2021-05-06 3670 瀏覽
📍#牛屋餐廳酒吧📍Santgria Kitchen #SantgriaKitchen 🇭🇰香港佐敦吳松街143號地下🇭🇰143 Woo Sung Street, Jordan, HK🌐佐敦味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀價格: 💰💰💰💰服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻環境: 🌹🌹性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆人均消費:HKD332是晚試試位於佐敦吳松街一間40年的港式扒房 · 牛屋餐廳酒吧!其實如果你平時有去佐敦的話,你會發現這間扒房雖然門面少少,但十分突出!餐廳裡環境的確是70-80年代風格,帶有一份懷舊感!食客年齡層頗大,年青20出頭到年長到60的都有!餐廳選擇何奇多!不論前菜,扒類,海鮮,意粉,湯,小食都十分多,十分吸引!⭐️餐包🍞港式扒房,當然要吃個港式餐包啦!懷舊感都回來了!😂😂😂⭐️酥皮海鮮湯🥣$38媽呀!究竟有多少年未見過酥皮湯!真的是而兒時是去扒房必點!如和想當年一樣,點都是為了個酥皮🤣酥皮焗得像個的將個菠蘿包,而且十分鬆化!將酥皮通通推入湯裡,那份滿足感,相信只有80/90後才會明白😂湯十分足料!🆗周打魚忌廉湯🥣$35其他就是平時點的白湯,口感跟酥皮海鮮湯的差不多,只是沒有海

📍#牛屋餐廳酒吧

性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆

人均消費:HKD332

⭐️餐包🍞
港式扒房,當然要吃個港式餐包啦!懷舊感都回來了!😂😂😂
餐包

⭐️酥皮海鮮湯🥣$38
酥皮焗得像個的將個菠蘿包,而且十分鬆化!
湯十分足料!
酥皮海鮮湯

🆗周打魚忌廉湯🥣$35
其他就是平時點的白湯,口感跟酥皮海鮮湯的差不多,只是沒有海鮮而且
周打魚忌廉湯

🆗招牌德國鹹牛脷👅$68
牛脷厚切,口感不俗!
不過味道偏淡,鹹味不夠,蘸芥辣醬能微微帶出味道,但不算特別出色
招牌德國鹹牛脷

🆗燒牛肉沙律🥗$75
賣相就普普通通,牛肉燒得口感不錯,但醃味好濃,好像吃BBQ的醃肉
燒牛肉沙律

🆗招牌法式焗田螺(半打)🐚$68
賣相有點失望,因為田螺時起肉上,沒有了田螺汁的味道
但薯蓉超多,而且味道不錯
招牌法式焗田螺

🆗白汁芝士焗蠔🦪$40/隻
很少食焗蠔有這麼大隻!蠔肉十分肥美
白汁十分多,但味道不算很突出,而且吃不到芝士味!$40/隻就有點貴了
白汁芝士焗蠔

⭐️法式香草焗羊仔架配薯菜🐑$168
羊仔架擺很好靚,賣相很好!
跟燒牛肉一樣,醃料味道十分濃,慶幸的是醃料味道還不錯!略嫌羊肉的味道被醃料蓋過,不過肉質爽口,整體都算不錯
法式香草焗羊仔架配薯菜

⭐️招牌英國威靈頓牛柳配薯菜🐮$218
是晚主角!威靈頓牛柳!其實他是迷你版本,但反而更好,因為可以吃多一點其他東西!😂
賣相和擺設就十分不錯了!點的是五成熟,肉質不太粉嫩,下次應該點三成!牛柳咬下去幾特別,因為是爽口的!肉味不算十分濃厚,但口感搭夠!
的確有點兒失望,因為牛柳和酥皮之間應該有一層的鵝肝醬和火腿,可惜就嚐不到這個味道,但整體味道還是算挺不錯的!而且$218一點兒也不貴
招牌英國威靈頓牛柳配薯菜

餐廳裡回音較響,有點嘈吵,而且有點侷促
食物質素跟我想像中的確有少許出入,我本期待是比較西式的,誰不知完完全全是港式的!感覺就有點像在高級一點的茶餐廳鋸扒🤣🤣
食物質素中規中矩,不只食物分量驚人,連上菜速度都驚為天人!只用了一個半小時就吃了九道菜! 快到都沒有位置放了!🙊
店員年紀都十分年輕,態度十分好而且非常健談,食得十分開心

