餐廳: 牛奶冰室 (智選假日酒店)
資訊:

2024-06-18 238 瀏覽
到養和醫院探病完,落到銅鑼灣地鐵站搵野食,見到有牛奶冰室,未食過,就入去試下。7點幾好多餐已經售馨,叫咗全日餐生滾牛肉麵,送配牛油蒜多士,炒滑蛋。多士同炒蛋都正正常常,雖然多士只有一片又薄。但湯底淡到懷疑人生,只能食到牛肉味胡椒粉味,我懷疑廚師係咪係湯底加咗水之後唔記得加鹽?!屋企人叫鮮茄豆腐牛肉米線,都係差唔多,只是稍微濃少少。見餐檯有樽鹽,想自己加d鹽,結果樽鹽完全塞住咗,用唔到。實在好失望,唔會再食牛奶冰室。

實在好失望,唔會再食牛奶冰室。
2024-06-17
自助落單,QR code超咗時搵人幫手度極惡劣,11:25想order早餐,話11:30截單唔可以再落,好,咁我等個系統11:30 落午餐,但個米線等咗20分鐘都未嚟,我一個人坐二人枱就俾多個人同我搭枱,我隔籬嗰兩個大陸人坐四人枱坐咗一個鐘都未落單,仲要見到後邊張卡位有人走咗即刻話要調過去又唔出聲話佢。啲員工對大陸人仲好過香港人。
2024-04-11 349 瀏覽

Some months ago, B shouted us all tea from Milk Cafe. Without much expectation (and complete lack of appetite as I usually don’t eat much for lunch, not to mention tea), I was wowed by how tasty Milk Cafe’s 爆漿拉絲菠蘿包 was (well, just don’t compare it with the best pineapple bun in town that people would queue up for in Sai Kung la). I was sceptical at first about its flavour profile but gosh! Did the molten cheese complemented the pineapple bun well 🤯 So I came here today after my usual lunch class at the nearby yoga studio for something light 🤔 I ordered their new creation 布甸西多士 and ahhh, again, the molten milk pudding inside the French toast that just came right out of the fryer was heavenly done. Will come back for their savoury items next time!
布甸西多士
布甸西多士
  • 爆漿拉絲菠蘿包
2024-01-20 658 瀏覽
本人從未試過寫劣評,但這間的品質實在過分。他們的叉燒蛋飯的飯像塑膠圓形一整舊,可以用叉成個飯拮起,店員仲要好像理所當然地說明他們的飯是叮熱飯(微波爐加熱那類),本人完全覺得這間連鎖茶餐廳的出品嚴重影響香港本土最有價值的茶餐廳的名譽。他們不單只食物質有問題,員工的服務亦不合規,出餐又慢,超級差😡
2023-12-25 818 瀏覽
今日經過銅鑼湾,去了一間牛奶主打的餐室,叫了一個叉燒蛋飯嘩!正喎,好大碟,平常都是一至兩隻蛋,但佢有三大隻,而且是流心蛋好好味,叉燒都好大塊,有五大塊,厚厚的而且是慢煮叉燒,咬口軟硬適中,好入味,是蜜糖叉燒,飯味也軟硬適中,好正,而飲品,我選了咖啡,奶的比例也很到位,而且是用电腦選單,可以自己改選奶多少,甜多少。另外我叫了奶醬多士,味道就一半一半,普通少少,另外點了一客雞翼,味道不錯,外脆內軟,可以一試。
今日經過銅鑼湾,去了一間牛奶主打的餐室,叫了一個叉燒蛋飯

