2024-07-05
牛摩 (荃灣千色匯I) (4/7/2024)今日同朋友去荃灣行街睇戲食晚飯,有親友介紹附近有間好食好坐嘅日式火鍋餐廳,這間餐廳叫牛摩,位於荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 2樓2031號舖,餐廳環境光猛闊落,令人坐得舒服,裝修以日本漫畫做特色,主打小牛摩,牆上有好多小牛魔嘅漫畫,都好吸引來打卡。餐牌嘅套餐級數由LV1-6,湯底有9款選擇咁多,湯底最正就係一人一鍋,我哋選坐大枱就可以用鴛鴦鍋,我哋係門口揀咗LV3 阿古梅豚肉套餐,鴛鴦鍋湯底就選咗博多美人骨膠原啫喱雞白湯和港式特濃沙爹湯,之後我哋就去入座。港式特濃沙嗲湯嘅湯底真係好香濃又勁惹味,將食物放落沙嗲湯後,所有食物食落口都有沙嗲嘅香味。而博多美人骨膠原啫喱雞白湯個湯底亦濃郁順滑,而且具有彈性嘅口感,個湯賣相好得意,有膠原啫喱在湯裏面,當湯滾起時啫喱馬上溶入湯內,味道濃稠,聞到好香嘅味道,真係唔錯。打邊爐最緊要梗係叫肉,自點掃QR code任食嘅星級牛肌腹肉質夠哂嫰滑,而且脂肪分佈好平均,唔會好油膩,至於牛頸脊牛味突出,肉味較重,質地又滑口,阿古豚梅肉切得啱啱好,唔會太厚或者太薄,咬口煙韌肉味濃,亦令口感好,日本豬腰肉肉味好鮮,柔軟幼嫩
打邊爐最緊要梗係叫肉,自點掃QR code任食嘅星級牛肌腹肉質夠哂嫰滑,而且脂肪分佈好平均,唔會好油膩,至於牛頸脊牛味突出,肉味較重,質地又滑口,阿古豚梅肉切得啱啱好,唔會太厚或者太薄,咬口煙韌肉味濃,亦令口感好,日本豬腰肉肉味好鮮,柔軟幼嫩,肥膏唔多,食落囗嫩滑,亦是唔錯,雞肉質素都高,肉質有彈性又滑嫰,重點係真係食到好香雞味,撈埋火鍋醬料仲好食。
海鮮方面都幾好食,有帆立貝、魷魚圈、青口,三樣海鮮都好彈牙新鮮,即刻掃點咗幾次。掃QR code可以叫埋炸小食,小食都有好多唔同嘅款式,有日式章魚燒、雞軟骨、日式餃子、紫金地瓜丸、洋蔥圈等, 而且叫每一款送到嚟都係熱辣辣係啱啱炸好,極香脆好味。
食完肉都要食菜,就行去蔬菜區睇吓有乜野食先,蔬菜區真係包羅萬有,有各式蔬菜同丸類,蔬菜有冬瓜、南瓜、翠玉瓜、芋頭、粟米、冬菇、金針菇、生菜、韭菜等,丸類有年糕福袋、魚腐、蟹籽丸、墨丸、白魚蛋、貢丸等,真係好多選擇,全部望落都好新鮮,所以我哋都裝到個碗滿哂,落火鍋啲蔬菜真係好新鮮,而啲丸類超級好味,爽口極彈牙。
飲品方面都好豐富,飲品都有好多選擇,有咖啡機、有沙冰機,仲有雪櫃,雪櫃入面仲有好多品種飲品,
有水、茶品、汽水,還有多款韓式飲品,都好吸引。旁邊的甜品更是令人目不暇給,有各式各類嘅糯米糍、泡芙、啫喱、雪糕,樣樣都係好食嘅甜品,又唔太甜,尤其是啫喱令口感好爽滑,真係食得開心。
這間日式火鍋餐廳好值得推薦俾大家,好食又抵食,食物水準高,價錢唔貴又合理,店員服務態度好,我哋下次一定再來食。