2021-03-26
餐包
酥皮海鮮湯
法式香草焗羊仔架配薯菜
招牌英國威靈頓牛柳配薯菜
  • 酥皮忌廉湯
2021-05-01 1255 瀏覽
上網只要搵平價扒房,絕大部分都會推薦位於佐敦既牛屋。見網上評價唔太差,決定黎試一試佢!餐廳唔算好大間,當晚去到餐廳門口約7點半。幸好我去到個一刻唔需要排隊,去到就有得坐低同男朋友分別要左個紐西蘭牛柳同紐西蘭西冷扒,兩位都係飲羅宋湯。牛柳會配有黑椒汁。黑淑汁香濃,但食到後期覺得個味道太搶。建議可以叫侍應另上個汁,薯條都好粗身,熱辣辣,好味道。西冷扒嗌左三成熟,上到黎感覺似係五成熟。不過都唔緊要,都仲係咁好味成塊扒好易鋸得開,重點係有油脂既香之餘,仲有d焦香味,出符意料地好食,滿意。

紐西蘭牛柳

紐西蘭西冷扒

2021-04-25
紐西蘭牛柳
紐西蘭西冷扒
  • 西冷扒
  • 牛柳
2021-04-14 1314 瀏覽
本身只想食普通牛扒餐,在非繁忙時間入座,環璄可以接受,餐廳當時只有2位客人用膳,但一入門口已經被催落單,menu都未睇,一分鐘極速羅宋湯上枱,羅宋湯正常,嘴剛飲完,立刻收碗,然後牛扒意粉到,一盤黑椒汁全倒落牛扒意粉,落單太趕令忘記少汁,黑椒味太重令牛扒沒有牛扒味,全都是醬,牛扒韌度可以,意粉一般,餐飲質素一般,而且待應對答粗俗,令人感覺很不自在。門外見有告示指經營困費望給小費,但整體實在不值得小費。
2021-04-14
是日晚餐上有黑椒西冷扒 $88 然後翻幾頁餐牌見到紐西蘭肉眼扒 $168,接近一倍的價錢到底相差什麼?首先西冷扒無得選熟度,上菜便知道是平常茶餐廳食到的薄牛扒,兩塊薄牛扒都算大塊,配薯菜都夠食。至於肉眼扒比較厚身,選了五成熟,看到有用香料醃過,本身已夠入味,而肉質半熟剛剛好,配料的蔬菜多了蕃茄,西蘭花及蘆筍。邊個好食啲?咁當然係肉眼扒啦,不過普通西冷都唔差既,但好似去普通茶餐廳食牛扒咁,價錢負擔到就食好少少囉。所有主食都配羅宋湯及餐包,加$5有凍熱飲,呢個價錢同質素,我覺得都幾好。
黑椒西冷扒