好好味,叉燒都好大塊,有五大塊,厚厚的

2023-11-13 914 瀏覽
堂食同外賣自取都試過攞外賣我講號碼加唔該正眼唔會望你,望住自己部電話隻手指一指袋野(當時係冇人排隊冇人比緊錢,亦都唔full)堂食一樣,排隊問題太多人講過地方唔大但係坐底左係唔會主動有人行埋嚟隻手舉到上天花板咁滯好耐先至會有人見到你永遠背脊對住你可以話係全銅鑼灣體驗最差嘅食店
堂食同外賣自取都試過
攞外賣我講號碼加唔該
堂食一樣,排隊問題太多人講過
地方唔大
但係坐底左係唔會主動有人行埋嚟
隻手舉到上天花板咁滯好耐先至會有人見到你永遠背脊對住你
可以話係全銅鑼灣體驗最差嘅食店
2023-11-05 730 瀏覽
銅鑼灣區星期日工作中間午飯時間比較匆忙,所以繼續以外賣為主因為唔想出邊食嘢排隊等位,朋友食過呢間,所以建議試吓叫外賣,等嘅時間亦都唔算太耐。我就叫咗個酸菜魚湯飯,再配一個西洋菜蜜,酸菜魚方面分量還算可以,魚方面都算幾滑嘅。味道方面,個人認為可以酸味重多少少,嗰碗湯嘅味亦都可以濃多少少,整體不過不失。朋友就叫咗個瑞士雞翼半焗流心雙蛋飯,流心蛋方面都係不過不失,瑞士雞翼嘅味道如果多少少瑞士汁會更加好,可以令到成個飯都多啲味道。

2023-10-29
12 分鐘 (外賣自取)
2023-09-25 928 瀏覽
成朝冇食嘢好肚餓, 諗住求其搵間最近既餐廳入去解決飢餓感, 見到牛奶冰室, 諗都唔諗入佐去, 見到好多都售罄, 價錢亦唔算太平, 最後揀佐雞扒響鈴米線, 如果嗌飲品要另外加錢, 雞扒原來係碎上, 都幾好, 方便我地食,  響鈴普通, 可能太肚餓, 覺得都幾好食. 不過門口設計有啲奇怪, 職員要出門口再入隔離賣面包嗰邊個門口先埋單, 好搞笑.
2023-08-25
下午茶
2023-09-02 772 瀏覽
由開業到現在服務態度冇改善之餘,更加變差 ,服務員大姐兇到一個點命令式叫你坐哪裏就哪裏,坐坐下要叫你調位就其他客人,都冇所謂, 但好聲氣啲好嗎 ?點解啲食評都寫得咁差,應該不是得一個客人嘅感覺,而是咁多嘅客人都有不滿服務態度, 其公司真的不知道或是不想改善?
2023-08-18 697 瀏覽
嗌外賣唔俾餐牌,任人插隊已經不在話下,排咗10分鐘隊,係佢面前落單講嘢竟然唔理,仲要serve 左後邊嗰個先,極之冇禮貌同尊重,本身幾鍾意食牛奶冰室,但呢間分店我唔會再去。。。。。
2023-07-25 710 瀏覽
於早上10:23分外賣自取下單,需時30分鐘🙂🙂,但在到了指定時間,外賣都沒有到😤😤,而在我催促下,再過了10分鐘🤯🤯,都還沒到,終於在過多10分鐘(11:14)😡😡,總共51分鐘時間下🤬🤬,外賣出來了,其間還經歷了(我的外賣沒到,但出了其他號的2份),最後連一句對唔住都沒有。
2023-07-25 619 瀏覽
嚟食早餐,想食個菠蘿包姐,問佢有冇,佢話得菠蘿油。如果想食菠蘿包可以點菠蘿油走牛油。。。。菠蘿油$18蚊喎。。。簡直喪心病狂。。。用系統點餐,奶茶嗰啲冇得揀少甜,叫杯熱檸水半個鐘都未到,今時今日咁嘅service完全唔掂。味道幾好食都冇用啦
味道幾好食都冇用啦
2023-07-03 849 瀏覽
嘢食係OK,但好多餐係冇得揀。QR code落單,因為得一兩個午餐揀,所以大家叫嘅嘢差唔多。個阿姐不分先後,唔講清楚個餐係邊個先就放落枱,因為搭枱搞到啲客都唔知係邊個食先。最先落order嗰個,變咗最後個個食,舉手問佢扮睇唔到,要走出去問佢,要吹先有得食,最後等咗30分鐘先有得食。
2023-07-03
2023-06-23 640 瀏覽
經openrice叫外賣自取,話要30分鐘。過左15分鐘系統顯示仲未接單,想打去問又打唔通,於是自己行過去睇吓咩料。去到問個收銀阿姐,佢篤一篤部外賣機話斷左線,而家先收到order。我同阿姐講麻煩盡快。個阿姐由我到達到呢刻佢都係篤緊自己部電話。當時離落order夠鐘仲有10分鐘,咁我只係叫一個飯一個麵,鋪頭又唔多人又冇人等外賣,我預計唔會需要好耐。到30分鐘夠鐘,未出餐;我行開食支煙返黎仲未出餐。已經40分鐘了,呢個時候個收銀阿姐行左返黎(佢唔係長駐收銀位),我就同阿姐講「麻煩幫我跟一跟個餐」,佢聽到後就行返入餐廳,佢行過我身邊時我仲加多句「唔該晒」。但個阿姐由頭至尾都冇對我有任何回應,直頭望都冇望過我一眼,都只係篤緊佢部電話。唔緊要,最緊要你幫我跟單。但我睇住佢行入餐廳後,佢去左執枱。冇野吓嘛?你就算呃我一句話「就得」「出緊黎」都好丫,唔出聲都扮吓野去廚房望吓啦。既然佢唔幫我,我唯有自己去跟。我行左去出餐口,就見到我份餐齊齊整整咁入好膠袋放左喺度。我要強調當時餐廳坐左唔夠一半人,絕對唔係繁忙狀態,個阿姐只要那怕去望一眼都一定望到有袋野喺度,側邊仲要冇其他食物,唯獨我一袋野放左喺度。咁
經openrice叫外賣自取,話要30分鐘。

