2024-02-14 213 瀏覽
首先,讓我們來談談肉類。這家火鍋店的肉類質量ok,口感也很不錯。然而,我發現基本級別的牛肉味道有些淡,沒有太多的牛肉鮮味。另外,我也注意到這家火鍋店的其他配料選擇相對較少,手機點餐上有95%都標示售罄。。。自取的只有基本蔬菜和2,3種肉丸,我希望他們能夠增加更多的蔬菜、海鮮或豆腐等選項,這樣可以讓顧客有更多的選擇和口味的變化。以每人300蚊的價格來說(假期期間有額外收費),我會期待更多,個人覺得可以有很多更好選擇🙂

1️⃣前言:有幾 “旋風” 呢?考試時間尚餘15分鐘📢,這句說話可說是伴隨着在香港上學的大家成長。想不到,在這次涮涮過程中,”尚餘15分鐘”⏳️這句話竟然再次出現了。上星期六午飯時間,在九龍灣淘大的 MouMouClub 牛涮鍋 來了一次”旋風涮涮記”,“旋風”🌀原因在於用餐時間只有1小時,點餐紙上寫着”離座時間—15:21”,在15:06分時,剛好看了看時間, “用餐時間尚餘15分鐘”這句話便在腦海中出現了。在尚餘10分鐘時間時,侍應便過來先請我們結賬,還好的是,到了15:21時,也沒有要求我們立即離座,不過我們也很自律,沒有再到外面拿食物和飲品。2️⃣為何我們會願意跳進”旋風”內?用餐時間如此趕急,為甚麼我們還會到來用餐呢?🤔因為這兒有一款「旬菜、素丸套餐」😍,食物的種類也算多,所以就到來一試。兩人用餐,可以選擇一人一鍋或鴛鴦鍋,我們選了後者,揀選蕃茄湯和四川風麻辣湯兩款湯底。選擇湯底前,己和職員確認,麻辧湯底是素的,不過這款湯底的辣度“火力十足"🔥🔥,版主只吃了一口麻辣食物便立即收手🙌,還是用蕃茄湯底來涮涮好了。套餐的素丸是限量供應,侍應會把載有素丸及其他食物的餐盤送到桌上。素丸是只有兩粒

1️⃣前言:有幾 “旋風” 呢?

2️⃣為何我們會願意跳進”旋風”內?

套餐的素丸是限量供應,侍應會把載有素丸及其他食物的餐盤送到桌上。素丸是只有兩粒的,要好好珍惜,慢慢品嚐喔!😋

此外,也可以到外面的自助區拿取各款食物,也有不少素食選擇——蘿蔔、芋絲、炸芋頭、各種菇類和蔬菜等,亦有雪糕作甜品。因此,這次用餐雖然有少許匆忙,但也是十分飽足的。

FB 專頁:眾裏尋素千百道

Instagram: veggie.everywhere / Veggie_Keith

歡迎大家follow fb專頁和IG,多多支持

#眾裏尋素千百道 #veggieEverywhere #veggie #gogreen #九龍素食 #九龍灣素食 #牛涮鍋 #素邊爐 #葷店有素
2023-07-19 777 瀏覽
这家牛涮锅都来吃过很多次了,每次都是吃黑毛和牛,以前这里是比较便宜又好吃的黑毛和牛,但是现在换了新菜单之后东西变得非常差!首先是这个黑毛和牛,最不能忍!完全就是合牛,煮完吃到嘴里一股肥牛的粘合剂味,咀嚼半天的口感,跟之前入口即化的黑毛和牛根本不是一个东西。煮出来的样子就已经充分说明问题了:这个合牛才会出现的卷起然后是这个我最爱点的月见嫩牛肉,本来每次都是跟黑毛和牛交替吃,但这次来给的月见嫩牛肉都很碎,比以前切的碎至少一半以上。最后就是这个牛胸爽了,我只能说跟菜单上不能说是一模一样,只能说是完全不像。换了新菜单之后不建议吃不建议吃!!我就说哪有那么好的事情,差不多的价格东西多了还延长到了120分钟,呵呵,黑毛和牛还拿合牛充数,再也不会来顺便一提,吃完足足拉了一天多肚子到第二天下午,全港放题我吃了不说上百次至少也有50次以上,偶尔拉肚子基本也就晚上一次,这家这次是我唯二吃到能持续肚子疼超过24小时的