紐西蘭肉眼扒

黑椒西冷扒
紐西蘭肉眼扒
2021-04-02 802 瀏覽
一杯凍奶茶一大碗紅湯(羅宋湯)一大碟黑椒汁牛扒飯一件幫你內裡搽埋牛油既餐包埋單只係$59!超值到暈份量絕不偷工減料比起餐包我更愛多士但呢間既餐包佢地好貼心同無搽埋而且甜甜口感你我鐘意因為我本身唔太鐘意啲軟身既包鐘意有咬口感而且成個包口感味道都岩曬我心水羅宋湯佢地有落埋蒜成碗湯就更加香同埋佢地好效率一入會問要咩湯先等你唔使再等咁耐
一杯凍奶茶
一大碗紅湯(羅宋湯)
一大碟黑椒汁牛扒飯
一件幫你內裡搽埋牛油既餐包
埋單只係$59!
超值到暈份量絕不偷工減料
  • 燒汁鴛鴦扒
  • 威靈頓牛柳
  • 黑椒西冷扒
  • 紐西蘭肉眼扒
因想選黃店扒房,於是專程坐車來食。點了黑椒牛柳晚餐&大蝦鑊仔牛柳配薯菜。餐跟選咗羅宋湯,羅宋湯都好飲的,正常質素🙂黑柳牛柳,超咸🥲🥲又咸又乾身又韌🥲🥲家人話好多年前來食過唔係衣個質素...差咗好多。大蝦配鑊仔牛柳,點餐的時候都覺奇怪完全無問鑊仔牛柳要幾乘熟😫🧑🏻‍💼高速落單閃咗...上到檯鑊仔牛柳有幾片但超薄身及唔太好食😩好咸+乾+韌....似茶餐廳叫果啲牛扒快餐塊牛咁🤭鑊仔牛柳其實食落同頭先黑椒牛柳冇分別好似一樣😩😥但貴多80蚊唔通就係多隻乾乾地的蝦仔😥反而薯菜幾大份,薯條幾脆,蔬菜多款算幾好🥺不過我來食牛扒架嘛...好失望😢😢😢最失望係第一次帶家人食黃店令佢從此對黃店印象麻麻😢😢黃店很重要🥺食物味道也重要🙏🏻希望質素改善吓。
因想選黃店扒房,於是專程坐車來食。
點了黑椒牛柳晚餐&大蝦鑊仔牛柳配薯菜。

餐跟選咗羅宋湯,羅宋湯都好飲的,正常質素🙂
黑椒牛柳

大蝦鑊仔牛柳

黃店很重要🥺食物味道也重要🙏🏻希望質素改善吓。
2021-03-17 687 瀏覽
今日嚟到位於佐敦嘅人氣港式扒房:牛屋以前已經聽過呢間個名,但一路都未有機會食,今日終於有機會啦! ! !值得留意嘅係同街有另一間叫新牛屋,記得唔好黎錯呀❗️❗️❗️一坐低先要揀白湯定紅湯,今次叫咗拍拖,白湯好creamy,有水準👍🏻👍🏻👍🏻今次叫咗個燒汁鴛鴦扒($43),除咗主菜之外,可以喺返、意粉同輸咗之間揀,今次要左飯,飯大大碟,夠晒飽跟住到主角鴛鴦扒,夠扒大大嚿,肉汁多,唔係平時茶餐廳食到好頹嘅扒,好食整體來講好好食,有機會一定要嚟食
今日嚟到位於佐敦嘅人氣港式扒房:牛屋

燒汁鴛鴦扒

整體來講好好食,有機會一定要嚟食
燒汁鴛鴦扒
2021-03-17 545 瀏覽
懷舊牛扒屋,好細個呢間餐廳已經喺度,突然想懷念下味道,可惜大不如前了,但依然保留住嗰種懷舊風味,佢有啲似花園餐廳嗰類,不過牛扒完全無汁呢樣我就唔係好接受到,因為佢始終係中式牛扒,應該係要有蒜蓉或黑椒汁咁先似樣,再叫左個雜菌,都係唔係好夠味,整體嚟講真係比以前差
2021-03-16 368 瀏覽
呢一日去咗佐敦附近買嘢,同行嘅朋友話想食肉,咁岩見到呢一間比較懷舊嘅港式牛扒餐廳,於是就入去試吓。竟然見到好多年冇食過嘅酥皮湯,雖然要加$18,但當然要試吓啦!酥皮即叫即焗,夠晒熱辣辣,酥皮非常香脆,加埋下面嘅紅湯或者白湯一齊食,絕對係童年嘅回憶!牛扒方面就叫咗個紐西蘭西冷牛扒,份量就幾大啦,有一塊多左右,加上濃味嘅黑椒汁,感覺好似返返去20年前咁。不過黑椒汁味道就比較鹹,牛肉肉質雖然唔鞋,但食得出係用鬆肉粉處理過,不過食港式西餐一般都係咁樣嘅味道,都係食果份懷舊嘅感覺,人均百零蚊來講,我覺得都算合理嘅。