既然佢唔幫我,我唯有自己去跟。我行左去出餐口,就見到我份餐齊齊整整咁入好膠袋放左喺度。我要強調當時餐廳坐左唔夠一半人,絕對唔係繁忙狀態,個阿姐只要那怕去望一眼都一定望到有袋野喺度,側邊仲要冇其他食物,唯獨我一袋野放左喺度。咁我唯有自己拎完走人,全程亦都冇人理過我。

基本上唔係太過份我都唔寫食評。我覺得過份既唔係要我等咁耐,而係呢位阿姐個態度。唔想跟單咪講聲,我搵第二個人幫我。你聽完又冇反應又唔我先咩意思先?我由頭到尾都係好聲好氣,唔該前唔該後。我到而家都唔明有咩得罪佢。

野食既話都係一貫連鎖茶餐廳水準,唔會有驚喜但又唔會難食囉。
2023-06-20 525 瀏覽
💁🏻‍♀️生滾薑蔥牛肉湯通粉+配牛乳炒滑蛋+蒜香牛油多士+熱檸水 $50(外賣+$1)外賣通粉同湯分開上 避免咗通粉比湯浸腍嘅問題 牛肉比較薄切 欠缺牛肉香 因爲有唔少薑絲同蔥 薑蔥味算足夠 新鮮白菜粒增加口感炒蛋算香滑 正常發揮多士兩邊都有烘底 非常脆口蒜香同牛油味好濃👍🏻唔錯🍋熱檸水冇新鮮檸檬🤨 但係有少少檸檬肉 同埋預先落咗糖 我想飲新鮮檸水同習慣走糖 呢杯怪怪既檸水比到驚喜我🤣食物: 6.5/10環境: 7/10服務: 8/10性價比: 7/10

炒蛋算香滑 正常發揮
多士兩邊都有烘底 非常脆口