有昆蟲!!!!不得了,即時叫老闆來,叫不到,先後有二位店員來,第一位立即毀滅”昆蟲”,說要看清楚,第二位說”我幫你換過佢”沒有半點不好意思既意思..最後老闆說不好意思.,取消原個椰子焗海鮮飯,不要了這店的生意手法有問題:1.不理食客健康,食物不清潔2.店員認為食物不清潔沒什麼大不了.只要更換食物/取消就可以若果事後食客感不適,此店會負責嗎?食店要得到食客信任最基本既條件係食物清潔,不過此店不能確保食物清潔,大家要小心!不潔既食物…再好食都不好….
第一次到此店

原個椰子焗海鮮飯—味道不錯….但發現不止一隻昆蟲在裡面

這店的生意手法有問題:
1.不理食客健康,食物不清潔
若果事後食客感不適,此店會負責嗎?

2006-07-15 2 瀏覽
燕萍/清亭本是一家,舊址在對面既寵物店- 越興園兩家既牛油雞翼都係出自同一脈門面清亭係比較好,亦係越興園老細所開但係實際...越興園老細個細佬開既燕萍無論響環境,食品各方面係最接近始創既所以,我較喜歡燕萍
燕萍/清亭本是一家,舊址在對面既寵物店- 越興園

兩家既牛油雞翼都係出自同一脈

門面清亭係比較好,亦係越興園老細所開

但係實際...

所以,我較喜歡燕萍
2006-07-10 1 瀏覽
上次去錯附近另一間,今次終於無去錯啦同朋友去食,兩個人食一個二人餐\朋友係女仔一個,所以都幾細食,唔知係唔係咁我覺得個餐都好多野食個湯都唔錯,冇乜味精,酸酸地都唔錯其他都唔錯,不過唔知道越南有冇得食呢?定係香港式越南菜?如果唔理佢\係乜菜(係唔係越南都冇所謂的話)我就覺得都幾唔錯仲有呀!個蝦都幾入味
上次去錯附近另一間,今次終於無去錯啦

同朋友去食,兩個人食一個二人餐\

個湯都唔錯,冇乜味精,酸酸地都唔錯
其他都唔錯,不過唔知道越南有冇得食呢?

定係香港式越南菜?

仲有呀!個蝦都幾入味
2006-07-05 4 瀏覽
同HONEY shopping@cwb,突然想食越南野,就黎呢間。環境麻麻,好似好骯髒。叫左一客鳳爪(唔錯,幾好味)、燒豬肉撈檬(好少豬肉)、燒汁雞肉飯(一般)。有待改善。
2006-06-19 1 瀏覽
16-6-06男友成日同我講話佢地嘅蒜茸牛油雞亦勁好食,佢成日話諗起都想食,我就對越南菜冇太大興趣,同埋我住kowloon,所以次次都冇話過hk區咁遠食越南菜,但上星期五係我大日子,男友居然送左個名牌手袋比我,嘩!~咁大手筆^^....好!你咁錫我,我都要對你好d,好啦,陪你食番餐我唔多like食嘅越南菜啦,未去都知食越南菜通常都唔會坐得好舒服架喇,都成9:30pm入到去見到都唔少人喎,hehe~~好肚餓tim,快d叫野食啦.....^^茄汁牛腩河(開胃,較少牛腩,多汁,冇湯,成碗傑撻撻)...ok生牛肉(唔夠新鮮,太厚,冇黑椒粉)...唔掂唔記得咩豬扒飯(男友話ok,我覺得咪好似食碟頭飯囉)...一般蒜茸牛油雞亦(咬左兩啖,男友叫我唔好食,叫我掉左佢,其實我都唔敢出聲,我心諗,乜咁樣叫好食呀???男友話半年冇黎,差得好緊要,我見個侍應拎出黎剛炸起,男友仲叫我睇住熱呀,我一食落去,我心諗點解唔夠脆嘅???又唔鬆化,唔覺有牛油味嘅???仲有就係份牛油雞亦我地叫先,但人地果碟仲快過我地,要我男友吹佢地,佢地先拎過黎..食左$182...第一次見我男友冇比tips
16-6-06
生牛肉(唔夠新鮮,太厚,冇黑椒粉)...唔掂
食左$182...第一次見我男友冇比tips
2006-06-03 1 瀏覽
兩個去, 好迫We ordered 牛油雞翼---- 超油, ho 難食...can't finish thm all.春卷-----ma ma ... It is not 好食here and I have been there twice. It didn't impress me . So I will not go there next time..
兩個去, 好迫
We ordered
春卷-----ma ma ...
2006-05-23 5 瀏覽
同老死行完街之後,老死要食越南野,黎左呢到食,可能尚早,所以唔駛等位2個人本來諗住叫2人餐,但餐d野唔0岩食,決定散叫叫左牛油雞翼x4,炸蟹餅,粉卷同茄汁牛腩飯牛油雞翼好厚粉,油淋淋,完全唔覺有牛油味,只得d蒜味,咁無牛油味,點解又叫牛油雞翼呢?炸蟹餅唔覺係食緊蟹餅,似蝦餅多d,唔夠彈牙牛肉粉卷係比較好既一樣,至少個皮唔"紉"茄汁牛腩好濃茄汁味,唔fresh,牛腩又瘦又"紉"overall唔合格,唔會再食

2個人本來諗住叫2人餐,但餐d野唔0岩食,決定散叫

叫左牛油雞翼x4,炸蟹餅,粉卷同茄汁牛腩飯

炸蟹餅唔覺係食緊蟹餅,似蝦餅多d,唔夠彈牙
牛肉粉卷係比較好既一樣,至少個皮唔"紉"
茄汁牛腩好濃茄汁味,唔fresh,牛腩又瘦又"紉"

overall唔合格,唔會再食
2006-05-13 7 瀏覽
今次係第二次黎呢間食, 個鷄奕都仍然保持水準呀, 唔係太油, 粉亦唔係太厚! 另外仲叫左個春卷, 我諗好似我齋齋地的就會好鍾意, 因為勝在唔多肉, 好清, 正喎!!跟住叫多個生牛肉河, 飽肚的, 這個就不錯不失, 如果配料可以豐富d咁更加fit嘞~!!