月见嫩牛肉

顺便一提,吃完足足拉了一天多肚子到第二天
2023-06-21 576 瀏覽
第一次食,唔太吸引,冇乜意慾再去,呢個價錢其實有更好既選擇,不過係九龍灣黎講可以接受,又未去到太差,而且d蝦都算新鮮晚,飲品嘅種類亦都好多,價假黎講唔想多人唔想等位,可以考慮
今日去咗九龍灣的牛涮鍋,有 72 折 愛爾蘭 究極牛胸腹午餐放題,第一次食這間牛涮鍋, 感覺非常好, 餐廳地方寬敞,而且牛肉的質素都好好。我們叫了 濃湯 沙嗲和濃湯豚骨,湯底都可以的,牛肉,豚肉和雞肉,仲有一些食物,都是用 QR Code 落 order, 上菜 速度都好快,其他菜和丸等等都在外面,自己取的。仲有沙律和 咖哩牛肉飯,都可以自取。有汽水提供,但是由汽水機按出,仲有 咖啡,和雪糕提供,但雪糕 一般。總括這間食店,有 72 折,可以試吓,如果無折,就未必來食,因為外面自取的食物種類少,而且 QR Code 落單的食物, 有些都 售罄, 冇有提供。
仲有沙律和 咖哩牛肉飯,都可以自取。

2023-06-14
2022-11-06 2000 瀏覽
心血來潮想打邊爐,九龍灣附近見到有牛涮鍋 ,就過咗去食~今次叫咗個極罕穀飼牛封門柳嘅餐, 性價比都ok👍🏼封門柳都算幾好,有牛肉味, 唔點汁食都ok😍加上我哋叫咗魚湯同埋昆布湯, 本身D湯煮完已經有味道😀另外,九州白豚肉都ok喎,都有幾濃厚嘅豬味, 都算幾好食😍😍不過我哋手賤叫多咗一盤牛胸腹, 如圖所示最樣衰嗰盆就係啦...記得平時去食都冇咁樣衰,唔知點解嗰日特別乾? 加上有比較之下...就唔好食對於我哋係會員嘅關係, 張優惠券就快到期, 員工好貼心咁問我哋要唔要換埋個海鮮拼盤?咁我哋就換埋佢啦~海鮮拼盤啲海鮮都算幾新鮮,特別係生蠔同帶子都幾有鮮味👍🏼另外啲蝦都唔錯~其他就不過不失啦熟食嘅款式就一定唔多,都係得啲咖哩飯,少量嘅甜品同雪糕...平均一位二百幾蚊, 因為星期日食的關係再加$10, 我覺得性價比都算ok~不過比起外面任食火鍋,外面有其他更多嘅熟食,都係兩三百,就睇你想食啲咩多啦😂😂😂#牛涮鍋 #牛肉 #火鍋 #火锅 #打邊爐 #食好d食平d #食評 #食好西 #食好d #食食食 #豚肉 #黃怪獸 #黃怪獸覓食 #foodie #foodblogger #followforfo
心血來潮想打邊爐,九龍灣附近見到有牛涮鍋 ,就過咗去食~

今次叫咗個極罕穀飼牛封門柳嘅餐, 性價比都ok👍🏼

#牛涮鍋 #牛肉 #火鍋 #火锅 #打邊爐 #食好d食平d #食評 #食好西 #食好d #食食食 #豚肉 #黃怪獸 #黃怪獸覓食 #foodie #foodblogger #followforfollowback #foodiehk #hk90s #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger

#想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食
2022-08-18 1998 瀏覽
叫左日本黑毛和牛海鮮放題 首先和牛冇牛味 一入口係雪藏味 質素低劣 海鮮都係急凍貨 虎蝦唔新鮮 蜆肉手指甲咁大粒 蕃茄湯底勁奇怪 冇蕃茄 只有茄膏溝出黎既湯底炸蒜蔥花亦都冇哂 員工亦冇理會 唔會主動fill餐廳冷氣亦都唔夠埋單二人要千幾蚊 勁不值 非常失望既一餐 唯一可讚之處係門口女接待員態度服務好好👍🏻呢間連鎖餐廳只適合對火鍋冇任何要求既客人
叫左日本黑毛和牛海鮮放題

唯一可讚之處係門口女接待員態度服務好好
👍🏻

呢間連鎖餐廳只適合對火鍋冇任何要求既客人
2022-07-28 1559 瀏覽
今次特別去到淘大嘅牛涮鍋打邊爐, 果然無令我失望。首先試左佢地嘅牛,質量唔錯,所以直接X5。而且牛亦有不同種類揀,都滿足到我呢type食肉獸。豬嘅質素都唔錯,薄得黎又好有豬味,唔會咬唔開。除左呢D打邊爐必備肉類之外, 牛涮鍋亦都有提供唔同類型嘅野食。當然有我好鍾意嘅丸類同埋芋絲。蔬菜方面嘅選擇都唔少,有齊基本打邊爐嘅choices。飲品同甜品都係一d classic 嘅飲品機and 雪糕機。整體黎講CP值都好高, 適合一家大細打邊爐。
2022-06-24
2022-06-18 1735 瀏覽
今晚一早book咗九龍灣牛涮鍋同家人食飯,一來疫情似乎又漸趨嚴重,唔知會否再會影响堂食,二來亦順道同老豆慶祝父親節。確認要日本黑毛和牛餐及揀選好湯底後,就入座開始2小時的體驗。我地第1 round除咗主力日本和牛外,亦落咗少少澳洲和牛等家人可以比較下分別。無可否認日本和牛的雪花遠比澳洲和牛吸引。除牛肉外,幾款放題包括的六品海鮮水準亦幾好,尤其係虎蝦,廣島蠔,帆立貝等,質素都滿意!飲品方面的選擇其實唔少,不過如果可以有“無糖“的系列以供選擇會更好。甜品主力有軟雪糕提供,食落並唔會太甜。另外仲有泡芙及芒果大福。整體牛涮鍋的食物質素高,我同家人都好滿意!題外話,只係有一個小意見,原來如果4人想要每人一鍋,訂位時需要預先提出。我地並無提出,所以只可以4人一鍋,但可以選擇2種湯底。仲有,攞飲品及軟雪糕的空間太細啦,經常發生擠迫及輕微碰撞的情況,大家要小心!

整體牛涮鍋的食物質素高,我同家人都好滿意!

2022-06-18
2022-06-17 1017 瀏覽
本人昨天中午去食午餐,職員安排座位由於太擠迫。本人要求調位但一直沒有理會,而家疫情仍有,加上有空置坐位為何不给我安排調位實在令本人不理解是什麼原因。希望餐廳能顧及顧客的用餐心情。
2022-06-16
2022-06-11 728 瀏覽
呢個餐唔啱曬懶人返屋企打邊爐雖然可能自己買會平啲啦但係呢度就唔使嘥時間有曬湯底牛豬雞蝦蔬菜同埋麵類仲蝦滑之類嘅東西仲有埋湯底真係唔使煩二百蚊左右就有交易疫情之下買呢個返屋企打邊爐就好方便啦唯一就係打完之後要洗囉其實都唔錯有機會再試下
呢個餐唔啱曬懶人返屋企打邊爐