2021-03-09 949 瀏覽
某日經過見到門口menu有威靈頓牛$188 set 所以搵日試吓!不過斜對面有一間裝修同個名都好似樣嘅餐廳,唔好搞錯!知道 lunch hour 會特別多人,12:00前就到,坐底一陣都已經開始多人,餐廳裝修好似以前啲扒房餐廳,座位會比較擠迫,環境有少少嘈,侍應較為有霸氣😂我地要咗最想食嘅威靈頓牛,因為之前見過其他地方都要$2xx-$3xx,有啲可能要$6xx,不過當然係高級餐廳,質素可能會唔同。另外要個set lunch 紐西蘭肉眼扒。首先上咗個餐湯同餐包紐西蘭肉眼扒ok嘅有少少筋,牛扒同餐湯都好有以前懷舊風味。因為要焗嘅關係,所以等嘅時間會耐啲,威靈頓牛size唔太大,好似拳頭大啲,薯條啱啱炸,新鮮脆口。切開個威靈頓牛,大約五成熟食得出個酥皮包三花鴨肝醬,捲着牛肉,放入焗爐烤焗,第一次食威靈頓牛,味道都唔錯。(起碼佢所有嘢都好食過深水埗某間x鷹扒房,飛x扒房凍冰冰好難食😓)
另外要個set lunch 紐西蘭肉眼扒。
首先上咗個餐湯同餐包
紐西蘭肉眼扒ok嘅有少少筋,牛扒同餐湯都好有以前懷舊風味。
切開個威靈頓牛,大約五成熟
2021-02-05
2021-02-14 974 瀏覽
餐廳酒吧明顯係上世紀留低嘅名字$40-$50午餐:魚柳雞牛豬扒可以配白飯,意粉同埋薯條有幾款汁可以揀我哋食燒汁牛扒飯同蒜蓉汁雞扒飯食落兩個汁冇乜分別都喺茶餐廳質素餐湯正常 有驚喜喺餐包有牛油微暖不過份量少座位都喺迫迫陝陝
餐廳酒吧明顯係上世紀留低嘅名字
$40-$50午餐:魚柳雞牛豬扒
可以配白飯,意粉同埋薯條
有幾款汁可以揀
不過份量少
座位都喺迫迫陝陝
2021-02-02
2021-02-08 1176 瀏覽
在2021的香港,能找到道地而又便宜美味的扒屋實在難得。這間牛屋價錢便宜,Lunch Set十分化算抵吃。一個午餐包了牛油麵包和餐湯。我喜歡它的羅宋湯多過白湯,味道濃郁可口。蒜蓉雞扒意粉實在邪惡,是邪惡博士的化身。蒜蓉汁十分足夠,不會只有數滴。而雞扒很大塊,超豐滿的。而它口感嫩滑多汁,像一朵盛放的花兒。而意粉軟硬度適中,就像人生遇上困難,能夠以軟制硬,以硬解軟。感恩讓我仍能享受和品嚐美味的一餐,牛屋已成為我常常吃的飯堂。
在2021的香港,
能找到道地而又便宜美味的扒屋實在難得。
這間牛屋價錢便宜,Lunch Set十分化算抵吃。

一個午餐包了牛油麵包和餐湯。
我喜歡它的羅宋湯多過白湯,味道濃郁可口。

餐包紅湯

牛油餐包

羅宋湯

蒜蓉雞扒意粉實在邪惡,
是邪惡博士的化身。

Lunch Set B

蒜蓉汁十分足夠,不會只有數滴。
而雞扒很大塊,超豐滿的。
而它口感嫩滑多汁,像一朵盛放的花兒。

而意粉軟硬度適中,
就像人生遇上困難,
能夠以軟制硬,以硬解軟。

蒜蓉雞扒意粉

感恩讓我仍能享受和品嚐美味的一餐,
牛屋已成為我常常吃的飯堂。
餐包紅湯
牛油餐包
Lunch Set B
2021-02-04 824 瀏覽
疫情關係,都提早食晚餐牛屋一直都食開,好老實 好食同平平民價錢得黎又有番甘上下質素,的確幾好只係大半個月無黎 今日再食:嘩,發生咩事?!午餐我叫d餐牛扒薯菜 同事叫b餐鴛鴦扒即系牛扒拼豬扒唔廢話 入主題 牛扒又諧又乾,近邊邊位直情咬唔到豬扒如是,仲有陣雪味我叫薯菜但係數得出係8條8條食指甘長到既薯條同幾塊青瓜片同事要意粉都只係兩啖就食完重有羅宋湯同忌廉湯都失水準羅宋湯只有味精,忌廉湯很淡似花奶加熱水份量同質素都大不如前,可能疫情關係估計廚房應該換左人,失望
疫情關係,都提早食晚餐
牛屋一直都食開,好老實 好食同平
平民價錢得黎又有番甘上下質素,的確幾好
只係大半個月無黎 今日再食:嘩,發生咩事?!
午餐我叫d餐牛扒薯菜 同事叫b餐鴛鴦扒
即系牛扒拼豬扒
唔廢話 入主題 牛扒又諧又乾,近邊邊位直情咬唔到
豬扒如是,仲有陣雪味
我叫薯菜但係數得出係8條
8條食指甘長到既薯條同幾塊青瓜片
同事要意粉都只係兩啖就食完
重有羅宋湯同忌廉湯都失水準
羅宋湯只有味精,忌廉湯很淡似花奶加熱水
份量同質素都大不如前,可能疫情關係
估計廚房應該換左人,失望
2021-02-04
5 分鐘 (堂食)
2021-01-25 689 瀏覽
係佐敦5識路住附近既朋友推薦我去呢間食lunch~一入去環境暗暗的~但一眼睇曬,干淨既!地方細細,所以,侍應都好爽快!因為lunch set品種只有5款,我就唔會有選擇困難症la~一選就選左自己最愛忌廉湯set d跟薯條熱齋啡因為第一次食,我都好緊張!立即影低相先嘩嘩嘩嘩!😇😇😇白湯好好飲,濃度適中,帶點牛油香牛扒忘記走汁,幸好無走汁,如果5係真係錯過左甘濃香燒汁真係已經好耐無食過d汁係熱,有温度咖!牛扒5係煎定既,5會痴牙ga薯條外脆內軟,真心正!到齋啡~正常,5會酸,5會苦!發生小插曲,忘記帶cash侍應都無黑面,仲叫我去㩒錢,番嚟俾錢添ε٩(๑> ₃ <)7з太感謝了( • ̀ω•́ )✧贊贊贊贊贊!加油!!希望下次可以再嚟食!!
係佐敦5識路

住附近既朋友推薦我去呢間食lunch~

一入去環境暗暗的~
但一眼睇曬,干淨既!
地方細細,所以,侍應都好爽快!
因為lunch set品種只有5款,
我就唔會有選擇困難症la~

一選就選左自己最愛

忌廉湯
set d跟薯條
熱齋啡

因為第一次食,我都好緊張!
立即影低相先

嘩嘩嘩嘩!😇😇😇
白湯好好飲,濃度適中,帶點牛油香
牛扒忘記走汁,幸好無走汁,
如果5係真係錯過左甘濃香燒汁

真係已經好耐無食過d汁係熱,有温度咖!
牛扒5係煎定既,5會痴牙ga

薯條外脆內軟,真心正!

到齋啡~
正常,5會酸,5會苦!

發生小插曲,忘記帶cash
侍應都無黑面,仲叫我去㩒錢,
番嚟俾錢添ε٩(๑> ₃ <)7з
太感謝了( • ̀ω•́ )✧

贊贊贊贊贊!
加油!!
希望下次可以再嚟食!!
2021-01-25
  • 紐西蘭肉眼扒
2021-01-16 598 瀏覽
好多人話班企枱無禮貌,我就覺得因為佢地個性比較急速,希望快上菜,攪到大家有種錯覺,以為佢地無禮貌啦。點都好,佢地都係有改善空間,呢個食評亦唔準人講太多,可能之前寫過美心集團的劣評關系啦,本身出得食評就應該包括埋食物質素環境同服務,否則寫來都係多餘,唔知你地同唔同意啦。我叫左一份近來好紅的菜式,威靈頓牛柳,一上枱真係好吸引,仲係熱既,加埋薯條同青瓜,整體感覺良好,賣相亦都非常好,一切開,肉真係五成熟,即係medium.

威靈頓牛

威靈頓牛