唯一就係打完之後要洗囉
其實都唔錯有機會再試下
外賣自取
2022-02-21 1188 瀏覽
一直都係呢間牛涮鍋嘅捧場客,估唔到而家疫情下午市都竟然要等位,等左10分鐘左右就入得。一如以往都係揀返C餐和牛,油花好靚,牛肉味配上昆布湯帶出鮮甜味,非常滿足麻辣味夠咸夠辣,好惹味,不過淥菜都係揀返昆布湯好一點美味,CP值高,我會一直黎幫襯

麻辣味夠咸夠辣,好惹味,不過淥菜都係揀返昆布湯好一點

美味,CP值高,我會一直黎幫襯
2022-01-24 836 瀏覽
返工最好嘅時間就係放午飯,一日裏面嘅午餐如果可以打邊爐就真係冇得頂。牛涮鍋就幫我做到呢個願望,啲料擺喺度同埋上菜時間極快,可以令我喺一個鐘頭之內享受一個快嘅打邊爐,最緊要係食落嘅品質唔係差,值得一試。
2022-01-11 771 瀏覽
等位等咗成個鐘, 終於有得食, 揀咗食158呢款,淨係得豬同雞揀,因為有免費和牛蛋糕優惠券, 所以就揀咗淨係食豬同雞嘅餐,賣相好靚仔,個和牛蛋糕仲要有塊生日牌,生日捧住嚟影相都應該幾有feel,呢個和牛蛋糕啲肉好好食,不過可惜份量唔多,跟住呢個係丹麥皇冠豚梅肉, ok唔錯喎,切得夠薄, 滾兩滾就熟, 滾兩滾就食得幾方便,跟住就係個雞腿肉, 感覺上啲雞好似比較肥, 所以食落去口感麻麻地,最後order咗好多甜品, 有芒果大福, 忌廉泡芙, cheesecake,係呢碟嘢裏面最好食嘅係個泡芙,

等位等咗成個鐘, 終於有得食, 揀咗食158呢款,
淨係得豬同雞揀,

因為有免費和牛蛋糕優惠券, 所以就揀咗淨係食豬同雞嘅餐,

和牛蛋糕

賣相好靚仔,個和牛蛋糕仲要有塊生日牌,
生日捧住嚟影相都應該幾有feel,
呢個和牛蛋糕啲肉好好食,

不過可惜份量唔多,

丹麥皇冠豚梅肉

跟住呢個係丹麥皇冠豚梅肉, ok唔錯喎,
切得夠薄, 滾兩滾就熟, 滾兩滾就食得幾方便,

丹麥豬&美洲雞

甜品

係呢碟嘢裏面最好食嘅係個泡芙,
2022-01-06
60 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
丹麥皇冠豚梅肉
2021-10-30 1685 瀏覽
九龍灣呢間牛涮鍋,我男朋友都食過幾次,水準不過不失,每次好開九龍灣想打邊爐就會食呢間。因為我係牛角集團金卡會員,可以優先等飛☺️好評。我哋星期五晚6點零去到,可能時間尚早唔洗點排隊,去到揀咗食咩餐就可以準備入座。我同男朋友都比較鍾意食豬肉,所以我哋揀咗一個啲豬肉靚啲嘅set🐷🤤我呢個係四川麻辣湯底男朋友就食豬骨清湯仲有我最鍾意食嘅雲耳同蜂巢豆腐🤤而家諗起都肚餓🤣最後加埋呢個雪糕作結,10分滿足。呢個芒果味,類似雪葩嘅質地,個人來講麻麻哋,有啲太甜 不過我男朋友就覺得好食。我自己食咗個牛乳雪糕,係OK嘅不過唔記得咗影相😂啲職員態度都幾好,正正常常,下次有機會都會繼續幫襯👍🏼至於價錢方面,兩個人埋單三百零蚊,ok 啦😎

我呢個係四川麻辣湯底

男朋友就食豬骨清湯

仲有我最鍾意食嘅雲耳同蜂巢豆腐🤤而家諗起都肚餓🤣

2021-10-29
5 分鐘 (堂食)